Így tudod megfelelően átültetni cserepes növényeid

hirdetes

Hogyan ültessem át helyesen cserepes növényeimet?

TK, ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Egy növény, melyet cserépben nevelünk kis mennyiségű talajt kap, s az is fokozatosan kimerül; a szükséges tápanyagok a növény számára egy idő után eltűnnek. Ez főleg a fiatalabb példányoknál jelent problémát, amik még nem érték el végleges méreteiket, még nem gyökereznek mélyen, illetve még növekedésükhöz kell egy bizonyos mennyiségű idő. Ezért szükséges néha átültetni őket, legfőképpen azokat, akiket cserépben gondozunk a lakásban. Mutatjuk lépésről lépésre, hogyan érdemes ezt véghez vinni.

Cserepes növény

Mikor ültessünk egy növényt át?


Egy növény átültetése mikor még fejlődésben van


Egy fiatal növénynél, ami még fejlődésben van, érdemes évente elvégezni egy-egy átültetést; minden alkalommal egy nagyobb cserepet biztosítani számára. Amennyiben ezt elfelejted, a következő jelek emlékeztethetnek erre:


-    Növényed kevésbe/egyáltalán nem fejlődik tovább.
-    Az új levelei kisebbek, mint amekkorák eddig voltak.
-    Növényed gyökerei megjelennek a vízelvezető lyukakon, arra próbál fejlődni.
-    Levelei elsárgulnak.
-    Virágzása is visszafogottabb.


Egy növény, mely már kifejlődött


Habár a növény már nem fog sokat fejlődni, az átültetést érdemes megcsinálni náluk is 2-3 évenként, ezzel biztosítva számukra egy új talajt.


Mikor érdemes?


Érdemes az átültetést akkor végezni, amikor növényeink megpihennek, tehát a tél végi időszakban, egészen a tavasz kezdetéig. A legideálisabb hónap erre a március. 


Előkészületek az átültetéshez


Egy szobanövény, illetve úgy általánosságban egy növény átültetéséhez melyet cserépben nevelsz, a következőkre lesz szükséged:


-    egy új cserép, aminek lyukas az alja

hirdetes


Abban az esetben, amikor egy fiatal növényt ültetsz át, mely még növekedésben van, válassz egy olyan cserepet, aminek minimum 2-4 cm-rel nagyobb az átmérője. Ha viszont egy már „felnőtt” növénnyel van dolgod, akkor válassz ugyanolyan méretűt, akár egy régebbi darabot.


-    nedvesség elszívó anyag: agyaggolyók, esetleg kisebb kavicsok.
-    megfelelő új aljzat


Bár lehet vásárolni már kész ehhez használatos földet, néhány esetben ennek alkalmazkodnia kell növényedhez. Példának okáért, a kaktuszoknak, csakúgy, mint az orchideáknak külön speciális földet ajánlanak. Igazából ennek célszerű a végén egy egyvelegnek lennie, amiben például megtalálható a föld, komposzt, homok…


Vegyük ki növényünket régi „lakásából”


-    Kezdje azzal, hogy megforgatja a cserepét. Amennyiben nem engedi el a gyökere a vízelvezető lyukakat, segíts neki azok elvágásával egy kis metszőolló által.

hirdetes
-    Csapd meg a cserép alját, így elindítva a növény eltávolítását „otthonából”.
-    Egyik kezeddel fogd meg a növényt tövénél, majd lassan szedd ki azt cserepéből.
-    Amennyiben ezzel nehézséged akad, egy bottal segíts rá a vízelvezető nyílásoknál, így elkezdve a növény óvatos kitolását.


Ezeket a lépéseket követve, biztos lehetsz benne, hogy a növényed nem fog sérülni, illetve vannak esetek amikor kénytelen leszel levágni a cserepet a növény körül.


A növény átültetése


-    Fedjük le a vízelvezető nyílásokat a cserép alján egy vékony réteg földdel, majd arra helyezzünk egy nedvesség elszívó réteget, ami 4 – 5 cm legyen. Ez lehet agyaggolyók, esetleg kövek. 
-    Erre helyezzünk még egy réteg földet.
-    Helyezzük el benne a cserép közepén a növényt, és gyengéden egyengessük el a földet körülötte, hogy semmiképp ne érje a növény gyökerét levegő. 
-    Figyelj arra, hogy gyökér mindenképp teljesen le legyen fedve, ne érjen a föld felszínéhez.
-    Nyomd picit össze a földet, majd öntözd rendszeresen.
-    Várj minimum egy hónapot az első tárgyázással.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-12-05

Műfenyő vagy vágott fenyő? – Ez egy teljes tévhit!

A Karácsonyfa-vásárlás kapcsán felmerülő dilemmát érintve Kovács Erik, a Klímapolitikai Intézet kutatója cáfolja a műfenyő környezetbarátságával kapcsolatos tévhiteket.

2023-12-05

Tudtad hogy ezekben a magyar fürdőkben gyulladáscsökkentő gyógyvízben lehet fürdeni?

Felfedezzük azokat a kivételes fürdőket, ahol nemcsak kellemesen pihenhetünk, de a gyulladáscsökkentő gyógyvíz áldásos hatásaival is gondoskodhatunk egészségünkről.

2023-12-05

Növények a fürdőszobában: páfrány, aloe vera és orchidea, ne hagyd növény nélkül a fürdőt!

Növényeket a fürdőszobába! Talán nem is gondolnánk, de az olyan növények, mint az orchideák, páfrányok és aloe verák kiválóan érzik magukat a nedves klímájú térben!

2023-12-06

5 Kihagyhatatlan magyar természeti csoda télre

A hideg hónapokban is érdemes felfedezni a természet varázslatait, és Magyarország bővelkedik olyan természeti csodákban és különlegességekben, amik télen is lenyűgözőek.

2023-12-05

Hogyan teleltessem a leanderemet megfelelően? - a kertész válaszol

A kertész szakértőnk most válaszol a fontos kérdésre és elmondja, hogyan teleltessük a leander növényünket, megoszt ehhez számos, hasznos tippet, kövesd te is!

2023-12-05

Így teleltesd olyan profin a muskátlidat, mint egy kertész

Így teleltesd könnyedén és szakszerűen a muskátlidat, pont úgy, mint egy profi kertész! Most megmutatjuk, mi a pontos menete, kövesd te is a lépéseket a cikkben!

2023-12-11

A tökéletes karácsonyi kompót receptje

A karácsony a különleges ízek ünnepe is szerintem. Ilyenkor érdemes olyan finomságokat is készíteni, mint például ez a mennyeien finom karácsonyi kompót.

2023-12-05

A citromfa egyszerű teleltetése lépésről lépésre

Ha olyan szerencsés vagy, hogy van otthon citromfád, akkor a tél neki nem barátja, ideje megóvnod őt a fagyoktól, mégpedig ezeknek a tippeknek a segítségével!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

zöldnövényliszt

nagy tápértékű, karotinban (->karotinoidok) gazdag takarmány, a zöldtakarmány... Tovább

hígtrágya (német elnevezéssel gülle)

az alommentes tartási rendszerben, főleg sertéstelepeken, öblítővízzel kevert szilárd és... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény kert Kertészet