Kaktuszok teleltetése

hirdetes

Így teleltesd kaktuszaid

TK

A téli időszakot legnehezebb a kaktuszok és pozsgások számára átvészelni. A kaktuszok nagy mennyiségű vizet raktároznak el, ezzel segítve nekik az erősebb napsütést is átvészelni, emiatt is viszont érzékenyebbek akár a legkisebb fagyra, nem szabad őket a kinti hideg környezetben tartani. De vajon miket tehetünk értük ebben az időszakban? Mi a legideálisabb számukra, hogy átvészeljék azt?

Kaktusz teleltetése

A kaktuszok felügyelet és tisztítása


Fontos tudni, hogy a téli időszakban kaktuszunk állapota is meghatározhatja, hogy mennyire képes ellenállni a hideggel szemben. Amennyiben kaktuszunkat valamilyen élősködő támadja meg, sokkal érzékenyebb, mint egészséges állapotában. Tehát mindenek előtt ellenőrizzük növényünk jelenlegi állapotát, s utána foglalkozzunk a teleltetésével.


Az első őszi lehűlés előtt ellenőrizzük figyelmesen cserépben lévő növényünket, hogy észre vegyük lehetséges betegségeit. Parazitákra utaló jelek lehetnek:


-    apró, fehéres foltok, melyek úgy néznek ki, mint a pamut; ilyenkor minden bizonnyal pajzstetvek támadták meg, melyek azzal gyengítik, hogy a nedvét táplálják.
-    barna, szürke, vöröses foltok jelentek meg? Akkor nagy valószínűséggel elgombásodott, gombák támadták meg.

hirdetes


Ideális napfény és hőmérséklet a téli időszakban


A kaktuszgondozás következő lépése az áthelyezés, amely biztonságot nyújt nekik erre a borongós, hideg időszakra. Annak érdekében, hogy növénye szép virágzást nyerjen, fontos, hogy teljes pihenést élvezzen; hűvös, de fagymentes helyen. Tedd kaktuszod üvegházba, vagy verandára, ami nincs fűtve, de ugyanakkor ahol elegendő fényhez jut. Ne helyezd viszont az ablakba, ugyanis ott a nap megégetheti. 


Az 5 – 12 °C ideális az olyan kaktuszok számára, amik a kinti növekedéshez vannak hozzászokva. Az olyan területeken, ahol ez az időszak enyhébb, növényeidet kint hagyhatod, abban az esetben, amennyiben elhelyezésük fényes, fagytól és esőtől védett helyen történik.


hirdetes
Kaktuszok locsolása télen


Télen vagy csak nagyon kevésszer – maximum egyszer egy napban – vagy egyáltalán nem kell őket locsolni; amennyiben fényes helyen vannak nevelve. Egy locsolástól mentes kaktusz ellenálló képessége jobb a hideggel szemben. Ellenkező esetben, gyökerei és/vagy törzse elkezdhet rohadni.
Kezd el hozzászoktatni növényedet a locsolás megszüntetéséhez az első őszi időjárásban, és október végén csökkentsd azt le teljesen március végéig, hogy növényed felkészüljön a téli időszakra. 


A vízhez hasonlóan, a trágyázását is abba kell hagyni télre, ugyanis ez a növény vegetálásának időszaka. Az újratelepítés is haszontalan ilyenkor. Ezekkel érdemes megvárni a tavaszt, amikor az időjárás kellemesebb.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-07-20

Szúnyogűző dísznövények – ezeket telepítsd teraszod közelébe!

Az esti nyugalmas órákat könnyedén megzavarhatják a szúnyogok. Most eláruljuk, milyen dísznövényeket érdemes teraszodra telepíteni, így elkergetve őket.

2021-07-17

Cicáink kedvence – tudj meg mindent a macskamentáról

Neked is van cicád és mindig is érdekelt, hogy miért vonzódnak ennyire a macskamentához? Emellett most azt is megtudhatod, hogyan termessz otthonodban belőle!

2021-07-05

Íme, a 6 legkülönlegesebb illatú szobanövény

Most bemutatunk 6 olyan növényt, melyek különleges illatukkal képesek megtölteni akár egész lakásodat - ezek közül érdemes választanod, ha új növényt szeretnél!

2021-06-30

Így öntözd kaktuszaid, amennyiben nem szeretnél nekik ártani

Mindig bajban vagy, hogy mennyire érdemes, vagy éppen mennyire nem öntözni kaktuszaid? Mostani cikkünkben mindent elárulunk a kaktuszok megfelelő öntözéséről.

2021-07-13

Kúszónövények lakásodba – ennek az 5 növénynek egyszerű a gondozása

Mostani cikkünkben olyan kúszónövényeket mutatunk, melyek tökéletesen képesek lesznek majd alkalmazkodni otthonodhoz, ráadásul gondozásuk is egyszerű!

2021-07-17

A kerti szépecske – ismerd meg Te is a menyecskeszemet

A menyecskeszem vagy más néven szépecske közepes termetű, az egyik legváltozatosabb külsejű virág. Most tudj meg mindent erről a különleges dísznövényről.

2021-07-20

Szeretnél virágokkal dekorálni? Ezeket a növényeket lesz majd a legegyszerűbb kertedben gondozni

A kertedben lehetséges a legtöbb szárazvirág nevelése – mégis, vannak közülük olyanok, melyek gondozása egyszerűbb. Mutatom, miket érdemes kertedben gondoznod!

2021-07-19

Ezek a növények tökéletes sövényt alkotnak – ráadásul szinte igénytelenek

Szeretnél Te is egy sövényt kertedbe, viszont tudod, hogy nem lenne sok időd foglalkozni vele? Akkor ezek a növények tökéletesek lesznek számodra!

További cikkek ebben a témában


lineáris programozás

az erőforrások felhasználási, szétosztási, hasznosítási, gazd. feladatának optimális... Tovább

granométer

az ezermagtömeg meghatározásához alkalmazott készülék. Egy kb. 40x60 cm-es táblán sorba... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Növénytermesztés