Így bontsd fel és fogyaszd a gránátalmát!

hirdetes

Ismerjük meg a gránátalmát!

A gránátalma (Punica granatum) a gránátalmafélék (Punicaceae) családjába tartozik. Mediterrán vidékeken őshonos lombhullató fa vagy bokor. Magassága 2 és 4 méter között változik, de létezik törpe fajtája is. Alacsonyan elágazó törzsén sűrű korona helyezkedik el. Rövid nyelű levelei sűrűn állnak, és átellenes helyezkednek el. A fiatal hajtások és vesszők kezdetben zöldes-piros színűek, de később fásodásukat követően barna színűre változnak.

A gránátalma fogyasztása

Nyáron virágzik, a virágok rövid kocsányon ülnek, vagy kocsány nélküliek, és a hajtások csúcsain jelennek meg. Szép piros virága miatt mediterrán vidékeken gyakran díszcserjeként is alkalmazzák. Ázsiában és a Közel-Keleten évezredeken át nagy tiszteletben tartották. Alma nagyságú gyümölcsének kemény héja van, alatta fehér puha hártyában sok sötétpiros beágyazódott mag található. A rekeszes sok magvú bogyótermések édeskés, savanykás ízűek. A gyümölcs érésekor a héj késsel könnyen vághatóvá válik. Egyébként ollóval vagy éles késsel szüretelik, mert a gyümölcs erősen illeszkedik az ághoz.
 

Miért jó gránátalma?

  • A gránátalma polifenolokat, C-vitamint, flavonoidokat, gyümölcscukrot tartalmaz.
  • A gránátalma kiváló antioxidáns hatású. Tudományos vizsgálatok eredményei arra utalnak, hogy a gránátalma fogyasztása az LDL (káros koleszterin) szintjét csökkentheti a vérben. Tumoros megbetegedések gyógyításában való hatásossága még nem bizonyított, de egyes feltételezések szerint flavonoidjainak köszönhetően csökkenti a daganatok környékén lévő érképződést (angiogenezist).
  • A gránátalma hatékonynak bizonyul az atherosclerosis kezelésében is.
  • Kivonatának fogyasztása csökkenti a szisztolés vérnyomást a magas vérnyomású betegeknél.
  • A gránátalmafa kérget régen bélféregűzésre használták, mivel alkaloid tartalma révén a galandférgek izomzatát képes bénítani.
  •  
A gránátalma fogyasztása

Hogyan fogyasszuk a gránátalmát?


A gránátalmából kiváló szörp készíthető, de leve koktélokhoz és desszertekhez is jól illik.
Levét kifacsarva és átszűrve, majd vízzel hígítva üdítő ital készíthető belőle.
Savanyú levét külföldön "Granadine" néven forgalmazzák.
A savanykás gyümölcshúsából főzött szirupot a Közel-Keleten savanyúsághoz adják. A húsos burokkal együtt megszárított magvak adják a savanyú indiai fűszer, az anardana alapját.
Terméseit fagymentes helyen hosszú ideig tárolhatjuk, így hónapokig is eltartható. A tárolás ideális hőmérséklete +2 °C.
 

Tippek - tanácsok


Akinek lehetősége van 1-2 éves vesszőket, gallyakat vagy hajtásokat szerezni, és kedvet érez a gránátalmabokor ültetéshez, az jó eséllyel kísérletezhet, mert a bokor ezen részei jól gyökeresednek. Csupán arra kell figyelni, hogy a sarjakat, hajtásokat akkor válasszuk le a gazdanövényről, amikor az nyugalmi időszakban van - tehát ősszel - és cserépbe ültessük, mert a fiatal növények kezdetben nagyon érzékenyek a fagyokra. A növény a tápanyagokban gazdag, laza talajt kedveli.
Cserépben vagy virágkádban pincében, illetve hűvös kamrában fagykárosodás nélkül jól áttelelnek. A megerősödött növény már kb. -8 -10 °C-ig fagytűrő.

A gránátalma fogyasztása

Érdekesség a gránátalmárólAz ókori sírokat sokszor gránátalma elemekkel díszítették, és a Biblia is több helyen említést tesz a gránátalma szépségéről, tápértékéről. Mivel a gránátalma termésében rengeteg mag fejlődik, ezért a gyümölcs a szerelem és a termékenység ősi jelképe - Aphrodité "szent" gyümölcse. Spanyolország déli részén található Granada is a gránátalmáról kapta a nevét.
A gránátalma gyümölcséből és kérgéből festék és illatszer is előállítható.

Forrás: HáziPatika.com

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


élelmiszer-ellenőrzés

célja az élelmiszer-higiénia és élelmiszer-minőségi előírások együttes és összehangolt... Tovább

égetés

magas hőmérséklet felhasználása orvoslás céljából. Vérzéscsillapításra, a bőrön... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés