Így tudod megfelelően átültetni cserepes növényeid

hirdetes

Hogyan ültessem át helyesen cserepes növényeimet?

TK

Egy növény, melyet cserépben nevelünk kis mennyiségű talajt kap, s az is fokozatosan kimerül; a szükséges tápanyagok a növény számára egy idő után eltűnnek. Ez főleg a fiatalabb példányoknál jelent problémát, amik még nem érték el végleges méreteiket, még nem gyökereznek mélyen, illetve még növekedésükhöz kell egy bizonyos mennyiségű idő. Ezért szükséges néha átültetni őket, legfőképpen azokat, akiket cserépben gondozunk a lakásban. Mutatjuk lépésről lépésre, hogyan érdemes ezt véghez vinni.

Cserepes növény

Mikor ültessünk egy növényt át?


Egy növény átültetése mikor még fejlődésben van


Egy fiatal növénynél, ami még fejlődésben van, érdemes évente elvégezni egy-egy átültetést; minden alkalommal egy nagyobb cserepet biztosítani számára. Amennyiben ezt elfelejted, a következő jelek emlékeztethetnek erre:


-    Növényed kevésbe/egyáltalán nem fejlődik tovább.
-    Az új levelei kisebbek, mint amekkorák eddig voltak.
-    Növényed gyökerei megjelennek a vízelvezető lyukakon, arra próbál fejlődni.
-    Levelei elsárgulnak.
-    Virágzása is visszafogottabb.


Egy növény, mely már kifejlődött


Habár a növény már nem fog sokat fejlődni, az átültetést érdemes megcsinálni náluk is 2-3 évenként, ezzel biztosítva számukra egy új talajt.


Mikor érdemes?


Érdemes az átültetést akkor végezni, amikor növényeink megpihennek, tehát a tél végi időszakban, egészen a tavasz kezdetéig. A legideálisabb nap erre a március. 


Előkészületek az átültetéshez


Egy szobanövény, illetve úgy általánosságban egy növény átültetéséhez melyet cserépben nevelsz, a következőkre lesz szükséged:


-    egy új cserép, aminek lyukas az alja

hirdetes


Abban az esetben, amikor egy fiatal növényt ültetsz át, mely még növekedésben van, válassz egy olyan cserepet, aminek minimum 2-4 cm-rel nagyobb az átmérője. Ha viszont egy már „felnőtt” növénnyel van dolgod, akkor válassz ugyanolyan méretűt, akár egy régebbi darabot.


-    nedvesség elszívó anyag: agyaggolyók, esetleg kisebb kavicsok.
-    megfelelő új aljzat


Bár lehet vásárolni már kész ehhez használatos földet, néhány esetben ennek alkalmazkodnia kell növényedhez. Példának okáért, a kaktuszoknak, csakúgy, mint az orchideáknak külön speciális földet ajánlanak. Igazából ennek célszerű a végén egy egyvelegnek lennie, amiben például megtalálható a föld, komposzt, homok…


Vegyük ki növényünket régi „lakásából”


-    Kezdje azzal, hogy megforgatja a cserepét. Amennyiben nem engedi el a gyökere a vízelvezető lyukakat, segíts neki azok elvágásával egy kis metszőolló által.

hirdetes
-    Csapd meg a cserép alját, így elindítva a növény eltávolítását „otthonából”.
-    Egyik kezeddel fogd meg a növényt tövénél, majd lassan szedd ki azt cserepéből.
-    Amennyiben ezzel nehézséged akad, egy bottal segíts rá a vízelvezető nyílásoknál, így elkezdve a növény óvatos kitolását.


Ezeket a lépéseket követve, biztos lehetsz benne, hogy a növényed nem fog sérülni, illetve vannak esetek amikor kénytelen leszel levágni a cserepet a növény körül.


A növény átültetése


-    Fedjük le a vízelvezető nyílásokat a cserép alján egy vékony réteg földdel, majd arra helyezzünk egy nedvesség elszívó réteget, ami 4 – 5 cm legyen. Ez lehet agyaggolyók, esetleg kövek. 
-    Erre helyezzünk még egy réteg földet.
-    Helyezzük el benne a cserép közepén a növényt, és gyengéden egyengessük el a földet körülötte, hogy semmiképp ne érje a növény gyökerét levegő
-    Figyelj arra, hogy gyökér mindenképp teljesen le legyen fedve, ne érjen a föld felszínéhez.
-    Nyomd picit össze a földet, majd öntözd rendszeresen.
-    Várj minimum egy napot az első tárgyázással.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-04

9 gyorsan növekvő kúszó növény, amikkel árnyékot varázsolhatsz a kertbe vagy a teraszra

A nyári melegben próbáljuk hűvösen tartani a lakást, azonban ahhoz elengedhetetlen, hogy a házkörnyékét is lehűtsük valamelyest. Árnyékot adó kúszónövények.

2022-07-04

Júliusi trükkök a mennyei paradicsom termésért

Kíváncsi vagy hogyan tehetsz hozzá a paradicsomod fejlődéséhez júliusban, hogy igazán mennyei legyen a termés? Mutatjuk júliusi paradicsom termelés tippjeinket

2022-06-30

Legyen Neked is gyönyörű beporzó-kerted!

Szeretnél gyönyörű lepkéket és egyéb hasznos rovarokat csalogatni a kertedbe? Hozz létre beporzókertet őshonos növényekből és teremts otthont a beporzóknak!

2022-07-04

5 növény, amihez soha nem szabadna hozzáérned

Míg egyes növények ártalmasabbak, mint mások, vannak olyanok, amelyeket nem szabad egyáltalán megérinteni vagy lenyelni, bármi is legyen, hiszen halálosak.

2022-07-04

Milyen gyakran és mennyit érdemes locsolnunk a veteményeskertben?

Mennyi vízre van szüksége a házikertünknek? Mennyi kell, amikor eső is van és mennyi, amikor az nincs? Mostani cikkünkben segítünk, hogy Te is ki tudd számolni!

2022-07-04

Az egész országban elkezdett terjedni ez a mérgező növény! Jobb az elővigyázatosság!

A nyarat legszívesebben végig a Balaton partján töltenénk, azonban egyre gyakrabban találkozhatunk a Balaton-felvidéken a most virágzó mérgező növénnyel

2022-06-29

Növények, amelyek szépen növekednek az árnyékban

Árnyékos a kerted? Nem csak erdőt, de gyönyörű virágoskertet is nevelhetsz ám belőle! Mutatjuk, hogy milyen árnyéktűrő növényekre lesz hozzá szükséged!

2022-06-30

Royal Raindrops – a legszebb díszalmafa

Szeretnél egy igazán különleges, színes, élénk és gyönyörű fát a kertedbe? Válaszd a ragyogó Royal Raindrops díszalmafát! Mutatjuk, hogyan érdemes gondoznod!

További cikkek ebben a témában


légkör (atmoszféra)

a Földet gömbhéjszerűen körülvevő, több ezer kilométer vastag, fölfelé ritkuló... Tovább

125/2008. (IX. 23.) FVM rendelet

Az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a mezõgazdasági termelõk... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény kert Kertészet