Hogyan telepíts és gondozz télálló tavirózsát?

hirdetes

Hogyan telepíts és gondozz télálló tavirózsát?

Puskás Rékka, NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A télálló tavirózsa egy olyan évelő növény, mely kora tavasztól egészen őszig folyamatosan virágzik. Emiatt, és persze a virágai varázslatos szépsége miatt ez egy roppant nagy népszerűségnek örvendő növény a kerti tavak és dézsák körében. Megmutatom, mire figyelj, hogy a te tavirózsád és hosszú évekig okozzon örömet!

Hogyan ültess tavirózsát?

Fényigénye

A tavirózsák fényigénye igen magas, ezért úgy érdemes elhelyezni, hogy minél több napfény érje, leginkább a tűző napot szereti. Árnyékban is szépen növekszik, azonban itt a virágzási hajlandósága jelentősen lecsökken, ellenben a fényen gyönyörű virágokat hoz. Ezért, ha téged is magával ragad ennek a virágnak a szépsége, és szeretnél minél több virágfejben gyönyörködni, ne félárnyékba, vagy árnyékba keress neki helyet, hanem a lehető legnaposabb területen helyezd el!

Vízmélység és vízmozgás

 

A tavirózsa mocsári növény, ezáltal a mozgó, csobogó vizet nem tolerálja huzamosabb ideig. Ha sokáig éri, például egy szökőkútból aláhulló víz a leveleit, akkor azok elkezdenek rothadni, és a növény könnyen el is pusztul. Tág tűrésű mocsári növény, ami azt jelenti, hogy akár már 20-30 cm mély vízben is remekül elél, de a mélyebb vizekben is jól érzi magát.

hirdetes
hirdetes

Hogyan ültesd a tavirózsát?

A növényt a termetének megfelelő méretű ültetőedénybe kell ültetni, amit a lehető legtöbb földdel kell megtölteni, mivel a tápanyagigénye meglehetősen magas. Amennyiben a tóban van iszap, akár egyenesen abba is bele lehet ültetni, az sem gond, ha nem ér fel a víz felszínéig, mivel néhány nap alatt a növény alkalmazkodik, és a későbbi leveleit már a rendelkezésére álló vízmagassághoz fogja igazítani.

Hogyan gondozd a tavirózsát?

Akármilyen módon ülteted el, mindenképp figyelj arra, hogy megfelelő mennyiségű tápanyag legyen a talajban, amiből a növény gyöktörzse növekszik, hiszen innen nyeri a tápanyagokat. Tápanyaghiány esetén a növény egyre apróbb leveleket hoz, és a virágok száma is csökken. Szerencsére a tápanyaghiány nem vezet egyből a növény elpusztulásához, új ültetetődézsával, vagy friss talajjal könnyen lehet orvosolni ezt a problémát. Akár tóba tervezett műtrágya tápgolyót is használhatsz, amit közvetlenül a gyökerekhez kell a talajba nyomkodni, mivel, ha csak beöntöd a vízbe, annak csak egy kis részét tudja a növény felvenni. Ha odafigyelsz rá, hogy mindig kellő mennyiségű tápanyaghoz jusson, akkor hosszú ideig csodálhatod a kertedben, vagy dézsádban nyíló tavirózsák szépségét!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

2023-02-03

Márciusi kerti előkészületek a veteményeskert számára

Márciusi kerti munkák, beleértve az elvetendő magvakat és a betakarítandó növényeket: mert itt az idő a kerti tevékenykedéshez, amit annyira vártunk mindannyian!

2023-02-09

Így ültess cserépbe díszcserjéket, fákat, akár gyümölcsfákat is

Csak szűk helyed van a fa ültetésére, kicsi a kerted, éppen csak akkora, hogy néhány nagyobb cserép elfér, de te mégis szeretnél fát ültetni? Mutatjuk hogyan tudsz!

2023-02-02

Egyszerű trükk: Így csíráztass édesburgonyát, akár a konyhaablakban!

Egy nagyon egyszerű trükkel te is hajtathatsz a konyhaablakodban is édesburgonyát, aminek még a levele is ehető- mutatjuk hogan csíráztass édesburgonyát!

2023-02-03

Így ültesd át a boltban vásárolt cserepes koriandered – hosszabb ideig fog élni!

Tippek a boltban vásárolt koriander termesztéséhez és annak hosszabb életben tartásához. Használd ezt a technikát, hogy több termést hozzon neked a koriandered.

2023-02-07

Így nevelj friss zöldhagymát a kidobásra szán maradékból egy pohár vízben!

Ha zöldhagymát vásárolsz, levágod a végét, ki ne dobd, hiszen egy pohárvízbe téve új hagyma nő ki belőle, rengeteget spórolhatsz ezzel az egyszerű technikával!

2023-02-08

A teraszok, verandák legszebb éke: a függő petúnia helyes gondozása

A függő petúnia egy igazán varázslatos növény, ami könnyen termeszthető, gondozása sem okoz túl sok gondot, amennyiben odafigyelsz néhány apróságra. mutatjuk!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

gerincvelő (gerincagy)

a központi idegrendszer legősibb része, működése elválaszthatatlan az agyvelő... Tovább

vérfoltos tojás

Ha a tojásképződéskor ( a petefészekben a tüszőhám felrdepedésekor) vérzés lép fel,akkor... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert kert