Az igazi édesgyökér bemutatása

hirdetes

Minden, amit egy kertésznek az igazi édesgyökér termesztéséről tudnia kell

Bohács Ádám - Kertépítő technikus

Az igazi édesgyökér (Glycyrrhiza glabra) valójában egy egész hüvelyes növényfaj neve, amelyet első sorban egészséges gyökereiért szokás termeszteni. Az igazi édesgyökér minden valamirevaló gyógynövénykertben megtalálható, de akár egy zöldségágyásba is elhelyezhető bármelyik kertben. Az édesfa vagy cukorkóró néven is emlegetett igazi édesgyökér egy rendkívül sokoldalú gyógynövény, amit elsősorban gyulladásgátló hatásának köszönhetünk. Íze kellemes, leginkább az ánizsmagéhoz hasonlítható, így akár teának is kiváló. Az igazi édesgyökeret évszázadok óta használják világszerte mind a gyógyászatban, mind pedig a gasztronómiában. Íme minden, amint egy kertésznek tudnia érdemes az igazi édesgyökér termesztéséről!

Most megismerheted te is az igazi édesgyökeret

Az igazi édesgyökér fajtái

Az édesgyökér nemzetségébe valójában több faj is beletartozik, habár ezek közül nem mindegyik gyökerei ehetőek vagy alkalmazhatók gyógyászati célokra. Az igazi édesgyökér latin neve Glycyrrhiza glabra, ami egy európai fajta (az Egyesült Államokban inkább az enyhébb ízű Glycyrrhiza lepidota az elterjedtebb). Ebből az európai fajtából készül a medvecukor is. Említést érdemel még a kínai édesgyökér (Glycyrrhiza uralensis) is, amelynek szintén édesebb íze van, és a gyógyászatban is többféleképpen alkalmazható.

Az igazi édesgyökér ültetése

Az igazi édesgyökér szerencsére nem egy kényes fajta, de sokat tehetsz annak érdekében, hogy megóvd gyógynövényed egészségét, és ezzel bőséges hozamot biztosíts magadnak. Az egészséges igazi édesgyökér gyökereinek egy részét újból elültetheted a szüretelést követően. Az igazi édesgyökér 6-11 USDA zónákban érzi magát igazán otthon, lehetőleg teljesen napos, vagy enyhe félárnyékos helyeken.

hirdetes

Talajigény

Az igazi édesgyökér a 6,1-7,8 közötti pH értékeket kedveli. Az ideális talaj számára laza, vályogos, és jó vízelvezető. Mivel a gyökereknek sok helyre van szüksége, hogy növekedhessenek, az igazi édesgyökér nem teljesít igazán jól tömör, agyagos talajban. E mellett sok folyadékra is szüksége van, ezért ajánlott egy jó adag komposztot is beledolgozni a talajba az ültetés előtt.

Mikor ültessük?

Az igazi édesgyökereket bőven az utolsó fagy után ajánlott elültetni, amikor a hőmérsékletek már nem igazán esnek 15 fok alá. Ezzel lehet, hogy tavasz végéig, vagy nyár elejéig is várnod kell majd.

hirdetes

Ültetés maggal

Ha mag formájában szeretnéd elültetni igazi édesgyökeredet, akkor némi előkészületre lesz szükséged. Először is áztasd be a magokat szobahőmérsékletű tiszta vízbe 2 órára. Ezután hajtsd bele őket egy papírtörlőbe, majd enyhén nedvesítsd be azt is, mielőtt a hűtőbe helyeznéd. A hűtőben 3-4 hetet kell eltölteniük, mielőtt elültethetnéd őket. A magok durván 6 mm mélyre kerüljenek. Az ültetés után 14-20 napon belül előbújnak majd a csírák is. A következő oldalon folytatom! 

Forrás: Fotó: Schutterstock

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


kukoricaszár

a kukorica csőtörés utáni szára és levélzete. Táplálóértéke az őszi hónapokban... Tovább

Barcsi Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Barcs Széchenyi út 20. 7570 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra