A tavasz első virágai most készülnek - A jácint hajtatása

hirdetes

A tavasz első virágai most készülnek - A jácint hajtatása

Szeretem a telet, de már éppen elég volt belőle, ez a néhány hét hideg volt arra, hogy elkezdjek a tavaszról álmodozni…És ha már tavasz, akkor érdemes foglalkozni a jácinthagymákkal! 

A tavasz első virágai most készülnek - A jácint hajtatása

Előbb-utóbb véget ér a tél, a hideg is elmúlik és elkezd felmelegedni az idő – én ezt az időszakot már nagyon várom, nem volt igazi telünk, de nekem elég volt ennyi is belőle, nem szeretem a hideget és azt, hogy alig lehet kimenni a kertbe…Vágyok a színekre, az illatokra, arra, hogy végre megjelenjek az első csodaszép virágok. Tudtátok, hogy ha egye kicsit rásegítünk, már tél végén örülhetünk az ablakpárkányon virító, saját illatos jácintjainkra? Nézzük, mi a teendőnk!

Mire lesz szükségük? 

Egy hideggel már előkezelt jácinthagymára lesz szükségünk, valamint jácinthajtató üvegre, aktív szénre és vízre. Jogosan teheted fel a kérdést, hogy mi is az a jácinthajtató üveg…Lényegében egy darázsderekú kicsi váza, aminek a felső részébe bele lehet tenni a hagymát (bármilyen jó, amit találunk otthon, de lehet kapni virág-, valamint gazdabotokban is). 

hirdetes

Mit kell tennünk? 

Elsőként töltsük meg meleg vízzel az üveg szűkület alatti részét, adjunk hozzá egy darabka aktív szenet, ez fogja megakadályozni azt, hogy a víz poshadni kezdjen. Ezután jöhet a jácinthagyma, tegyük az üvegbe, ügyelve arra, hogy csak a hagyma gyökérkoszorúja kerüljön vízbe, ne az egész hagyma. Nincs más dolguk, mint figyelni a fejlődést, először növekedni kezdenek majd a gyökerek, majd megjelenik a szár és maga a virág is. Legyünk türelemmel, ugyanis pár héttől akár 2-3 napig is eltarthat, mire megjelennek a csodaszép virágok. 

hirdetes

Az üveget tartsuk sötét, hűvös helyen (8-12 Celsius fok) – pince vagy garázs tökéletes a célra. Ezzel a környezettel imitálni tudjuk azokat a körülményeket, amelyeknek ki van téve a hagyma a szabad talajban. A hőmérséklet betartása nagyon fontos, mert ha csak sötét van, akkor csak a gyökerek fognak fejlődni, más nem! Amíg a növény fejlődik, töltsük újra az edényt vízzel, ha szükséges. 

Bruno /Germany képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


alkaloidok

egyes növénycsoportokra (családokra, nemzetségekre) jellemző, bonyolult összetételű,... Tovább

149/2008. (V.29) Korm. rendelet

egyes agrár-szakigazgatási tárgyú kormányrendeletek módosításáról A Kormány az... Tovább

Tovább a lexikonra