Szabadulj meg a kártevő hernyóktól környezetkímélően!

hirdetes

Így tartsd távol a kertedtől a hernyókat!

SFV

A hernyók gyakran nyár végén és kora ősszel jelennek meg kertjeinkben – amitől mi – valljuk be – általában nem vagyunk túl boldogok. Van, hogy csak a növényeinknek néhány levelét pusztítják el, de van, hogy teljes növényeket zsákmányul ejtenek. Lehet, hogy ezzel teljesen az agyunkra mennek, azonban csak abban az esetben érdemes extrémebb óvó lépéseket tennünk, ha nagy pusztítást végeznek, vagy rengetegen vannak, hiszen természetes ellenségeik is vannak bőven – így pedig a táplálékláncnak is fontos részét képezik.

Hernyók a kertben

Rejtélyes kis állatkák


A hernyók hatalmas fejtörést jelenthetnek a kertészek számára, hiszen nemcsak, hogy megszabadulni nehéz tőlük, de néha még a megtalálásuk is kihívást jelenthet – így gyakran csak a nyomaikat látjuk, miután befalták kedvenc zöldségeink leveleit és megdézsmálták termésüket. 


A hernyók nem mások, mint egyszerű lárvák, amelyek türelemmel várják, hogy molylepkévé vagy pillangóvá alakuljanak át. Bár rettentően aranyosak és jó rájuk nézni, a kár, amit a kertünkben okoznak hatalmas fejfájást okozhat – hiszen igazi kis haspókok. Körülöttünk több ezer hernyó is található, mostani cikkünkben azonban csak a kertjeinkben leggyakrabban előfordulókat vesszük számba. Ha olyan hernyóval találkozol a kertedben, amellyel cikkünkben nem, érdemes lehet tovább tájékozódnod. Lássuk, kikkel találkozhatunk a legnagyobb valószínűséggel kertünkben!

hirdetes


A káposztahurkoló


Ezek a hernyók halványzöldek, a hátukon csíkosak. Szívesen esznek kerti zöldeket, például mángoldot, kelkáposztát és salátát. Előfordulhat, hogy apró fehér, kerek tojásaikat a zöldségnövények alsó leveleinek aljára tapasztják. A káposztahurkolók akár másfél hüvelyk (4 cm) hosszúak is lehetnek. Molylepkékké változnak, amelyeknek szárnyaik ezüstös foltokkal vannak ellátva. 


A szarvasféreg


A szarvasféreg kedvenc tápláléka a paradicsomnövény, de előfordulhat, hogy a burgonya-, padlizsán- és paprikanövényeken is találkozhatunk velük. Nagyok, zöldek, és testük végén „szarv” van. Azonban elég nagyok ahhoz, hogy láthatóak legyenek, így könnyen leszedhetők a növényekről. Meglehetősen rövid időn belül elpusztíthatnak egy zöldségnövényt. 

hirdetes


A vágóféreg


Ezek a könyörtelen lények egészen az alapjukig megeszik az új csemetéinket. Régiótól függően különböző színekben léteznek és napközben rejtőzködnek. Egyes fajták a fákon is lakmároznak. Nevük annak köszönhető, hogy szokásuk a növény szára köré csavarodni, és közvetlenül a talaj felszíne fölött levágni. A gyengébb palánták a leginkább veszélyeztetettek. A kifejlett lepkéik ártalmatlanok. 
 

Hogy megtudd, milyen hernyók vannak még és hogyan szabadulhatsz meg tőlük, olvass tovább!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-07-31

Hogyan állítsuk meg az invazív növények terjedését?

Kezdenek teret hódítani a kertedben a nem őshonos növények? Mutatunk néhány módszert amivel lelassíthatod, megállíthatod és akár meg si előzheted a terjedésüket!

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

2022-07-31

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

Szeretnél tavasztól az első fagyokig folyamatosan friss retket fogyasztani a saját kertedből? A kulcs az, hogy időben szüreteld, és ültesd újra. Mutatjuk, mikor!

2022-07-31

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

A vízipálmát esernyőnövénynek is hívják, ugyanis míg valódi levelei a szárára csavarodnak - igazán egzotikus hatást keltve, fellevelei kis esernyőt képeznek.

2022-07-04

Az egész országban elkezdett terjedni ez a mérgező növény! Jobb az elővigyázatosság!

A nyarat legszívesebben végig a Balaton partján töltenénk, azonban egyre gyakrabban találkozhatunk a Balaton-felvidéken a most virágzó mérgező növénnyel

2022-07-04

Ismerd meg a különleges Hegyestűt

Ha Balatonon a Káli-medencénél jártok, érdemes elmenni és a Hegyestűhöz, ami egy vulkán volt régen, ma pedig egy igazi különlegességnek számít. A kilátás a hegyről páratlan!

További cikkek ebben a témában


fulladás (aszfixia, szuffokáció, asphyxia, suffocatio)

az oxigénellátás hiányában beálló halál. Oka lehet a vérnek oxigénnel való hiányos... Tovább

allergiás próbák

olyan gyak. ->-diagnosztikai eljárások, amikor a szervezetnek valamely baktériummal való... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Kertészet Környezetvédelem Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások