Szabadulj meg a kártevő hernyóktól környezetkímélően!

Így tartsd távol a kertedtől a hernyókat!

SFV, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A hernyók gyakran nyár végén és kora ősszel jelennek meg kertjeinkben – amitől mi – valljuk be – általában nem vagyunk túl boldogok. Van, hogy csak a növényeinknek néhány levelét pusztítják el, de van, hogy teljes növényeket zsákmányul ejtenek. Lehet, hogy ezzel teljesen az agyunkra mennek, azonban csak abban az esetben érdemes extrémebb óvó lépéseket tennünk, ha nagy pusztítást végeznek, vagy rengetegen vannak, hiszen természetes ellenségeik is vannak bőven – így pedig a táplálékláncnak is fontos részét képezik.

Hernyók a kertben

Rejtélyes kis állatkák


A hernyók hatalmas fejtörést jelenthetnek a kertészek számára, hiszen nemcsak, hogy megszabadulni nehéz tőlük, de néha még a megtalálásuk is kihívást jelenthet – így gyakran csak a nyomaikat látjuk, miután befalták kedvenc zöldségeink leveleit és megdézsmálták termésüket. 


A hernyók nem mások, mint egyszerű lárvák, amelyek türelemmel várják, hogy molylepkévé vagy pillangóvá alakuljanak át. Bár rettentően aranyosak és jó rájuk nézni, a kár, amit a kertünkben okoznak hatalmas fejfájást okozhat – hiszen igazi kis haspókok. Körülöttünk több ezer hernyó is található, mostani cikkünkben azonban csak a kertjeinkben leggyakrabban előfordulókat vesszük számba. Ha olyan hernyóval találkozol a kertedben, amellyel cikkünkben nem, érdemes lehet tovább tájékozódnod. Lássuk, kikkel találkozhatunk a legnagyobb valószínűséggel kertünkben!


A káposztahurkoló


Ezek a hernyók halványzöldek, a hátukon csíkosak. Szívesen esznek kerti zöldeket, például mángoldot, kelkáposztát és salátát. Előfordulhat, hogy apró fehér, kerek tojásaikat a zöldségnövények alsó leveleinek aljára tapasztják. A káposztahurkolók akár másfél hüvelyk (4 cm) hosszúak is lehetnek. Molylepkékké változnak, amelyeknek szárnyaik ezüstös foltokkal vannak ellátva. 


A szarvasféreg


A szarvasféreg kedvenc tápláléka a paradicsomnövény, de előfordulhat, hogy a burgonya-, padlizsán- és paprikanövényeken is találkozhatunk velük. Nagyok, zöldek, és testük végén „szarv” van. Azonban elég nagyok ahhoz, hogy láthatóak legyenek, így könnyen leszedhetők a növényekről. Meglehetősen rövid időn belül elpusztíthatnak egy zöldségnövényt. 


A vágóféreg


Ezek a könyörtelen lények egészen az alapjukig megeszik az új csemetéinket. Régiótól függően különböző színekben léteznek és napközben rejtőzködnek. Egyes fajták a fákon is lakmároznak. Nevük annak köszönhető, hogy szokásuk a növény szára köré csavarodni, és közvetlenül a talaj felszíne fölött levágni. A gyengébb palánták a leginkább veszélyeztetettek. A kifejlett lepkéik ártalmatlanok. 
 

Hogy megtudd, milyen hernyók vannak még és hogyan szabadulhatsz meg tőlük, olvass tovább!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-14

Fűszernövény kisokos - Pezsdítsd fel a konyhád ízet!

Fűszernövényeket ültetni nemcsak egyszerű, de nagyon hasznos is. Élénk ízükkel felpezsdítheted a konyhád ízeit, miközben élvezheted, hogy saját termésedet eszed.

2024-06-13

Az öntözés 7 aranyszabálya - Öntözési stratégiák és szabályok

Ne küzdj tovább a kókadozó levelekkel! Tanulj meg helyesen öntözni. Itt megtalálod az öntözés 7 aranyszabályát, amiket ha ismersz, hálásak lesznek növényeid.

2024-06-11

Csiga ellen természetesen: egy kertész hasznos tanácsaival

A csigák bosszantó állatok a kertben, ezért érdemes módjával, de ritkítani őket, de természetesen! Semmiképpen se bántsuk a csigákat, kövessük ezeket a tippeket.

2024-06-12

Teljes útmutató a komposztáláshoz kezdőknek: Az alapok lépésről lépésre

Szívesen belevágnál az otthoni komposztálásba de nem tudod, hogyan? Itt a teljes lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás elkezdéséhez.

2024-06-12

Top 5 szívós növény kora nyárra, amivel feldobhatod a kertedet

Megtörnéd a zöld kerted látványát virágzó növényekkel kora nyáron? elhoztuk neked a top 5 strapabíró növényt, amik a kora nyári időszakban a legpompásabbak.

2024-06-11

Hogyan védekezz a kukorica baktériumos megbetegedései ellen

Amikor a kukoricatermést jégverés, erős szél vagy heves esők károsítják, a kukorica baktériumos megbetegedései könnyen kialakulhatnak. Íme mit tehetsz ez ellen.

2024-06-13

16 érdekesség a földigilisztákról - Te tudtad ezeket?

Ebben a cikkben olyan érdekességeket olvashatsz a talaj csendes hőseiről, a földigilisztákról, amiket lehet, hogy még sosem hallottál. Tarts hát velünk!

2024-05-31

5+1 tipp lisztharmat ellen egy kertész tanácsaival

Ne hagyd, hogy a lisztharmat tönkretegye a gyönyörű kerted és a virágzó szőlőidet! Alkalmazd az általunk ajánlott tippeket még ma, és biztosítsd növényeid egészségét.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

felületaktív anyagok

mindazon anyagok, amelyek folyadékok határfelületén adszorpcióval feldúsulnak, mert... Tovább

zsióka (Bolboschocnus maritimus IL.I Palla)

a palkafélék (Cyperaceac) családjába tartozó évelő, kúszógyöktörzsű növény. Szárán a... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Kertészet Környezetvédelem Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások