notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hirdetés

A jégeső és kártétele

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A jégeső gömbölyű vagy szabálytalan, 5-50 mm (néha nagyobb) átmérőjű jégszemekből álló csapadék, amely általában hirtelen érkezik az észlelés helyére és rövid ideig tart, elvonulása után azonban a táj tragikusan megváltozhat. Köztudott, hogy a jelenleg is zajló klímaváltozás miatt egyre gyakrabban várhatóak szélsőséges időjárási körülmények
A jég kártétele a mezőgazdaságban: Köztudott, hogy a jelenleg is zajló klímaváltozás miatt egyre gyakrabban várhatóak szélsőséges időjárási körülmények, így a jégeső kártételei egyre nagyok fenyegetést jelentenek. A jégeső okozta kár annál nagyobb, minél érzékenyebb az érintett kultúra a mechanikai hatásokra. Sajnos az érzékenység általában az értékkel egyenes arányban változik. A károsodás mértéke függ a növények felépítésétől, habitusától, fejlettségi és egészségi állapotától, tenyészidejétől, a területi hozamuktól, az érzékenységüktől, a regenerálódási hajlamuktól és a regenerálódásra rendelkezésre álló időtől. A nagy hozamú fajták területi arányának növekedésével a jégkárok abszolút értéke növekszik, vagyis a mezőgazdaság belterjességének fokozódásával a termés biztonsága szempontjából egyre fontosabbá válik a jégverés elleni aktív védekezés megoldása.
Hirdetés
Védekezési módok:Ideális tápanyag-ellátottság biztosítása: Pl.: a kálium elősegíti a szilárdító szövetek fokozott képződését, ezzel növeli a növények ellenállását a jégkárral szemben, ugyanakkor a nitrogéntöbblet akár növelheti a kártétel mértékét.
Hirdetés
Jégkárbiztosítás: A jégkárbiztosítások általában a hektáronként meghatározott hozammal tételesen biztosított, lábon álló növényekben, jégverés által okozott károk valahány %-os térítésére terjed ki. Természetesen minél magasabb ez a %-os érték annál magasabb a biztosítás díja.Jégháló alkalmazása: A „VALENTE” vállalatnál gyártott és a KITE Zrt. által forgalmazott jégháló főleg a szabadföldi kertészeti kultúrákban nyújthat magas fokú védelmet. Az imént említett új technológiára 2010 áprilisától támogatás is igényelhető.

Forrás: Eu-info

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
474 907
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
474 907
Közösség

ízék

a szálastakarmány fásodott, vastag, kemény rostos szárrésze, amelyet az állat nem fogyaszt... Tovább

Közbeszerzési referens

A közbeszerzési referens egy igazi sztárszakmává nőtte ki magát. Nem véletlen, hisz... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 203

Átlagos értékelés: 4.9