Jácint - Minden, amit tudni kell a jácintról

hirdetes

A kerti-, és a cserepes jácint gondozása

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.

Szerencsére nagyon sok hagymás növényben gyönyörködhetünk, ezek közül talán az egyik legszebb a jácint. Én azért szeretem nagyon, mert isteni illata van, kedves kis növényt! Cikkünket olvasva mindent megtudhatsz a kerti-, illetve a cserepes jácint gondozásáról!

Hasznos információk a jácint gondozásához

A jácint bemutatása

A kerti jácint, közönséges jácint, keleti jácint vagy a köznyelvben csak jácint (Hyacinthus orientalis), régi nevén jószagú hiacinth a jácintfélék családjának jácint (Hyacinthus) nemzetségébe tartozó népszerű, kerti növényfaj. Délnyugat-Ázsiában, Törökország déli és középső területein, Északnyugat-Szíriában és Libanonban őshonos. Hagymás növény, hagymájának átmérője 3–7 cm. Levelei szálasak, 15–35 cm hosszúak és 1–3 cm szélesek, puha, nedvdús szerkezetűek, alapi helyzetben, örvösen növők. A virágot hajtó szár 20–35 cm (néha 45 cm) magasra nő, füzérvirágzatán 2-50 illatos, lila virág található csöves, hatszirmú lepellel.

hirdetes

A kerti jácintot régóta termesztik dísznövényként. Kezdetben a mediterráneumban, később Franciaországban (parfümök előállítása céljából), Hollandiában (a fő termőhelye) és más területeken termesztették. Érdemes azonban vigyázni vele, ugyanis a hagymájában és a levelében található anyagok tele vannak méreganyagokkal. Hagymájában kalcium-oxalát kristályok, és alkaloidok találhatók, ezek pedig, ha bejutnak a szervezetünkbe, elég kellemetlen gyomor-, és bálpanaszokat okoznak, mivel a nyálkahártyát irritálják. Az első, amit észre lehet venni mérgezés esetén: émelygés, hányinger, illetve sok esetben vérnyomáscsökkenés.

hirdetes

Fontos, hogy ha mérgezésre gyanakszunk, akkor ne mulasszuk el a hányást, célszerűbb inkább hánytatást végezni. Öblögessük a szájüreget, igyunk néhány pohár tejet, mivel annak kalcium-tartalma részben kicsapja az oxalátkristályokat. Ha a mérgezés súlyosabb, leginkább kisgyermekeknél, akkor érdemes felkeresni az orvost, ilyenkor gyomormosást szoktak eszközölni. A növény viszont csodálatosan szép, és illatos, így érdemes nevelni kertünkben, csak figyeljünk oda rá fokozottabban! És hogy mi szükséges ahhoz, hogy sokáig szép legyen? A következő oldalon elmondom!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fertőző növénybetegségek

olyan kóros folyamatok, amelyek kiváltói a beteg növényekről az egészségesre átterjednek... Tovább

altalajlazító

a talajművelő eszközök v. gépek olyan csoportja, amely alkalmas a megművelt réteg alatti... Tovább

Tovább a lexikonra
virág