Sokunk számára kedves emlék a kacsák etetése a parkban, de vajon tudtad, hogy a kenyér valójában káros a kacsák egészségére?

Ezért ne etesd a kacsákat kenyérrel

NA
Frissítve: 2024.03.19
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Sok madárbarát először úgy ismerkedett meg a vadon élő állatok örömeivel, hogy kacsákat etetett kenyérrel egy helyi parkban vagy tavacskában. Bár azt gondolhattuk, hogy ez egy környezetbarát és aranyos módja a száraz kenyér megsemmisítésének, a kenyér azonban rossz a kacsáknak, mert egészségtelen, és potenciálisan veszélyes a madarakra. A kenyér és hasonló termékek, mint például a keksz, zsemle, chips, gabonapelyhek és pattogatott kukorica nagyszerű szénhidrátforrások, de kevés tápértéket kínálnak a kacsák, libák, hattyúk és más madarak számára . Valójában a kenyér a madarak gyorsételével egyenlő. Olvass tovább, ha többet szeretnél megtudni arról, miért rossz a kenyér a kacsáknak.

Kacsák etetése kenyérrel

Miért rossz a kenyér a kacsáknak?

A kenyér nem csak a kacsákat hizlalja, és nehezítheti repülésüket, de a kacsák kenyérrel való etetése más súlyos problémákhoz is vezethet, amelyek megbetegíthetik őket.
A kiskacsák alultápláltsága: A kiskacsáknak változatos étrendre és rengeteg természetes növényre és rovarfehérjére van szükségük a megfelelő növekedéshez. Ha a kacsákat rendszeresen etetik kenyérrel, a kiskacsák nem kapnak megfelelő táplálékot a megfelelő növekedéshez és fejlődéshez. Továbbá, mivel a kacsák szívesen keresnek olyan könnyű táplálékforrást, mint az emberi táplálékot, így a kiskacsák nem tanulják meg olyan könnyen felismerni a természetes táplálékot.

Túlzsúfoltság: Ahol bőséges a könnyű táplálékforrás, a kacsák és más vízimadarak több tojást tojnak, és a tó gyorsan túlzsúfolttá válik. Ez megnehezíti a madarak számára az egészségesebb táplálékforrások felkutatását, és növeli a területi agresszió valószínűségét. A túlzsúfolt területeken a ragadozók is virágozhatnak, és hatással lesznek más madárpopulációkra, és a betegségek gyorsan terjedhetnek a nagy állományokban is. 

Szennyezés: Ha túl sok kenyeret kínálunk a kacsáknak, nem eszik meg az összeset. Az elázott, el nem fogyasztott kenyér bántja a szemet, a rothadó kenyér és a madarak fokozott székletürítése pedig káros szagokat kelthet, valamint nagyobb alganövekedést okozhat, amely eltömítheti a vízi utakat és kiszoríthatja a kívánatosabb növényeket. Ez koncentrálja a szennyezést, és végül felszámolhatja a halakat, kétéltűeket, rákféléket és más élővilágot a közelben, így a jó táplálékforrások még szűkösebbek lesznek.

Betegségek: A kacsák kenyérrel etetése kétféleképpen fokozhatja a betegségek terjedését. Először is, a szénhidrátban gazdag étrend nagyobb székletürítéshez vezet, és a madarak ürülékében könnyen megtelepednek a baktériumok, amelyek számos betegségért, köztük a madár botulizmusáért felelősek.  Másodszor, a penészes kenyér aspergillózist, egy halálos tüdőfertőzést okozhat, amely az egész kacsa- és víziszárnyasállományt megtizedelheti. 

Kártevők vonzereje: A jóllakott kacsákból visszamaradt rothadó táplálék más nemkívánatos kártevőket is vonz, például mosómedvéket, patkányokat, egereket és rovarokat. Ezek a kártevők további betegségeket is hordozhatnak, amelyek veszélyesek lehetnek az emberre és más vadon élő állatokra. 

Természetes viselkedésük elvesztése: Amikor a madarak hozzászoknak az emberek által dobált táplálékhoz, elvesztik természetes félelmüket az emberektől, és agresszívvé válhatnak, hogy több táplálékot szerezzenek. Félelmük elvesztése más veszélyeket is okozhat, például azt, hogy hajlandóak átkelni a forgalmas utakon, hogy elérjék a piknikezőket, a szemeteskukákat és más valószínű élelmiszerforrásokat.

Ritka csemegeként, extrém mértékkel kínálva a kenyér nem azonnal káros a kacsákra vagy a madarakra, de ezt a mértékletességet nehéz megítélni. Míg egy személy vagy család csak néhány havonta eteti a kacsákat, sok más család és egyén lehet sokkal gyakrabban eteti őket. Ezeket a jó szándékú etetőket összeadva szinte kizárólag egészségtelen kenyértermékeken alapuló étrendhez vezethet. A környezettudatos madárbarátok nem kínálnak kenyeret vagy kenyérszerű termékeket a kacsáknak, hogy elkerüljék a táplálkozási problémákat és más, a szénhidrátban gazdag étrend okozta problémákat.

Környezeti hatások:

  • A vízbe dobott kenyér elrohad, ami szennyezi a vizet és algavirágzást okozhat.
  • A kenyér vonzza a patkányokat és más kártevőket.
  • A kenyér etetése a kacsák túlszaporodásához vezethet, ami károsíthatja a helyi ökoszisztémát.

Mivel etessük a kacsákat kenyér helyett?

A vadkacsák és a vízimadarak a kenyéren kívül sok mindent megehetnek. A természetes táplálékforrások, például a vízi növények, magvak, fűfélék, diófélék és rovarok segítenek nekik hosszabb és egészségesebb életet élni, mint ha jószándékú emberektől kapnak ajándékokat. Ha mégis szeretnéd etetni a kacsákat, ami elbűvölő élmény lehet, sok egészségesebb alternatívát kínálhatunk kenyér helyett. 

-    Szőlő (félbevágva a fulladás elkerülése érdekében)
-    Árpa, zab, madármag vagy más gabonafélék
-    Kacsatakarmány-pellet 
-    Fagyasztott borsó vagy kukoricaszem (először kiolvasztva, de nem kell főzni)

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

cérnázás

a kanca —>ivarzásának népies elnevezése, ugyanis az ivarzási nyálka vékony hosszú... Tovább

Veszprémi Egyetem

Egyetem Georgikon Mezõgazdaságtudományi Kar A keszthelyi Georgikon... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok