Hortenzia színe - Így változtasd meg a hortenzia színét!

Varázsoljunk! - Így változtasd meg a hortenzia színét!

Szélesi Ferenc - Főkertész

Hortenzia színének megváltoztatása

Hogyan színezzük hortenziáinkat kékről rózsaszínre?

A fentiek alapján már tudjuk, hogy a kék színt a talaj alumíniumtartalma okozza. Ha azt szeretnénk, hogy a hortenziák elveszítsék kék árnyalataikat, és rózsaszínűvé változzanak, akkor meg kell akadályoznunk, hogy az alumínium kiváljon a talajból – ez pont az ellenkezője annak, amit az előző pontban foglaltunk össze. Ilyen esetben egy 6,0 és 6,2 közötti pH értéket próbálunk elérni.

A legtöbb hagyományos módszer során lassan és fokozatosan szokás növelni a pH értéket, ami akár napokba is telhet. Az olyan természetes anyagok, mint például az őrölt rák- és kagylóhéjak, vagy keményfa hamu is rendkívül hatékonyak tudnak lenni. A különböző „átszínezési” módszereknél felsorolt pH növelő vagy azt csökkentő anyagokat rendszeresen bele kell juttatnunk a talajba, a virág tövénél.

Figyeljünk oda az öntözővíz pH értékére is, ugyanis ez szintén befolyásolhatja a talaj alumínium-kibocsátását és könnyedén tönkre teheti minden eddigi igyekezetünket. Rendszeresen méregessük a talaj pH értékét – így láthatjuk, hogy eddigi erőfeszítéseink mennyire voltak hatékonyak, és ez alapján módosíthatunk a módszerünkön. A türelem hortenziákat terem – az idén megkezdett átszínezés eredményeit a következő évben láthatjuk majd!

A virágok színeit ugyan megváltoztathatjuk (ha kitartók és türelmesek vagyunk) de a szín élénksége változatlan marad. Ezt a tulajdonság ugyanis öröklődik, és többnyire az időjárási viszonyok befolyásolják.

Elképzelhető, hogy a talaj túl savas vagy lúgos a színváltoztatáshoz – ezekkel nem mindig érdemes foglalkozni, sokkal egyszerűbb, ha virágtarókba ültetünk inkább hortenziákat, amikben sokkal egyszerűbb megváltoztatni a pH értéket. A beton közelébe ültetett hortenziákat nehéz „bekékíteni,” ugyanis a mész beszivároghat a talajba, megváltoztatva annak pH értékét.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


keltetés

mindazon fizikai és mechanikai tényezők összessége, amelyek nélkülözhetetlenek a tojásban... Tovább

maradékanyagok

az állatok takarmányozásakor, gyógykezelésekor az állati testbe v. a növ. folyamán a... Tovább

Tovább a lexikonra
virág