Perel az NFA: jogszerűen pusztították ki a kishantosi bioveteményest

Perel az NFA: jogszerűen pusztították ki a kishantosi bioveteményest

P.M.
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az új bérlők százmilliárdos károkat okoztak.

Perel az NFA: jogszerűen pusztították ki a kishantosi bioveteményest

Lapozz a részletekért!

Perel az NFA: jogszerűen pusztították ki a kishantosi bioveteményest

Várhatóan jogi lépéseket tesz a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) a kishantosi ügyben az államot ért kár megtérítése érdekében - közölte Bitay Márton, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) állami földprogramért felelős államtitkára szerdán az MTI-vel.

 

Az államtitkárt azt követően kereste meg az MTI, hogy a Greenpeace Magyarország szerdán délután rendezvényt szervezett Budapesten, a Kossuth téren a Vidékfejlesztési Minisztérium előtt "Éltesd tovább Kishantost!" címmel. A zöldszervezet a Kishantoson még megmaradt bio-vetőmagokat osztotta szét a helyszínen az érdeklődőknek.

 

Bitay Márton közölte: az NFA azért kívánja bíróságra vinni az ügyet, mert a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Kft. vagyoni és nem vagyoni kárt is okozott az államnak azzal, hogy több mint fél éve jogalap nélkül használja az általa korábban bérelt földterületet. Példaként hozta: az NFA elesett hat havi bérleti díjtól, mert eddig sem a kft. sem az új bérlők nem fizették azt ki. Mindemellett az államnak egy biztonsági céget is meg kellett bíznia, hogy az új bérlők jogos igényét biztosítsa, azt, hogy dolgozhassanak a pályázatokon megnyert területeken - tette hozzá.

 

A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Kft. az államtitkár szerint rosszhiszeműen használja azt a területet, amelynek a bérleti szerződése tavaly ősszel lejárt. A cég ugyanis hét családi gazdálkodó, egy betéti társaság és egy oktatási intézmény tevékenységét akadályozza azzal, hogy nem hajlandó a területet átadni, amelyen korábban gazdálkodott - hangsúlyozta. Megjegyezte, hogy a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Kft. nem volt a területre kiírt földbérleti pályázat nyertesei között.

Perel az NFA: jogszerűen pusztították ki a kishantosi bioveteményest

Az államtitkár értetlenségének adott hangot amiatt, hogy a Greenpeace Magyarország "belekeveredett a kishantosi ügybe". Mint mondta: a kormány több kérdésben is eredményesen működik együtt a zöldszervezettel. Ezért nem érthető - hangoztatta -, hogy a Greenpeace miért szervez rendezvényt egy olyan gazdasági vállalkozás érdekében, amelynek lejárt a bérleti szerződése.

 

A kishantosi biogazdaság képviselte szellemiségért állt ki a Greenpeace Magyarország szerda délutáni rendezvényén a Vidékfejlesztési Minisztérium előtt Budapesten - mondta Schmidt Hajnalka, a zöldszervezet kommunikációs munkatársa az MTI-nek telefonon.

 

Hangsúlyozta: azért osztotta szét a Greenpeace azoknak a vetőmagoknak a maradékait, amelyeket korábban Kishantoson elvetettek és nemrégiben kiszántottak, hogy a rendezvény résztvevői általuk megőrizhessenek valamit a kishantosi biogazdaságból. Ezért is adták a rendezvény címéül: "Éltesd tovább Kishantost!" A rendezvényen a szervezők szerint több százan vettek részt.

 

A Fejér megyei Kishantoson az állami földpályázaton nyertes új bérlők április 12-én, szombaton reggel elkezdték beszántani a korábbi - földpályázatokon vesztes - bérlő, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Kft. által a múlt év őszén és idén tavasszal elvetett növényeket. A kft. ezért feljelentést tett. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) illetékese szerint a gazdák jogszerűen használják az általuk elnyert földterületet.

Perel az NFA: jogszerűen pusztították ki a kishantosi bioveteményest

Két hete Kishantoson több civil szervezet aktivistái, valamint ellenzéki politikusok is tiltakoztak, egyebek közt azzal érvelve, hogy a biominősítésű vetemények elpusztításával felbecsülhetetlen mértékű eszmei kárt okoztak az új bérlők.

 

A kishantosi központ vezetői szerint a földpályázaton nyertes gazdák "nincsenek birtokban", és több bírósági per is folyamatban van, amelyek lezárultáig - szerintük - jogtalan a tevékenységük. A nyertes földbérlők szerint viszont ők jogszerűen használják a földeket, és csak a jogtalanul elvetett növényeket szántották ki.

 

Bitay Márton, a VM állami földprogramért felelős államtitkára az üggyel kapcsolatban az MTI-nek a helyzetre reagálva akkor elmondta: a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnek (NFA) nincs köze ahhoz, hogy Kishantoson a helyi gazdák megkezdték a szántást, de hozzátette: a gazdák jogszerűen használják az általuk elnyert földterületet.

 

Az államtitkár kifejtette, hogy a kérdéses állami földterületet az NFA pályázati úton haszonbérbe adta helyi gazdáknak, akik fél éve nem tudják azt használni, mert a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ, amelynek tavaly ősszel lejárt a szerződése, nem hajlandó levonulni a területről. Hozzátette, hogy a helyi gazdákat viszont a megkötött szerződés kötelezi, ők a gazdálkodási tervükben számos kötelezettséget vállaltak, de nem tudják azokat végrehajtani, mert nem jutnak hozzá a területhez.

 

Az államtitkár elmondta azt is, hogy Kishantos korábban birtokvédelmet kért a székesfehérvári jegyzőtől, aki elutasította a kérelmet, arra hivatkozva, hogy nincs birtoklási jogosultságuk a területre. Az ügyben birtokper is folyamatban van.

 

Bolye Ferenc, a kishantosi központ társügyvezetője két hete arról tájékoztatott, hogy április 25-étől kezdődnek azok a bírósági tárgyalások, amelyek eldönthetik, "ki van birtokon belül". Ács Sándorné, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Nonprofit Kft. másik ügyvezetője pedig korábban arról beszélt: több mint 140 millió forint értékű az a bionövény-állomány, amelyet beszántanak.

Forrás: agrárszektor

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

iszapolás

a talaj mechanikai összetételének meghatározására alkalmas eljárás. Elvi alapja az, hogy a... Tovább

paraszimpatikus idegrendszer

a —>vegetatív idegrendszernek a nyúltagyi, a középagyi (—>agyvelő) és a... Tovább

Tovább a lexikonra