enzimek (biokatalizátorok, fermentek)
alapvető jelentőségű, katalitikus hatású fehérjék, amelyek az élő szervezetben végbemenő különböző reakciókat létrehozzák, ill. gyorsítják. Egy részük egyszerű fehérje; meghatározott térszerkezetű polipeptid-lánc-részükkel fejtik ki hatásukat; más részük összetett fehérje, nemfehérje alkotórészük az ún. prosztetikus csoport, ami a katalizáló hatáshoz szükséges. A prosztetikus csoport kapcsolódhat lazán a fehérjéhez, akkor —>koenzimnek nevezik. Egyes enzimekben a nemfehérje csak az enzimek fehérjerészének a megbontásával választható le. Jellemzőjük: 1. csak olyan folyamatokat katalizálnak, amelyek önként is lejátszódhatnak megfelelő körülmények között; 2. mennyiségük a folyamatban nem változik, tehát nem reakcipartnerek; 3. a kém. folyamat aktiválási energiáját csökkentik; 4. nagyfokú a fajlagosságuk. Fehérjejellegükből következően a környezet hőmérsékletére és pH értékére érzékenyek; katalizáló hatásúkat a pH- és a hőmérsékleti optimum értéken fejtik ki legtökéletesebben. Hatásmechaniz¬musuk alapja, hogy az enzim és a szubsztrát között időleges kapcsolat jön létre, ami lehetővé teszi, hogy a szubsztrát termékké alakuljon. A már régebben ismert enzimek neve sok esetben nem utal a katalizált folyamatra v. a szubsztrátra (pl. pepszin, tripszin). Az ismert enzimek számának a növekedésével igyekeztek ésszerű elnevezéseket bevezetni, amelyekből tudni lehetett, hogy az illető enmzim milyen szubsztrátra hat, milyen folyamatot katalizál: az enzim szubsztrátjának a nevéhez egy -áz végződést illesztettek (pl. lipáz, amiláz, ribonukleáz). Az enzimek lenvezésének, egységessé tételének kidolgozása az 1961-ben létrehozott Enzim Bizottság munkájához kapcsolódik. A kidolgozott enzimnómenklatúra az enzimeket a következő hat osztályba sorolja: 1. oxidoreduktázok: oxidációs-redukciós folyamatokat katalizálnak; 2. transzferázok: gyökök átvitelét segítik elő; 3. hidrolázok: ált. a makromolekulákat alakítják át hidrolízissel kisebb molekulákká; 4. liázok: valamely szubsztrátról nem hidrolitikus úton különböző csoportokat hasítanak le; 5. izomerázok: molekulán belüli átalakulásokat katalizálnak; 6. ligázokv. szintetázok: az ATP (makroerg vegyületek) energiájának a fölhasználásával valamely kovalens kötés (kémiai kötés) kialakítását segítik elő; gyak. alkalmazásuk széles körű, jelentős szerepük van az élel-miszerip.-ban és a gyógyszerip.-ban, a takarmányföldolgozásban; a biotechnológiában, a génsebészetben is alkalmazzák a ligázokat.
A tavasz dalnoka: 5 érdekes tény a barátposzátáról
A barátposzáta az egyik legkülönlegesebb és legtitokzatosabb madárfaj, amely valaha létezett. Különleges képességeikkel, egyedi viselkedésükkel és ritkaságukkal kivívják az...
Tavaszi tuja mosás: 5 fontos lépés a betegségek elkerüléséhez
A tavasz beköszöntével nem csupán a természet ébred új életre, hanem a kertészek is nekilátnak a kerti munkáknak. Ilyenkor kerül sor a növények, többek között a tuják...
Ültessünk kálát tavasszal, és gyönyörködjünk benne őszig!
A kála elegáns virágaival és üde színpompájával igazi dísze lehet kertünknek. A kertészek kedvence nemcsak látványos virágai miatt, de gondozása is viszonylag egyszerű....
Honnan tudhatom, ha elfagyott a gyümölcsfám?
Március vége felé járva hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a tavasz nem egyenlő a tél végleges befejeztével. A nappalok melegek és napsütésesek, de az éjszakák és a hajnalok...
Így szaporíthatod a leandert akár egyetlen ágról is
A leandert nagyon sok olvasónk szereti, és ezen én nem csodálkozom, hiszen nagyon szép, én magam is nagyon szeretem, még ha már kertjében is látom, mindig megcsodálom. Épp egy...
Ezzel a trükkel a levendulád jobban fog illatozni, mint valaha
A levendula a mediterrán vidékek ikonikus növénye, melyet nemcsak gyönyörű lila virágairól, de bódító illatáról is ismerünk. Akár a kertben díszeleg, akár szárítva...
Ezért nem érdemes nyuszit venni húsvétra a gyerekeknek
Bár egy húsvéti nyuszi aranyos és vonzó ajándék lehet gyerekeknek, fontos megfontolni néhány szempontot, mielőtt döntést hoznál. Most csupán néhány okot mutatunk, amiért...
Készítsd el az olaszok húsvéti kalácsát, a colombat!
A húsvét a megújulás, a tavasz és a család ünnepe. Ilyenkor a finom falatok sem hiányozhatnak az asztalról. Miért ne próbálnánk ki idén az olaszok húsvéti specialitását, a...
Húsvétra is tökéletes: Spenótos-tojásos pite RECEPT
Ha valami igazán húsvéti és egyben különleges tojásos ételt szeretnél, akkor ajánlom a spenótos-tojásos pite receptjét. Ez az étel elegánsan mutat az ünnepi asztalon, és a...
5 millió Forintos bírságot is kaphat, aki nem írtja ki a parlagfüvet 2024-ben
A parlagfű nem csupán kellemetlen allergiás tüneteket okoz, de komoly anyagi következményekkel is járhat a tulajdonosok számára, akik nem gondoskodnak a növény irtásáról....
Közösségi összefogással újul meg a Budai Arborétum
Az egykori Kertészeti Egyetem gyűjteményes kertjében megkezdődött az az önkéntességen alapuló felújítási program, amelynek célja a MATE budai kampuszának otthont adó...
5 tipp a kora tavaszi vetések sikeréhez
A tavasz beköszönte a kertészek számára a vetés szezonját jelenti. A korai vetések kihasználják a hűvösebb időjárást és a nedves talajt, ami elősegíti a magok...