Így kell kecskét fejni

Kecskefejés

Petra
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A kecskefejés bár nem egy bonyolult művelet, mégis sok bosszúságot okozhat, főleg akkor, ha először csináljuk. Érdemes néhány egyszerű dologra felkészülni.

Kecske

Sokan szeretik a kecsketejet és tény, hogy alacsonyabb zsírtartalmú és több tápanyagot is tartalmaz, mint a tehéntej. De aki gyakorlatlan a kecskefejésben, annak lehet, hogy meggyűlhet vele a baja az elején. De ezt bárki képes megtanulni, mert egyáltalán nem bonyolult, csak bele kell jönni. A kecskefejéshez szükségünk van egy vödörre, amit jól meg kell tisztítani. Érdemes a kecske tőgyét és a kezünket is jól megmosni, mivel a tejet, amit megfejünk, mi fogjuk elfogyasztani és éppen ezért vigyázni kell, nehogy beszennyeződjön. Az edényhez, amibe a tejet fejjük, szintén szükségünk van egy fedélre, hogy ne másszanak bele a bogarak és ne kerüljön bele kosz.

Kecske

Amikor fejjük a kecskét, mindig fogjuk meg az edényt, amibe a tej kerül, mert az állat felrúghatja és akkor oda az egész munkánk. A tőgyet a hüvelyk és mutatóujjunkkal kell megfogni és gyengéden húzni kell lefelé. Viszont nem szabad túl erősen húzni, mert ezzel felbőszíthetjük a kecskét és akkor már biztos, hogy fel fogja rúgni az edényt. A tőgyet addig kell tartani, amíg ki nem csöpög belőle a tej, majd megismételni a mozdulatot. A kecskét közben azzal tudjuk lefoglalni, ha elé teszünk egy jó nagy adag takarmányt. Ilyenkor fejés közben vígan ellegelészik és ha minden jól megy, észre se veszi, hogy fejik.

Kecske

A kecskék szinte egész évben adnak tejet, kivéve télen, amikor tart a szülési időszak. Viszont ahhoz, hogy a kecske adjon tejet, minden évben vemhesíteni kell, különben nem tejel. Miután megszülettek a kis gidák, legalább hét, vagy nyolc hónapig lehet fejni őket. Bár egy kecske nem ad annyi tejet, mint egy tehén, viszont az íze nagyon finom és tele van tápanyaggal, meg vitaminokkal. Például háromszor annyi D vitamin található a kecsketejben, mint a tehéntejben, ezért kiváló csontritkulás ellen. Viszont a D vitamin tartalma függ attól is, hogy mennyit tartózkodik az állat a szabadban.

Kecske

Azok a kecskék, több időt töltenek szabadon, mint az istállóban, sokkal egészségesebb és tápanyagokban gazdagabb tejet adnak, mint azok, akik az istállóba vannak zárva egész nap, mert több napfény éri őket és persze az se mindegy, hogy mennyit mozognak. A kecsketejben egyébként a D vitaminon kívül rengeteg vitamin és ásványi anyag van, nagyon egészséges ital.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kockázat

a mezőgazdasági termelés folyamán előre nem ismerhető, bizonytalansági tényező, amely az... Tovább

aratógép

olyan betakarítógépek összefoglaló neve, amelyek szálas növények levágására alkalmasak.... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatorvos