5 szobanövény, amivel lehűtheted otthonodat a nyári hőségben-hűsítő szobanövények

hirdetes

5 szobanövény, amivel lehűtheted otthonodat a nyári hőségben

VN
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Habár a légkondicionálók egyre több otthonban jelennek meg hazánkban is, nem mindenki engedhet meg magának egy nagyobb beruházást. Szóval mi a teendő, amikor támad a nyári kánikula?

Hűsítő szobanövények

Sokan nem is tudják, de egyes szobanövények nem csak szebbé teszik az otthon helységeit, hanem képesek le is hűteni azokat (ráadásul a levegőt is tisztítják). Mindez annak köszönhető, hogy amikor megemelkedik a hőmérséklet bizonyos értelemben a növények is „izzadni” kezdenek, hogy lehűtsék magukat.

A NASA egyik kutatása szerint a fák és más növényekben egy úgynevezett transzspirációs folyamat zajlik le. A fotoszintézis során növények gyökerei veszik fel a tápanyagokat és a vizet, majd továbbítják azt a szárhoz és a levelekhez. Ilyenkor a víz egy része apró pórusokon keresztül távozik a növényekből, tehát lényegében ők is képesek az izzadásra. Amikor ez a „kiizzadt” víz elpárolog, akkor kivonja a hőt a levegőből, és ez segít lehűteni a növényeket és azok környezetét.

Íme öt remek szobanövény, ami segíthet hűvösebben tartani otthonodat a nyári hónapok során.

hirdetes

Hűsítő szobanövény: Szobai szanszeviéria (Dracaena trifasciata)

Magas víztartalmának köszönhetően a szobai szanszeviéria képes hatékonyan lehűteni környezetét. E mellett oxigént is termel, ami szintén fontos a forró nyári éjszakák során. A szobai szanszeviéria továbbá képes kivonni a levegőből a benzolt és a formaldehidet.

Hűsítő szobanövény: Szobafikusz (Ficus Elastica)

Minél nagyobbak egy növény levelei, annál nagyobb felületen képes „kiizzadni” magából az extra vízmennyiséget. A szobafikusz egyes változatai párás körülményekben érzik jól magukat, és a gyökereken keresztül felvett vizet hatalmas leveleik alján engedik vissza a levegőbe.

Hűsítő szobanövény: Kislevelű fikusz (Ficus benjamina)

A kislevelű fikusz azon ritka fafajták egyike, ami házon belül is képes vígan eléldegélni. Neve ellenére levelei hatásos hűtést biztosítanak, ehhez azonban érdemes egy magastörzsű, bokros lombozatú változatot választani. Tartsd közepesen napos helyen.

hirdetes

Hűsítő szobanövény: Rákvirág (Aglaonema)

A rákvirágot szintén gyakran javasolják azoknak, akik szeretnék tisztán és hűvösen tartani otthonuk levegőjét. Mindez méretes leveleinek köszönhető, amikre érdekes, színes minták jellemzők. Érdemes egyszerre több palántát is egymás mellé helyezni (vagy összeültetni), hogy egy egész „léghűtő” ökoszisztémát alkossanak a szobában.

Hűsítő szobanövény: Pálmafélék (Arecaceae)

A pálmafák nem csak a homokos tengerpartokon érezhetik jól magukat. Az arékapálmák, páfránypálmák, halfarokpálmák és más rokonaik csoportjai önmagukban is jól mutatnak, együtt pedig egy egész kis esőerdőt alkotnak, amik egyszerre tisztítják hűtik a levegőt, és szűrik ki belőle a CO2-t.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-16

Az esővíz gyűjtése jót tesz a növényeknek, a környezetnek és a pénztárcádnak – így készíthetsz esővíz hordót

Az esőhordó otthoni elkészítése egyszerűbb, mint gondolnád, és több okból is kifizetődő. Nagyszerű módja, hogy fenntarthatóbbá válj, és csökkentsd a vízszámlát

2023-03-16

Hagymatermesztési hibák – Ezt 8 gyakori hibát követjük el hagymatermesztés során

Ha azon tűnődsz, hogy miért nem nő a hagymád, akkor ez az egyik ilyen gyakori probléma eredménye lehet! Milyen hibákat követhetünk el hagymatermesztés során?

2023-03-16

Hogyan lehet megszabadulni a rojtosszárnyúaktól? – Gyors és egyszerű módszerek a kártevőkkel szemben

Szakértői módszerek, amelyek megmentik a beltéri, üvegházi és kerti növényeket ezektől a kártevőktől! Hogyan írtsuk ki a rojtosszárnyú kártevő rovarokat?

2023-03-16

Mikor kell átültetni a paradicsompalántákat – tippek a palánták kiültetésének megfelelő időzítéséhez

Tudod, mikor kell kiültetni a paradicsompalántákat, hogy erős és egészséges növényeid legyenek? Ha nem vagy benne biztos, akkor most eláruljuk cikkünkben!

2023-03-20

5 tipikus tavaszi ültetési hiba, amit kerülj el!

Itt a tavasz, irány a kert, és dobjunk össze egy csodaszép kertet, amire később büszkék lehetünk, nem igaz? Vagy ácsi, és gondoljuk át ezt az egészet!

2023-02-02

Tényleg tartalmazhatnak rovart a csomagolt élelmiszerek?

Ahogyan halad a világunk, nagyon úgy tűnik, hogy a rovar fehérje lehet a jövő proteinforrása, egyre többet hallani erről. Már a boltokban is találkozhatunk vele.

2023-02-21

Hatalmas aszály Olaszországban – Már alig van víz a velencei csatornákban

Hetek óta téli szárazság tombol Olaszországban, ezért nem hiába aggódnak az olaszok. Sokan úgy vélik, hogy meg fog ismétlődni a tavaly nyári hatalmas aszály.

2023-02-16

Ezzel a 6 természetes padló tisztítóval nem csak pénzt spórolhatsz, de a környezetet is védheted

A zöldebb takarításra törekedve végül arra a következtetésre jutottunk, hogy a boltban vásárolt tisztítószerek drágábbak, mint amennyit érnek. Próbáld ki ezt!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

homoki borsó (peluska, Pisum sativum ssp. arvense L.)

a mezei borsó tavaszi változata. Jobb homoktalajokon díszlik. Korán, néha már enyhe február... Tovább

gémorr (Erodium)

a gólyaorrfélék (Geraniaceae) családjába tartozó nemzetség. Fajainál a terméskék... Tovább

Tovább a lexikonra
Környezetgazdálkodás növény Növénytermesztés virágtermesztés