Így tarts rendet a hűtődben, hogy tovább maradjon friss minden!

Hűtőszekrény rendszerezés – 12 higiénikus módszer az élelmiszerek hosszabb ideig történő frissen tartására

ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Hűtőszekrény rendszerezés tippek

Hogyan pakoljunk a hűtőbe, hogy minden friss maradjon?


6.    Frissentartó fiókok

A legtöbb hűtőszekrényben legalább két fiók, más néven nedvességtartó fiók található, amelyek célja a gyümölcs és zöldség élettartamának meghosszabbítása, de tudod, hogyan kell helyesen használni őket? Csábító lehet, hogy a túlcsorduló zöldséges fiókból az üresebb gyümölcsoldalba pattints néhány elemet, de ellen kell állnod. A zöldségfiókot magas páratartalmú termékekhez tervezték – a zöldek jobban festenek, ha nedvesség van a környéken –, míg a gyümölcsfiók alacsony páratartalmú, ami megvédi a gyümölcsöt az idő előtti öregedéstől.

Az etilént is meg kell érteni a hűtőszekrény megszervezésénél. Az etilén egyes gyümölcsök és zöldségek által termelt gáz, amely más termékek gyorsabb érését okozza. Példa erre az avokádó, amely túl gyorsan felgyorsíthatja a banán érési folyamatát, ha együtt tárolják. Különítsd el az etilénre érzékeny termékeket, mint a spárga, brokkoli, uborka, leveles zöldek, eper és málna, az etiléntermelőktől, mint a körte, avokádó, sárgadinnye, kivi, mangó és paradicsom.

7.    Ezt tárold az ajtóban

Mivel az ajtópolcok a hűtőszekrények legmelegebb tárolási helyei, a legjobb, ha természetes tartósítószert tartalmazó cikkek, például lekvárok, chutney-k, salátaöntetek és hosszú élettartamú gyümölcslevek tárolására alkalmasak. Bármi, aminek az összetevőiben magas az ecet, só vagy cukor mennyisége, jó választás (gondolj olyan termékekre, amelyeket csak kinyitás után kell hűteni).

Míg a legalsó ajtópolc gyakran megfelelő méretű és magasságú az éppen nyitva lévő tej és gyümölcslé tárolására (a függőleges helyzet csökkenti a szivárgó fedők kockázatát), ne használd tömeges tárolásra. Az azonos lejárati dátummal vásárolt extra palackok vagy italos kartondobozok tovább tartanak, ha a középső polcokon tárolják őket.

8.    Palackok és flakonok rendszerezése


Ha nem rendelkezik a külön borhűtő luxusával, az italos üvegek és dobozok sok értékes helyet foglalhatnak el a hűtőszekrényben. A halmozás a megoldás.

Vásárolj „hűtőbarát” dobozokat, amelyeket úgy terveztek, hogy a végétől nyíljanak, és lehetővé teszik több italosdoboz kis helyen való tárolását. Speciális hűtőszekrény állványokat is beszerezhetsz, univerzális méretben a szabványos csomagolású termékekhez, amelyek borospalackok és bármely más kerek palack egymásra helyezésére szolgálnak. Vízszintes tárolás előtt győződj meg arról, hogy a palackok kupakja szorosan fel van csavarva, hogy elkerüld a szennyeződéseket.

9.    Tárold alacsony hőmérsékleten a húst!


A hűtőszekrény ideális hőmérséklete 3°C és 5°C 40°F között van. A baktériumok felhalmozódásának megelőzése érdekében a nyers húst ennek a spektrumnak a leghűvösebb végén kell tartani, ezért mindig csak a legalacsonyabban elérhető polcon szabad tárolni. Néhány hűtőszekrényben van külön fiók a nyers hús és hal tárolására, és ez ismét az alján található.

10.    Ints búcsút a szagoknak a hűtőben

Egyes ételek ronthatják mások ízét, ezért mindig érdemes ügyelni a büdös ételek becsomagolására és lezárására. Az erős szagú sajtok az egyik legrosszabbak. Tartsd őket tejtermékrekeszben, ha van ilyen a hűtőszekrényében, vagy légmentesen zárható, Tupperware-stílusú dobozban, ha nincs.

Szintén tartsd szorosan lezárva a fedőt az olyan élelmiszereknél, amelyek hajlamosak a szagszennyezésre – például a tejszínre és a joghurtra. A kevésbé büdös sajtok, mint a Cheddar vagy a Port Salut, nagyon boldogan eltarthatók a középső polcon, más tejtermékekkel együtt.


Folytatjuk a következő oldalon, kattints!
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

10/2007. (II. 20.) FVM rendelet

a Magyar Takarmánykódex kötelezõ elõírásairól szóló 44/2003. (IV. 26.) FVM rendelet... Tovább

59/2006. (VIII. 14.) FVM-EüM-SZMM együttes rendelet

a természetes ásványvíz, a forrásvíz, az ivóvíz, az ásványi anyaggal dúsított ivóvíz... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek