Hogyan telepíts és gondozz télálló tavirózsát?

hirdetes

Hogyan telepíts és gondozz télálló tavirózsát?

Puskás Rékka

A télálló tavirózsa egy olyan évelő növény, mely kora tavasztól egészen őszig folyamatosan virágzik. Emiatt, és persze a virágai varázslatos szépsége miatt ez egy roppant nagy népszerűségnek örvendő növény a kerti tavak és dézsák körében. Megmutatom, mire figyelj, hogy a te tavirózsád és hosszú évekig okozzon örömet!

Hogyan ültess tavirózsát?

Fényigénye

A tavirózsák fényigénye igen magas, ezért úgy érdemes elhelyezni, hogy minél több napfény érje, leginkább a tűző napot szereti. Árnyékban is szépen növekszik, azonban itt a virágzási hajlandósága jelentősen lecsökken, ellenben a fényen gyönyörű virágokat hoz. Ezért, ha téged is magával ragad ennek a virágnak a szépsége, és szeretnél minél több virágfejben gyönyörködni, ne félárnyékba, vagy árnyékba keress neki helyet, hanem a lehető legnaposabb területen helyezd el!

Vízmélység és vízmozgás

 

A tavirózsa mocsári növény, ezáltal a mozgó, csobogó vizet nem tolerálja huzamosabb ideig. Ha sokáig éri, például egy szökőkútból aláhulló víz a leveleit, akkor azok elkezdenek rothadni, és a növény könnyen el is pusztul. Tág tűrésű mocsári növény, ami azt jelenti, hogy akár már 20-30 cm mély vízben is remekül elél, de a mélyebb vizekben is jól érzi magát.

hirdetes
hirdetes

Hogyan ültesd a tavirózsát?

A növényt a termetének megfelelő méretű ültetőedénybe kell ültetni, amit a lehető legtöbb földdel kell megtölteni, mivel a tápanyagigénye meglehetősen magas. Amennyiben a tóban van iszap, akár egyenesen abba is bele lehet ültetni, az sem gond, ha nem ér fel a víz felszínéig, mivel néhány nap alatt a növény alkalmazkodik, és a későbbi leveleit már a rendelkezésére álló vízmagassághoz fogja igazítani.

Hogyan gondozd a tavirózsát?

Akármilyen módon ülteted el, mindenképp figyelj arra, hogy megfelelő mennyiségű tápanyag legyen a talajban, amiből a növény gyöktörzse növekszik, hiszen innen nyeri a tápanyagokat. Tápanyaghiány esetén a növény egyre apróbb leveleket hoz, és a virágok száma is csökken. Szerencsére a tápanyaghiány nem vezet egyből a növény elpusztulásához, új ültetetődézsával, vagy friss talajjal könnyen lehet orvosolni ezt a problémát. Akár tóba tervezett műtrágya tápgolyót is használhatsz, amit közvetlenül a gyökerekhez kell a talajba nyomkodni, mivel, ha csak beöntöd a vízbe, annak csak egy kis részét tudja a növény felvenni. Ha odafigyelsz rá, hogy mindig kellő mennyiségű tápanyaghoz jusson, akkor hosszú ideig csodálhatod a kertedben, vagy dézsádban nyíló tavirózsák szépségét!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-04-20

A világ legpihentetőbb kertje: így készítsd el!

Gondolkoztál már azon, hogy vajon miért lehet kerted pihentető, hogyan képes kikapcsolni? Mostani cikkemben segitek kialakítani a világ legpihentetőbb kertjét.

2021-04-01

Hogyan tudod kertedbe csábítani a pillangókat?

Ahhoz, hogy tömérdek pillangó ténykedjen kertedben, csupán a megfelelő növényeket kell ültetned környezetedbe. Mostani cikkemben elmondom, mik közül válassz.

2021-04-15

Hogyan tudod beazonosítani a kertedben csiripelő madarakat?

Kerted rengetegféle madárnak képes otthont nyújtani, arról nem is beszélve, hogy akik nem ott fészkelnek is megpihenhetnek benne, átrepülhetnek rajta.

2021-04-14

A tűző nap sztárja – Ismerd meg az ólomvirágot!

Az ólomvirág hazánkban elsősorban cserépben nevelhető, a tűző nap sztárja. Kék színével, pici virágaival Téged is elvarázsolhat. Tudj meg róla most mindent.

2021-04-12

Május szépsége – tudj meg most mindent Te is az orgona gondozásáról

Lassan a májusba lépünk, ami csak egyet jelenthet - elkezd virágozni minden idők legkedveltebb virága, az orgona! Tudj meg mostani cikkünkből róla mindent!

2021-04-13

Rengetegféleképpen fel tudod majd használni – Így gondozd helyesen bodzád!

Mindig is szerettél volna bodzát nevelni kertedben? Mostani cikkünkben segítünk - tudj meg most mindent a bodza neveléséről, gondozásáról, ültetéséről.

2021-04-08

Indás ínfű – ismerd meg Te is ezt a kicsi növényt

Amikor valami olyan növényt keresel, mely szépségével képes fedni egy nagyobb területet, akkor ezzel a növénnyel biztosan nem fogsz mellé fogni! Ismerd meg.

2021-04-09

Broméliafélék gondozása – így legyen csodálatos növényed Neked is

A broméliafélék képesek érdekes formáikkal egy egzotikus környezetet teremteni otthonodban, érzékeltetni a trópusi, valamint a napsütötte éghajlat hangulatát.

További cikkek ebben a témában


cianózis (cyanosis)

a —>vér hiányos oxigéntelítettsége (vérkeringési zavar, hiányos oxigénfelvétel)... Tovább

Türkiz (Bc 418 B)

Kukorica Cél: silótakarmány Leírás:Hímvirágzása közepes. A kalászkapelyva... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert kert növény