Ne tedd hűtőbe a paradicsomot

hirdetes

Te is rosszul csinálod – 10 termék, amit soha ne tegyél hűtőbe!

Szélesi Ferenc - Főkertész

Az emberek többsége abban a tévhitben él, hogy a zöldségeknek a hűtőben van a helyük. Ez viszont egyáltalán nem így van, tartsatok velem, és tudjátok meg, miért nem szabad például a paradicsomot a hűtőbe tenni! 

A paradicsomot ne tedd a hűtőbe

Mi adja a paradicsom isteni ízét?

Többek között cukrok, illóolajok, valamint savak kombinációja felelős a paradicsom ízéért, mégpedig aminosavak és észterek formájában. A legjobb, legízletesebb paradicsomban mind a cukrok, mind pedig a savak nagy koncentrációban vannak jelen. A paradicsom esetében a 4-5 közötti pH-érték mondható jónak, de hozzáteszem, hogy minél alacsonyabb a szám, annál savanyúbb, kesernyésebb az íze. 

Kutatás a paradicsom hűtőben való tárolásáról

Már korábban is voltak kutatások, amelyek kimutatták, hogy az illóolajok aránya csökken a hűtés hatására, most pedig jött még egy kutatócsoport, amelynek tagjai még jobban utánajártak ennek a jelenségnek – azt kezdték el vizsgálni tüzetesen, hogy mi történik a paradicsommal molekuláris szinten, ha hűtőbe tesszük. Átlagosan 5 Celsius fokon tárolták a mintaként használt paradicsomokat nyolc napon keresztül, majd megvizsgálták 25 879 génjük változásait. Ez alapján pedig pontosan le tudták írni, hogyan hat a hűtő hőmérséklete a zöldség ízére. 

hirdetes

Miért nem szabad hűtőbe tenni a paradicsomot?

A tanulmányban azt találhatjuk meg, hogy a gének lelassulása 12 különböző illóolaj termelését is visszafogja, vagyis számokban is ki lehet mutatni az ízváltozás folyamatát. Azonban a számok még nem voltak elegendők, ezért megkínáltak 76 tesztalanyt a korábban hűtött, valamint a szüret óta természetes hőmérséklet tárolt paradicsommal – minden esetben az utóbbi került ki győztesnek, azt tartották ízletesebbnek, finomabbnak. Az sem segített, hogy a korábban hűtött paradicsomot később normál hőmérsékletű helyre tették, ugyanis a gének termelékenysége ekkor már nem tért vissza a korábbi szintre. 

hirdetes

Sose tegyük hűtőbe a paradicsomot?

Azt is megállapították, hogy egy viszonylag rövid ideig tartó hűtés még nem fogja jelentősen rontani az illóolajok termelését, a kutatók arra jutottak, hogy a kritikus határ három nap, de ez is csak frissen vásárolt/szedett paradicsomok esetében érvényes, amiről tudjuk, hogy korábban nem volt hűtőben. A hűtés egyébként a cukorszintet nem befolyásolja, tehát a feldolgozott paradicsomok, mint mondjuk a paradicsompüré, vagy ketchup, nem szenvednek romlást a hűtőben való tartástól. Ezzel viszont még nem ért véget a cikkem, a következő oldalon további kilenc terméket mutatok nektek, amit nem szabad a hűtőben tartani, érdemes tehát lapozni egyet! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-03-01

Kertészkedés márciusban – Mit ültessek?

A március bár már tavasznak számít, az időjárás még hűvösebb lehet. Ezért érdemes ilyenkor még odafigyelni mit ültetünk – lehet az zöldség, vagy fűszernövény.

2021-01-25

Minden, amit a retekről tudni kell

A retek a káposztafélék családjába tartozik, általában tavasszal vagy ősszel szokták termeszteni. Sokszínűsége, érdekes ízvilága miatt sokan szeretik.

2021-01-23

Feledésbe merülő zöldségünk - bemutatkozik a csicsóka

Lassan kezd visszajönni a köztudatba a csicsóka, melynek mind vitamin, mind ásványi só tartalma magas. Most megtuthatod, hogyan termeszd és gondozd e növényt.

2021-01-23

Konyhakert télen - Zöldségek, melyek télen is termeszthetőek

A konyhakert télen is lehet termékmény, bár ilyenkor a hideg miatt kevesebb ember szeretne kertészkedni. Ugyanakkor, ezek lehetnek konyhakerted lehetőségei.

2021-03-11

8 zöldség, melyet kezdő kertészként is könnyedén termeszthetsz

Kezdőként van, hogy azt sem tudjuk hogyan kezdjünk neki a zöldségtermesztésnek, arról nem is beszélve, hogy milyen zöldségeket érdemes ültetnünk. Most kiderül.

2018-06-05

Miért és hogyan készíts komposzt teát

A komposzt tea nagyon sokat segíthet abban, hogy növényeid szebbek és egészségesebbek legyenek, mostani cikkünkben elmondjuk, miért olyan hasznos a komposzt tea, és azt is, hogyan készíthetsz komposzt teát!

2018-08-11

Amit egy kertésznek a különböző talajtakaró típusokról tudnia kell

Talajtakarás mesterfokon, mostani cikkünkben mindent elmondunk nektek a talajtakarásról! Csináljátok úgy, mint az igazi profik, így lesz tökéletesen szép a kertetek!

2018-08-10

Termessz te is csoki illatú növényeket kertedben

Csokoládé illatú növényeket mutatok most nektek! Ismerjétek meg ti is ezeket a csokoládé illatú növényeket, és termesszétek őket sikeresen a kertetekben!

További cikkek ebben a témában


gazdasági társulás

jogi személyek gazd. célkitűzésű közös tevékenysége. Alapvető feltétele a közös... Tovább

bőrgyapjú

a valamilyen okból leölt juhok lenyúzott bőréről lenyírt gyapjú elnevezése. Az élő... Tovább

Tovább a lexikonra
Tudomány Zöldség