Kaktuszok teleltetése

hirdetes

Így teleltesd kaktuszaid

TK, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A téli időszakot legnehezebb a kaktuszok és pozsgások számára átvészelni. A kaktuszok nagy mennyiségű vizet raktároznak el, ezzel segítve nekik az erősebb napsütést is átvészelni, emiatt is viszont érzékenyebbek akár a legkisebb fagyra, nem szabad őket a kinti hideg környezetben tartani. De vajon miket tehetünk értük ebben az időszakban? Mi a legideálisabb számukra, hogy átvészeljék azt?

Kaktusz teleltetése

A kaktuszok felügyelet és tisztítása


Fontos tudni, hogy a téli időszakban kaktuszunk állapota is meghatározhatja, hogy mennyire képes ellenállni a hideggel szemben. Amennyiben kaktuszunkat valamilyen élősködő támadja meg, sokkal érzékenyebb, mint egészséges állapotában. Tehát mindenek előtt ellenőrizzük növényünk jelenlegi állapotát, s utána foglalkozzunk a teleltetésével.

Az első őszi lehűlés előtt ellenőrizzük figyelmesen cserépben lévő növényünket, hogy észre vegyük lehetséges betegségeit. Parazitákra utaló jelek lehetnek:

-    apró, fehéres foltok, melyek úgy néznek ki, mint a pamut; ilyenkor minden bizonnyal pajzstetvek támadták meg, melyek azzal gyengítik, hogy a nedvét táplálják.
-    barna, szürke, vöröses foltok jelentek meg? Akkor nagy valószínűséggel elgombásodott, gombák támadták meg.

hirdetes


Ideális napfény és hőmérséklet a téli időszakban

A kaktuszgondozás következő lépése az áthelyezés, amely biztonságot nyújt nekik erre a borongós, hideg időszakra. Annak érdekében, hogy növénye szép virágzást nyerjen, fontos, hogy teljes pihenést élvezzen; hűvös, de fagymentes helyen. Tedd kaktuszod üvegházba, vagy verandára, ami nincs fűtve, de ugyanakkor ahol elegendő fényhez jut. Ne helyezd viszont az ablakba, ugyanis ott a nap megégetheti. 

Az 5 – 12 °C ideális az olyan kaktuszok számára, amik a kinti növekedéshez vannak hozzászokva. Az olyan területeken, ahol ez az időszak enyhébb, növényeidet kint hagyhatod, abban az esetben, amennyiben elhelyezésük fényes, fagytól és esőtől védett helyen történik.

hirdetes


Kaktuszok locsolása télen

Télen vagy csak nagyon kevésszer – maximum egyszer egy hónapban – vagy egyáltalán nem kell őket locsolni; amennyiben fényes helyen vannak nevelve. Egy locsolástól mentes kaktusz ellenálló képessége jobb a hideggel szemben. Ellenkező esetben, gyökerei és/vagy törzse elkezdhet rohadni.
Kezd el hozzászoktatni növényedet a locsolás megszüntetéséhez az első őszi időjárásban, és október végén csökkentsd azt le teljesen március végéig, hogy növényed felkészüljön a téli időszakra. 

A vízhez hasonlóan, a trágyázását is abba kell hagyni télre, ugyanis ez a növény vegetálásának időszaka. Az újratelepítés is haszontalan ilyenkor. Ezekkel érdemes megvárni a tavaszt, amikor az időjárás kellemesebb.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-05-31

Levendulatermesztési hibák – a 6 legnagyobb elkerülendő hiba a kertészek szerint

Ebben a cikkben felsorolunk hat olyan gyakori hibát, amelyeket érdemes elkerülni a levendulatermesztés során, ahogy egy kertészeti szakértő javasolja.

2023-05-31

Az 5 legszebb Dália fajta – Ha igazi különlegességet szeretnél a kertedbe

Ha érdekelnek a dáliák és szeretnéd megismerni az öt legszebb fajtájukat, akkor olvasd tovább ezt a cikket. Összegyűjtöttük az öt legszebb dáliafajtát!

2023-05-31

Az orchideák szaporítása – Három szakértői módszer

Ezzel a három szakértői módszerrel viszont rájössz, hogy könnyedén lehet egy orchideából több orchideád! Orchidea szaporítási módszerek kertészeink ajánlása

2023-05-31

A tereprendezési sziklák tisztítása – egyszerű módszerek, hogy újra jól nézzen ki a sziklakert

A sziklakert sziklái könnyen bevonódhatnak mohával vagy szennyeződésekkel, aminek következtében elveszítik eredeti megjelenésüket, viszont egyszerű tisztítani!

2023-06-02

A zsálya pozitív hatásai, nem is hinnéd mennyi mindenre jó

A zsálya sokoldalú, egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak. Mutatjuk is a zsálya pozitív hatásait az egészségre!

2023-05-31

A kínai rojtosvirág (Loropetalum) termesztése és gondozása

A kínai rojtosvirág (Loropetalum) termesztése. Egy lenyűgöző növény, amely szép rózsaszín vagy lila virágokkal és díszes, rojtos levelekkel szépíti a kerted.

2023-06-02

Ezzel az egyszerű trükkel sokáig szép marad az esküvői virág

A virágok egész nap és éjszaka frissen tartása nem lehetetlen küldetés, csupán ismerni kell a trükköt, amivel sokáig szép marad a vágott virág az esküvőkön!

2023-06-06

A Balaton-felvidék csodaszép eldugott levendulásai- mintha tündérországban járnánk

A balaton-felvidék legszebb levendulásai: a mostani cikkünkben összegyűjtött páratlanul szép, és különleges lila levendulamezők téged is el fognak varázsolni.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kaparóláncos etető

elsősorban a mélyalmos baromfitartásnál használt takarmányszállító szerkezet. A padlón... Tovább

B1-vitamin-hiány (aneurinhiány, tiaminhiány)

a B. idegrendszeri zavarokban, a szív és az érrendszer károsodásában mutatkozik. A Brvitamin... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Növénytermesztés