notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

enzimek (biokatalizátorok, fermentek)

enzimek (biokatalizátorok, fermentek)

Hirdetés

alapvető jelentőségű, katalitikus hatású fehérjék, amelyek az élő szervezetben végbemenő különböző reakciókat létrehozzák, ill. gyorsítják. Egy részük egyszerű fehérje; meghatározott térszerkezetű polipeptid-lánc-részükkel fejtik ki hatásukat; más részük összetett fehérje, nemfehérje alkotórészük az ún. prosztetikus csoport, ami a katalizáló hatáshoz szükséges. A prosztetikus csoport kapcsolódhat lazán a fehérjéhez, akkor —>koenzimnek nevezik. Egyes enzimekben a nemfehérje csak az enzimek fehérjerészének a megbontásával választható le. Jellemzőjük: 1. csak olyan folyamatokat katalizálnak, amelyek önként is lejátszódhatnak megfelelő körülmények között; 2. mennyiségük a folyamatban nem változik, tehát nem reakcipartnerek; 3. a kém. folyamat aktiválási energiáját csökkentik; 4. nagyfokú a fajlagosságuk. Fehérjejellegükből következően a környezet hőmérsékletére és pH értékére érzékenyek; katalizáló hatásúkat a pH- és a hőmérsékleti optimum értéken fejtik ki legtökéletesebben. Hatásmechaniz¬musuk alapja, hogy az enzim és a szubsztrát között időleges kapcsolat jön létre, ami lehetővé teszi, hogy a szubsztrát termékké alakuljon. A már régebben ismert enzimek neve sok esetben nem utal a katalizált folyamatra v. a szubsztrátra (pl. pepszin, tripszin). Az ismert enzimek számának a növekedésével igyekeztek ésszerű elnevezéseket bevezetni, amelyekből tudni lehetett, hogy az illető enmzim milyen szubsztrátra hat, milyen folyamatot katalizál: az enzim szubsztrátjának a nevéhez egy -áz végződést illesztettek (pl. lipáz, amiláz, ribonukleáz). Az enzimek lenvezésének, egységessé tételének kidolgozása az 1961-ben létrehozott Enzim Bizottság munkájához kapcsolódik. A kidolgozott enzimnómenklatúra az enzimeket a következő hat osztályba sorolja: 1. oxidoreduktázok: oxidációs-redukciós folyamatokat katalizálnak; 2. transzferázok: gyökök átvitelét segítik elő; 3. hidrolázok: ált. a makromolekulákat alakítják át hidrolízissel kisebb molekulákká; 4. liázok: valamely szubsztrátról nem hidrolitikus úton különböző csoportokat hasítanak le; 5. izomerázok: molekulán belüli átalakulásokat katalizálnak; 6. ligázokv. szintetázok: az ATP (makroerg vegyületek) energiájának a fölhasználásával valamely kovalens kötés (kémiai kötés) kialakítását segítik elő; gyak. alkalmazásuk széles körű, jelentős szerepük van az élel-miszerip.-ban és a gyógyszerip.-ban, a takarmányföldolgozásban; a biotechnológiában, a génsebészetben is alkalmazzák a ligázokat.

Hasznos volt számodra a szótárunk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 191

Átlagos értékelés: 4.9

Hirdetés

címkék:
Kapcsolódó cikkek
Készítsünk kocsonyát

A magyar falusi ember pudingja, így készül az igazi kocsonya!

A kocsonyát vagy szereti valaki, vagy nem, nincsen más lehetőség, a magyar emberek többsége viszont szereti, a falusiak pedig imádják! A most következő cikkben megmutatom nektek a...

Védekezzünk muslicák ellen

Így szabadulhatsz meg könnyedén a muslicáktól!

Sajnos szinte mindenkinek meggyűlik a baja a muslicákkal, a legtöbben pedig azt sem tudják, hogy honnan kerülnek elő ezek a miniatűr rovar. Most mindent megtudhatsz a muslicákról,...

Növényvédelem télen

Szakértői tippek a növények téli takarásához!

Bújtam az internetet, és rátaláltam Harcz Endre összefoglalójára, ami a növények téli takarásáról szól. Az írását változtatás nélkül osztom meg most veletek, minden...

Állatvédő akció, ami rosszul sikerült

Állatvédők okozták közel 500 állat halálát…

Elképesztő történetre bukkantunk az interneten: állatvédő aktivisták akciója miatt mintegy ötszáz kacsa vesztette életét, azt hiszem, hogy ezt nevezik eszméletlen nagy...

A pomelo bemutatása

Pomelo, az óriásgyümölcs

Nagyobb, mint a grapefruit, az íze édes, a héja vastag, gyümölcse óriási, az összes citrusféle közül a legnagyobb, melynek súlya akár a 10 kilogrammot is elérheti. Most te is...

Készítsünk szaloncukrot saját kezűleg

Készítsünk isteni finom szaloncukrot saját kezűleg!

Ugye mennyivel jobb lenne igazi, házi finomságot enni karácsonykor, amiről tudod is miből készült? Idén ne vásárolj feleslegesen aromával telepakolt szaloncukrot – hanem...

Hozzunk létre mediterrán kertet

Többé nem álom – Így alakítsd ki a saját mediterrán kertedet!

Terméstől roskadozó gyümölcsfák, zöld levélzetben tündöklő, színes virágok, sárgás-vörös téglafalak, és a csobogó víz hangja – a mediterrán kertekben egy olyan...

Igáslovak bemutatása

A világ 10 legcsodálatosabb és leghasznosabb lófajtája

Manapság még a kisebb mezőgazdasági telepeken is gépekkel és egyéb modern módszerekkel végzik el azokat a feladatokat, amelyek túl megterhelők, vagy hosszadalmasak lennének egy...

Alakítsunk ki könnyedén beltéri kertet!

Imádni fogod télen-nyáron – Alakíts ki beltéri kertet!

Számos oka lehet annak, hogy valaki házon belül szeretne kertet kialakítani magának. Talán szeretné meghosszabbítani a termőidőszakot, vagy nincs lehetősége arra, hogy a...

Ártunk-e a karácsonyfa állításával?

Ne sajnáld a karácsonyi fenyőfát, ezért van!

Érkeznek a karácsonyi ünnepek, ismét egyre többen szólalnak fel a kivágott karácsonyfák miatt, és hangoztatják, hogy a műfenyők sokkal jobbak, és nem károsítjuk velük a...

Javítsuk fel agyagtalajunk minőségét

Így javíthatod az agyagtalaj minőségét – Szakértői tanácsok!

Az agyagos talajt senki sem szereti. Rosszul vezeti a vizet, felrepedezik, és a növények gyökerei is nehezebben tudnak terjeszkedni benne. A legtöbb kertész és földműves szeretne...

Karácsonyfa állítása

Mikor szokás feldíszíteni a karácsonyfát?

Nagyon sokan posztolják már most a képeket a karácsonyfájukról, én csodálkozva nézem a képeket, és nem értem az egészet. Persze, mindenki maga dönti el, mikor állítja fel a...