Így bontsd fel és fogyaszd a gránátalmát!

Ismerjük meg a gránátalmát!

GE.
hirdetes

A gránátalma (Punica granatum) a gránátalmafélék (Punicaceae) családjába tartozik. Mediterrán vidékeken őshonos lombhullató fa vagy bokor. Magassága 2 és 4 méter között változik, de létezik törpe fajtája is. Alacsonyan elágazó törzsén sűrű korona helyezkedik el. Rövid nyelű levelei sűrűn állnak, és átellenes helyezkednek el. A fiatal hajtások és vesszők kezdetben zöldes-piros színűek, de később fásodásukat követően barna színűre változnak.

A gránátalma

Nyáron virágzik, a virágok rövid kocsányon ülnek, vagy kocsány nélküliek, és a hajtások csúcsain jelennek meg. Szép piros virága miatt mediterrán vidékeken gyakran díszcserjeként is alkalmazzák. Ázsiában és a Közel-Keleten évezredeken át nagy tiszteletben tartották. Alma nagyságú gyümölcsének kemény héja van, alatta fehér puha hártyában sok sötétpiros beágyazódott mag található. A rekeszes sok magvú bogyótermések édeskés, savanykás ízűek. A gyümölcs érésekor a héj késsel könnyen vághatóvá válik. Egyébként ollóval vagy éles késsel szüretelik, mert a gyümölcs erősen illeszkedik az ághoz.
 

Miért jó gránátalma?

  • A gránátalma polifenolokat, C-vitamint, flavonoidokat, gyümölcscukrot tartalmaz.
  • hirdetes
  • A gránátalma kiváló antioxidáns hatású. Tudományos vizsgálatok eredményei arra utalnak, hogy a gránátalma fogyasztása az LDL (káros koleszterin) szintjét csökkentheti a vérben. Tumoros megbetegedések gyógyításában való hatásossága még nem bizonyított, de egyes feltételezések szerint flavonoidjainak köszönhetően csökkenti a daganatok környékén lévő érképződést (angiogenezist).
  • A gránátalma hatékonynak bizonyul az atherosclerosis kezelésében is.
  • Kivonatának fogyasztása csökkenti a szisztolés vérnyomást a magas vérnyomású betegeknél.
  • A gránátalmafa kérget régen bélféregűzésre használták, mivel alkaloid tartalma révén a galandférgek izomzatát képes bénítani.
  •  

Hogyan fogyasszuk a gránátalmát?


A gránátalmából kiváló szörp készíthető, de leve koktélokhoz és desszertekhez is jól illik.
Levét kifacsarva és átszűrve, majd vízzel hígítva üdítő ital készíthető belőle.
Savanyú levét külföldön "Granadine" néven forgalmazzák.
A savanykás gyümölcshúsából főzött szirupot a Közel-Keleten savanyúsághoz adják. A húsos burokkal együtt megszárított magvak adják a savanyú indiai fűszer, az anardana alapját.
Terméseit fagymentes helyen hosszú ideig tárolhatjuk, így napokig is eltartható. A tárolás ideális hőmérséklete +2 °C.
 

 

Forrás: HáziPatika.com

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

akna

a vízi építkezéssel összefüggő, ált. a térszín alatt létesített ->műtárgy jellegű... Tovább

papillóma

a —>hámszövet jóindulatú, de a bőrben, a nyálkahártyákban gyakran több helyen... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés