Hogyan telepíts és gondozz télálló tavirózsát?

Hogyan telepíts és gondozz télálló tavirózsát?

Puskás Rékka, NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A télálló tavirózsa egy olyan évelő növény, mely kora tavasztól egészen őszig folyamatosan virágzik. Emiatt, és persze a virágai varázslatos szépsége miatt ez egy roppant nagy népszerűségnek örvendő növény a kerti tavak és dézsák körében. Megmutatom, mire figyelj, hogy a te tavirózsád és hosszú évekig okozzon örömet!

Hogyan ültess tavirózsát?

Tavirózsa fényigénye

A tavirózsák fényigénye igen magas, ezért úgy érdemes elhelyezni, hogy minél több napfény érje, leginkább a tűző napot szereti. Árnyékban is szépen növekszik, azonban itt a virágzási hajlandósága jelentősen lecsökken, ellenben a fényen gyönyörű virágokat hoz. Ezért, ha téged is magával ragad ennek a virágnak a szépsége, és szeretnél minél több virágfejben gyönyörködni, ne félárnyékba, vagy árnyékba keress neki helyet, hanem a lehető legnaposabb területen helyezd el!

Vízmélység és vízmozgás a tavirózsánál

 

A tavirózsa mocsári növény, ezáltal a mozgó, csobogó vizet nem tolerálja huzamosabb ideig. Ha sokáig éri, például egy szökőkútból aláhulló víz a leveleit, akkor azok elkezdenek rothadni, és a növény könnyen el is pusztul. Tág tűrésű mocsári növény, ami azt jelenti, hogy akár már 20-30 cm mély vízben is remekül elél, de a mélyebb vizekben is jól érzi magát.

Hogyan ültesd a tavirózsát?

A növényt a termetének megfelelő méretű ültetőedénybe kell ültetni, amit a lehető legtöbb földdel kell megtölteni, mivel a tápanyagigénye meglehetősen magas. Amennyiben a tóban van iszap, akár egyenesen abba is bele lehet ültetni, az sem gond, ha nem ér fel a víz felszínéig, mivel néhány nap alatt a növény alkalmazkodik, és a későbbi leveleit már a rendelkezésére álló vízmagassághoz fogja igazítani.

Hogyan gondozd a tavirózsát?

Akármilyen módon ülteted el, mindenképp figyelj arra, hogy megfelelő mennyiségű tápanyag legyen a talajban, amiből a növény gyöktörzse növekszik, hiszen innen nyeri a tápanyagokat. Tápanyaghiány esetén a növény egyre apróbb leveleket hoz, és a virágok száma is csökken. Szerencsére a tápanyaghiány nem vezet egyből a növény elpusztulásához, új ültetetődézsával, vagy friss talajjal könnyen lehet orvosolni ezt a problémát. Akár tóba tervezett műtrágya tápgolyót is használhatsz, amit közvetlenül a gyökerekhez kell a talajba nyomkodni, mivel, ha csak beöntöd a vízbe, annak csak egy kis részét tudja a növény felvenni. Ha odafigyelsz rá, hogy mindig kellő mennyiségű tápanyaghoz jusson, akkor hosszú ideig csodálhatod a kertedben, vagy dézsádban nyíló tavirózsák szépségét!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-16

Egy kertész szerint ezt kell tenned, ha a paradicsom palántád lábszáras lett

Sokatok már nevelgetni a paradicsom palántáit és észrevehetitek, hogy lábszáras lehet néhány növény, de van rág megoldás, kövessétek ezeket a tippeket ti is!

2024-04-16

Kezdő kertészeknek is - 3 zöldség, ami garantáltan sikerül

Kertészkedni szeretnél, de nem tudod, hol kezd? Fedezd fel a 3 ideális zöldséget kezdőknek! Gyorsan növőek, ízletesek és minimális erőfeszítéssel termeszthetők.

2024-04-16

Csodaszép, egyszerűen gondozható: Így ültess margarétát!

A margaréta nem elég, hogy csodaszép, sokak legnagyobb kedvenc virága, számos néphiedelem kapcsolódik hozzá, gyógyhatása van. Nézd milyen egyszerű az ültetése!

2024-04-16

Ez az 5 legjobb fűszernövény, ami elriasztja a kártevőket

Ültessünk fűszernövényeket a kertünkbe, és űzzük el a kártevőket vegyszerek nélkül! Vegyszermentes kártevőriasztás a kertben: ízletes fűszernövényekkel! I

2024-04-16

Titkos trükk a hagyma örök életéhez: Soha többé nem kell magot venned!

Fedezd fel a titkos trükköt, amellyel örökké életben tarthatod a hagymát! Soha többé nem kell hagymát vásárolnod a boltban vagy magról újrakezdened a folyamatot!

2024-04-16

Ideje elültetni a cukkinit, mutatjuk, hogyan csináld helyesen!

Egyre népszerűbb a cukkini hazánkban is. Ültess 2024-ben te is cukkinit, mutatjuk, hogy mikor, és hogyan csináld, hogy a legtöbb, legjobb termésed legyen!

2024-04-15

Ültesd el együtt a hagymát és a répát, elmondom miért

A hagyma és a répa remek társnövényei egymásnak, elmondom nektek miért érdemes őket egymás mellé ültetni a kertben. Ezek után biztos ti is így fogjátok csinálni!

2024-04-16

Soha nem fogod elhinni, hogy mennyi uborkát lehet termeszteni ezzel a trükkel!

Fedezd fel az uborka termesztés trükkjeit, amellyel bőséges termést érhetsz el! Tanulj a vetéstől a kiültetésen át a gondozásig és a kártevők elleni védekezésig.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

agrárgazdaság

a mg., az élelmiszerip., az erdészet az elsődleges faiparral együttesen alkotja az a. fogalmába... Tovább

kányafű (Rorippa)

keresztesvirágúak családjának nemzetsége. Évelő, az egész országban előf. az... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert kert