enzimek (biokatalizátorok, fermentek)

enzimek (biokatalizátorok, fermentek)

hirdetes

alapvető jelentőségű, katalitikus hatású fehérjék, amelyek az élő szervezetben végbemenő különböző reakciókat létrehozzák, ill. gyorsítják. Egy részük egyszerű fehérje; meghatározott térszerkezetű polipeptid-lánc-részükkel fejtik ki hatásukat; más részük összetett fehérje, nemfehérje alkotórészük az ún. prosztetikus csoport, ami a katalizáló hatáshoz szükséges. A prosztetikus csoport kapcsolódhat lazán a fehérjéhez, akkor —>koenzimnek nevezik. Egyes enzimekben a nemfehérje csak az enzimek fehérjerészének a megbontásával választható le. Jellemzőjük: 1. csak olyan folyamatokat katalizálnak, amelyek önként is lejátszódhatnak megfelelő körülmények között; 2. mennyiségük a folyamatban nem változik, tehát nem reakcipartnerek; 3. a kém. folyamat aktiválási energiáját csökkentik; 4. nagyfokú a fajlagosságuk. Fehérjejellegükből következően a környezet hőmérsékletére és pH értékére érzékenyek; katalizáló hatásúkat a pH- és a hőmérsékleti optimum értéken fejtik ki legtökéletesebben. Hatásmechaniz¬musuk alapja, hogy az enzim és a szubsztrát között időleges kapcsolat jön létre, ami lehetővé teszi, hogy a szubsztrát termékké alakuljon. A már régebben ismert enzimek neve sok esetben nem utal a katalizált folyamatra v. a szubsztrátra (pl. pepszin, tripszin). Az ismert enzimek számának a növekedésével igyekeztek ésszerű elnevezéseket bevezetni, amelyekből tudni lehetett, hogy az illető enmzim milyen szubsztrátra hat, milyen folyamatot katalizál: az enzim szubsztrátjának a nevéhez egy -áz végződést illesztettek (pl. lipáz, amiláz, ribonukleáz). Az enzimek lenvezésének, egységessé tételének kidolgozása az 1961-ben létrehozott Enzim Bizottság munkájához kapcsolódik. A kidolgozott enzimnómenklatúra az enzimeket a következő hat osztályba sorolja: 1. oxidoreduktázok: oxidációs-redukciós folyamatokat katalizálnak; 2. transzferázok: gyökök átvitelét segítik elő; 3. hidrolázok: ált. a makromolekulákat alakítják át hidrolízissel kisebb molekulákká; 4. liázok: valamely szubsztrátról nem hidrolitikus úton különböző csoportokat hasítanak le; 5. izomerázok: molekulán belüli átalakulásokat katalizálnak; 6. ligázokv. szintetázok: az ATP (makroerg vegyületek) energiájának a fölhasználásával valamely kovalens kötés (kémiai kötés) kialakítását segítik elő; gyak. alkalmazásuk széles körű, jelentős szerepük van az élel-miszerip.-ban és a gyógyszerip.-ban, a takarmányföldolgozásban; a biotechnológiában, a génsebészetben is alkalmazzák a ligázokat.
hirdetes

címkék:
Kapcsolódó cikkek
Szobanövények

8 szobanövény, mely egyáltalán nem igényel hozzáértést

Nagyon sok olyan növény van, mely remekül mutat lakásodban, most viszont azokkal fogunk foglalkozni, amik semmilyen kertészeti tudást nem igényelnek, mégis remekül fognak fejlődni....

Az uborkatermesztés fortélyai – Legyen akkora az uborkád végre neked is, mint a dédnagymamámé!

Az uborkatermesztés fortélyai – Varázslat néhány egyszerű lépésben

Ki ne szeretné az uborkát? Hát még ha jó sokat sikerül belőle termeszteni. Ha eddig csak kínlódtál, és valamiért sose sikerül szép nagyra növeszteni azokat a fránya...

Tippek, hogyan ültess otthon levendulát

Hogyan termessz levendulát otthon könnyedén?

A levendula egy igen közkedvelt virágnak számít, szerte a világon. Rendkívül dekoratív, jellegzetes illatának köszönhetően pedig nem csak otthonunknak lehet nagyszerű dísze, de...

Így tartsd életben a korallvirágot! - tippek és trükkök

Így tartsd életben a korallvirágot ezzel az egyszerű trükkel!

A korallvirág egy gyönyörű növény, ami akár kint a szabadban, vagy akár bent, otthonunkban is jól érzi magát. Aranyos, színes kis virágai garantáltan vidám hangulatot...

A Brunsvigia, Dél-Afrika szépe

Kora tavasszal virágzik a Brunsvigia: ismerd meg Te is ezt a szépséget

Világunk tele van különlegesebbnél különlegesebb növényekkel, mostani cikkemben közülük szeretnék Nektek egyet bemutatni. Ez a színpompás növény Dél-Afrikában honos, kora...

Aki egyszer kóstolta, azóta így készíti a nokedlit!

A világ legjobb nokedli receptje!

A nokedli, vagy más néven galuska egy igazi ősi magyar étel, amely számos étel mellé kiváló és ízletes köretként szolgál. Az alábbi nokedli recept annyira ízletes és finom,...

Ezeknek a kúszónövényeknek helye van a kertedben!

Gyorsan növő kúszónövények a kert csinosításához

Bemutatjuk a leggyorsabban növő kúszónövényeket, amiknek ott a helyük a ti kertetekben is, csodálatosan szép mindegyik, én nem is tudom, melyik tetszik a legjobban! Neked melyik...

Mikor tegyük ki az átteleltetett növényeket?

Mikor tehetjük ki a teleltetett növényeket? Szakértőnk válaszol!

Minden tavasszal ellepnek minket az olvasói levelek, mindenki arra kíváncsi, hogy mikor lehet végre kitenni az átteleltetett növényeket a szabadba. Ezzel a cikkel az a célom, hogy...

Érdeklődő macska

A macskám megrágta a szobanövényem – meg lehet még menteni?

Amennyiben Neked is van kiskedvenced lakásodban, felmerülhetett már a probléma, miszerint megcsócsálták szobanövényeidet. Vajon meg lehet menteni még őket? Mostani cikkünkből kiderül.

Védekezzünk a gyümölcsfák gombabetegségei ellen

A gyümölcsfák gombabetegségei

Bemutatjuk a gyümölcsfák legtöbbet előforduló gombabetegségeit képekkel, leírásokkal, hogy minél könnyebben és időben észlelhető legyen, így a későbbiekben könnyebb lesz...

Ismerd meg a kosárkerteket

10 dolog, amire minden kosárkertnek szüksége van az egészséges, dús terméshez

Habár a kertészetes sokáig azok kiváltságának tartották, akiknek hatalmas portájuk van, az évtizedek során számos kreatív, furfangos kertész állt elő merészebbnél merészebb...

Levéltetvek elleni megoldások

Védekezzünk természetesen a levéltetvek ellen

Ha már unod, hogy a vegyszerek nem érik el a kellő hatást, ráadásul még károsak és drágák is, akkor itt az ideje, hogy kipróbálj valami sokkal hatásosabb, olcsóbb megoldást,...