5 szobanövény, amivel lehűtheted otthonodat a nyári hőségben-hűsítő szobanövények

5 szobanövény, amivel lehűtheted otthonodat a nyári hőségben

VN
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Habár a légkondicionálók egyre több otthonban jelennek meg hazánkban is, nem mindenki engedhet meg magának egy nagyobb beruházást. Szóval mi a teendő, amikor támad a nyári kánikula?

Hűsítő szobanövények

Sokan nem is tudják, de egyes szobanövények nem csak szebbé teszik az otthon helységeit, hanem képesek le is hűteni azokat (ráadásul a levegőt is tisztítják). Mindez annak köszönhető, hogy amikor megemelkedik a hőmérséklet bizonyos értelemben a növények is „izzadni” kezdenek, hogy lehűtsék magukat.

A NASA egyik kutatása szerint a fák és más növényekben egy úgynevezett transzspirációs folyamat zajlik le. A fotoszintézis során növények gyökerei veszik fel a tápanyagokat és a vizet, majd továbbítják azt a szárhoz és a levelekhez. Ilyenkor a víz egy része apró pórusokon keresztül távozik a növényekből, tehát lényegében ők is képesek az izzadásra. Amikor ez a „kiizzadt” víz elpárolog, akkor kivonja a hőt a levegőből, és ez segít lehűteni a növényeket és azok környezetét.

Íme öt remek szobanövény, ami segíthet hűvösebben tartani otthonodat a nyári hónapok során.

Hűsítő szobanövény: Szobai szanszeviéria (Dracaena trifasciata)

Magas víztartalmának köszönhetően a szobai szanszeviéria képes hatékonyan lehűteni környezetét. E mellett oxigént is termel, ami szintén fontos a forró nyári éjszakák során. A szobai szanszeviéria továbbá képes kivonni a levegőből a benzolt és a formaldehidet.

Hűsítő szobanövény: Szobafikusz (Ficus Elastica)

Minél nagyobbak egy növény levelei, annál nagyobb felületen képes „kiizzadni” magából az extra vízmennyiséget. A szobafikusz egyes változatai párás körülményekben érzik jól magukat, és a gyökereken keresztül felvett vizet hatalmas leveleik alján engedik vissza a levegőbe.

Hűsítő szobanövény: Kislevelű fikusz (Ficus benjamina)

A kislevelű fikusz azon ritka fafajták egyike, ami házon belül is képes vígan eléldegélni. Neve ellenére levelei hatásos hűtést biztosítanak, ehhez azonban érdemes egy magastörzsű, bokros lombozatú változatot választani. Tartsd közepesen napos helyen.

Hűsítő szobanövény: Rákvirág (Aglaonema)

A rákvirágot szintén gyakran javasolják azoknak, akik szeretnék tisztán és hűvösen tartani otthonuk levegőjét. Mindez méretes leveleinek köszönhető, amikre érdekes, színes minták jellemzők. Érdemes egyszerre több palántát is egymás mellé helyezni (vagy összeültetni), hogy egy egész „léghűtő” ökoszisztémát alkossanak a szobában.

Hűsítő szobanövény: Pálmafélék (Arecaceae)

A pálmafák nem csak a homokos tengerpartokon érezhetik jól magukat. Az arékapálmák, páfránypálmák, halfarokpálmák és más rokonaik csoportjai önmagukban is jól mutatnak, együtt pedig egy egész kis esőerdőt alkotnak, amik egyszerre tisztítják hűtik a levegőt, és szűrik ki belőle a CO2-t.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-18

5+1 legszebb növény az erkélyedre, ami egész nyáron virágozni fog

5+1 legszebb növény az erkélyedre, amik egész nyáron virágozni fognak! Telepítsd be virággal az erkélyed, és élvezd a nyarat a színes virágok pompájában!

2024-05-17

Töltsd meg színekkel a kerted- kiváló növények júniusra!

Töltsd meg színekkel a kertedet! Cikkünk segít abban, hogy te is megtaláld a megfelelő növényeket kertedben, amiket még júniusban sem késő elültetned.

2024-05-17

Júniusi kertészkedés: Tippek mit érdemes ültetni nyáron!

Tippek és ötletek, hogy a te kerted is pompázzon egész nyáron. Cikkünkben megmutatjuk, milyen növényeket érdemes ültetni júniusban a gyönyörű nyári kertért!

2024-05-17

Itt az idő: kötözd le a szőlőt, hogy bőséges termésed legyen az idén!

Közeledik a nyár, így itt az idő a szőlő lekötözésére. Megmutatjuk a legfontosabb lépéseket, amivel elérheted, hogy idén neked is bőséges termésed legyen!

2024-05-21

Paradicsomültetés: nagyapám fegyvere a bőséges terméshez

Még nagyapám tanította ezeket a csodás tippeket a paradicsomtermesztéshez és pedig megosztom veletek, hogy nektek is bőséges és zamatos legyen idén a paradicsom!

2024-03-05

Elfagyhatnak a kibújt tulipánok, ha fagy jön?

Sajnos kárt tehet a nárciszokban, jácintokban, tulipánokban a fagy, de vannak praktikák, amikkel könnyedén védekezhetsz ellene. Mutatjuk a kertész tippjeit!

2024-05-02

Ilyen előnyei vannak a virágoknak, a zöldfelületeknek

A növények képesek elnyelni a levegőben lévő szennyeződéseket, mint például a nitrogén-dioxidot és a kén-dioxidot, valamint a por részecskéket, és még...

2024-04-22

Magvetés gond nélkül: fedezd fel a titkos trükköt a tökéletes magvetéshez

Vessünk magot egyszerűbben, mint valaha! Mutatom a magvetés egyik könnyítését, a földkocka készítő csodás lehetőségét, használd te is bátran, segítek tippekkel!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Rovarölo Basudin 5 G

Jól ismert talajfertőtlenítő szer pajorok, drótférgek és egyéb talajlakó kártevők... Tovább

Góré (Mv 442)

Kukorica Cél: szemes Leírás:Hímvirágzása közepesen korai. A címer oldalágainak állása... Tovább

Tovább a lexikonra
Környezetgazdálkodás növény Növénytermesztés virágtermesztés