Így a legegyszerűbb átültetni a kaktuszokat

A biztonságos és egyszerű módszer kaktuszaid átültetésére!

MCS, ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A kaktuszok minimális odafigyelést igénylő szobanövények, amiket viszonylag ritkán kell átültetni. Amint azonban mégis eljön a költöztetés ideje, fontos, hogy kellő óvatossággal és a megfelelő technikával kezeld ezeket a szúrós, élő díszeket.

Így ültesd át kaktuszaidat egyszerű és biztonságos technikával

Amikor a gyökerek már a vízelvezető lyukakon is kikandikálnak a cserép fenekén, ideje átültetned kaktuszodat. A kaktuszok viszonylag lassan fejlődő növények, így átültetésükre általában csak 3-4 évente van szükség (bár ez fajtától függően 2-3 év is lehet).

A legtöbb kaktuszt hegyes tüskék borítják, amelyek a növény védelmét szolgálják. Emiatt lehet olyan körülményes és fájdalmas feladat átültetni őket, ha az ember nem ismeri a helyes technikát.

A kaktuszok átültetéséhez érdemes egy nagy fémből készült fogót vagy csipeszt használni (konyhádban biztosan találsz ilyet). Szükséged lesz még egy pár vastag, lehetőleg szövet kertészkesztyűre is, mert a kaktuszok tüskéi könnyedén átszúrhatják a bőr és vászonanyagokat.

A kaktuszokat a tavasz közepén érdemes átültetni, nem sokkal az után, hogy felébredtek téli nyugalmi állapotukból, és újra nőni kezdtek. Ezzel biztosíthatod, hogy kaktuszodnak legyen elegendő energiája kiheverni az átültetés okozta sokkot, illetve hogy könnyebben hozzászokjon új környezetéhez.

Fontos észben tartani, hogy sok kaktusznak nem csak hegyes, hanem éles tüskéi is lehetnek, amelyeket sokkal nehezebb eltávolítani a bőrből. Elengedhetetlen tehát, hogy megfelelő védőfelszerelést viselj kaktuszaid átültetése közben!

Mire lesz szükséged egy kaktusz átültetéséhez?

A már említett védőkesztyűkön és fém csipeszen kívül kelleni fog még némi újságpapír is, illetve persze egy megfelelő méretű cserép és kellő mennyiségű virágföld, ami a kaktusz új otthonaként szolgál majd.

Fontos, hogy a cserép tiszta legyen, virágföldnek pedig olyat válassz, amit kifejezetten kaktuszoknak, vagy pozsgás növények számára készítettek.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

116/2008. (IX. 5.) FVM rendelet

A 2008. évi iskolatej program szabályozásáról szóló 158/2007. (XII. 28.) FVM rendelet... Tovább

lebernyeg (pötyögő)

a szm.-n a —>nyak aljáról a szügyre terjedő bőrképlet. Fejlettsége egyedileg is... Tovább

Tovább a lexikonra