5 szobanövény, amivel lehűtheted otthonodat a nyári hőségben-hűsítő szobanövények

hirdetes

5 szobanövény, amivel lehűtheted otthonodat a nyári hőségben

VN

Habár a légkondicionálók egyre több otthonban jelennek meg hazánkban is, nem mindenki engedhet meg magának egy nagyobb beruházást. Szóval mi a teendő, amikor támad a nyári kánikula?

Hűsítő szobanövények

Sokan nem is tudják, de egyes szobanövények nem csak szebbé teszik az otthon helységeit, hanem képesek le is hűteni azokat (ráadásul a levegőt is tisztítják). Mindez annak köszönhető, hogy amikor megemelkedik a hőmérséklet bizonyos értelemben a növények is „izzadni” kezdenek, hogy lehűtsék magukat.

A NASA egyik kutatása szerint a fák és más növényekben egy úgynevezett transzspirációs folyamat zajlik le. A fotoszintézis során növények gyökerei veszik fel a tápanyagokat és a vizet, majd továbbítják azt a szárhoz és a levelekhez. Ilyenkor a víz egy része apró pórusokon keresztül távozik a növényekből, tehát lényegében ők is képesek az izzadásra. Amikor ez a „kiizzadt” víz elpárolog, akkor kivonja a hőt a levegőből, és ez segít lehűteni a növényeket és azok környezetét.

Íme öt remek szobanövény, ami segíthet hűvösebben tartani otthonodat a nyári hónapok során.

hirdetes

Hűsítő szobanövény: Szobai szanszeviéria (Dracaena trifasciata)

Magas víztartalmának köszönhetően a szobai szanszeviéria képes hatékonyan lehűteni környezetét. E mellett oxigént is termel, ami szintén fontos a forró nyári éjszakák során. A szobai szanszeviéria továbbá képes kivonni a levegőből a benzolt és a formaldehidet.

Hűsítő szobanövény: Szobafikusz (Ficus Elastica)

Minél nagyobbak egy növény levelei, annál nagyobb felületen képes „kiizzadni” magából az extra vízmennyiséget. A szobafikusz egyes változatai párás körülményekben érzik jól magukat, és a gyökereken keresztül felvett vizet hatalmas leveleik alján engedik vissza a levegőbe.

Hűsítő szobanövény: Kislevelű fikusz (Ficus benjamina)

A kislevelű fikusz azon ritka fafajták egyike, ami házon belül is képes vígan eléldegélni. Neve ellenére levelei hatásos hűtést biztosítanak, ehhez azonban érdemes egy magastörzsű, bokros lombozatú változatot választani. Tartsd közepesen napos helyen.

hirdetes

Hűsítő szobanövény: Rákvirág (Aglaonema)

A rákvirágot szintén gyakran javasolják azoknak, akik szeretnék tisztán és hűvösen tartani otthonuk levegőjét. Mindez méretes leveleinek köszönhető, amikre érdekes, színes minták jellemzők. Érdemes egyszerre több palántát is egymás mellé helyezni (vagy összeültetni), hogy egy egész „léghűtő” ökoszisztémát alkossanak a szobában.

Hűsítő szobanövény: Pálmafélék (Arecaceae)

A pálmafák nem csak a homokos tengerpartokon érezhetik jól magukat. Az arékapálmák, páfránypálmák, halfarokpálmák és más rokonaik csoportjai önmagukban is jól mutatnak, együtt pedig egy egész kis esőerdőt alkotnak, amik egyszerre tisztítják hűtik a levegőt, és szűrik ki belőle a CO2-t.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-09-12

Növénygyökerekkel kapcsolatos problémák: Miért pusztulnak el a növényeim ugyanazon a helyen?

„Segítség, minden növényem elpusztul!” Ez az egyik leggyakoribb probléma mind a kezdő, mind a tapasztalt termelők körében.Miért megy tönkre minden növény?

2022-08-31

Az ünnepi kaktuszok különböző fajtái: Neked vajon karácsonyi vagy hálaadási kaktuszod van otthon?

Az ünnepi kaktuszok között többféle is van. De hogyan különböztessük meg a karácsonyi, a hálaadási és a húsvéti kaktuszt egymástól? Mostani cikkünkből kiderül!

2022-08-31

Így mentsük meg a rézvirág magvait későbbre

A vetőmagok megmentésének képessége minden kertész számára fontos, míg a virágosok kétségtelenül hasznot húznak abból, hogy megtanulják megmenteni saját magjukat.

2022-08-31

Bambuszpálma gondozása: Hogyan neveljünk bambuszpálmát

Egy kis trópusi életet hozhatunk be az otthonunkban a bambuszpálmával. A gondozása nagyon egyszerű és ha kedveli az otthonodat, akkor sokáig veled marad ez a növény.

2022-09-13

5 egyszerű trükk, ami segíthet életben tartani a benti növényeket

Vásároltál egy csodaszép növényt, locsoltad, gondoztad, ennek ellenére elkezdett haldokolni? Van néhány trükkünk, amit bevethetsz a növény életben tartására!

2022-07-30

A műanyagmentes július margójára: így lehet zöldebb az életünk napról napra

Hogy ki lehet-e iktatni az életünkből teljesen a szemetet, vagy legalább a műanyagot? Ha már csak megpróbálkozunk vele is sokat segítünk a környezetünknek!

2022-09-15

Ezek a legjobb tojáshelyettesítők

Nem eshetsz tojást, vagy egyszerűen csak nincsen otthon, de sütnél valami finom süteményt? Mutatjuk, mikkel lehet helyettesíteni a tojást a süteményekben.

2022-09-05

Levéltakarítás egyszerűen: 4 tipp az őszi levelek komposztálásához

Ahelyett, hogy az őszi leveleket egy szemeteszsákba raknátok, inkább használjátok komposztnak! Itt van 4 tipp a levelek egyszerű és gyors komposztálásához!

További cikkek ebben a témában


malacnevelés

szűkebb értelemben a megszületett malacok választásig történő nevelése; tágabb... Tovább

Tessedik Sámuel Fõiskola

Fõiskola Mezõgazdasági Víz- és Környezetgazdálkodási Kar Cím: Szarvas Szabadság út... Tovább

Tovább a lexikonra
Környezetgazdálkodás növény Növénytermesztés virágtermesztés