Mikor van szüksége egy hortenziának több tápanyagra? Hogyan és mikor kell tápozni?

Mikor van szüksége egy hortenziának több tápanyagra? Hogyan és mikor kell tápozni?

ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Adj tápot ezeknek a növényeknek, amikor szükségük van rá, és jutalmul egy életerős, dús és ragyogó hortenzia bokrot kapsz majd.

hortenzia műtrágya

Mikor kell tápot adni a hortenziának?

Aki először szeretne hortenziát nevelni, annak biztosan megfordul a gondozásával kapcsolatban néhány kérdés. Egyik olvasónk a következő kérdéssel fordult hozzánk a hortenzia tápoldatozásával és műtrágyázásával kapcsolatban.

K: Nemrég vettem néhány hortenziát a kertembe. Az egyik a teraszon lévő nagy virágládába való, a többit pedig egy szegélybe ültetném, ahol remélem, hogy nagy, mutatós cserjékké nőnek, amelyek elrejtik a kerítést. Korábban nem volt ilyen növényem, és nem vagyok biztos abban, hogy szükséges-e műtrágyázni a fejlődésük érdekében. Ha igen, hogyan tegyem, és mikor a legalkalmasabb?

V: A hortenzia egy gyönyörű növény, amely hatalmas, mutatós virágzása miatt népszerű egész nyáron. Viszonylag könnyen gondozható is, ha a talajuk nedves, de jó vízelvezető.

A legtöbb növényhez hasonlóan érdemes lehet műtrágyázni, mivel ez elősegítheti a növekedést. Ez különösen igaz a cserépben lévő hortenzia esetében, és ha a szegélyben a talaj könnyű és nem túl tápanyagsűrű.

HOGYAN KELL MŰTRÁGYÁZNI A HORTENZIÁT


Ami azt illeti, hogy milyen jól fognak növekedni, ezek a növények nem kényeskednek talajuk pH-értékével kapcsolatban (bár ez befolyásolja a virágok színét – a savas talajtól kék, míg a lúgos talajtól rózsaszínűvé válnak). A talajnak azonban termékenynek, jól tápláltnak és lassan kell kiszáradnia. Hasznos lehet, ha sok szerves anyagot, például házi komposztot ásunk a talajba, mielőtt hortenziát ültetnénk a szegélybe.


Cserépbe ültetéskor használjunk nagy vályogtartalmú komposztot. Mindazonáltal még a legjobb többcélú komposztok is csak négy-hat hetes növekedéshez elegendő tápanyagot tartalmaznak, és ha ez kimerült, a növényeknek kiegészítő takarmányozásra lesz szükségük, akár folyadékkal, akár szabályozott hatóanyag-leadású műtrágyával történő fejtrágyázással. A szegényes talajú szegélyeken vagy a sok csapadékot befogadó kertekben lévő növények számára is előnyös lehet a hozzáadott takarmány. Ez különösen akkor fordul elő, ha stressz jeleit mutatják, például sárgulnak a levelek.

Ezekhez a növényekhez az általános célú műtrágya a legjobb. Kerüljük a magas nitrogéntartalmú műtrágyákat, mert ez inkább a levelek növekedését, mint a virágok növekedését ösztönözheti. Alkalmazása után alaposan locsoljuk meg a területet, különösen, ha granulátumot használtunk.

Az őszi talajtakarás szintén hasznos a hortenzia számára, különösen, ha homokos talajon termesztjük őket. Segít megőrizni a gyökerek nedvességét, és némi védelmet nyújt a téli időjárás ellen. Használjunk szerves talajtakarót, például házi komposztot vagy kéregzúzalékot, amelyek tápanyagokkal gazdagítják a talajt, ahogy fokozatosan lebomlik.

MIKOR KELL MŰTRÁGYÁZNI A HORTENZIÁT?


A tavasz, amikor a talaj hőmérséklete emelkedik, jó alkalom a hortenzia trágyázásának megkezdésére.

A gyorsan felszabaduló műtrágyákat általában havonta lehet kijuttatni tavasztól kezdve – egészen addig, amíg a hortenzia virágzása véget nem ér. Ha lassan felszabaduló műtrágyát használsz, általában évente kétszer kell alkalmazni – egyszer tavasszal, majd nyáron.

Mindazonáltal mindig ellenőrizzük a címkén a műtrágyázási utasításokat, mivel ezek termékenként eltérőek lehetnek. Nem szabad túlzásba vinni, mivel a túltrágyázás kevesebb virágbimbóhoz vezethet. Ezenkívül a növényeket sebezhetőbbé teheti a fagykárokkal szemben.

 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

2024-07-01

A piros paprika érése: A zöldtől a pirosig tartó izgalmas utazás

A piros paprika a magyar gasztronómia elengedhetetlen eleme. Most megismerheted érésének folyamatát, és a kémiai magyarázatot arra, hogyan válik pirossá.

2024-06-28

A virágoskerted mindig gyönyörű lesz, ha ezeket az egyszerű módszereket alkalmazod

Bizonyára mindenki látott már olyan virágoskertet, aminek szépségétől leesett az álla. Most egy karnyújtásnyira vagy attól, hogy ez a kert a tiéd legyen.

2024-06-12

Top 5 szívós növény kora nyárra, amivel feldobhatod a kertedet

Megtörnéd a zöld kerted látványát virágzó növényekkel kora nyáron? elhoztuk neked a top 5 strapabíró növényt, amik a kora nyári időszakban a legpompásabbak.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

72/2007. (VII. 27.) FVM rendelet

az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a rövid vágásfordulójú fás szárú... Tovább

hemoglobinémia (haemoglobinaemia)

a vérpályában széteső vörösvérsejtekből szabaddá váló oldott hemoglobin megjelenése a... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert kert Kertészet növény Növénytermesztés virág virágtermesztés