A pozsgások és kaktuszok virágoztatásának trükkjei- így lehet a kaktuszokat virágoztatni

A pozsgások és kaktuszok virágoztatása

VN
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Kaktuszok virágoztatása

A karácsonyi és húsvéti kaktuszok virágoztatása

A karácsonyi kaktuszok (Schlumbergera) és a húsvéti kaktuszok (Rhipsalidopsis) öntözési és hőigénye jelentősen eltér a sivatagi kaktuszokétól és más pozsgásokétól. Mivel a brazil trópusi esőerdőkből származnak, sem a perzselő hőséget, sem pedig a fagyokat nem viselik jól. E mellett magas páratartalmat igényelnek, hogy otthon érezhessék magukat.

Ezek a pozsgások epifiton növények, ami azt jelenti, hogy természetes élőhelyükön fákon nőnek, nem pedig közvetlenül a talajon.

A karácsonyi és húsvéti kaktuszok a legismertebb ilyen pozsgások, de persze több fajt is megkülönböztetünk a Rhipsalideae tribuson belül.
Ahhoz, hogy ezek az ünnepi kaktuszok kivirágozzanak, először is egy nyugalmi állapotba kell átvezetni őket. Ehhez az alábbiakra kell odafigyelned:

Vegyél vissza az öntözésből

Októbertől kezdve csökkentsd az öntözések mennyiségét, de ne annyira, hogy a talaj teljesen kiszáradjon. Várj amíg a talaj felső rétege (nagyjából a talaj fele) kiszárad, majd öntözd újra növényeidet.

A hőmérséklettől, a talajtól és a növénytartó méretétől függően ez akár egy 3-6 hetes intervallumot is jelenthet két öntözés között.

Biztosíts némi sötétséget számukra

Ezek a pozsgások nem tűrik jól a közvetlen napfényt, ezért főleg nyáron kell védeni őket az erős déli és délutáni napsugaraktól. Mindemellett 12-14 órányi sötétségre van szükségük éjszakánként, hogy elkezdjenek virágzani.

Biztosíts nekik világos, de közvetett fényt a nappali órák során, éjszaka pedig legalább 12 órányi sötétséget. Erre nagyjából a kívánt virágzás előtt 8 héttel érdemes elkezdeni odafigyelni.

Tartsd hűvösebb körülmények között őket

Biztosíts hűvösebb körülményeket (10-15°C) palántáid számára. Ne tartsd őket olyan helyen, ahol a hőmérséklet jelentősen ingadozhat a nap során az extrém meleg és hideg tartományban.

Mi történik a pozsgásokkal miután elvirágzanak?

Egyes pozsgások monokarpikus növényeknek számítanak, vagyis elpusztulnak, miután elvirágzanak. Ilyenek például a kövirózsacserjék is, amelyek fehér vagy virágai a tőrózsa közepéből nőnek ki. Amint ezek a virágok elvirágzanak, a növény elpusztul, azonban sarjai és más, ki nem nyílt virágai tovább élnek majd.

A monokarpikus növények gyakran évekig is eléldegélnek, mielőtt virágot hoznának. Ez általában elegendő időt ad nekik, hogy több hajtást is növesszenek, amikből új növények nőhetnek majd ki, miután a palánta elpusztult. Egyes agávék szintén monokarpikusak.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-12

Top 5 szívós növény kora nyárra, amivel feldobhatod a kertedet

Megtörnéd a zöld kerted látványát virágzó növényekkel kora nyáron? elhoztuk neked a top 5 strapabíró növényt, amik a kora nyári időszakban a legpompásabbak.

2024-06-13

16 érdekesség a földigilisztákról - Te tudtad ezeket?

Ebben a cikkben olyan érdekességeket olvashatsz a talaj csendes hőseiről, a földigilisztákról, amiket lehet, hogy még sosem hallottál. Tarts hát velünk!

2024-06-13

Az öntözés 7 aranyszabálya - Öntözési stratégiák és szabályok

Ne küzdj tovább a kókadozó levelekkel! Tanulj meg helyesen öntözni. Itt megtalálod az öntözés 7 aranyszabályát, amiket ha ismersz, hálásak lesznek növényeid.

2024-06-12

Teljes útmutató a komposztáláshoz kezdőknek: Az alapok lépésről lépésre

Szívesen belevágnál az otthoni komposztálásba de nem tudod, hogyan? Itt a teljes lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás elkezdéséhez.

2024-05-30

Ezeket a növényeket gyakran csipkedd meg, hogy bőséges termésed legyen

Növények csipkedése okosan: kövesd kertészünk tippjeit a növények szebb virágzása és bőséges termése érdekében, mutatjuk a legjobb tanácsokat a sikerhez!

2024-06-14

Fűszernövény kisokos - Pezsdítsd fel a konyhád ízet!

Fűszernövényeket ültetni nemcsak egyszerű, de nagyon hasznos is. Élénk ízükkel felpezsdítheted a konyhád ízeit, miközben élvezheted, hogy saját termésedet eszed.

2024-05-16

5 különleges májusi virág, aminek illatától még a szomszéd is megrészegül

Fedezzük fel együtt a legkülönlegesebb és legjobb illatú májusi virágokat, melyeknek illata valóban részegítő tud lenni, hiszen annyira kellemesek és finomak!

2024-06-11

Ezek a muskátli leggyakoribb betegségei, így kerüld el őket

Ismerd meg a muskátlik leggyakoribb betegségeit és tanuld meg, hogyan védekezhetsz ellenük! Ezzel a tudással muskátlijaid egészségesek és gyönyörűek maradnak!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

burkolat

olyan fedőréteg, amely a felületeket a különféle hatásoktól megvédi. Nagy jelentősége van... Tovább

nyári seb

lovak bőrében (a végtagok alsó részén, a nyakon) kialakuló kifekélyesedő, vérző... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek kert Kertészet virág