Hollókő, Hazánk egyik csodaszép vidéke

hirdetes

Hollókő csodái

AN
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Hollókő bemutatása

Hollókő nevezetességei

Hollókő ófalu

Hollókő a térséget jellemző, egyutcás falutípust képvisel, melynek alapszerkezetét a központi útra merőlegesen, keskeny szalagtelkeken elhelyezkedő házak kettős vonala jelenti. A palóc településeken a nagycsaládok szokás szerint egyetlen telekre építkeztek, és a család létszámának növekedésével az utcára néző első ház mögött egyszerűen egy újat emeltek. A falu központjában, a domb tetején kialakított „szigeten” áll a kis fatornyos, zsindellyel fedett templom, melyet1889-ben közadakozásból építettek. Az épület kivételesen jó állapota és egyszerűségéből fakadó szépsége miatt valóságos kis ékkő.


A ma nem egészen 400 lelket számláló település közepén elhelyezkedő műemlékcsoport összesen 67 védett épületet foglal magába – ezek többnyire földszintes,kontyolt nyeregtetős parasztházak, melyek homlokfalát az utca és az udvar felől is áttört faragással díszített faoszlopos, deszkamellvédes tornácok („hambitusok”)szegélyezik.

hirdetes

Hollókő újfalu

A Nógrád megyei falu már a cím elnyerése előtt is kedvelt üdülő település volt, a világörökség rangja pedig újabb csáberőt hozott. A kis parasztházak egy részére szinte licitáltak a tehetős befektetők, akik többnyire nyaralóhelyet kerestek a kis palóc zsákfaluban. Akadt, aki spekulációs céllal vett itt ingatlant, s a számítása kezdetben bevált, hiszen az árak meredeken kúsztak felfelé. A piac azonban néhány évvel ezelőtt beállt. A parasztházak kínálati ára húsz-huszonötmillió forint fölé emelkedett – ennyiért pedig már nem akad rájuk vevő.

Az intézmények nagyrészt az Ófaluba települtek át, vagy annak közvetlen határai mellé. A falu lakóinak 70%-a nyugdíjas, az átlagéletkor 50 év felett van. A település művelődési háza 150 fő befogadóképességű. A helyi általános iskolában csak alsó tagozat van. A felsősök a 18 km-re lévő Szécsényben tanulnak. A községben napközi otthonos óvoda működik, s nem kell bezárni a születések hiánya miatt.

hirdetes

A településen az energia, a vezetékes víz és csatorna közmű és a vezetékes gázellátás megoldott. A telefonellátottság is megfelelő. A Hollókőért Közalapítvány által biztosított munkalehetőségek mellett a falusi turizmus szállást és étkezést biztosító vállalkozásai is működnek. Étkezési, elszállásolási és szórakozási lehetőség több vendéglátó egységben biztosított.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-23

Ez a 10 legjobb illatú virág a világon

Te is észrevetted már, hogy két különböző virágnak véletlenül sincsen ugyanolyan illata? De vajon melyik virágnak van a legjobb, legkellemesebb illata a világon?

2023-02-22

Ne késs el a napraforgó ültetésével! Ez a tavaszi hónap a legtökéletesebb időpont

Szeretnéd, hogy a nyári napsütésben néhány napraforgó legyen a kerted igazi éke? Akkor még tavasszal cselekedned kell- ez a napraforgó ültetés legjobb ideje!

2023-02-21

Hatalmas aszály Olaszországban – Már alig van víz a velencei csatornákban

Hetek óta téli szárazság tombol Olaszországban, ezért nem hiába aggódnak az olaszok. Sokan úgy vélik, hogy meg fog ismétlődni a tavaly nyári hatalmas aszály.

2023-01-23

Teljes útmutató Madeira egyik legszebb túra útvonalához: A LEVADA DAS 25 FONTES, azaz a PR6 túravonal Madeirán

A Rabacalt körülvevő sűrű dzsungel szívében található Levada das 25 Fontes túraútvonal teljes útmutatója, ha Ti is éppen Madeirára terveztek utazást!

2023-03-09

Hogyan ültess epret cserépbe? Mutatjuk mire figyelj!

Manapság egyre divatosabb a városi kertészkedés, aminek kapcsán az eper cserépbe ültetésének ügye is felmerült. Lehet epret cserépbe ültetni, mire kell figyelni?

2023-03-23

Nő nem marad szárazon a Hollókői Húsvéti Fesztiválon idén sem! – Mutatjuk a gazdag 4 napos folklór programot!

Ha húsvét, akkor Hollókői Húsvéti Fesztivál, ami az életöröm és a hagyományok ünnepe! Nincs más hely Magyarországon, ahol a hagyományok így életre kelnének!

2023-03-27

5 egyszerű lépés, ami segít abban, hogy a tulipánok tovább maradjanak szépek és egyenesek a vázában

A tavasz legszebb arcai a tulipánok, viszont ha vázában tartjuk őket, hamar lekókadnak: kivéve, ha követed ezeket a trükköket! A tulipánok így csodásak maradnak!

2023-03-24

Túl árnyékos a kerted? - ezek a kültéri növények imádják az árnyékot

Ha túl árnyékos a kerted, akkor se búsulj, mert ezek a növények imádják az árnyékot, ezért érdemes a listából legalább egyet elültetned az árnyékos kertedbe!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

feltétlen takarmányok

olyan anyagok, amelyeknek legcélszerűbb felhasználási területe a takarmányozás. Ide... Tovább

Paksi Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Paks Szentháromság tér 6. 7030 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság