notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ne tedd hűtőbe a paradicsomot

Hirdetés

Te is rosszul csinálod – 10 termék, amit soha ne tegyél hűtőbe!

Szélesi Ferenc - Főkertész

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Az emberek többsége abban a tévhitben él, hogy a zöldségeknek a hűtőben van a helyük. Ez viszont egyáltalán nem így van, tartsatok velem, és tudjátok meg, miért nem szabad például a paradicsomot a hűtőbe tenni! 

A paradicsomot ne tedd a hűtőbe

Mi adja a paradicsom isteni ízét?

Többek között cukrok, illóolajok, valamint savak kombinációja felelős a paradicsom ízéért, mégpedig aminosavak és észterek formájában. A legjobb, legízletesebb paradicsomban mind a cukrok, mind pedig a savak nagy koncentrációban vannak jelen. A paradicsom esetében a 4-5 közötti pH-érték mondható jónak, de hozzáteszem, hogy minél alacsonyabb a szám, annál savanyúbb, kesernyésebb az íze. 

 

Kutatás a paradicsom hűtőben való tárolásáról

Már korábban is voltak kutatások, amelyek kimutatták, hogy az illóolajok aránya csökken a hűtés hatására, most pedig jött még egy kutatócsoport, amelynek tagjai még jobban utánajártak ennek a jelenségnek – azt kezdték el vizsgálni tüzetesen, hogy mi történik a paradicsommal molekuláris szinten, ha hűtőbe tesszük. Átlagosan 5 Celsius fokon tárolták a mintaként használt paradicsomokat nyolc napon keresztül, majd megvizsgálták 25 879 génjük változásait. Ez alapján pedig pontosan le tudták írni, hogyan hat a hűtő hőmérséklete a zöldség ízére. 

Hirdetés

 

Miért nem szabad hűtőbe tenni a paradicsomot?

A tanulmányban azt találhatjuk meg, hogy a gének lelassulása 12 különböző illóolaj termelését is visszafogja, vagyis számokban is ki lehet mutatni az ízváltozás folyamatát. Azonban a számok még nem voltak elegendők, ezért megkínáltak 76 tesztalanyt a korábban hűtött, valamint a szüret óta természetes hőmérséklet tárolt paradicsommal – minden esetben az utóbbi került ki győztesnek, azt tartották ízletesebbnek, finomabbnak. Az sem segített, hogy a korábban hűtött paradicsomot később normál hőmérsékletű helyre tették, ugyanis a gének termelékenysége ekkor már nem tért vissza a korábbi szintre. 

Hirdetés

 

Sose tegyük hűtőbe a paradicsomot?

Azt is megállapították, hogy egy viszonylag rövid ideig tartó hűtés még nem fogja jelentősen rontani az illóolajok termelését, a kutatók arra jutottak, hogy a kritikus határ három nap, de ez is csak frissen vásárolt/szedett paradicsomok esetében érvényes, amiről tudjuk, hogy korábban nem volt hűtőben. A hűtés egyébként a cukorszintet nem befolyásolja, tehát a feldolgozott paradicsomok, mint mondjuk a paradicsompüré, vagy ketchup, nem szenvednek romlást a hűtőben való tartástól. Ezzel viszont még nem ért véget a cikkem, a következő oldalon további kilenc terméket mutatok nektek, amit nem szabad a hűtőben tartani, érdemes tehát lapozni egyet! 

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-10-31

Hasznos tudnivalók az édesburgonya termesztéséről, felhasználásáról

Az édesburgonya az egyik legsokoldalúbban felhasználható, legegészségesebb zöldség az egész világon, mostani cikkemben mindent elmondok nektek az édesburgonya termesztéséről!

2019-10-29

Cékla minden mennyiségben – Céklafelhasználási tippek mindenkinek!

A céklát sokféleképpen felhasználhatjuk, mostani cikkemben megmutatom nektek az általam leginkább kedvelt céklás recepteket! Remélem, hogy ti is szeretni fogjátok.

2019-10-15

Elfeledett szuperzöldség – Szegények eledele, a csicsóka

A csicsóka egy nagyon különleges finomság, amit mindenkinek érdemes lenne megkóstolnia. Régen a szegények eledele volt, viszont tele van számos fontos vitaminnal és tápanyaggal, ami mindenki számára szükséges.

2019-09-27

Az ősz üde színfoltja – Termesszünk díszkáposztát!

Az ősz egyik legszebb növénye a díszkáposzta, éppen ezért mostani cikkemben mindent elmondok nektek a díszkáposzta termesztéséről, a díszkáposzta gondozásáról!

2019-11-20

10+1 zöldség és gyümölcs, amit vétek meghámozni!

Vannak olyan zöldségek és gyümölcsök, amiket nem szükséges meghámozni. Mostani cikkemben a hámozás nélkül fogyasztható zöldségeket és gyümölcsöket mutatom be!

2018-06-05

Miért és hogyan készíts komposzt teát

A komposzt tea nagyon sokat segíthet abban, hogy növényeid szebbek és egészségesebbek legyenek, mostani cikkünkben elmondjuk, miért olyan hasznos a komposzt tea, és azt is, hogyan készíthetsz komposzt teát!

2018-08-11

Amit egy kertésznek a különböző talajtakaró típusokról tudnia kell

Talajtakarás mesterfokon, mostani cikkünkben mindent elmondunk nektek a talajtakarásról! Csináljátok úgy, mint az igazi profik, így lesz tökéletesen szép a kertetek!

2018-08-10

Termessz te is csoki illatú növényeket kertedben

Csokoládé illatú növényeket mutatok most nektek! Ismerjétek meg ti is a csokoládé illatú növényeket, és termesszetek sikeresen a kertetekben csokoládú illatú növényeket!

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
305 983
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
7 549 104
Közösség

ökológiai csoport

elvben olyan fajok —>populációi, amelyeknek adott környezeti tényezővel szembeni... Tovább

malacnevelő képesség

fontos értékmérő tulajdonság, a koca "anyai" teljesítményéről tájékoztat, amit a... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 3

Átlagos értékelés: 4.0

Tudomány Zöldség