Apponyi Sándor Mezőgazdasági Szakképző Intézet, képzés, technikus képzés, tanfolyamok, szaktanácsadás, kollégium

Több mint fél évszázad a mezőgazdasági szakoktatásért

Klausz László, igazgató
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Az Apponyi Sándor Mezőgazdasági Szakképző Intézet Lengyelen, Tolna és Baranya megye határán található. A község lakóinak száma 770 fő.
Apponyi Sándor Mezőgazdasági Szakképző Intézet, képzés, technikus képzés, tanfolyamok, szaktanácsadás, kollégium

Az Apponyi Sándor Mezőgazdasági Szakképző Intézet Lengyelen, Tolna és Baranya megye határán található. A község lakóinak száma 770 fő.

Helytörténeti múltjára és jelentőségére az 1882-1888 között Wossinsky Mór által végzett ásatás derített fényt, amely a „lengyeli kultúra” néven vált a késő kőkori leletek lévén ismertté a világon és hazánkban.

A lengyeli Mezőgazdasági Szakképző Intézet 1946-ban kezdte meg működését a gróf Apponyi Sándor által a Magyar Nemzeti Múzeumra hagyott kastélyban.

A kastélyt 22 hektáros park veszi körül, amely természetvédelmi terület. A park területén több egzotikus faféleség található, melyek közül a legértékesebb a két, közel 40 m magas mamutfenyő.

Az Apponyi Sándor Mezőgazdasági Szakképző Intézet a közel 6 évtizedes működése alatt végig a mezőgazdaság részére képzett szakembereket. A profil az eltelt időszakban sokat változott és az adott kor képzési igényeit követte.

Az intézet fenntartója 2000. július 1.-től a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium.

A fenntartó váltást követően bővültek a lehetőségeink és egyben a feladataink is. A minisztériumi vezetés elvárása szerint a mezőgazdasági szakoktatás, továbbképzés és szaktanácsadás a fő feladatunk.

Iskolarendszerű képzés

A képzési struktúrát a mezőgazdasági oktatáson belül a környező települések vállalkozói, őstermelői és gazdálkodó szervezetek jelzései alapján szervezzük. Az igények felmérésénél támaszkodunk a megyei FM hivatal és a megyei Agrárkamara véleményére

.Az intézetbe felvett tanulók:

- szakiskolai (mezőgazdasági szakmacsoport) és

- szakközépiskolai (mezőgazdasági és műszaki-informatika- szakmacsoport) képzésközül választhatnak.

Szakiskolai képzés

9-10. osztályban mezőgazdasági orientációval készítjük fel tanulóinkat a szakmára. Az elméleti képzés közismereti tantárgyai mellett már szakmai tárgyakat is tanítunk. A gyakorlati képzés során megismertetjük tanulóinkat a mezőgazdasági gépészet, kertészet és állattenyésztés szépségeivel. Tanüzemi látogatások során a környék üzemeit nézik meg szervezett formában az intézetbe járó tanulók.

A 11. évfolyamtól szakképzésbe kapcsolódnak be, melyek az OKJ előírásai szerint 1-2-3 évesek.

Szakmák:

- állattenyésztő

- dísznövény és zöldségtermelő

- falusi vendéglátó

- kertész

- növénytermesztő gépész

- parkgondozó

- szőlő- és gyümölcstermelő

Szakközépiskolai képzés:

A szakközépiskolai képzésben a tanulóink két területet választhatnak.

Mezőgazdasági szakmacsoport:

9-12. évfolyamon érettségi vizsgára való felkészülés jegyében a közismereti tárgyak mellett szakmai elméleti és gyakorlati tárgyakat oktatunk tanulóinknak. A 4 tanév alatt elsajátítják a gépészet, kertészet és állattenyésztés alapfogásait.

Tovább képezve magukat, kellő ismerettel rendelkeznek a mezőgazdaságban is tapasztalható megnövekedett igényekkel szemben. Képessé válnak egy családi gazdaság munkájának megszervezésére, irányítására.

