növénytermesztés szempontok; növényültetési szempontok; növénytermesztési tippek; növényültetési tanácsok

hirdetes

Hogyan lehet szinte bármit ültetni?

Szeder
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Fantáziáltál már egy ropogós salátákkal teli életről? Vagy egy csokor színes virágról az éjjeliszekrényen, a dohányzóasztalon és a konyhai pulton? Talán olyan egyszerű, mint a házi pesto bazsalikom termesztése. De a talajtól a távolságig az öntözésig sokat kell gondolkodni, mielőtt bármilyen stílusú kert ültetésébe kezdenél bele. Lehet, hogy a veterán termelőknek meg vannak már a saját módszereik, de a kezdők még szeretnének hallani, olvasni néhány jó tanácsot, hogyan termesszenek zöldséget, virágot akár magas ágyásban, akár bármilyen körülmények közt. Ha az utóbbi vagy, íme néhány tipp.
növényültetési tippek kezdőknek

Dolgozz együtt az időjárással

Mindenképp várd meg, amíg a fagy esélye elmúlik, mielőtt bármit a szabadban ültetnél. Miután a feltételek szépek és állandóak, gondold át mikor szeretnél ültetni, kora reggel vagy késő délután. Te és a növényvilág is, mindketten boldogabbak lesztek, ha a nap nem közvetlenül a fejetek fölött van, még enyhe napon sem. A legjobb, ha elkerüljük az ültetést az aszály körülmények között.

Készítsd elő a talajt az ültetéshez

A kiváló minőségű talaj biztosítja, hogy a növények alapvető tápanyagokat és nedvességet kapjanak, amint elültetjük őket és növekedni kezdenek. A laza, gazdag keverékű talaj lehetőséget nyújt a gyökerek számára, hogy kinyúljanak mindaddig amíg a víz és a levegő lejut hozzájuk a földön, illetve rajtuk keresztül. Különböző kertek különféle típusok.

Hozz létre elég helyet mindenkinek

Ellenállj annak a kísértésnek, hogy a magokat vagy a növényeket közelebb ültesd el, mint amekkora távolság ajánlott, bízz a címkékben! Használj mérőszalagot, mielőtt elkezdenéd ásni, hogy felmérd, milyen messze kell lennie egymástól a két növénynek. Ne feledd, hogy az a kis mag, amelyet ültetsz, a méretének több százszorosára is nőhet. Megfelelő növényi távolság és a virágosládákhoz, megfelelő méretű tartályok létfontosságúak mert, így a növények eloszlatják a gyökereket, miközben elnyelik a nedvességet és a kulcsfontosságú tápanyagokat a talajból. Ha nincs meg nekik ehhez a megfelelő hely, akkor ez mind szinte lehetetlen számukra. Ez azt is megakadályozza, hogy a túlzsúfoltság növekedjen. A kertben keringő levegő segíti a növényeket a betegség és a kártevők elkerülésében is.

Öntözz azonnal

Annak ellenére, hogy kissé nedves talajba ültetted a növényeket, a magvaknak és a növényeknek több vízre lesz szükségük. Üdvözöld őket új otthonukban egy alapos áztatással a gyökereik közelében, ahol a növényeknek leginkább szükségük van rá, hogy ösztönözzék a növekedést. Öntözd vízzel, amíg a pocsolya a talaj felületén kialakul, majd néhány percig tarts egy jól megérdemelt szünetet mielőtt folytatnád az öntözést. Vigyázz még egyszer a pocsolyákra, és kész! Ugyan ez vonatkozik a virágcserepekben lévő növényekre, de a felszínen lévő pocsolya helyett a víznek az alján folyó vizet keresi. Miután egy tisztességes mennyiség kiszáll a vízelvezető lyukakból. Legyen egy jó szokásod és minden nap ellenőrizd a talajt. Ha az ujjadat a felső hüvelykbe beledugod, és száraznak érzed, vagy a növények lelassították a növekedést, az elveszett színt vagy a hervadást, akkor meg kell öntözni őket. Az öntözést a nap elején vagy a késő délután érdemes elvégezni.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

embrióátültetés (embriótranszplantáció)

jó gen. álományú (genotípus) nőstény állat (donor) megtermékenyült petesejtjéből... Tovább

bárányok ikresítése

fejőjuhászatokban a több tej nyerése végett alkalmazott módszer, amikor a jó... Tovább

Tovább a lexikonra
kert