A hidegben is lehet komposztálni - mutatjuk, hogyan

hirdetes

Ősszel és télen is lehet komposztálni! – A szakértő tanácsai

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Nemcsak tavasszal és nyáron lehet komposztálni, hanem ősszel és télen is, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a hidegben való komposztálásról, érdemes velem tartani, nézzük a legfontosabb dolgokat, ezekről mindenképpen tudnotok kell! 

Komposztálás hidegben

A téli komposztálás hallatán sokan kételkedni kezdenek, elvégre ez a folyamat folyamatosan magas hőmérsékleteket követel. Pedig télen komposztálni nem csak egyszerű, hanem nagyon is fontos is, hiszen rengeteg hasznos tápanyagot készíthetsz elő vele a következő szezonra ahelyett, hogy tavasszal kezdenél, el gondolkodni ezen. De mi a helyzet az időjárással?

Működhet a komposztálás télen, ha a hőmérséklet nem ideális a komposzthalomban lezajló biológiai folyamatok fenntartásához? A komposztálás valóban magas hőmérsékletet követel meg, de néhány okos trükkel ez télen sem okoz majd problémákat. A következőkben néhány bevált technikát és módszert mutatunk be, amelyek segíthetnek, hogy akár télen is folytathasd a komposztálást kerted számára!

Téli komposztálás szemetes zsákkal

Többféle házon belüli módszert is alkalmazhatsz konyhai maradékaid komposztálására, amelyek persze télen is működnek. Használhatsz például konyhai komposztálót vagy akár földigilisztákat is vermikomposzt készítéséhez. Ez a módszer mégsem kifejezetten a konyhai maradékok komposztálását szolgálja, hanem azokat a természet kínálta ajándékokat hasznosítja, amiből egy kertésznek rengeteg gyűlik össze az év végére: a leveleket.

hirdetes

A száraz levelek kiváló komposztanyagok, és ha fákat is tartasz birtokodon, akkor bizonyára rengeteget gereblyézel össze belőlük az ősz folyamán. A legtöbben kidobják, vagy elégetik ezeket, pedig megfelelő felhasználásukkal rengeteg tápláló komposztot készíthetsz a tél során. Ha saját magadnak nem is gyűlik össze elég levél, szomszédjaid bizonyára örömmel dobálják majd át a teli zsákokat a kertedbe, csak hogy ne nekik kelljen foglalkozniuk velük. Az összegyűjtött száraz leveleket törd apróbb darabokra a kezeiddel, vagy ahogy kényelmes, ezeket a darabkákat pedig helyezd egy fekete szemetes zsákba.

Fontos, hogy fekete zsákokat használj, hiszen sötét színükkel hatékonyan szívják magukba a nap sugarait, amivel felmelegítik a levéldarabokat. Amikor aztán egy zsák durván háromnegyedig megtelt, fogd a kerti slagot, és öntözd meg egy kicsit őket a zsákban, hogy jól benedvesedjenek. Ha ez is megvan, kösd össze a zsákot, bezárva ezzel a nedvességet, és lényegében kész is vagy.

hirdetes

Egy általános udvarméretű kerthez valószínűleg nem lesz szükséged 1-2 zsáknál több komposztra. Fontos persze, hogy a zsákok mindig a lehető legtöbb közvetlen napfényt kapják, hogy minél jobban felmelegedhessenek a hideg téli napok során. Ha hó esik rájuk, akkor söpörd le róluk, hiszen a hó fehér felülete visszaveri a napfényt. A tél során érdemes egy-két alkalommal kikötözni a zsákokat, és ellenőrizni, hogy kellő mennyiségű nedvesség maradt-e bennük. Ezzel még nincs vége, a következő oldalon folytatom, érdemes lapozni egyet! 

S. Hermann & F. Richter képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

gyakoriság

valamely kategóriába (osztályba, csoportba stb.) tartozó megfigyelések, elemek, események... Tovább

71/2008. (VI.3.) FVM rendelet

a szõlõtermelési potenciálra, a szõlõültetvények szerkezetátalakítására és... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert