A pozsgások és kaktuszok virágoztatásának trükkjei- így lehet a kaktuszokat virágoztatni

hirdetes

A pozsgások és kaktuszok virágoztatása

VN
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Kaktuszok virágoztatása

A karácsonyi és húsvéti kaktuszok virágoztatása

A karácsonyi kaktuszok (Schlumbergera) és a húsvéti kaktuszok (Rhipsalidopsis) öntözési és hőigénye jelentősen eltér a sivatagi kaktuszokétól és más pozsgásokétól. Mivel a brazil trópusi esőerdőkből származnak, sem a perzselő hőséget, sem pedig a fagyokat nem viselik jól. E mellett magas páratartalmat igényelnek, hogy otthon érezhessék magukat.

Ezek a pozsgások epifiton növények, ami azt jelenti, hogy természetes élőhelyükön fákon nőnek, nem pedig közvetlenül a talajon.

A karácsonyi és húsvéti kaktuszok a legismertebb ilyen pozsgások, de persze több fajt is megkülönböztetünk a Rhipsalideae tribuson belül.
Ahhoz, hogy ezek az ünnepi kaktuszok kivirágozzanak, először is egy nyugalmi állapotba kell átvezetni őket. Ehhez az alábbiakra kell odafigyelned:

Vegyél vissza az öntözésből

Októbertől kezdve csökkentsd az öntözések mennyiségét, de ne annyira, hogy a talaj teljesen kiszáradjon. Várj amíg a talaj felső rétege (nagyjából a talaj fele) kiszárad, majd öntözd újra növényeidet.

hirdetes

A hőmérséklettől, a talajtól és a növénytartó méretétől függően ez akár egy 3-6 hetes intervallumot is jelenthet két öntözés között.

Biztosíts némi sötétséget számukra

Ezek a pozsgások nem tűrik jól a közvetlen napfényt, ezért főleg nyáron kell védeni őket az erős déli és délutáni napsugaraktól. Mindemellett 12-14 órányi sötétségre van szükségük éjszakánként, hogy elkezdjenek virágzani.

hirdetes

Biztosíts nekik világos, de közvetett fényt a nappali órák során, éjszaka pedig legalább 12 órányi sötétséget. Erre nagyjából a kívánt virágzás előtt 8 héttel érdemes elkezdeni odafigyelni.

Tartsd hűvösebb körülmények között őket

Biztosíts hűvösebb körülményeket (10-15°C) palántáid számára. Ne tartsd őket olyan helyen, ahol a hőmérséklet jelentősen ingadozhat a nap során az extrém meleg és hideg tartományban.

Mi történik a pozsgásokkal miután elvirágzanak?

Egyes pozsgások monokarpikus növényeknek számítanak, vagyis elpusztulnak, miután elvirágzanak. Ilyenek például a kövirózsacserjék is, amelyek fehér vagy virágai a tőrózsa közepéből nőnek ki. Amint ezek a virágok elvirágzanak, a növény elpusztul, azonban sarjai és más, ki nem nyílt virágai tovább élnek majd.

A monokarpikus növények gyakran évekig is eléldegélnek, mielőtt virágot hoznának. Ez általában elegendő időt ad nekik, hogy több hajtást is növesszenek, amikből új növények nőhetnek majd ki, miután a palánta elpusztult. Egyes agávék szintén monokarpikusak.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-30

Mikor van szüksége egy hortenziának több tápanyagra? Hogyan és mikor kell tápozni?

Adj tápot ezeknek a gyönyörű hortenzia növényeidnek, amikor szükségük van rá, és jutalmul egy életerős, dús és ragyogó hortenzia bokrot kapsz majd ajándékul.

2023-03-31

A világ legszebb virágoskertjei – Álomszép virágba borult tájak a világ minden részéről

A világ tele van természeti csodákkal, de kevés látvány olyan lélegzetelállító, mint a színes virágokkal teli mezők és kertek a világ bármely pontján.

2023-03-30

Így lehet ingyen akár több 100 monstera növényed is! – Elég ezt az 5 egyszerű lépést követned!

Ha monsterákkal szeretnéd telepakolni otthonod, nincs szükség rá, hogy újat vásárolj. Egyetlen egészséges növénnyel sok monstera növényt termeszthetsz!

2023-03-29

Kezdő kertészként is nevelhetünk sikeresen bazsalikomot – A Thai Bazsalikom termesztésének fortélya

A thai bazsalikom magról, dugványról vagy átültetéssel is termeszthető, és a kertben napos helyen virágzik. Akár kezdő kertészként is könnyen termesztheted.

2023-03-30

Grill fűszernövénykert – melyek a legjobb fűszernövények a pácokhoz?

Lássuk, mely fűszernövények a legjobbak grillezéshez! Olcsó és praktikus megoldás ez a grillezés szerelmeseinek! Akár teraszon, erkélyen is kialakíthatod!

2023-03-29

A quinoa termesztése – minden, amit tudnod kell erről a népszerű szupergabonáról

Fedezd fel, hogyan termeszthetsz quinoát egy népszerű és egyben laktató szuperételért, amely szívós, szárazságtűrő, fehérjében gazdag és könnyen gondozható!

2023-03-29

Hogyan lehet megszabadulni a lisztbogaraktól – 4 szakértő által jóváhagyott módszer ezeknek a növényi kártevőknek az írtására

A lisztesbogár a szobanövények gyakori támadója – íme, hogyan lehet gyorsan és vegyszerek nélkül megküzdeni velük és eltávolítani kedvenc növényeinkről!

2023-03-29

Mikor trágyázzuk meg a rózsát – szakértőink elmondják, hogyan lehet nagyobb, gyönyörű virágzást elérni

Ha pontosan tudjuk, mikor kell plusz tápanyaggal ellátni a rózsát, és a munkát a megfelelő időben végezzük el, akkor biztosan meg fogjuk aratni a jutalmunkat

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

agyalapi mirigy (agyfüggelék, hipofízis)

a gerincesek egyik —>belső elválasztásit mirigye, a hipotalamuszhoz (->agyvelő) egy... Tovább

klorózis

növényekben különböző elemek hiánya okozza; a levelek zöld színe halványodik, sárgulás... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek kert Kertészet virág