Az ISO szabvány meghatározza a szimbólumokat, jelöléseket, melyekből a komplett hidraulika- rendszerek papírra vethetőek, tervezhetőek

Hidraulika és környezetvédelem alapfokon

Orosz János
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A hidraulikus körfolyamatokat a DIN ISO 1219 előírásának megfelelően kell ábrázolni. Az ISO szabvány meghatározza a szimbólumokat, jelöléseket, melyekből a komplett hidraulika- rendszerek papírra vethetőek, tervezhetőek.
A hidraulikus körfolyamatokat a DIN ISO 1219 előírásának megfelelően kell ábrázolni

A hidraulikus berendezéseknél 3 alap körfolyamatról beszélhetünk:

  • nyitott körfolyamat,
  • zárt körfolyamat,
  • félig zárt körfolyamat.

Nyitott körfolyamat

Nyitott körfolyamatról akkor beszélhetünk, ha a tartályban lévő folyadék felszíne a légköri levegőnyomással érintkezik. Vagyis a tartályban lévő levegő és a környezeti levegő között nyomáskülönbség nincs, ez biztosítja a szivattyú zavartalan működését. Az 1. ábrán egy nyitott körfolyamatot láthatunk.

Egyszerű körfolyamat

Ez az egyszerű körfolyamat egy tartályból (1), meghajtásból (6), szivattyúból (2), útváltó szelepből (10), hidromotorból (3), ill. munkahengerből (4) és természetesen a sorolt alkatrészeket összekötő csővezetékekből áll (szívóág=5, nyomóág=7, visszatérőág=3). Munkavégzés a motor kihajtótengelyén (8), ill. a munkahenger dugattyúján (9) történik. A szivattyú és a motor ábrájánál látható, pirossal kiemelt szaggatott vonal a keletkező résolajat hivatott szimbolizálni. Nyitott körfolyamatnál a folyadékot a tartályból a szivattyú szívja fel és nyomja a hidraulikus berendezéseken keresztül vissza a tartályba. Klasszikus példánkban a szivattyú meghajtásáról akár egy villanymotor is gondoskodhat. Mezőgazdasági gépek esetében elmondható, hogy a szivattyú meghajtó „szerve” a belsőégésű motor, hajtómű, kardántengely. Jellemzően nyitott körfolyamat a tápegységek, szerszámgépek, mobil gépek, különböző erőgépek kialakítása.

A körfolyamatot szükséges még egyéb kiegészítőkkel ellátni, pl. célszerűen megválasztott szűrővel, nyomáshatárolóval, egyebek. Tapasztalati tény, hogy az üzemzavarok túlnyomó részét az erősen szennyezett hidraulika olaj okozza. Előírásnak megfelelő időszakos szűrőcserével maximális ideig használhatjuk a hidraulika olajat. Bátran kijelenthető, hogy egy szűrőcsere töredéke egy általános rendszer teljes olajcseréjének, akár időbeli, akár anyagi vonatkozásában vizsgálva. Könnyebben tárolható, szállítható, ártalmatlanítható, mint az elhasznált hidraulikaolaj.

Hulladékgazdálkodás

A Hulladékgazdálkodási Információs Rendszer (HIR) által használt kód és törzsállományok táblázatából kiragadott részletből (1. táblázat) kitűnik, hogy a hidraulika olaj hulladékok nem veszélyes, míg a maguk a hidraulika olajok veszélyes hulladéknak számítanak.

Hulladék kódszám Megnevezés Veszélyes
1301 Hidraulika olaj hulladékok Nem
130111 Szintetikus hidraulika olajok Igen
130112 Biológiailag könnyen lebomló hidraulika olajok Igen
130113 Egyéb hidraulika olajok Igen
1. táblázat

Ezen a kis kiragadott példán keresztül is jól érzékelhető, hogy apró odafigyeléssel nem csak pénztárcánk, hanem a környezetünk védelmében is tudunk tenni.

Bármely köz- és magánszférában működő szervezet kitűzheti céljául a környezeti teljesítményének javítását. Ezen törekvéseket célul kitűző szervezetek előtt lehetőség van több rendszerbe való belépésre. A két legismertebb környezetvédelmi rendszer az ISO 14001, valamint az EMAS, a belépés mindkét rendszerbe önkéntes alapú, de nem ingyenes. Az Európai Unió 1993 júliusában bocsátotta ki az Eco-Management and Audit Scheme rendeletet, röviden EMAS-t. Az International Standard Organisation, röviden ISO. Az EN ISO 14001-t a szervezetek 1996 óta világszerte alkalmazzák. Az ISO rendszer általánosságban hasonlít az EMAS-ra, de követelményei nem annyira szigorúak.

Módszert kínálnak a szervezetek számára környezeti teljesítményük fejlesztéséhez, publikálásához és ezen keresztül egy környezettudatos vállalati működés megvalósításához. Kérdezhetnénk, hogy miért is van ennek jelentősége. Nos: a környezetvédelmi rendszer szerint működő szervezetek környezeti teljesítményüket környezeti nyilatkozatban is megjelenítik, ezáltal a bizalmat, átláthatóságot és a környezetvédelmi tudatosságot képviselik. A környezet védelmét szem előtt tartó vállalatok kitűnnek a többi vállalatok sorából. Nem misztikus tevékenységet végző ismeretlen gazdasági egységek, hiszen a környezetre gyakorolt hatásuk nyilvános.

Nézzük, miért is lehet hasznos ma Magyarországon valamelyik rendszerhez csatlakozni:

-garancia a környezetvédelmi jogszabályoknak való megfelelésről,
-elkötelezettség a teljesítmény folyamatos javítása mellett,
-kevesebb szennyezés,
-áttekinthetőség (adatok, dokumentáció, nyilvántartások),
-kevesebb ellenőrzés,
-jobb kapcsolat a hatósággal és a lakossággal.

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

karbamid típusú gyomirtó szerek

nagy adagban totális hatású gyomirtó szerként is felhasználhatók, de elterjedtebb a kisebb... Tovább

elszámolóár

olyan, a könyvvitelben alkalmazott, belső használatú egységár, amelyet az áru-, az anyag-... Tovább

Tovább a lexikonra