Így tudod megfelelően átültetni cserepes növényeid

hirdetes

Hogyan ültessem át helyesen cserepes növényeimet?

TK

Egy növény, melyet cserépben nevelünk kis mennyiségű talajt kap, s az is fokozatosan kimerül; a szükséges tápanyagok a növény számára egy idő után eltűnnek. Ez főleg a fiatalabb példányoknál jelent problémát, amik még nem érték el végleges méreteiket, még nem gyökereznek mélyen, illetve még növekedésükhöz kell egy bizonyos mennyiségű idő. Ezért szükséges néha átültetni őket, legfőképpen azokat, akiket cserépben gondozunk a lakásban. Mutatjuk lépésről lépésre, hogyan érdemes ezt véghez vinni.

Cserepes növény

Mikor ültessünk egy növényt át?


Egy növény átültetése mikor még fejlődésben van


Egy fiatal növénynél, ami még fejlődésben van, érdemes évente elvégezni egy-egy átültetést; minden alkalommal egy nagyobb cserepet biztosítani számára. Amennyiben ezt elfelejted, a következő jelek emlékeztethetnek erre:


-    Növényed kevésbe/egyáltalán nem fejlődik tovább.
-    Az új levelei kisebbek, mint amekkorák eddig voltak.
-    Növényed gyökerei megjelennek a vízelvezető lyukakon, arra próbál fejlődni.
-    Levelei elsárgulnak.
-    Virágzása is visszafogottabb.


Egy növény, mely már kifejlődött


Habár a növény már nem fog sokat fejlődni, az átültetést érdemes megcsinálni náluk is 2-3 évenként, ezzel biztosítva számukra egy új talajt.


Mikor érdemes?


Érdemes az átültetést akkor végezni, amikor növényeink megpihennek, tehát a tél végi időszakban, egészen a tavasz kezdetéig. A legideálisabb nap erre a március. 


Előkészületek az átültetéshez


Egy szobanövény, illetve úgy általánosságban egy növény átültetéséhez melyet cserépben nevelsz, a következőkre lesz szükséged:


-    egy új cserép, aminek lyukas az alja

hirdetes


Abban az esetben, amikor egy fiatal növényt ültetsz át, mely még növekedésben van, válassz egy olyan cserepet, aminek minimum 2-4 cm-rel nagyobb az átmérője. Ha viszont egy már „felnőtt” növénnyel van dolgod, akkor válassz ugyanolyan méretűt, akár egy régebbi darabot.


-    nedvesség elszívó anyag: agyaggolyók, esetleg kisebb kavicsok.
-    megfelelő új aljzat


Bár lehet vásárolni már kész ehhez használatos földet, néhány esetben ennek alkalmazkodnia kell növényedhez. Példának okáért, a kaktuszoknak, csakúgy, mint az orchideáknak külön speciális földet ajánlanak. Igazából ennek célszerű a végén egy egyvelegnek lennie, amiben például megtalálható a föld, komposzt, homok…


Vegyük ki növényünket régi „lakásából”


-    Kezdje azzal, hogy megforgatja a cserepét. Amennyiben nem engedi el a gyökere a vízelvezető lyukakat, segíts neki azok elvágásával egy kis metszőolló által.

hirdetes
-    Csapd meg a cserép alját, így elindítva a növény eltávolítását „otthonából”.
-    Egyik kezeddel fogd meg a növényt tövénél, majd lassan szedd ki azt cserepéből.
-    Amennyiben ezzel nehézséged akad, egy bottal segíts rá a vízelvezető nyílásoknál, így elkezdve a növény óvatos kitolását.


Ezeket a lépéseket követve, biztos lehetsz benne, hogy a növényed nem fog sérülni, illetve vannak esetek amikor kénytelen leszel levágni a cserepet a növény körül.


A növény átültetése


-    Fedjük le a vízelvezető nyílásokat a cserép alján egy vékony réteg földdel, majd arra helyezzünk egy nedvesség elszívó réteget, ami 4 – 5 cm legyen. Ez lehet agyaggolyók, esetleg kövek. 
-    Erre helyezzünk még egy réteg földet.
-    Helyezzük el benne a cserép közepén a növényt, és gyengéden egyengessük el a földet körülötte, hogy semmiképp ne érje a növény gyökerét levegő
-    Figyelj arra, hogy gyökér mindenképp teljesen le legyen fedve, ne érjen a föld felszínéhez.
-    Nyomd picit össze a földet, majd öntözd rendszeresen.
-    Várj minimum egy napot az első tárgyázással.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-05-03

Május a kertben – ezeket a kerti munkákat érdemes elvégezned

A kertészkedés bár a jó idővel indul el, mégis májusban végezzük el annak oroszlánrészét. Most elmondom, mik azok, amiket mindenképp végezz el a hónapban!

2021-05-02

Ezt a 4 ötletet érdemes kerted kapcsán megfogadni idén

Jöttünk, láttunk, kertészkedtünk 2020-ban is. Mostani cikkemben elárulom, mi az a 4 dolog, amit érdemes megfontolnod idén kerted és növényeid kapcsán.

2021-04-30

Kert gyógyászati célokkal – ezt a 6 növényt érdemes nevelned benne

Mindenki tudja, hogy rendkívül sok növényt lehetne felhasználni gyógyászati szempontból, ráadásul a legtöbbet egyáltalán nem nehéz kertedben termeszteni.

2021-05-06

A kertészet sportnak számít? Most kiderül!

Te tudtad, hogy a kertészkedés sportnak is számíthat? Mostani cikkünkben eláruljuk milyen szempontból tekinthető sportnak a kertsézkedés, tudd meg Te is.

2021-04-30

Szeretsz kertészkedni? Próbálkozz meg a sztívia termesztésével!

Ismerd meg Te is ezt a különleges növényt, tudj meg mindent a sztívia termesztéséről, gondozásáról. Egyszer mindenkinek érdemes kipróbálni nevelését!

2021-05-11

Te is szeretnél mesés kerti tavat? Mutatom, hogyan készítsd el egyszerűen

Egy kisebb kerti tó képes könnyedén feldobni környezetedet, ráadásul elkészítése is gyerekjáték! Mostani cikkünkben tudd meg Te is, hogyan készítheted el Te is.

2021-05-08

Bemutatkozik a zöldike – ismerjétek meg ezt a csüngő. csíkos növényt

Ez a kedves, csíkokkal mintázott növény kezdő kertészeknek is tökéletes, nincsenek nagy igényei, rendkívül kedvelt szobanövény. Ismerjétek meg most Ti is!

2021-05-07

Finom megjelenésű szobanövény – ismerd meg a párnafüvet!

A párnafű kedvelt szobanövényünk, apró zöld leveleivel, melyek szőnyeget képeznek, s melyek a kaspó szélén futnak lefelé. Most ismerd meg a párnafüvet Te is!

További cikkek ebben a témában


biogáz

anaerob körülmények között a cellulózbaktériumok metános erjedést indítanak a szerves... Tovább

markoló-réselő gép (réselőgép)

függőleges falú munkaárkok, ún. rések ásására alkalmas markoló, amelyet hidraulikával v.... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény kert Kertészet