Most már szinte biztos, hogy a mezőgazdasági támogatások megnyílnak a gazdáknak. A kezdeti időszak nehéz lesz és biztos, hogy lesznek hibák és félreértések. A következő cikkben néhány alapvető újdonsá

Indulnak a vidékfejlesztési és mezőgazdasági támogatások

Sebestyén Tibor
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Most már szinte biztos, hogy a mezőgazdasági támogatások megnyílnak a gazdáknak. A kezdeti időszak nehéz lesz és biztos, hogy lesznek hibák és félreértések. A következő cikkben néhány alapvető újdonságra és nyitott kérdésre szeretném felhívni a gazdálkodók figyelmét.
Indulnak a vidékfejlesztési és mezőgazdasági támogatások, ÚMVP, programok 2007, pályázati kiírások

Az UNIO-nak 2007 február 19-én az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program benyújtása megtörtént. A végleges elfogadásnak van egy 6 hónapos technikai ideje, de a programok indulhatnak.

A mezőgazdaságnak és a vidéknek először és utoljára van ilyen lehetősége a fejlesztéseinek a megvalósítására. Az 1290 Milliárd Ft forrás felhasználása a pályázatok és támogatások irányító szervezeteinek és a gazdálkodóknak is a felelősége. A támogatáshoz kapcsolódó rendelet tervezetek már megtalálhatók az FVM honlapján, ami tartalmazza a követelményeket és elvárásokat. A rendeletekhez kapcsolódó adatlapok megtalálhatók lesznek az mvh honlapján március 20-át követően.

A támogatások legfontosabb célja a termelési volumen 30 %-os növelése és a környezetkímélő, gazdaságos technológiák bevezetése. Az első és legfontosabb prioritás az állattenyésztéshez kapcsolódó gépesítés és a hígtrágya kezelés korszerűsítés az állattartótelepeken. Erre a határidő 2008.április. A környezetvédelemhez kapcsolódó támogatások az összes forrás 30%-át teszik ki.

Az első megnyíló támogatási források az állattartó gépek beszerzéshez kapcsolódnak, ahol a támogatási intenzitás 35 % lesz. A támogatás mértéke növekedhet fiatal gazdálkodó igénylése esetén. Sajnos előfordulhat, bár ez ügyben még folynak az egyeztetések az UNIO-val, hogy erőgépekre nem lesz támogatás. A pályázatok 1 hónapig fognak futni. Az első gépesítéssel kapcsolatos kiírások 2007.április 10-én jelennek meg és 2007.május 10-ig lehet benyújtani a dokumentumokat.

A Magyar szakemberek célja a támogatás igénybevételének egyszerűsítése és gyorsítása, ezért a következő változásokra lehet számítani:

- A pályázatoknál a Mezőgazdasági Gépkatalógusban szereplő árak lesznek figyelembe véve és nem kell árajánlatokat csatolni a pályázathoz és támogatás igényléséhez
- A gépek és eszközök módosíthatók lesznek külön adminisztratív teher nélkül ha az új választott eszköz ugyan azt a cél szolgálja és szerepel a géplistában.
- Az elszámoláshoz számlát kell benyújtani.
- Nem csak Unióban gyártott gép lesz pályázható.
- Nem szerződéskötés lesz, hanem egy egyoldalú határozatot kap a nyertes.
- Nem kell biztosítékot adni a megítélt támogatásra, mert a pályázat nem teljesülésekor a támogatási összeg adóként behajtható lesz.
- Jelenleg nem lehet pénzügyi lízing konstrukciót alkalmazni, de ez ügyben folynak már tárgyalások az Unióval.
- A támogatások megítélésekor nem lesz előre meghatározott pontozásos rendszer, hanem a pályázati ciklus lezárását követően (határidő letelte után) az összes igénylés egyszerre lesz vizsgálva és a mennyiségtől függően húzzák meg a határt.
- Aki megfelel a követelményeknek annak a támogatás jár. Ilyen követelmények az általános APEH, VPOP tartozások, pályázati követelmények stb.
- A projekt fenntartása esetén ha hiányosságokat tapasztal az irányító hatóság szankciókat vezetnek be a hiányosság vagy hiba mértékének megfelelően.

A pályázatok és támogatások megjelenése folyamatos lesz márciustól, ami a Magyar vidéknek és gazdálkodóknak egy egyszeri és megismételhetetlen lehetőséget jelent. Minden résztvevőnek felelősége, hogy a mezőgazdaság fejlesztésével és modernizálásával a lehető legjobban felkészüljön a további kiélezett versenyhelyzetre.

2007. február 21.

Sebestyén Tibor

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

önbeálló függesztés

a függesztett munkagépek kerete, amelyen a munkaeszközöket (kaszákat, vetőelemeket stb.)... Tovább

génkicserélődés

1. crossing over: ált. a meiózis, ritkábban a mitózis folyamán a homológ kromoszómákban a... Tovább

Tovább a lexikonra