Jelentős támogatást ígérnek a fiatal gazdáknak, Új Magyarország Vidékfejlesztési Program, hitelezés, operatív program, konferencia, rendezvény, gazda, Fiatal Gazda Klub , piac, fiatal generáció, erő

Jelentős támogatást ígérnek a fiatal gazdáknak

Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program nem a hitelezésről szól, hanem támogatásról, melyeknek a forrása részben az EU költségvetése, részben pedig a magyar nemzeti források. Az Új Magyar Vidékfejlesztési Programról a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) elnöke, Mikula Lajos beszélt a fiatal gazdák konferenciáján.
Jelentős támogatást ígérnek a fiatal gazdáknak, Új Magyarország Vidékfejlesztési Program, hitelezés, operatív program, konferencia, rendezvény, gazda, Fiatal Gazda Klub , piac, fiatal generáció, erő

Mint mondta, a programban hangsúlyosan jelenik meg a fiatal gazdák támogatása. Hogy mikor hirdetik meg támogatásokat, az attól függ, hogy az Európai Unió mikor fogadja el a programot. A benyújtást egy hozzávetőleg hat hónapos időszak követi az elfogadásig, ezután kezdődhetnek meg a gyakorlati intézkedések. A tervezésen túl vannak, elkészült a stratégia, amit el is fogadtak. A társadalmi egyeztetés folyamatának a fiatal gazdák is részesei voltak. Erre a stratégiára épül rá az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program, ami egy operatív program. Tehát, pontosan le van benne bontva, hogy milyen intézkedésekkel, milyen feltételekkel, hogyan kerül a támogatás a gazdákhoz, majd ezt követik a részletes szabályok. Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program nem a hitelezésről szól, hanem támogatásról, melyeknek a forrása részben az EU költségvetése, részben pedig a magyar nemzeti források. Az elnök szerint nem feltétlenül és nem elsődlegesen az állam feladta az, hogy a birtokkoncentráció megtörténjen, de a maga eszközeivel támogatni, segíteni kell ezt a folyamatot. A gazdákon múlik, hogy belemennek-e a földcserékbe, elkezdenek-e együtt gondolkodni azon, hogy lehet jól megművelhető, nagy táblákat létrehozni.


Az EU támogatási rendjében két speciális dologról is szó van. Az egyik arról szól, hogy az idős generáció tudjon tisztesen visszavonulni a szektorból, hogyha már úgy érzi, hogy ereje nincs ahhoz, hogy a gazdaságát tovább vigye. A másik pedig arról szól, hogy a fiatalember be tudjon lépni a szektorba. Az első a nálunk korai nyugdíjként emlegetett – egyébként nem nyugdíjszerű – ellátás, ami egy farm átadásához kapcsolódó, az öregségi nyugdíj korhatáráig tartó havi járandóság. Tehát ez nem nyugdíj. Ezért mostanában nem is emlegetik nyugdíjként ezt az ellátást, csak így került be a köztudatba. A másik pedig a fiatal gazdák támogatása. A kettőnek a kombinációja is elképzelhető. A fiatal gazdák szövetsége azon dolgozik, hogy a hozzájuk tartozó gazdák informáltabbak, fölkészültebbek legyenek, és ez által saját gazdaságukat versenyképesebben, hatékonyabban tudják működtetni. Rendezvényeket szerveznek, konferenciákat, szemináriumokat, egy belső információs rendszert működtetnek, amin keresztül friss és gyors információkhoz juthatnak hozzá a fiatalok. A fiatal gazdáknak ma előnyt jelent, hogy készségszinten használják az internetet, így naprakész információik vannak, nyitottabbak, kevésbé gondolkodnak sémákban, könnyebben tudnak illeszkedni a támogatási környezethez, kevésbé hagyományokra, inkább a praktikumra alapozzák a saját gazdálkodásukat.


– Tőlünk nyugatabbra egy gazda nemcsak abból él, hogy termel valamit a földön, hanem van mellette egy kis vendégfogadó szobája, helyi terméket ad el a saját tanyáján. Tehát, mindegyiknél van valamiféle többlet, és így tudnak néhány 10 hektárból megélni, mivel a támogatási lehetőséget, a támogatási környezetet, sokkal jobban ismerik. Ki is akarják használni, és élnek is vele. Ez egy generációs kérdés.


A piacon csak összefogva lehet megjelenni. A Fiatal Gazda Klub rendezvénysorozat célja, hogy egy adott földrajzi régióhoz kapcsolódó fiatal gazdák rendszeresen összejárjanak. Ez azért is fontos, mert ahhoz, hogy egy bizalmi kapcsolat kialakuljon emberek között, ahhoz találkozniuk kell. Meg kell ismerniük egymást, személyes kapcsolatoknak kell kialakulni. Az emberek nem a támogatások miatt fognak együtt dolgozni, hanem azért akarnak együtt dolgozni, mert együtt akarnak dolgozni. Magyarországon régebben menekültek a gazdák a kollektivizálás elől, azért is nehéz az összefogást megteremteni, de talán a fiatal generáció, amely már nem élte meg azokat a dolgokat, amiket szüleik, nagyszüleik megéltek, képesek és hajlandóak együtt dolgozni.


Ficsor Ádám, az agrártárca szakállamtitkára előadásában bejelentette, hogy az állattenyésztés fejlesztését átlagosan 40 százalékos támogatással kívánják segíteni, míg a bioetanol-gyártást a gabonafelesleg elvezetésére szolgáló technológiának tartják elsősorban. Ezen a területen összességében mintegy 2 millió tonna gabona felhasználására lesz mód a számítások szerint. Az államtitkár megemlítette, hogy a speciális erő- és munkagépekre a gazdálkodók 35 százalékos támogatást vehetnek igénybe, míg az általános gépbeszerzési támogatás várhatóan 25 százalékos lesz.

Forrás: Magyar Rádió

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

acidémia

savtermészetű anyagok felszaporodása a vérben, ami annak —>pH-értékét savas irányba tolja el. Tovább

aktivált iszap (eleveniszap)

a ->biológiai szennyvíztisztításban alkalmazott, szennyező anyagok elbontására alkalmas... Tovább

Tovább a lexikonra