Kaktuszok teleltetése

Így teleltesd kaktuszaid

TK, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A téli időszakot legnehezebb a kaktuszok és pozsgások számára átvészelni. A kaktuszok nagy mennyiségű vizet raktároznak el, ezzel segítve nekik az erősebb napsütést is átvészelni, emiatt is viszont érzékenyebbek akár a legkisebb fagyra, nem szabad őket a kinti hideg környezetben tartani. De vajon miket tehetünk értük ebben az időszakban? Mi a legideálisabb számukra, hogy átvészeljék azt?

Kaktusz teleltetése

A kaktuszok felügyelet és tisztítása


Fontos tudni, hogy a téli időszakban kaktuszunk állapota is meghatározhatja, hogy mennyire képes ellenállni a hideggel szemben. Amennyiben kaktuszunkat valamilyen élősködő támadja meg, sokkal érzékenyebb, mint egészséges állapotában. Tehát mindenek előtt ellenőrizzük növényünk jelenlegi állapotát, s utána foglalkozzunk a teleltetésével.

Az első őszi lehűlés előtt ellenőrizzük figyelmesen cserépben lévő növényünket, hogy észre vegyük lehetséges betegségeit. Parazitákra utaló jelek lehetnek:

-    apró, fehéres foltok, melyek úgy néznek ki, mint a pamut; ilyenkor minden bizonnyal pajzstetvek támadták meg, melyek azzal gyengítik, hogy a nedvét táplálják.
-    barna, szürke, vöröses foltok jelentek meg? Akkor nagy valószínűséggel elgombásodott, gombák támadták meg.


Ideális napfény és hőmérséklet a téli időszakban

A kaktuszgondozás következő lépése az áthelyezés, amely biztonságot nyújt nekik erre a borongós, hideg időszakra. Annak érdekében, hogy növénye szép virágzást nyerjen, fontos, hogy teljes pihenést élvezzen; hűvös, de fagymentes helyen. Tedd kaktuszod üvegházba, vagy verandára, ami nincs fűtve, de ugyanakkor ahol elegendő fényhez jut. Ne helyezd viszont az ablakba, ugyanis ott a nap megégetheti. 

Az 5 – 12 °C ideális az olyan kaktuszok számára, amik a kinti növekedéshez vannak hozzászokva. Az olyan területeken, ahol ez az időszak enyhébb, növényeidet kint hagyhatod, abban az esetben, amennyiben elhelyezésük fényes, fagytól és esőtől védett helyen történik.


Kaktuszok locsolása télen

Télen vagy csak nagyon kevésszer – maximum egyszer egy hónapban – vagy egyáltalán nem kell őket locsolni; amennyiben fényes helyen vannak nevelve. Egy locsolástól mentes kaktusz ellenálló képessége jobb a hideggel szemben. Ellenkező esetben, gyökerei és/vagy törzse elkezdhet rohadni.
Kezd el hozzászoktatni növényedet a locsolás megszüntetéséhez az első őszi időjárásban, és október végén csökkentsd azt le teljesen március végéig, hogy növényed felkészüljön a téli időszakra. 

A vízhez hasonlóan, a trágyázását is abba kell hagyni télre, ugyanis ez a növény vegetálásának időszaka. Az újratelepítés is haszontalan ilyenkor. Ezekkel érdemes megvárni a tavaszt, amikor az időjárás kellemesebb.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-03-19

5 tipp a kora tavaszi vetések sikeréhez

A kora tavaszi vetés tartogat veszélyeket, de vannak tippek, melyek segítségével legyőzhetjük ezeket: most 5 tippet mutatunk a sikeres, kora tavasziv etéshez!

2024-03-13

Ezzel a trükkel szüretelj rengeteg málnát idén nyáron

Tanulj meg metszeni málnát, hogy a növény erősebb, a termés pedig több és jobb minőségű legyen. Ismerd meg a metszés előnyeit, mikor és hogyan kell metszeni!

2024-03-05

Ezért jobb tavasszal elültetni a levendulát, mint ősszel

Levendula ültetés márciusban? Naná, hiszen ez a legjobb és legalkalmasabb időpont több okból kifolyólag is egy kertész szerint, mutatjuk mire figyelj kifejezetten!

2024-03-05

Csinos szellőrózsa: így ültesd el márciusban és minden évben visszatér

Az elképesztően szép, csinos szellőrózsa nevű virágot márciusban is elültetheted többek között, jövőre pedig már vissza fog térni hozzád, fogadd meg ezeket!

2024-03-27

Így szaporíthatod a leandert akár egyetlen ágról is

Tudtad, hogy a csodaszép mediterrán eredetű leandert egyetlen kis ágacska segítségével is könnyedén szaporíthatod? Részletes útmutatóhoz kattints!

2024-04-15

5+1 érdekesség, amit nem tudtál a tavirózsáról

Fedezz fel lenyűgöző érdekességeket a tavirózsákról! Tudj meg többet a Hévízi-tó különleges virágairól, a fehér tündérrózsák sorsáról és sok más meglepetésről!

2024-04-21

A csodás lilaakác - érdekességek, amit eddig nem tudtál

A lilaakác egy igazán figyelemre méltó növény, amely sok helyen látható utcákon, parkokban és kertekben mostanában. Ismerd meg jobban!

2024-04-18

Így ültesd a muskátlit az ablakba, hogy több virágot hozzon!

A muskátlik (Pelargonium) kedvelt növények az ablakokban, erkélyeken, és nem igényelnek túl sok speciális gondozást, de ezeket a tanácsokat tartsd be!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

időjárási front

két különböző hőmérsékletű légtömeget elválasztó határfelület, amelynek mentén... Tovább

felszínalakítás

minden olyan talajmunka, amely valamilyen agronómiai célnak megfelelő talajfelszínt hoz létre.... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Növénytermesztés