notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az igazi édesgyökér bemutatása

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Minden, amit egy kertésznek az igazi édesgyökér termesztéséről tudnia kell

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Most megismerheted te is az igazi édesgyökeret

Szaporítás dugványokkal és rizómákkal

Az igazi édesgyökér legkényelmesebb szaporítási módja a dugványozás, vagy a rizómák (gyökértörzsek) újraültetése. Ha óvatosan szüreteled a gyökereket, akkor egy részüket a következő szezon elején újra elültetheted. Légy óvatos a felásáskor, és keress olyan gyökereket, amelyeken legalább egy rügy is látható – ezeket érdemes csak újraültetni. Ha a gyökér egy kis része a talajban marad szüreteléskor, akkor esélyes, hogy új növény fejlődik majd ki belőle. Azonban a kisebb gyökérdarabok kisebb növényeket is eredményeznek, ezért érdemes inkább direkt nagyobb gyökereket újraültetni.

Ültetés növénytartóban

Az igazi édesgyökeret valamilyen konténerben is nevelheted. Ilyenkor fokozottan ügyelj arra, hogy a talaj ne sűrűsödjön össze alattuk, és időnként biztosíts nekik némi tápanyag-utánpótlást, kifejezetten konténerben tartott növényeknek készült műtrágyával. Ha melegebb éghajlaton termesztesz, akkor válassz világosabb cserepeket, hogy a talaj ne melegedjen túl bennük. 

hirdetes

Ültetési távolság

Az igazi édesgyökér egy méretes növény, ami akár másfél méter magasra is megnőhet, a gyökerek pedig még ennél is nagyobb terjedelműek lehetnek, így hát érdemes viszonylag messze ültetni őket egymástól, durván fél-egy métert hagyva köztük.

Öntözés

hirdetes

Az igazi édesgyökérnek sima, mély öntözésre van szüksége, ami folyamatosan nedvesen tartja a talajt. A nyári forróságban érdemes vastag talajtakarót alkalmazni, amivel megőrizheted a talaj nedvességtartalmát. A hidegebb és téli napokban kevesebb vizet igényelnek.

Trágyázás

A trágyát vagy komposztot az ültetés előtt kell beledolgozni a talajba. Ezt követően 4-6 hetente használj nitrogénben gazdag műtrágyát édesgyökereiden.

Az igazi édesgyökér kártevői és betegségei – Az igazi édesgyökér egyik előnye, hogy viszonylag keveset kell foglalkozni vele, azonban érdemes tudnod néhány olyan kerti problémáról, amire fogékony lehet.

Környezeti tényezők

Érdemes odafigyelni az igazi édesgyökér preferált hőmérséklet-tartományára (16-30°C). Ha ennél hűvösebb átlaghőmérsékletű vidéken termesztenéd, akkor igyekezz egy világos fal mellé ültetni őket (persze nem északi oldalra), ami visszaverheti rájuk a hőmérséklet egy részét. Ha ennél melegebb területen vagy, akkor próbáld félárnyékba ültetni őket. Az igazi édesgyökér jól tűri a szélt, de a vízközeli sós szélt már kevésbé.

Forrás: Fotó: Schutterstock

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
50 062
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
5 367 521

cukorrépa (Béta vulgáris L. provar. altissima Döll.)

a libatopfélék (Chenopodiaceae) család Béta nemzetségének Béta vulgáris L. fajához... Tovább

boronálás

az 5—8 cm-es felszíni talajréteg elmunkálása. Az eke nyomában járó fogas keveri,... Tovább

Tovább a lexikonra