Miért szagol a kutya az emberek lába közé? – Így szoktasd le róla kutyádat!

hirdetes

Miért szagol a kutya az emberek lába közé? – Így szoktasd le róla kutyádat!

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Veled is biztosan számtalanszor előfordult már az a kellemetlen szituáció, amikor egy kutya a lábad közé nyomja az orrát. Miért szagolnak az ember lába közé a kutyák? A kutyaszakértők, az állatorvosok és a kiképzők is egyetértenek ennek okaiban, tudd meg Te is miért szeretik ezt csinálni a kutyák!

Ezért szaglászik a kutya

Miért szagol a kutya a lábak közé?


A kutyusok, ha szaglászásról van szó, akkor aztán nem lehet nekik megmondani mit tegyenek, megszagolják az új kutya hátsó felét, de sokszor előfordult, hogy az új embereket is így köszöntik. A kutyák habozás nélkül bedugják fejüket a lábunk közé, akár ismeretlen emberről van szó, akár a gazdájáról. De miért is teszik mindezt? A szagolgatás sokszor minket embereket zavarba ejt, különösen, ha most találkoztunk először a kutyussal egy vendégségben. A kutyus viszont ezt nem tolakodásképpen teszi, csak szeretne üdvözölni és minden információt beszerezni a látogatóról.

hirdetes

kutya a lábam közé szagol

A kutyák szaglása


Az emberekhez képest a kutyák szaglása rendkívül érzékeny, akár 300 millió szagérzékelő is található az orrukban, míg nekünk csak körülbelül 6 millió. Egyes kutatások során, Michael T. Nappier a Virginia Maryland Állatorvosi Főiskola doktora kimutatta, hogy egy kutya egy olimpiai méretű úszómedencében fél teáskanál cukornak megfelelő mennyiséget képes megtalálni a szaglásával.

hirdetes


Egy speciális szervükkel, a szagok feldolgozását is megsegítik, ezt nevezzük Jacobson-szervnek. Ez a szájuk teteje felett helyezkedik el, és abban játszik fontos szerepet, hogy az állat miként értelmezi a szagokat. A Jacobson-szerv a kutya agyához kapcsolódik, azonbelül is az illatoknak szentelt részhez, ami 40-szer akkora, mint az emberé. Ezért van az, hogy kutyákat használnak a drogok, bombák, ágyi poloskák és egyéb dolgok kiszaglására.

Kattints a következő oldalra, hogy megtudd miért is szagolnak a kutyák az ember lába köze!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-13

Így hosszabbítsd meg kutyád életének aranyéveit

Ha idős a kutyusunk mindig félünk, mikor hagy itt bennünket: ezek az utolsó évek azonban ne félelemmel, hanem szeretettel és sok foglalkozással teljenek!

2023-01-25

A vakond lett az év emlőse

A több mint 120 éve védett vakondot választotta 2023-ban az év emlősének a Vadonleső Program, amelyet az AM és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet.

2023-01-18

Nyulak gondozása a téli, hideg időben

Nyulainkra fokozottan érdemes figyelni a téli időjárás viszontagságai miatt, hisz hamar megfázhatnak: tippjeink segítenek őket megvédeni!

2022-07-30

8 érdekesség a kutyákról: biztosan lesz olyan, amin Te is meglepődsz

Sokszor azt gondolhatjuk, annyira szeretjük négylábú kedvencünket, hogy mindent tudunk róla. De valóban így lenne? Nem is gondolnád, mennyi mindent értünk félre!

2022-08-20

5 igazán meglepő tény a csirkékről

Hogy a csirkéknek empátiájuk lenne és az alvási fázisaik még összetettebbek lennének, mint a miénk? Ezekről, és egyéb érdekességekről olvashatsz mostani cikkünkben!

2023-01-25

Hogyan neveljünk bőrápolásra alkalmas gyógynövényeket?

Tudtad, hogy te is tudsz gyógynövényeket termeszteni a kertedben könnyedén, de akár cserépben is? Segítünk neked a legegyszerűbb módon megvalósítani terveidet!

2023-01-23

A Zichy Kastélyok nyomában – Az egykori nemesi család hagyatéka

Magyarországon számtalan a múltszázadokból fennmaradt kastélyokat fedezhetünk fel, mi most a Zichy család hátrahagyott csodálatos műremekeit gyűjtöttük össze.

2023-01-23

Kell párásítani az orchideákat, jót tesz neki a permetezés?

Az orchideák a természetben meleg és párás körülmények között nőnek. De jó ötlet az orchideák párásítása, vagy többet ártasz, mint használsz? Mi a jó megoldás?

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

B1-vitamin-hiány (aneurinhiány, tiaminhiány)

a B. idegrendszeri zavarokban, a szív és az érrendszer károsodásában mutatkozik. A Brvitamin... Tovább

fenékgát

kis vizű vízfolyások duzzasztására v. fenékmélyülésének megakadályozására épített,... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állatorvos Állattenyésztés Érdekességek