enzimek (biokatalizátorok, fermentek)
alapvető jelentőségű, katalitikus hatású fehérjék, amelyek az élő szervezetben végbemenő különböző reakciókat létrehozzák, ill. gyorsítják. Egy részük egyszerű fehérje; meghatározott térszerkezetű polipeptid-lánc-részükkel fejtik ki hatásukat; más részük összetett fehérje, nemfehérje alkotórészük az ún. prosztetikus csoport, ami a katalizáló hatáshoz szükséges. A prosztetikus csoport kapcsolódhat lazán a fehérjéhez, akkor —>koenzimnek nevezik. Egyes enzimekben a nemfehérje csak az enzimek fehérjerészének a megbontásával választható le. Jellemzőjük: 1. csak olyan folyamatokat katalizálnak, amelyek önként is lejátszódhatnak megfelelő körülmények között; 2. mennyiségük a folyamatban nem változik, tehát nem reakcipartnerek; 3. a kém. folyamat aktiválási energiáját csökkentik; 4. nagyfokú a fajlagosságuk. Fehérjejellegükből következően a környezet hőmérsékletére és pH értékére érzékenyek; katalizáló hatásúkat a pH- és a hőmérsékleti optimum értéken fejtik ki legtökéletesebben. Hatásmechaniz¬musuk alapja, hogy az enzim és a szubsztrát között időleges kapcsolat jön létre, ami lehetővé teszi, hogy a szubsztrát termékké alakuljon. A már régebben ismert enzimek neve sok esetben nem utal a katalizált folyamatra v. a szubsztrátra (pl. pepszin, tripszin). Az ismert enzimek számának a növekedésével igyekeztek ésszerű elnevezéseket bevezetni, amelyekből tudni lehetett, hogy az illető enmzim milyen szubsztrátra hat, milyen folyamatot katalizál: az enzim szubsztrátjának a nevéhez egy -áz végződést illesztettek (pl. lipáz, amiláz, ribonukleáz). Az enzimek lenvezésének, egységessé tételének kidolgozása az 1961-ben létrehozott Enzim Bizottság munkájához kapcsolódik. A kidolgozott enzimnómenklatúra az enzimeket a következő hat osztályba sorolja: 1. oxidoreduktázok: oxidációs-redukciós folyamatokat katalizálnak; 2. transzferázok: gyökök átvitelét segítik elő; 3. hidrolázok: ált. a makromolekulákat alakítják át hidrolízissel kisebb molekulákká; 4. liázok: valamely szubsztrátról nem hidrolitikus úton különböző csoportokat hasítanak le; 5. izomerázok: molekulán belüli átalakulásokat katalizálnak; 6. ligázokv. szintetázok: az ATP (makroerg vegyületek) energiájának a fölhasználásával valamely kovalens kötés (kémiai kötés) kialakítását segítik elő; gyak. alkalmazásuk széles körű, jelentős szerepük van az élel-miszerip.-ban és a gyógyszerip.-ban, a takarmányföldolgozásban; a biotechnológiában, a génsebészetben is alkalmazzák a ligázokat.

Hogyan gondozd cicádat - ez a 10 jel bizonyítja, hogy boldog
Mégis hogyan tudod, hogy cicád mennyire érzi jól magát környezetében? Mostani cikkemből elárulom, mik azok a jelek, amik biztosan azt mutatják, hogy kiskedvenced boldog jelenlegi...

A kertészet sportnak számít? Most kiderül!
Te tudtad, hogy a kertészkedés számodra is jót tesz? Ez a szabadidős tevékenység szinte bárkinek elérhető, ráadásul egy olyan mozgásforma, melyhez nem kell sem edzőterembe...

Hogyan legyél környezettudatos kisállatod kapcsán? Íme, 7 szuper ötlet
Manapság egyre több ember igyekszik úgy élni, hogy odafigyel környezetére, ezzel is jobban megóvva azt. Az olyan megoldások, mint a szelektív hulladékgyűjtés, illetve...

Érdekesség – Te tudtad, hogy ezeket a növényeket ennyiféleképpen fel lehet használni?
Szeretnél Te is egy sokoldalú, mind akár szépségápolási, akár gyógyászati szempontból is kihasználható kertet készíteni? Amennyiben valamelyikre egy határozott...

A brit erdők szépségei – így virágoznak az angol kékcsengők
Az angol kékcsengő vagy más néven angol csillagvirág a brit erdők népszerű növénye, melynek májusi tömeges virágzása szinte látványosságnak számít. Ezek a pici virágok...

Környezetbarátnak tartod magad? Akkor így gondozd kerted!
Hogy kertünk környezetebarát legyen, véget kell vetnünk a fölösleges szeméttermelésnek, el kell kerülnünk a szintetikus anyagok használatát. Emellett, ezekkel a tippekkel...

Lehetséges a boltokban vásárolt fokhagymából a növény termesztése?
Szinte minden kultúrában előszeretettel használják a fokhagymát, és ezek közül hazánk sem kivétel. Emiatt nem csak a konyhádban lesz rá nagyobb szükséged, hanem kertedben is!...

A legszebb egzotikus növények lakásodba
Te is egy egzotikus hangulatról álmodozol lakásodban? Hidd el, egyáltalán nem lesz nehéz megvalósítani azt! Amennyiben ezeket a növényeket megfelelő gondozásban, és...

A világ legpihentetőbb kertje: így készítsd el!
Gondolkoztál már azon, hogy vajon miért lehet kerted pihentető, hogyan képes kikapcsolni? Mostani cikkemben nem csak ezt fogom megválaszolni, de azt is elárulom, hogyan készítheted...

A majdnem elfeledett fűszernövény – ismerd meg a zamatos turbolyát!
A zamatos turbolya a magyar konyha egyik régi, már szinte teljesen elfeledett fűszernövénye. Levesek, tavaszi saláták, báránysültek ízesítésére használták – ismerd meg most Te is!

Ismerd meg az egyik leglátványosabb szobanövényt – bemutatkozik a papagájvirág
Amennyiben szobanövényt választunk, vannak, akik a trópusi, különleges példányokat keresik. Mostani cikkünkben Nekik kedvezünk, ismerjétek meg Ti is a papagájvirágot –...

Legyen neked is műalkotás kerted! Mutatom, hogyan
Egy szép kilátás, tájkép olyan értékekkel bírhat, mint egy bámulatos festmény, hiszen a kerttervezés és a művészet ugyanazokon az alapelveken nyugszik. A házból a kertedre...