Virágozzanak sokáig a növények

Hosszan virágzó növényeket szeretnél? Van néhány tippünk hozzá!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A virágok pompás színeikkel és mennyei illataikkal, vidámabbá és szebbé tehetik az emberek környezetét. A hidegebb szezon növényei tavasszal (és néha ősszel) borulnak virágba, az érzékenyebb fajták pedig csak egy nyarat bírnak ki. Ha szeretnéd tavasztól kezdve egészen az ősz végéig virágokba borítani kertedet vagy udvarodat, akkor nézz szét az alábbi tippek között!

Dolgok, amiket megtehetsz a hosszabb virágzásért

1. Használj egészséges palántákat

A virágzó növények „teljesítményére” kritikus hatással vannak fejlődésük korai fázisai. A gyenge vagy hosszúszárú, nyurga növények általában fénnyel vagy vízzel kapcsolatos problémákat jeleznek az első napokban. Ezek a későbbiekben sem lesznek képes rendes fejlődésre, bármennyire is odafigyelsz rájuk. Életciklusuk hamar leforog, és hamarabb kezdenek el magvakat termelni, mint kellene.

Lényegében a magok megtermelése a virágok végső célja, és a gyengébb példányok próbálnak hamarabb eljutni ehhez a fázishoz anélkül, hogy előtte energiát és időt pazarolnának a virágzásra. Amikor palántákat vásárolsz, válassz buja, dús levélzetű példányokat. Az ilyen növények általában erősebbekké fejlődnek majd ki, és a későbbiekben ellenállóbbak lesznek a különböző környezeti behatásokkal szemben is. Ha a négy fal között kezdesz el foglalkozni velük, akkor ne felejts el elegendő vizet és fényt biztosítani számukra.

2. Ültesd őket gazdag talajba

Az organikus anyagokban gazdag talaj elegendő tápanyagot biztosíthat a növekvő növények számára. A növények általában a komposzttal vagy trágyával dúsított talajban érzik magukat a legjobban. Az ilyen adalékok elősegítik a megfelelő gyökér- és vegetatív növekedést is, ami szebb és bőségesebb virágzáshoz vezet majd, hosszabb időn keresztül.

Persze vannak kivételek – a levendula például kifejezetten igényli a tápanyagokban szegény, lazább talajt maga alá. Néhány növény gyenge talajban, szárazság sújtotta területeken virágzik a legszebben, habár ezek a virágzási időszakok rend szerint igen rövidek. Megéri tehát részletesen utána járni, hogy az adott virágnak milyen igényei vannak a talajt, a fényt és az öntözést illetően. A következő oldalon további remek tippek várnak! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

vérgyűrűs tojás

Akkor alakul ki, ha a megtermékenyített ->tojásban a fejl. ->embrió a keltetés 7. napja előtt... Tovább

Biatorbágy és Vidéke Állatvédõ Egyesület

Állatvédõ szervezet Egyesületünk közhasznú, nonprofit tevékenységet végez. Céljaink... Tovább

Tovább a lexikonra
virág