Hogyan telepíts és gondozz télálló tavirózsát?

hirdetes

Hogyan telepíts és gondozz télálló tavirózsát?

Puskás Rékka

A télálló tavirózsa egy olyan évelő növény, mely kora tavasztól egészen őszig folyamatosan virágzik. Emiatt, és persze a virágai varázslatos szépsége miatt ez egy roppant nagy népszerűségnek örvendő növény a kerti tavak és dézsák körében. Megmutatom, mire figyelj, hogy a te tavirózsád és hosszú évekig okozzon örömet!

Hogyan ültess tavirózsát?

Fényigénye

A tavirózsák fényigénye igen magas, ezért úgy érdemes elhelyezni, hogy minél több napfény érje, leginkább a tűző napot szereti. Árnyékban is szépen növekszik, azonban itt a virágzási hajlandósága jelentősen lecsökken, ellenben a fényen gyönyörű virágokat hoz. Ezért, ha téged is magával ragad ennek a virágnak a szépsége, és szeretnél minél több virágfejben gyönyörködni, ne félárnyékba, vagy árnyékba keress neki helyet, hanem a lehető legnaposabb területen helyezd el!

Vízmélység és vízmozgás

 

A tavirózsa mocsári növény, ezáltal a mozgó, csobogó vizet nem tolerálja huzamosabb ideig. Ha sokáig éri, például egy szökőkútból aláhulló víz a leveleit, akkor azok elkezdenek rothadni, és a növény könnyen el is pusztul. Tág tűrésű mocsári növény, ami azt jelenti, hogy akár már 20-30 cm mély vízben is remekül elél, de a mélyebb vizekben is jól érzi magát.

hirdetes
hirdetes

Hogyan ültesd a tavirózsát?

A növényt a termetének megfelelő méretű ültetőedénybe kell ültetni, amit a lehető legtöbb földdel kell megtölteni, mivel a tápanyagigénye meglehetősen magas. Amennyiben a tóban van iszap, akár egyenesen abba is bele lehet ültetni, az sem gond, ha nem ér fel a víz felszínéig, mivel néhány nap alatt a növény alkalmazkodik, és a későbbi leveleit már a rendelkezésére álló vízmagassághoz fogja igazítani.

Hogyan gondozd a tavirózsát?

Akármilyen módon ülteted el, mindenképp figyelj arra, hogy megfelelő mennyiségű tápanyag legyen a talajban, amiből a növény gyöktörzse növekszik, hiszen innen nyeri a tápanyagokat. Tápanyaghiány esetén a növény egyre apróbb leveleket hoz, és a virágok száma is csökken. Szerencsére a tápanyaghiány nem vezet egyből a növény elpusztulásához, új ültetetődézsával, vagy friss talajjal könnyen lehet orvosolni ezt a problémát. Akár tóba tervezett műtrágya tápgolyót is használhatsz, amit közvetlenül a gyökerekhez kell a talajba nyomkodni, mivel, ha csak beöntöd a vízbe, annak csak egy kis részét tudja a növény felvenni. Ha odafigyelsz rá, hogy mindig kellő mennyiségű tápanyaghoz jusson, akkor hosszú ideig csodálhatod a kertedben, vagy dézsádban nyíló tavirózsák szépségét!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-07-28

Mutatom, hogyan érdemes felhasználnod szárított növényeid – készíts Te is potpourrit

Amennyiben Te is szereted kiszárítani gyógy-, fűszer-, valamint dísznövényeidet, mostani cikkemben egy szuper ötletet mutatok felhasználásukra.

2021-07-27

Milyenek is a rövid nappalos növények? Ismerd meg őket Te is

A növények, mint már korábbi cikkemben említettem, három nagyobb kategóriába oszthatóak be fejlődésük kapcsán - most nézzük meg a rövid nappalos növényeket.

2021-06-26

A fából, kőből való mulcsolás csodákra képes

Mulcsolás kapcsán többféle anyagról is beszélhetünk – mégis mindnek rengeteg előnye van. Most ismerjétek meg Ti is a kővel, fával való mulcsolás előnyeit!

2021-07-28

Lehet szimbiózis növényeid és közted? Most kiderül!

Vajon lehetséges lenne összhangba kerülni növényeiddel, azokkal szimbiózisban lenni? Mostani cikkünkből kiderül!

2021-07-27

Ismerjétek meg Ti is a 2021-es év rovarát!

A 2021-es év rovara címet egy apró lepke kapta, melyet akár a magyar „kolibri”-ként is emlegethetnénk - igazi légi akrobatának számít. Ismerjétek meg most.

2021-07-20

Szeretnél virágokkal dekorálni? Ezeket a növényeket lesz majd a legegyszerűbb kertedben gondozni

A kertedben lehetséges a legtöbb szárazvirág nevelése – mégis, vannak közülük olyanok, melyek gondozása egyszerűbb. Mutatom, miket érdemes kertedben gondoznod!

2021-07-07

Július – ezeket érdemes elvégezned kertedben a hónapban!

A kertészkedésben sosincs megállás – minden hónapnak megvannak a saját jellegzetességei, elvégzendő feladatai. Nézzük, miket végezz el júliusban Te is!

2021-07-19

Lisztharmatos cukkini – mit tehetünk megmentéséért?

A legtöbb növény sajnos hajlamos arra, hogy lisztharmatos legyen. Most eláruljuk, mit tehetsz az ellen, ha cukkinid is elkapta ezt a gombabetegséget.

További cikkek ebben a témában


talajcsapda

az ->előrejelzés egyik eszköze. A ->talaj felszínén mozgó rovarok begyűjtésére... Tovább

csibehúr (Spergula arvensis L.)

a szegfűfélék (Caryophyllaceae) családjához tartozik. Termesztették már az ókorban; nálunk... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert kert növény