notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

enzimek (biokatalizátorok, fermentek)

enzimek (biokatalizátorok, fermentek)

Hirdetés

alapvető jelentőségű, katalitikus hatású fehérjék, amelyek az élő szervezetben végbemenő különböző reakciókat létrehozzák, ill. gyorsítják. Egy részük egyszerű fehérje; meghatározott térszerkezetű polipeptid-lánc-részükkel fejtik ki hatásukat; más részük összetett fehérje, nemfehérje alkotórészük az ún. prosztetikus csoport, ami a katalizáló hatáshoz szükséges. A prosztetikus csoport kapcsolódhat lazán a fehérjéhez, akkor —>koenzimnek nevezik. Egyes enzimekben a nemfehérje csak az enzimek fehérjerészének a megbontásával választható le. Jellemzőjük: 1. csak olyan folyamatokat katalizálnak, amelyek önként is lejátszódhatnak megfelelő körülmények között; 2. mennyiségük a folyamatban nem változik, tehát nem reakcipartnerek; 3. a kém. folyamat aktiválási energiáját csökkentik; 4. nagyfokú a fajlagosságuk. Fehérjejellegükből következően a környezet hőmérsékletére és pH értékére érzékenyek; katalizáló hatásúkat a pH- és a hőmérsékleti optimum értéken fejtik ki legtökéletesebben. Hatásmechaniz¬musuk alapja, hogy az enzim és a szubsztrát között időleges kapcsolat jön létre, ami lehetővé teszi, hogy a szubsztrát termékké alakuljon. A már régebben ismert enzimek neve sok esetben nem utal a katalizált folyamatra v. a szubsztrátra (pl. pepszin, tripszin). Az ismert enzimek számának a növekedésével igyekeztek ésszerű elnevezéseket bevezetni, amelyekből tudni lehetett, hogy az illető enmzim milyen szubsztrátra hat, milyen folyamatot katalizál: az enzim szubsztrátjának a nevéhez egy -áz végződést illesztettek (pl. lipáz, amiláz, ribonukleáz). Az enzimek lenvezésének, egységessé tételének kidolgozása az 1961-ben létrehozott Enzim Bizottság munkájához kapcsolódik. A kidolgozott enzimnómenklatúra az enzimeket a következő hat osztályba sorolja: 1. oxidoreduktázok: oxidációs-redukciós folyamatokat katalizálnak; 2. transzferázok: gyökök átvitelét segítik elő; 3. hidrolázok: ált. a makromolekulákat alakítják át hidrolízissel kisebb molekulákká; 4. liázok: valamely szubsztrátról nem hidrolitikus úton különböző csoportokat hasítanak le; 5. izomerázok: molekulán belüli átalakulásokat katalizálnak; 6. ligázokv. szintetázok: az ATP (makroerg vegyületek) energiájának a fölhasználásával valamely kovalens kötés (kémiai kötés) kialakítását segítik elő; gyak. alkalmazásuk széles körű, jelentős szerepük van az élel-miszerip.-ban és a gyógyszerip.-ban, a takarmányföldolgozásban; a biotechnológiában, a génsebészetben is alkalmazzák a ligázokat.

Hasznos volt számodra a szótárunk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 191

Átlagos értékelés: 4.9

Hirdetés

címkék:
Kapcsolódó cikkek
Egy kis újdonság, a szedermálna

Ismerd meg te is a szedermálnát!

A házikertbe való szedermálna remekül sikerült keresztezése a málnának és a szedernek. Ha szereted a málnát és a szedret, akkor a szedermálnát fogod a leginkább imádni,...

Élő kerítés létrehozása

Élő kerítés – A legolcsóbb, legszebb, legbiztonságosabb megoldások

Manapság nagyon drága létrehozni álmaink kerítését, viszont vannak olyan szuper ötletek, amik meglepően olcsók, mégis biztonságosak, meseszépek, és ha mindent jól csinálunk,...

Hasznos tudnivalók a diófa szüreteléséhez

Tökéletes időpont a diószüretelésre – Sokat nyersz, ha ekkor szeded a diót!

Rengeteg levél érkezett hozzánk a tavalyi évben is a diófával és a dióval kapcsolatban. Egész pontosan arra voltak kíváncsiak olvasóink, hogy mikor és hogyan érdemes elvégezni...

A hosszabb élet titka a sok növény tartása

Tudományosan bizonyítva – Tovább élnek azok a nők, akik sok zöldnövénnyel veszik körül magukat!

Már eddig is tudtuk, hogy bizonyos növények különleges jótékony hatással rendelkeznek, most azonban az is bizonyítást nyert, hogy azok a nők tovább élvezhetik az életet, akik...

Neked is a kedvenced volt, biztos vagyok benne!

Mindenki imádta, ismerd meg a papsajtot te is!

Sokunk nagyon nagy kedvence volt, mára azonban ez is eltűnt sok mással együtt. Én már csak nagyon kevés helyen találkozok vele, a fiatalok pedig nem is ismerik, éppen ezért...

A pálmaliliom bemutatása

Ismerd meg a pálmaliliomot, vagy más néven a jukkát!

A jukka néven is ismert pálmaliliomokat (Yucca) gyakran tévesztik össze a valóban hasonló sárkányfákkal (Dracaena), holott két teljesen különböző növényről van szó. A...

Bemutatom a titánbuzogányt

Érdekes növény - A titánbuzogány

A világ tele van szebbnél szebb növénnyel, a legtöbbjüket ismerjük is, mostani cikkemben viszont egy olyan csodát mutatok be nektek, ami több szempontból is kitűnik a növények...

A csodálatos gyűszűvirág

Minden, amit a gyűszűvirágról tudni érdemes

A gyűszűvirágokat (Digitalis) sokan a kertek legszebb virágai közé sorolják, méghozzá nem is véletlenül. A magas, vékony növények szárait harangformájú, színes virágok...

Poloskák elleni védekezés

A 12 legjobb módszer a poloskák kiűzésére kertedből

Idén is egyre több apró zöld vagy barna bogár jelenik meg a kertben, illetve a ház falán, amik akár a szobákba is berepülhetnek. Ezek nem mások, mint a sokak által jól...

Csalán felhasználási módjai

Az elfeledett csodanövény – Így használd fel a csalánt!

Habár a csalán szó hallatán sokakban kellemetlen gyerekkori élmények elevenedhetnek meg, ezek a hétköznapi szemmel gyomnak tartott növények valójában legalább annyira hasznosak...

A naptej káros hatásai

Magadat véded, közben mindent pusztítasz – A naptej rejtett árnyoldalai…

Nyár van, tikkasztó a hőség, a legtöbb ember ilyenkor ellátogat a Balatonhoz, vagy valamelyik közelben lévő tóhoz, a szerencsésebbek pedig leugranak a tengerparthoz. Bárhova is...

A poloskák kártétele, poloskahelyzet, védekezés poloskák ellen

Az eddiginél is nagyobb poloskainvázió közeleg? - Interjú Dr. Vétek Gáborral

Milyen a poloskahelyzet ma Magyarországon, kell-e jobban tartanunk az invázió miatt, mint a korábbi években, hogyan védekezhetünk ellenük, és mit hoz a jövő, lesz még nyugodt,...