Közel egy évnyi szünet után ismét csodájára járhat az ország a szilvásváradi Fátyolvízesésnek. Szalajka, Fátyolvízesés, Szilvásvárad, agrár, mezőgazdaság

Ismét csobog a Szalajka

Kucsma Vivien
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Közel egy évnyi szünet után ismét csodájára járhat az ország a szilvásváradi Fátyolvízesésnek. A télen leesett csapadék úgy tűnik, hogy visszapótolta a hegység vízbázisát.

Közel egy évnyi szünet után ismét csodájára járhat az ország a szilvásváradi Fátyolvízesésnek. Szalajka, Fátyolvízesés, Szilvásvárad, agrár, mezőgazdaság

 

A hosszú, tartós szárazság miatt tavaly ilyenkor már csak a felső három lépcsőfokon csörgedezett a patak. A víznyelők a kevés vizet több száz méterrel lentebb, a Sziklaforráshoz vezették el. Az odalátogató kirándulók tavaly nagyon szomorúak voltak az őket fogadó látvány miatt, ám még így is kíváncsiak voltak a nem mindennapi jelenségre.
 
A Bükki Nemzeti Park szakértői szerint legalább 60 centiméter téli csapadék szükségeltetik a fennsíkon, ami csapadékmennyiség majd a tavaszi olvadással feltölti a víznyelőket és a karsztrendszer. Ez a vízmennyiség talán már elegendő ahhoz, hogy a Fátyol-vízesés idén egész évben gyönyörködtesse a kiránduló közönséget.
 
Az idei „exrtém hosszú” csapadékos télnek köszönhetően februárban újra beindult a vízesés. A patakmeder olyan szintre töltődött fel, hogy a vízesés minden egyes lépcsőfokán átbukik a Szalajka vize, azonban még nem mutatott meg mindent magából a patak. Az „igazi” Fátyol-vízesés még várat magára, de az igazi tavasszal beköszöntével fel fog éledni a vízesés is. A pisztrángtelep tavaiban, medencéiben fickándozó halak biztosan örülni fognak a vízesés visszatéréséhez, ugyanis mindeddig keringető rendszerrel próbálták fenntartani a halállomány megfelelő életkörülményeit, de a kristálytiszta, jéghideg, oxigéndús Szalajka-víznél nincs jobb a számukra.
 
Ismét csobog a Szalajka

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

genetikai kód

a fehérjékben levő aminosavak sorrendjét meghatározó jelrendszer, a dezoxiribonukleinsav... Tovább

Rovarölo Envidor

Atkaölő permetezőszer.Hatóanyag: 240 g/l spirodiklofenFelhasználható: Atkakártevők ellen... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek