notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Közel egy évnyi szünet után ismét csodájára járhat az ország a szilvásváradi Fátyolvízesésnek. Szalajka, Fátyolvízesés, Szilvásvárad, agrár, mezőgazdaság

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Ismét csobog a Szalajka

Kucsma Vivien

Közel egy évnyi szünet után ismét csodájára járhat az ország a szilvásváradi Fátyolvízesésnek. A télen leesett csapadék úgy tűnik, hogy visszapótolta a hegység vízbázisát.

Közel egy évnyi szünet után ismét csodájára járhat az ország a szilvásváradi Fátyolvízesésnek. Szalajka, Fátyolvízesés, Szilvásvárad, agrár, mezőgazdaság

 

A hosszú, tartós szárazság miatt tavaly ilyenkor már csak a felső három lépcsőfokon csörgedezett a patak. A víznyelők a kevés vizet több száz méterrel lentebb, a Sziklaforráshoz vezették el. Az odalátogató kirándulók tavaly nagyon szomorúak voltak az őket fogadó látvány miatt, ám még így is kíváncsiak voltak a nem mindennapi jelenségre.
 
A Bükki Nemzeti Park szakértői szerint legalább 60 centiméter téli csapadék szükségeltetik a fennsíkon, ami csapadékmennyiség majd a tavaszi olvadással feltölti a víznyelőket és a karsztrendszer. Ez a vízmennyiség talán már elegendő ahhoz, hogy a Fátyol-vízesés idén egész évben gyönyörködtesse a kiránduló közönséget.
hirdetes
 
Az idei „exrtém hosszú” csapadékos télnek köszönhetően februárban újra beindult a vízesés. A patakmeder olyan szintre töltődött fel, hogy a vízesés minden egyes lépcsőfokán átbukik a Szalajka vize, azonban még nem mutatott meg mindent magából a patak. Az „igazi” Fátyol-vízesés még várat magára, de az igazi tavasszal beköszöntével fel fog éledni a vízesés is. A pisztrángtelep tavaiban, medencéiben fickándozó halak biztosan örülni fognak a vízesés visszatéréséhez, ugyanis mindeddig keringető rendszerrel próbálták fenntartani a halállomány megfelelő életkörülményeit, de a kristálytiszta, jéghideg, oxigéndús Szalajka-víznél nincs jobb a számukra.
hirdetes
 
Ismét csobog a Szalajka
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
487
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
4 579 089

Advent

  Adventi készülődés időszaka azt jelenti, hogy hamarosan itt a karácsony, a... Tovább

értékelés

a vállalati tevékenység elemzése. Ált. a számviteli adatok, leginkább az éves... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek