Hortenzia színe - Így változtasd meg a hortenzia színét!

hirdetes

Varázsoljunk! - Így változtasd meg a hortenzia színét!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.

A hortenziák nem véletlenül ilyen népszerű, közkedvelt díszei a kertnek. Ezek a növények rózsaszín, fehér vagy kék színekben is pompázhatnak, és valójában sokkal érdekesebbek, mint amilyennek első ránézésre tűnnek.

Hortenzia színének megváltoztatása

Kevesen tudják, de a hortenziák képesek megváltoztatni virágjaik színét. Sok kertész biztosan tapasztalta már ezt a különleges jelenséget, és próbálta megfejteni, hogy mégis mi lehet az oka. A válasz viszonylag egyszerű: a hortenziák különös színváltó tulajdonságaikat a talaj pH értékének ingadozásának köszönhetik. Szerencsére nem nehéz feladat a talaj pH értékét megváltoztatni, azonban odafigyelést és türelmet igényel.

A növénytartókban termesztett hortenziákat egyszerűbb színváltásra késztetni, hiszen a cserepekben vagy virágládákban elhelyezett táptalaj sokkal könnyebb alakítgatni. Rózsaszínből kékké, vagy kékből rózsaszínné alakíthatjuk virágjaink színét, azonban az utóbbi átváltozás valamivel nehézkesebb feladat. Sajnos a fehér és krémszínű hortenziák nem hajlamosak erre a folyamatra, ezért legfeljebb egy enyhe rózsaszín árnyalatot érhetünk el – nem érdemes próbálkozni vele. A következő oldalon elmondom, mit kell tenned ahhoz, hogy megváltozzon a hortenziád színe! 

hirdetes

Hogyan színezzük hortenziáinkat rózsaszínből kékre?

Ha azt szeretnénk, hogy kertünk becses díszei lilás-kékes színt vegyenek fel, akkor savasabbá kell tennünk a talajt. Ez lehetővé teszi, hogy a talajban található alumíniumhoz könnyebben hozzájuthassanak a virágok, aminek hatására aztán kék színűvé változnak. Először is meg kell vizsgálnunk a talaj jelenlegi pH értékét, hogy felmérjük, mennyire kell megváltoztatnunk azt. A kék virágokhoz 5,2 illetve 5,5 közötti pH-ra van szükség. Ha túl magas a talaj pH értéke, akkor nem ajánlatos vesződni vele, és inkább érdemes elfogadni rózsaszínnek virágjainkat.

Ha szeretnénk csökkenteni a pH-t, akkor savas anyagokra lesz szükség. Habár erre léteznek külön előállított készítmények, a természetes megoldás mindig a legtisztább és legbiztonságosabb módszer. Valamilyen organikus savas talajtakaró alkalmas erre a célra, ezt pedig mikróbák is szívesen fogadják majd, így a kékes színezés mellett nő a táptalaj minősége is. A fenyőkéregből, fenyőtűkből, fűrészporból, citrusfélék vagy zöldségek héjából, esetleg kávézaccból készült talajtakarók mind jó választások lehetnek.

hirdetes

Ha a következő évben sem látjuk az eredményeket, akkor érdemes egy kevés alumíniumot is a talajhoz adni, ezt viszont valószínűleg csak boltból tudjuk ilyen formában beszerezni. Hogyan színezzük hortenziáinkat kékről rózsaszínre? A következő oldalon elmondom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ló elnevezései

a hímivarú ló a mén v. a csődör, a nőivarú a kanca, az ivartalanított hím állatot... Tovább

fénymikroszkóp

olyan összetett nagyító, amelynek két gyűjtőlencse-rendszerével kis méretű tárgyak... Tovább

Tovább a lexikonra
virág