notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

A jégeső és kártétele

A jégeső gömbölyű vagy szabálytalan, 5-50 mm (néha nagyobb) átmérőjű jégszemekből álló csapadék, amely általában hirtelen érkezik az észlelés helyére és rövid ideig tart, elvonulása után azonban a táj tragikusan megváltozhat. Köztudott, hogy a jelenleg is zajló klímaváltozás miatt egyre gyakrabban várhatóak szélsőséges időjárási körülmények
A jég kártétele a mezőgazdaságban: Köztudott, hogy a jelenleg is zajló klímaváltozás miatt egyre gyakrabban várhatóak szélsőséges időjárási körülmények, így a jégeső kártételei egyre nagyok fenyegetést jelentenek. A jégeső okozta kár annál nagyobb, minél érzékenyebb az érintett kultúra a mechanikai hatásokra. Sajnos az érzékenység általában az értékkel egyenes arányban változik. A károsodás mértéke függ a növények felépítésétől, habitusától, fejlettségi és egészségi állapotától, tenyészidejétől, a területi hozamuktól, az érzékenységüktől, a regenerálódási hajlamuktól és a regenerálódásra rendelkezésre álló időtől. A nagy hozamú fajták területi arányának növekedésével a jégkárok abszolút értéke növekszik, vagyis a mezőgazdaság belterjességének fokozódásával a termés biztonsága szempontjából egyre fontosabbá válik a jégverés elleni aktív védekezés megoldása.
hirdetes
Védekezési módok:Ideális tápanyag-ellátottság biztosítása: Pl.: a kálium elősegíti a szilárdító szövetek fokozott képződését, ezzel növeli a növények ellenállását a jégkárral szemben, ugyanakkor a nitrogéntöbblet akár növelheti a kártétel mértékét.
hirdetes
Jégkárbiztosítás: A jégkárbiztosítások általában a hektáronként meghatározott hozammal tételesen biztosított, lábon álló növényekben, jégverés által okozott károk valahány %-os térítésére terjed ki. Természetesen minél magasabb ez a %-os érték annál magasabb a biztosítás díja.Jégháló alkalmazása: A „VALENTE” vállalatnál gyártott és a KITE Zrt. által forgalmazott jégháló főleg a szabadföldi kertészeti kultúrákban nyújthat magas fokú védelmet. Az imént említett új technológiára 2010 áprilisától támogatás is igényelhető.

Forrás: Eu-info

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
16 147
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
5 333 606

borzderes marha

fajtacsoport; a borzderes (brachy-ceros típusú) fajták napjainkban kiegyenlítődnek, a kisebb... Tovább

klimatológia

magyar megfelelője az éghajlattan. A meteorológiai tudománynak az az ága, amely az éghajlat... Tovább

Tovább a lexikonra