Kutyád állandóan elszökik otthonról! Így szoktasd le róla!

hirdetes

Hogyan szoktasd le kutyádat, hogy világgá menjen

vd, GE.
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Szökős kutya? Íme, hogyan tehetsz ellene

Hogyan szoktasd le kutyádat a szökésről


1. Ivartalanítsd kutyádat


A legelső és talán legfontosabb dolog amit tehetsz, hogy ivartalanítod kutyádat. A legfőbb okot a szökésnél azt szokta szolgálni, hogy a kutyák a hormonjai beindítják a párkeresési ösztönt a kutyánál így előszeretettel szöknek el otthonról, hogy párzani kész fajtársaikkal találkozzanak. Általában ez a gond a kan kutyák esetében szokott fennállni. A kan kutyák kilométerekről kiszagolják a tüzelő szukák jellegzetes illatát és ilyenkor elöntik fejüket a hormonok.

Mindent megtesznek azért, hogy a szag közelébe kerüljenek, ezért sokkal inkább szökni próbálnak. Az ivartalanítás  - minél korában annál hatásosabban – megelőzi, hogy ez az ösztön kifejlődjön és felerősödjön. Továbbá nagyban segíti a nem kívánt szaorulat elleni harcot is, ezért is szoktak az állatorvosi rendelők, rendszeresen ivartalanítási kedvezményeket hirdetni, valamint az örökbefogadott kutyáknál minden menhely fentartja az ivartalanítási kötelezettséget.

hirdetes

2. Kösd le kutyádat


A kutyákról általánosságban elmondható, hogy rendkívül inteligensek és okosak, ezért nem tudják legtöbbször jól kezelni az unalmat és a magányt. Ezért is van az, hogy szétrágott cipők, apró foszlányokra szakadt párnát és hatalmas kuplerájt találunk az otthonunkban, mikor hazaérünk.

Ha nem biztosítunk megfelelő testmozgást és agyi unkát kedvencünknek, akkor feltalálja magát egyedül – ám ez nem fog nekünk tetszeni! Ezért fontos, hogy kedvencünknek biztoítanunk kell a megfelelő agyi és fizikai fárasztást a nap során., melyet a következőkkel érhetünk el:
-    labdázz vagy frizbizz kutyáddal
-    sétáltasd meg alaposan mindennap – még ha kertse házban is laktok
-    engedd, hogy együtt játszon más kutyákkal
-    legyen neki megfelelő játéka

hirdetes
Továbbá nagyon fontos az engedelmes tréning. Ez biztosítja köztes és kutyád özött a megfelelő hierarchiai kapcsolatot, valamint megteremti a köztetek lévő egészséges és bizalomra épülő kapcsolatot. Mindezeken felül kutyád életét is megmentheti bizonyos helyzetekben, ha engedelmességre van tanítva.

3. Alakítsd kertedet szökésbiztossá


Még akkor is, ha minden tőled telhetőt megteszel azért, hogy kutyád ivartalanítva legyen és megfelelően nevelt, bekövetkezhet az a szituáció, hogy így is rendszeres sétát tesz a szomszédos utcákban.

Ezért nagyon fontos annak érdekében, hogy kutyád életét megóvd és megelőzz egy esetleges balesetet, hogy szökésbiztossá tedd házadat. Alaposan át kell vzsgálni a kertet, hogy hol lehetnek olyan rések, ahol esetlegesen a kutyád kiszökhet az utcára. Magasított kerítés, külön elzárt terület a kertben, ahol a kutya lehet (biztosítsd, hogy ez megfelelő méretű legyen), esetlegesen egy megfelelő kerti kennel, ahova el tudod zárni kedvencedet, amíg te nem tartózkodsz otthon.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

helikopter a mezőgazdaságban

a merev szárnyú gépekkel összehasonlítva előnyösebb a helikopter, mert fel- és leszállási... Tovább

aktiválási energia

az az energiamennyiség, amely a molekulán belüli kém. kötéseket fellazítva, azokat... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok