Így tudod megfelelően átültetni cserepes növényeid

hirdetes

Hogyan ültessem át helyesen cserepes növényeimet?

TK, ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Egy növény, melyet cserépben nevelünk kis mennyiségű talajt kap, s az is fokozatosan kimerül; a szükséges tápanyagok a növény számára egy idő után eltűnnek. Ez főleg a fiatalabb példányoknál jelent problémát, amik még nem érték el végleges méreteiket, még nem gyökereznek mélyen, illetve még növekedésükhöz kell egy bizonyos mennyiségű idő. Ezért szükséges néha átültetni őket, legfőképpen azokat, akiket cserépben gondozunk a lakásban. Mutatjuk lépésről lépésre, hogyan érdemes ezt véghez vinni.

Cserepes növény

Mikor ültessünk egy növényt át?


Egy növény átültetése mikor még fejlődésben van


Egy fiatal növénynél, ami még fejlődésben van, érdemes évente elvégezni egy-egy átültetést; minden alkalommal egy nagyobb cserepet biztosítani számára. Amennyiben ezt elfelejted, a következő jelek emlékeztethetnek erre:


-    Növényed kevésbe/egyáltalán nem fejlődik tovább.
-    Az új levelei kisebbek, mint amekkorák eddig voltak.
-    Növényed gyökerei megjelennek a vízelvezető lyukakon, arra próbál fejlődni.
-    Levelei elsárgulnak.
-    Virágzása is visszafogottabb.


Egy növény, mely már kifejlődött


Habár a növény már nem fog sokat fejlődni, az átültetést érdemes megcsinálni náluk is 2-3 évenként, ezzel biztosítva számukra egy új talajt.


Mikor érdemes?


Érdemes az átültetést akkor végezni, amikor növényeink megpihennek, tehát a tél végi időszakban, egészen a tavasz kezdetéig. A legideálisabb hónap erre a március. 


Előkészületek az átültetéshez


Egy szobanövény, illetve úgy általánosságban egy növény átültetéséhez melyet cserépben nevelsz, a következőkre lesz szükséged:


-    egy új cserép, aminek lyukas az alja

hirdetes


Abban az esetben, amikor egy fiatal növényt ültetsz át, mely még növekedésben van, válassz egy olyan cserepet, aminek minimum 2-4 cm-rel nagyobb az átmérője. Ha viszont egy már „felnőtt” növénnyel van dolgod, akkor válassz ugyanolyan méretűt, akár egy régebbi darabot.


-    nedvesség elszívó anyag: agyaggolyók, esetleg kisebb kavicsok.
-    megfelelő új aljzat


Bár lehet vásárolni már kész ehhez használatos földet, néhány esetben ennek alkalmazkodnia kell növényedhez. Példának okáért, a kaktuszoknak, csakúgy, mint az orchideáknak külön speciális földet ajánlanak. Igazából ennek célszerű a végén egy egyvelegnek lennie, amiben például megtalálható a föld, komposzt, homok…


Vegyük ki növényünket régi „lakásából”


-    Kezdje azzal, hogy megforgatja a cserepét. Amennyiben nem engedi el a gyökere a vízelvezető lyukakat, segíts neki azok elvágásával egy kis metszőolló által.

hirdetes
-    Csapd meg a cserép alját, így elindítva a növény eltávolítását „otthonából”.
-    Egyik kezeddel fogd meg a növényt tövénél, majd lassan szedd ki azt cserepéből.
-    Amennyiben ezzel nehézséged akad, egy bottal segíts rá a vízelvezető nyílásoknál, így elkezdve a növény óvatos kitolását.


Ezeket a lépéseket követve, biztos lehetsz benne, hogy a növényed nem fog sérülni, illetve vannak esetek amikor kénytelen leszel levágni a cserepet a növény körül.


A növény átültetése


-    Fedjük le a vízelvezető nyílásokat a cserép alján egy vékony réteg földdel, majd arra helyezzünk egy nedvesség elszívó réteget, ami 4 – 5 cm legyen. Ez lehet agyaggolyók, esetleg kövek. 
-    Erre helyezzünk még egy réteg földet.
-    Helyezzük el benne a cserép közepén a növényt, és gyengéden egyengessük el a földet körülötte, hogy semmiképp ne érje a növény gyökerét levegő
-    Figyelj arra, hogy gyökér mindenképp teljesen le legyen fedve, ne érjen a föld felszínéhez.
-    Nyomd picit össze a földet, majd öntözd rendszeresen.
-    Várj minimum egy hónapot az első tárgyázással.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-26

Konténerkertészet: ültetési útmutató és segítő tippek!

Ha régóta érdekel a konténerkertészet, vagy szeretnéd megtudni, mi is ez pontosan, akkor kövesd pontos útmutatási és karbantartási tippjeinket a cikkben!

2023-01-25

Okos ötletek az olcsó kertészkedéshez – így legyél költséghatékony!

A kertészkedés sem tartozik mára a legolcsóbb hobbik közé, de vannak szuper költséghatékony tippjeink, amik segíthetnek pénztárcabarátabbá varázsolni!

2023-01-23

Kell párásítani az orchideákat, jót tesz neki a permetezés?

Az orchideák a természetben meleg és párás körülmények között nőnek. De jó ötlet az orchideák párásítása, vagy többet ártasz, mint használsz? Mi a jó megoldás?

2023-01-25

A vakond lett az év emlőse

A több mint 120 éve védett vakondot választotta 2023-ban az év emlősének a Vadonleső Program, amelyet az AM és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet.

2023-01-25

Így tisztítsuk meg az eperágyásokat februárban

A késő téli időszak, azaz a február hónapja tökéletes alkalom az eperágyások megtisztítására és rendberakására, segítünk benne, hogyan érdemes nekiállni!

2023-01-23

Kemény vagy lágynyakú fokhagyma – melyiket termesszük a veteményesben?

A fokhagyma rendkívül népszerű növény, és különféle fajták széles választékát kínálja. A keménynyakú és a lágynyakú fokhagyma közül melyik válasszuk?

2023-01-23

Bakteriális levélfoltok- egy gyakori növényprobléma és a megoldás ellene

A szobanövények bakteriális levél foltossági problémái súlyosak lehetnek, és típustól függően a növény pusztulásához vezethetnek. Mit tehetünk ellene?

2023-01-24

Csodás kaktuszokat termeszthetsz akár a kertedben is: Tűpárnakaktusz gondozása

A Mammillaria vagy más néven tűpárnakaktusz, télálló, zömök növények, amelyek általában nem nőnek 15 cm-nél magasabbra. Csodásan mutatnak a te otthonodban is!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

duzzadás

szilárd anyagoknak térfogat-növekedéssel járó gőz-, ill. folyadékfelvétele. Biol.... Tovább

aorta (főütőér, főverőér)

a szív bal kamrájából kiinduló legnagyobb osztóér, a nagyvérkör kezdeti szakasza. A... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény kert Kertészet