Istállók szellőzése, , fűtés, sertésistálló, frisslevegő, pára, széndioxid, VDI 3471 , káros anyag, hőmérséklet, légnedvesség, levegő sebessége, szennyező anyagok, födémek, falak, mesterséges szellőzé

Istállók szellőzése

Dr. Makovényi Ferenc
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A szellőzés és a fűtés sertésistállók esetében állandó részei lettek az épületnek, mivel a kontrollált légállapot jelentősen befolyásolja az állatok teljesítményét és közérzetét. A tartás sikerességének egyik alapvető meghatározója az istálló levegő minősége, és annak megfelelő hőmérséklete. A szellőzés egyik alapvető funkciója, hogy eltávolítsa az istállóból az egészségkárosító agyagokat, másik, ennél fontosabb, és nehezebben megoldható feladata, hogy ellássa az állatokat kellő mennyiségű, hőmérsékletű és páratartalmú frisslevegővel.
Istállók szellőzése, , fűtés, sertésistálló, frisslevegő, pára, széndioxid, VDI 3471 , káros anyag, hőmérséklet, légnedvesség, levegő sebessége, szennyező anyagok, födémek, falak, mesterséges szellőzé

A termelés növelésének korlátját jelenti nyáron a meleg, míg télen az elvezetendő pára és széndioxid mennyisége. A nyári szellőző levegő mennyisége a télinek tíz-hússzorosát is elérheti. Gondos tervezéssel jelentős megtakarítás érhető el, hiszen az állatok komfortigénye lényegesen változik életkoruk és tartástechnológiájuk függvényében.


Amennyiben az állatra ható környezeti hatásokat vizsgáljuk, úgy az istálló hőmérsékletét, légnedvességét, a levegő sebességét, a pihenőhely és a térelhatároló szerkezetek felületi hőmérsékletét, és a levegőben lévő szennyező anyagokat együttesen kell vizsgálni, ugyanis bármelyik komponens figyelmen kívül hagyása a teljes épület használhatatlanságához vezethet.

Példaként a sertéseket vehetjük, ahol a sertés testfelületi hőmérséklete 30 és 32 °C között van, és ha határoló szerkezetek (födémek, falak) felületi hőmérséklete túlságosan lesüllyed, akkor a sugárzásból adódó hőveszteség meghűléshez vezethet. A sertés éppen a gyenge szőrzete miatt nagyon érzékeny a nedves levegőre ezért arra különösen kell figyelni, hogy télen a bőrfelület körül kialakuló légpárnát intenzív szellőzetéssel ne bolygassuk meg.

 


A mesterséges szellőzési rendszereknek három alapvető típusa van: alacsony nyomású (depressziós) rendszer, a túlnyomásos rendszer, és a többnyire csak elvi lehetőségként számítható kiegyenlített rendszer. Alacsony nyomású rendszereket akkor érdemes tervezni, ha olyan technológiával dolgozunk, amelyik veszélyes a környezetre, hiszen itt a belső légnyomás alacsonyabb a külsőnél, az istállóba áramlik a levegő (sokszor az ellenőrizhetetlen épületszerkezeti illesztéseknél is) és lehetőség van arra, hogy a kiáramló levegőt kezeljük, szűrjük. A túlnyomásos rendszer elterjedt, egyszerűen számítható, de abban az esetben nem használható, ha a távozó szennyezett levegő környezeti gondot okozhat.

Különösen nehéz a rácspadozatos istállók szellőztetésének megoldása, hiszen itt a trágyacsatornában felhalmozódó káros gázok kontrollált elvezetéséről kell gondoskodni. Minden olyan megoldás hibás, ahol az elszívás során az állat termelő zónáján keresztül történik az elszívás. Ebben az esetben a trágyacsatornába nyúló alsó elszívású kürtő, vagy olyan túlnyomásos szellőzés jöhet szóba, ahol a trágyacsatornát légcsatornának használva juttatjuk a kültérbe az elhasználódott levegőt.

Épületszerkezeti szempontból arra kell felhívni a figyelmet, hogy a szellőzőkürtők kialakításánál ügyeljünk arra, hogy csak hőszigetelt kivitelben építsük meg, különben a felületén lecsapódó kondenzvíz folyamatosan nedves padlóburkolatot eredményez, és a csöpögés zavarja az állatok nyugalmát.

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

tartósítóanyag-adagolók

Por és folyékony halmazállapotú tartósítóanyagok egyenletes kiosztására készült... Tovább

foszfátészter-mérgezés

a szerves foszforsavészterek szájon át felvéve v. egyesek a bőrön át felszívódva erős... Tovább

Tovább a lexikonra