Mikor van szüksége egy hortenziának több tápanyagra? Hogyan és mikor kell tápozni?

hirdetes

Mikor van szüksége egy hortenziának több tápanyagra? Hogyan és mikor kell tápozni?

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Adj tápot ezeknek a növényeknek, amikor szükségük van rá, és jutalmul egy életerős, dús és ragyogó hortenzia bokrot kapsz majd.

hortenzia műtrágya

Mikor kell tápot adni a hortenziának?

Aki először szeretne hortenziát nevelni, annak biztosan megfordul a gondozásával kapcsolatban néhány kérdés. Egyik olvasónk a következő kérdéssel fordult hozzánk a hortenzia tápoldatozásával és műtrágyázásával kapcsolatban.

K: Nemrég vettem néhány hortenziát a kertembe. Az egyik a teraszon lévő nagy virágládába való, a többit pedig egy szegélybe ültetném, ahol remélem, hogy nagy, mutatós cserjékké nőnek, amelyek elrejtik a kerítést. Korábban nem volt ilyen növényem, és nem vagyok biztos abban, hogy szükséges-e műtrágyázni a fejlődésük érdekében. Ha igen, hogyan tegyem, és mikor a legalkalmasabb?

V: A hortenzia egy gyönyörű növény, amely hatalmas, mutatós virágzása miatt népszerű egész nyáron. Viszonylag könnyen gondozható is, ha a talajuk nedves, de jó vízelvezető.

A legtöbb növényhez hasonlóan érdemes lehet műtrágyázni, mivel ez elősegítheti a növekedést. Ez különösen igaz a cserépben lévő hortenzia esetében, és ha a szegélyben a talaj könnyű és nem túl tápanyagsűrű.

HOGYAN KELL MŰTRÁGYÁZNI A HORTENZIÁT


Ami azt illeti, hogy milyen jól fognak növekedni, ezek a növények nem kényeskednek talajuk pH-értékével kapcsolatban (bár ez befolyásolja a virágok színét – a savas talajtól kék, míg a lúgos talajtól rózsaszínűvé válnak). A talajnak azonban termékenynek, jól tápláltnak és lassan kell kiszáradnia. Hasznos lehet, ha sok szerves anyagot, például házi komposztot ásunk a talajba, mielőtt hortenziát ültetnénk a szegélybe.

hirdetes


Cserépbe ültetéskor használjunk nagy vályogtartalmú komposztot. Mindazonáltal még a legjobb többcélú komposztok is csak négy-hat hetes növekedéshez elegendő tápanyagot tartalmaznak, és ha ez kimerült, a növényeknek kiegészítő takarmányozásra lesz szükségük, akár folyadékkal, akár szabályozott hatóanyag-leadású műtrágyával történő fejtrágyázással. A szegényes talajú szegélyeken vagy a sok csapadékot befogadó kertekben lévő növények számára is előnyös lehet a hozzáadott takarmány. Ez különösen akkor fordul elő, ha stressz jeleit mutatják, például sárgulnak a levelek.

hirdetes

Ezekhez a növényekhez az általános célú műtrágya a legjobb. Kerüljük a magas nitrogéntartalmú műtrágyákat, mert ez inkább a levelek növekedését, mint a virágok növekedését ösztönözheti. Alkalmazása után alaposan locsoljuk meg a területet, különösen, ha granulátumot használtunk.

Az őszi talajtakarás szintén hasznos a hortenzia számára, különösen, ha homokos talajon termesztjük őket. Segít megőrizni a gyökerek nedvességét, és némi védelmet nyújt a téli időjárás ellen. Használjunk szerves talajtakarót, például házi komposztot vagy kéregzúzalékot, amelyek tápanyagokkal gazdagítják a talajt, ahogy fokozatosan lebomlik.

MIKOR KELL MŰTRÁGYÁZNI A HORTENZIÁT?


A tavasz, amikor a talaj hőmérséklete emelkedik, jó alkalom a hortenzia trágyázásának megkezdésére.

A gyorsan felszabaduló műtrágyákat általában havonta lehet kijuttatni tavasztól kezdve – egészen addig, amíg a hortenzia virágzása véget nem ér. Ha lassan felszabaduló műtrágyát használsz, általában évente kétszer kell alkalmazni – egyszer tavasszal, majd nyáron.

Mindazonáltal mindig ellenőrizzük a címkén a műtrágyázási utasításokat, mivel ezek termékenként eltérőek lehetnek. Nem szabad túlzásba vinni, mivel a túltrágyázás kevesebb virágbimbóhoz vezethet. Ezenkívül a növényeket sebezhetőbbé teheti a fagykárokkal szemben.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-05-31

Az 5 legszebb Dália fajta – Ha igazi különlegességet szeretnél a kertedbe

Ha érdekelnek a dáliák és szeretnéd megismerni az öt legszebb fajtájukat, akkor olvasd tovább ezt a cikket. Összegyűjtöttük az öt legszebb dáliafajtát!

2023-05-31

Levendulatermesztési hibák – a 6 legnagyobb elkerülendő hiba a kertészek szerint

Ebben a cikkben felsorolunk hat olyan gyakori hibát, amelyeket érdemes elkerülni a levendulatermesztés során, ahogy egy kertészeti szakértő javasolja.

2023-06-02

A zsálya pozitív hatásai, nem is hinnéd mennyi mindenre jó

A zsálya sokoldalú, egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak. Mutatjuk is a zsálya pozitív hatásait az egészségre!

2023-05-31

A tereprendezési sziklák tisztítása – egyszerű módszerek, hogy újra jól nézzen ki a sziklakert

A sziklakert sziklái könnyen bevonódhatnak mohával vagy szennyeződésekkel, aminek következtében elveszítik eredeti megjelenésüket, viszont egyszerű tisztítani!

2023-05-31

Az orchideák szaporítása – Három szakértői módszer

Ezzel a három szakértői módszerrel viszont rájössz, hogy könnyedén lehet egy orchideából több orchideád! Orchidea szaporítási módszerek kertészeink ajánlása

2023-06-06

A Balaton-felvidék csodaszép eldugott levendulásai- mintha tündérországban járnánk

A balaton-felvidék legszebb levendulásai: a mostani cikkünkben összegyűjtött páratlanul szép, és különleges lila levendulamezők téged is el fognak varázsolni.

2023-06-02

Ezzel az egyszerű trükkel sokáig szép marad az esküvői virág

A virágok egész nap és éjszaka frissen tartása nem lehetetlen küldetés, csupán ismerni kell a trükköt, amivel sokáig szép marad a vágott virág az esküvőkön!

2023-06-01

7 gyakori ok, amiért a muskátli levelei megsárgulnak

Miért sárgul a muskátli levele? Van, ami természetes folyamat és nem kell aggódnunk érte, de létezik olyan sárgulás is, amit orvosolni kell minél gyorsabban.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

méhcsalád

szűkebb értelemben a benne együtt élő méhegyedek összessége, függetlenül koruktól,... Tovább

Ráckevei Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Ráckeve Szent István tér 3/3., 2301. Pf. 51. 2300... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert kert Kertészet növény Növénytermesztés virág virágtermesztés