Fischer Boel: jövő tavasszal már nőhetnek a húsárak

Fischer Boel: jövő tavasszal már nőhetnek a húsárak

MTI/hvg.hu
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Az úgynevezett egészségügyi felülvizsgálat, amely az unió agrárpolitikáját hivatott felmérni, nem új reform, hanem áttérés egy kisebb közösség működéséről egy nagyobb közösség tevékenységére – mondta Mariann Fischer Boel, az Európai Bizottság mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztosa pénteken Budapesten. A biztos azt követően beszélt az unióban zajló agrárfolyamatokról, hogy megbeszéléseket folytatott Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszterrel.
A kétnapos látogatáson Magyarországon tartózkodó Mariann Fischer Boel elmondta, hogy ebben az uniós költségvetési ciklusban, 2013-ig nem várható az unió agrárköltségvetésének csökkentése, és nem kell

A kétnapos látogatáson Magyarországon tartózkodó Mariann Fischer Boel elmondta, hogy ebben az uniós költségvetési ciklusban, 2013-ig nem várható az unió agrárköltségvetésének csökkentése, és nem kell arra számítani, hogy egyes agrárfeladatok finanszírozását nemzeti keretekből kellene megoldaniuk a tagállamoknak. A felülvizsgálathoz kapcsolódó koncepciót november 20-án hozzák nyilvánosságra Brüsszelben – mondta a biztos.

Mindezzel az uniós agrárbiztos a Gráf József által megfogalmazott magyar aggodalmakra válaszolt. A magyar agrárminiszter ugyanis felvetette, hogy Magyarország számára nem lenne kedvező, ha az uniós agrártámogatások, azaz a régi és az új tagállamok közötti támogatáskülönbség kiegyenlítődése nem az eredeti, a régi tagállamok számára járó 100 százalékos támogatáson, hanem annál kisebb mértékben, például 80 százalékon történne meg.

Gráf József jelezte azt is: Magyarország szeretné, ha ebben az uniós költségvetési időszakban nem csökkennének az agrártámogatásokra fordítható források. Megfogalmazta azt a félelmét is, hogy esetleg a támogatások egy részét renacionalizálnák, azaz a nemzeti büdzsékből kellene finanszírozni az agrártámogatásokra szánt források egy részét.

A magyar agrártárca irányítója a sajtótájékoztatón elmondta azt is, hogy Magyarország számára az unióban jelenleg folyó borreform csak akkor kedvező, ha a répacukrot továbbra is alkalmazni lehet a mustfok javítására, és a tagállamok a tervezettnél nagyobb beleszólást kapnak a szőlőültetvények kivágásának ellenőrzésébe, valamint az úgynevezett nemzeti borítékokba kerülő támogatási forrásokat az unióban nem történelmi alapon, hanem területi elv szerint osztják el, azaz nem preferálják a régi tagállamokat.

Gráf József kitért arra is, hogy a sertéstartók nagy bajban vannak pillanatnyilag Magyarországon. Mariann Fischer Boel szerint ez Európán is túlmutató globális jelenség. Az agrárbiztos úgy vélte, a piaci válság csupán átmeneti és várhatóan már jövő tavasszal a húsárak ismét felfelé mozdulhatnak, vagyis 3-5 hónap nehézségeit kell áthidalnia az uniónak.

Közölte: a sertéstartók helyzetének javítására az unió bevezette az úgynevezett magánraktározás segítését, valamint várhatóan megemeli a kisösszegű, azaz deminimis támogatást 3000-ről 6000 ezer euróra.

Gráf József a magyar sertéstenyésztők helyzetének javítására a költségcsökkentést tartotta az egyik járható útnak. Azaz a magyar agrárkormányzat segítséget kíván nyújtani a sertéstenyésztők takarmányvásárlásához, valamint a hatósági állatorvosi költségek mérséklését is tervezi. Ugyanakkor nem született még döntés az unióban arról, hogy a Magyarország által ötéves, kamattámogatással felvehető hitelt megkaphatják-e a gazdálkodók. Mariann Fischer Boel véleménye az volt, hogy erről még tárgyalni kell, ám szerinte a működési támogatás nem járható út az unióban.

Gráf József jelezte, hogy jövő hétfőn tárgyal a pénzügyminiszterrel a sertéstartók gondjainak megoldása érdekében. A miniszter beszélt arról is, hogy a sertéstartók tervezett demonstrációja szerinte nem kifogásolható, mert a társadalom figyelmét fel kell hívni e réteg nehéz helyzetére.

Mariann Fischer Boel közölte: az unió agrárpolitikájának legfontosabb célja, hogy biztonságot és kiszámíthatóságot teremtsen a gazdálkodók számára. Nem tudott ugyanakkor konkrét választ adni arra, hogy 2013-at követően, hogyan alakul majd a közös agrárpolitika.

Forrás: www.hvg.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

Muskátli

A muskátli (Pelargonium) egy nemzetség, amely körülbelül 200 évelő, pozsgás és bokor alakú... Tovább

Emma

Tavaszi bükköny Cél: zöldtakarmány, abraktakarmány és madáreleség Leírás:A... Tovább

Tovább a lexikonra