enzimek (biokatalizátorok, fermentek)

enzimek (biokatalizátorok, fermentek)


alapvető jelentőségű, katalitikus hatású fehérjék, amelyek az élő szervezetben végbemenő különböző reakciókat létrehozzák, ill. gyorsítják. Egy részük egyszerű fehérje; meghatározott térszerkezetű polipeptid-lánc-részükkel fejtik ki hatásukat; más részük összetett fehérje, nemfehérje alkotórészük az ún. prosztetikus csoport, ami a katalizáló hatáshoz szükséges. A prosztetikus csoport kapcsolódhat lazán a fehérjéhez, akkor —>koenzimnek nevezik. Egyes enzimekben a nemfehérje csak az enzimek fehérjerészének a megbontásával választható le. Jellemzőjük: 1. csak olyan folyamatokat katalizálnak, amelyek önként is lejátszódhatnak megfelelő körülmények között; 2. mennyiségük a folyamatban nem változik, tehát nem reakcipartnerek; 3. a kém. folyamat aktiválási energiáját csökkentik; 4. nagyfokú a fajlagosságuk. Fehérjejellegükből következően a környezet hőmérsékletére és pH értékére érzékenyek; katalizáló hatásúkat a pH- és a hőmérsékleti optimum értéken fejtik ki legtökéletesebben. Hatásmechaniz¬musuk alapja, hogy az enzim és a szubsztrát között időleges kapcsolat jön létre, ami lehetővé teszi, hogy a szubsztrát termékké alakuljon. A már régebben ismert enzimek neve sok esetben nem utal a katalizált folyamatra v. a szubsztrátra (pl. pepszin, tripszin). Az ismert enzimek számának a növekedésével igyekeztek ésszerű elnevezéseket bevezetni, amelyekből tudni lehetett, hogy az illető enmzim milyen szubsztrátra hat, milyen folyamatot katalizál: az enzim szubsztrátjának a nevéhez egy -áz végződést illesztettek (pl. lipáz, amiláz, ribonukleáz). Az enzimek lenvezésének, egységessé tételének kidolgozása az 1961-ben létrehozott Enzim Bizottság munkájához kapcsolódik. A kidolgozott enzimnómenklatúra az enzimeket a következő hat osztályba sorolja: 1. oxidoreduktázok: oxidációs-redukciós folyamatokat katalizálnak; 2. transzferázok: gyökök átvitelét segítik elő; 3. hidrolázok: ált. a makromolekulákat alakítják át hidrolízissel kisebb molekulákká; 4. liázok: valamely szubsztrátról nem hidrolitikus úton különböző csoportokat hasítanak le; 5. izomerázok: molekulán belüli átalakulásokat katalizálnak; 6. ligázokv. szintetázok: az ATP (makroerg vegyületek) energiájának a fölhasználásával valamely kovalens kötés (kémiai kötés) kialakítását segítik elő; gyak. alkalmazásuk széles körű, jelentős szerepük van az élel-miszerip.-ban és a gyógyszerip.-ban, a takarmányföldolgozásban; a biotechnológiában, a génsebészetben is alkalmazzák a ligázokat.

címkék:
Kapcsolódó cikkek
ellenálló botanikai tulipán

Botanikai tulipán vagy törpe tulipán? Ismerd meg ezeket a vad fajtákat

A botanikai tulipán és törpe tulipán nem csak szépségével, hanem ellenállóságával is kiemelkedik. A tulipánok a tavasz igazi hírnökei, de vajon ismered-e a kisebb, vad...

angolkert kialakítása

Az angolkert egy varázslatos kertészeti élmény: így alakíts ki otthon

Az angolkert nemcsak a természetességet tükrözi, hanem megteremti a nyugodt, romantikus hangulatot is a kertedben. Ha azon gondolkodsz, hogy hogyan valósíthatod meg ezt a stílust,...

legszebb díszfák

Ezek a legszebb díszfák, amiket most minden kerttulajdonos szeretne

A díszfák varázslatos hatást kölcsönöznek minden kertnek, különleges megjelenésükkel és sokféleségükkel. Legyen szó színes lombjukról, egyedi formájukról, vagy...

nyíllevél gondozása

Probléma a nyíllevéllel? Így tarthatod egészségesen ezt a szobanövényt

A nyíllevél (Syngonium podophyllum) az egyik legnépszerűbb szobanövény, köszönhetően dekoratív leveleinek és könnyű gondozhatóságának. Mégis előfordulhat, hogy gondozás...

írisz őszi gondozása

Mire van szüksége az írisznek ősszel? Útmutató az írisz gondozásához

Az ősz kulcsfontosságú időszak az íriszek számára, hiszen ilyenkor kell felkészíteni őket a téli hónapokra, hogy tavasszal a lehető legszebb formájukat mutathassák. Az...

spenót őszi vetése

Őszi magaságyás tipp: 2 népszerű spenót, amit még időben elültethetsz

Az őszi szezon kiváló időszak arra, hogy új életet leheljünk a magaságyásunkba, és kihasználjuk a hűvösebb idő adta lehetőségeket. Az egyik legjobb választás ilyenkor a...

barnul a tuja

Barnul a tuja, szárad a belseje – Mi okozhatja a tuják pusztulását?

A tuják (Thuja) régóta népszerűek Magyarországon a kertépítésben, hiszen egyszerre nyújtanak gyors takarást és dekoratív megjelenést. De az utóbbi években sok kerttulajdonos...

japán fűz őszi gondozása

A japán fűz őszi gondozása: praktikus tippek a tökéletes formáért

A japán fűz (Salix integra) kertünk egyik legdekoratívabb növénye lehet, amely a rózsaszín, fehér és zöld színeivel tűnik ki. Különösen népszerű a "Hakuro...

kerti tároló ötletek

Praktikus kerti tároló ötletek, amik rendet és stílust hoznak a kertbe

A kert nemcsak a pihenés és kikapcsolódás helye, hanem gyakran a szerszámok, kerti kiegészítők és növények gondozásához szükséges dolgok gyűjtőhelye is. A rend fenntartása...

pest megye őszi program

5 varázslatos őszi program Pest megyében, amit imádni fogsz

Ahogy beköszönt az ősz, és a természet aranylóba borul, érdemes kihasználni a friss levegőt és felfedezni Pest megye rejtett kincseit. Ezek a programok nemcsak kikapcsolnak, de...

őszi lemosó permetezés

Milyen összetételű szert használjunk az őszi lemosó permetezéshez?

Ahogy az ősz lassan átveszi az uralmat a kertjeink felett, eljön az ideje, hogy gondoskodjunk növényeink egészségéről a tél előtt. Az őszi lemosó permetezés az egyik...

répa betakarítás

Lyukas és kukacos a répa? Így kezeld a talajt és a kártevőket

Sokan még most takarítják be a sárgarépát, és meglepődve tapasztalják, hogy a gyökér tele van lyukakkal, kukacokkal és kisebb sérülésekkel. Ez nem csak bosszantó, hanem el is...