Kaktuszok teleltetése

hirdetes

Így teleltesd kaktuszaid

TK, Bogi

A téli időszakot legnehezebb a kaktuszok és pozsgások számára átvészelni. A kaktuszok nagy mennyiségű vizet raktároznak el, ezzel segítve nekik az erősebb napsütést is átvészelni, emiatt is viszont érzékenyebbek akár a legkisebb fagyra, nem szabad őket a kinti hideg környezetben tartani. De vajon miket tehetünk értük ebben az időszakban? Mi a legideálisabb számukra, hogy átvészeljék azt?

Kaktusz teleltetése

A kaktuszok felügyelet és tisztítása


Fontos tudni, hogy a téli időszakban kaktuszunk állapota is meghatározhatja, hogy mennyire képes ellenállni a hideggel szemben. Amennyiben kaktuszunkat valamilyen élősködő támadja meg, sokkal érzékenyebb, mint egészséges állapotában. Tehát mindenek előtt ellenőrizzük növényünk jelenlegi állapotát, s utána foglalkozzunk a teleltetésével.

Az első őszi lehűlés előtt ellenőrizzük figyelmesen cserépben lévő növényünket, hogy észre vegyük lehetséges betegségeit. Parazitákra utaló jelek lehetnek:

-    apró, fehéres foltok, melyek úgy néznek ki, mint a pamut; ilyenkor minden bizonnyal pajzstetvek támadták meg, melyek azzal gyengítik, hogy a nedvét táplálják.
-    barna, szürke, vöröses foltok jelentek meg? Akkor nagy valószínűséggel elgombásodott, gombák támadták meg.

hirdetes


Ideális napfény és hőmérséklet a téli időszakban

A kaktuszgondozás következő lépése az áthelyezés, amely biztonságot nyújt nekik erre a borongós, hideg időszakra. Annak érdekében, hogy növénye szép virágzást nyerjen, fontos, hogy teljes pihenést élvezzen; hűvös, de fagymentes helyen. Tedd kaktuszod üvegházba, vagy verandára, ami nincs fűtve, de ugyanakkor ahol elegendő fényhez jut. Ne helyezd viszont az ablakba, ugyanis ott a nap megégetheti. 

Az 5 – 12 °C ideális az olyan kaktuszok számára, amik a kinti növekedéshez vannak hozzászokva. Az olyan területeken, ahol ez az időszak enyhébb, növényeidet kint hagyhatod, abban az esetben, amennyiben elhelyezésük fényes, fagytól és esőtől védett helyen történik.

hirdetes


Kaktuszok locsolása télen

Télen vagy csak nagyon kevésszer – maximum egyszer egy hónapban – vagy egyáltalán nem kell őket locsolni; amennyiben fényes helyen vannak nevelve. Egy locsolástól mentes kaktusz ellenálló képessége jobb a hideggel szemben. Ellenkező esetben, gyökerei és/vagy törzse elkezdhet rohadni.
Kezd el hozzászoktatni növényedet a locsolás megszüntetéséhez az első őszi időjárásban, és október végén csökkentsd azt le teljesen március végéig, hogy növényed felkészüljön a téli időszakra. 

A vízhez hasonlóan, a trágyázását is abba kell hagyni télre, ugyanis ez a növény vegetálásának időszaka. Az újratelepítés is haszontalan ilyenkor. Ezekkel érdemes megvárni a tavaszt, amikor az időjárás kellemesebb.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-07-31

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

A vízipálmát esernyőnövénynek is hívják, ugyanis míg valódi levelei a szárára csavarodnak - igazán egzotikus hatást keltve, fellevelei kis esernyőt képeznek.

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-07-31

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

Szeretnél tavasztól az első fagyokig folyamatosan friss retket fogyasztani a saját kertedből? A kulcs az, hogy időben szüreteld, és ültesd újra. Mutatjuk, mikor!

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

2022-07-31

Minden, amit a hortenzia neveléséről tudni érdemes

Ha nem virágoznak a hortenziáid, vagy csak néhol szárad a lebvelük, nem reménytelen a helyzet. Még Neked is lehetnek gyönyörű hortenziáid! Mutatjuk, hogyan!

2022-08-04

Minden amit tudnod kell a Pénzfáról – Pénzfa a lakásban

Ismerd meg a pénzfát! Itt van minden, amit tudnod kell potenciális új pénzügyi tanácsadódról: a pénzfáról! A pénzfa gondozása, szükséglete és története!

2022-07-28

Cserepes virágok az esküvőkön a legújabb őrület- nektek is tetszeni fog ez a trend!

A környezetbarát esküvők trendjének egyik leglátványosabb velejárója, hogy vágott virágok helyett mezei virágokkal, valamint cserepes növényekkel dekorálnak.

További cikkek ebben a témában


szőrtüszőatkakór (demodikózis, demodicosis)

Szőrtüszőatkák (különféle Demodex-fajok) által leggyakarabban kutyában okozott... Tovább

juhnyírás

a juhok bundájának lenyírása; hazánkban ált. évente egyszer, tavasszal... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Növénytermesztés