Itt az ideje a metszésnek, permetezésnek

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Itt az ideje a metszésnek, permetezésnek

P.M.

Immár visszavonhatatlanul itt az ideje a metszésnek, a tavaszi szőlészeti, kertészeti munkáknak. Érdemes olyan eszközt választani, ami ha el nem is végzi helyettünk, de megkönnyíti, szinte szórakozássá teszi a munkát.

Itt az ideje a metszésnek, permetezésnek

 

 

 

 

 

 

 

hirdetes

 

 

 

 

 

Szombathelyen már tavaly elindult egy kezdeményezés, melynek keretében gyártó cégek, valamint kis- és nagykereskedők összefogásával metszési bemutatót tartottak. A szőlészek, borászok, kertészkedők kérésére az idén a gyakorlati bemutatót közelebb viszik a felhasználókhoz.

 

A „Szőlészek, borászok és gyümölcsösök" című előadást Kőszegen, a Borok házában, majd a vaskeresztesi közösségi házban hallgathatják meg az érdeklődők. Az utóbbit követően, Hatos István hegybíró szervezésében gyakorlati bemutató is lesz a Mittl pincénél, ahol működés közben is meg lehet figyelni, vagy akár ki is lehet próbálni az eszközöket.

További képek

A bemutató tervezett tematikáját követve a Vas Népe Online munkatársa megkérdezte Sümeghy Mihály mezőgazdasági gépésztől: milyen irányba mutat a technológiai fejlődés, mit kereshetünk, mi az, amit a modern eszközök át tudnak vállalni a gazdáktól?

 

Megtudta, néhány éve létezik már olyan, akkumulátoros metszőolló, amely emberi erőfeszítés nélkül, pusztán elektronikus jellel könnyedén elvágja akár a 4 centiméter átmérőjű ágat is. Így az almáskertben nemcsak az ollót, hanem még a kisfűrészt is kiváltja. Az energiát adó, pár kilogramm súlyú tölthető akkumulátort a felhasználó a hátára csatolva viszi magával, így mindkét kezét szabadon tudja használni. A szakember szerint egy szőlőlugashoz talán luxus, de egy több hektáron gazdálkodó borásznak vagy gyümölcskertésznek már érdemes beszereznie ezt az eszközt, hogy aztán egyszer s mindenkorra búcsút inthessen a felhólyagosodott tenyérnek.

A szerdai bemutató másik főszereplője az a feltörekvő olasz cég lesz, amely különféle magasvágóival, magasfűrészeivel a létrára mászás kényelmetlenségét is ki tudja küszöbölni. Specialitásaik ezen kívül a magasra vivő, illetve nagy porlasztású permetezők, melyekkel nem gond a vegyszer magasabb fákra történő kijuttatása sem.

 

Sümeghy Mihály elmondta: a damilos bozótvágók, robotfűnyírók, gyepszellőztetők, fűnyíró traktorok és egyéb huszonegyedik századi csodák mellett újra divatba jönnek a hagyományos, kézi hajtású, úgynevezett hengerkéses fűnyírók. A tologatós nyíróknak vitathatatlanul nagy előnyük, hogy könnyen kezelhetők, környezetbarátok, és ott is vághatjuk velük a füvet, ahol nincs villanyáram, vagy ahova nem ér el a vezeték. Aki bizalmatlan lenne a technológiával szemben, annak elárulják: a golfpályákon kötelező előírás a hengerkéses technológiájú fűnyírók használata – igaz, motoros változatban. Azoknak, akik ellátogatnak valamelyik bemutató helyszínére, meglepetést is tartogatnak: technológiai újításokat a borkészítési eljárás során.

 

A VAOL munkatársa megkérdezte azt is a szakembertől: mire kell figyelnünk akkor, ha nem a legmodernebb, futurisztikus szőlőművelő eszközök mellett döntünk, hanem hagyományos metszőollót szeretnénk vásárolni. Sümeghy Mihály elmondta, hogy a csúcsminőség a kézi eszközökben sem elérhetetlen. Metszőollót már pár ezer forinttól kaphatunk, a középkategóriájú 4-6 ezer forint, de egy elnyűhetetlen japán szerszámért közel húszezer forintot is elkérnek. Érdemes olyant választanunk, aminek a nyele könnyű, alumínium öntvényből készült, az éle pedig cserélhető. Így ha elhasználódik, nem kell az egészet kicserélni. Létezik olyan metszőolló is, aminek a nyelére forgó alkatrészt szereltek a kezünk felhólyagosodását megelőzendő. Ha sokáig szeretnénk használni a metszőollónkat, ne hanyagoljuk el a karbantartást sem. Minden nagyobb használat után tisztítsuk meg az élét, időközönként olajozzuk, élezzük.

 

A rossz szerszám a növénynek is árt

 

Életlen, vagy rossz konstrukciójú metszőollóval embertelen munka végigmetszeni egy kertet, egy szőlőültetvényt. A rossz minőségű eszköznek azonban nem csak a felhasználója látja kárát. Az életlen eszközzel a növényt is károsíthatjuk.A rossz ollóval roncsoljuk, feleslegesen sebezzük a növényt, a vágásfelület lassabban gyógyul, nehezen hámosodik. Ezért mindig kérjük ki szakember tanácsát, és akár ollót, akár fűnyírót vagy más eszközt csak szaküzletben vásároljunk!

Itt az ideje a metszésnek, permetezésnekItt az ideje a metszésnek, permetezésnekItt az ideje a metszésnek, permetezésnekItt az ideje a metszésnek, permetezésnekItt az ideje a metszésnek, permetezésnekItt az ideje a metszésnek, permetezésnekItt az ideje a metszésnek, permetezésnekItt az ideje a metszésnek, permetezésnekItt az ideje a metszésnek, permetezésnekItt az ideje a metszésnek, permetezésnekItt az ideje a metszésnek, permetezésnekItt az ideje a metszésnek, permetezésnekItt az ideje a metszésnek, permetezésnekItt az ideje a metszésnek, permetezésnekItt az ideje a metszésnek, permetezésnekItt az ideje a metszésnek, permetezésnekItt az ideje a metszésnek, permetezésnekItt az ideje a metszésnek, permetezésnekItt az ideje a metszésnek, permetezésnekItt az ideje a metszésnek, permetezésnek

Forrás: Eu-info

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes


alapító határozat (alapítólevél)

okirat, amely valamilyen vállalat, szervezet v. jogi személy létrehozásának, működésének... Tovább

Újhelyi Imre Vegyipari Szakközépiskola, Szaktanácsadó és Továbbképzõ Intézet

Szakközépiskola Agrárközgazdasági és áruforgalmazó technikus képzés Cím: Szentlõrinc... Tovább

Tovább a lexikonra