Műszaki szakmacsoport:

Tanulóink 4 éven keresztül informatikát tanulnak szakmai tantárgyként. Mezőgazdasági intézet lévén informatika tantárgyban az alkalmazási példákat a mezőgazdaság témaköréből merítjük. A korszerű mezőgazdasági termelésben elengedhetetlen követelmény a számítástechnika felhasználó szintű ismerete. Az intézet számítógépparkja, informatikai felszereltsége alkalmas a kellő színvonalú tudás elsajátításához.

Technikus képzés

Érettségizett tanulók számára a technikusképzés biztosítja iskolánkban a továbbképzési lehetőséget.

A már hagyományosnak számító és nagy érdeklődést mutató környezetvédelmi mezőgazdasági technikus mellett a kertész és növényvédelmi technikus, mezőgazdasági technikus is szerepel az intézetben megszerezhető végzettségek között.

Tanfolyamok

Az EU csatlakozás közeledtével egyre világosabb a gazdák, őstermelők, vállalkozók számára, hogy a megfelelő szintű tudás és végzettség nélkül a belépésünk után nehéz helyzetbe kerülnek. A korszerű ismeretek átadása a célja intézetünknek. A gazdákat különböző tanfolyamokkal, továbbképzésekkel segítjük az eredményesebb gazdálkodás elősegítésére.

Rendszeresen indítunk

- Ezüstkalászos gazda

- Mezőgazdasági vállalkozó

- Zöldkönyves

- Mezőgazdasági vonatató vezető

- Virágkötő

- Számítógép kezelő-használó tanfolyamot.

A tanfolyamokon az intézet tanárai mellett külső szakemberek oktatnak. Munkánk eredményét a visszatérő tanfolyami hallgatók mutatják.

Szaktanácsadás

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium fenntartásában az intézet által működtetett szaktanácsadó iroda fő feladata a gazdák napi problémáinak megoldása. Szaktanácsadóink a mezőgazdaság minden területén jártasak, így a növényvédelemtől kezdve az állattenyésztésen át a pályázatok felkutatásában, megírásában segédkeznek. A helyi falugazdásszal összefogva, közösen a gazdák szinte összes problémáját orvosolni tudják.

Kollégium

Kollégiumunk minden tanuló számára biztosít férőhelyet: a távol lakó diákok ezt igénybe is veszik.

A modern, új bútorzattal berendezett 4 fős szobák egyre vonzóbbak, és a mai kor igényeit kielégítik. Ezt az igényesen kialakított belső klímát több mint 30 millió forintos rekonstrukciós költséggel sikerült megalapozni.

A vizesblokkal ellátott, telefonnal felszerelt szobák már az EU-s követelményekhez igazodnak. A nyugodt pihenés és tanulás mellett szabadidős programokat is szervezünk diákjainknak. Népszerű a jól felszerelt SULINET-terem, ahol az Internet hozzáférés is biztosított. Többen látogatják a Filmklub foglalkozásait, illetve testedzésre a konditeremben és az esti sportfoglalkozásokon van lehetőség.

Pályázati pénzekből az elmúlt évben nemcsak belföldre, hanem külföldre Olaszországba is szerveztünk kirándulást.

A megszépült külsőt igyekszünk belső tartalommal megtölteni: a kollégium nevelői fő feladatuknak tekintik a tanulók felzárkóztatását, a folyamatos korrepetálást, a tanulmányi munka figyelemmel kísérését.

Az intézet a folyamatos megújulás útján a tanulói érdekeket szem előtt tartva fejleszti külsejét és tartalmi szolgáltatásait.

Az EU csatlakozást követően a mezőgazdasági oktatási intézményekre fokozott feladat hárul a képzések, szaktanácsadás területén. Az intézet a megnövekedett feladatokra felkészült, és várja a mezőgazdaságban dolgozók igényeit az oktatás és képzés területén.

Elérhetőségeink: 7184 Lengyel, Petőfi u. 5.

WEB lap:

www.apponyis.sulinet.hu

E-mail:

iskola@apponyis.sulinet.hu

Tel.: 74/582-513

Fax: 74/482-375

Iskola kódja: 036389Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

frissítő öntözés

kis vízmennyiséggel, rövid megszakításokkal és kis intenzitású szórófejekkel végzett... Tovább

66/2007. (VII. 26.) FVM rendelet

a 2007. évben tavaszi fagykárt szenvedett mezõgazdasági termelõk hitelhez jutási... Tovább

Tovább a lexikonra