Szabadulj meg a kártevő hernyóktól környezetkímélően!

hirdetes

Így tartsd távol a kertedtől a hernyókat!

SFV, NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A hernyók gyakran nyár végén és kora ősszel jelennek meg kertjeinkben – amitől mi – valljuk be – általában nem vagyunk túl boldogok. Van, hogy csak a növényeinknek néhány levelét pusztítják el, de van, hogy teljes növényeket zsákmányul ejtenek. Lehet, hogy ezzel teljesen az agyunkra mennek, azonban csak abban az esetben érdemes extrémebb óvó lépéseket tennünk, ha nagy pusztítást végeznek, vagy rengetegen vannak, hiszen természetes ellenségeik is vannak bőven – így pedig a táplálékláncnak is fontos részét képezik.

Hernyók a kertben

Rejtélyes kis állatkák


A hernyók hatalmas fejtörést jelenthetnek a kertészek számára, hiszen nemcsak, hogy megszabadulni nehéz tőlük, de néha még a megtalálásuk is kihívást jelenthet – így gyakran csak a nyomaikat látjuk, miután befalták kedvenc zöldségeink leveleit és megdézsmálták termésüket. 


A hernyók nem mások, mint egyszerű lárvák, amelyek türelemmel várják, hogy molylepkévé vagy pillangóvá alakuljanak át. Bár rettentően aranyosak és jó rájuk nézni, a kár, amit a kertünkben okoznak hatalmas fejfájást okozhat – hiszen igazi kis haspókok. Körülöttünk több ezer hernyó is található, mostani cikkünkben azonban csak a kertjeinkben leggyakrabban előfordulókat vesszük számba. Ha olyan hernyóval találkozol a kertedben, amellyel cikkünkben nem, érdemes lehet tovább tájékozódnod. Lássuk, kikkel találkozhatunk a legnagyobb valószínűséggel kertünkben!

hirdetes


A káposztahurkoló


Ezek a hernyók halványzöldek, a hátukon csíkosak. Szívesen esznek kerti zöldeket, például mángoldot, kelkáposztát és salátát. Előfordulhat, hogy apró fehér, kerek tojásaikat a zöldségnövények alsó leveleinek aljára tapasztják. A káposztahurkolók akár másfél hüvelyk (4 cm) hosszúak is lehetnek. Molylepkékké változnak, amelyeknek szárnyaik ezüstös foltokkal vannak ellátva. 


A szarvasféreg


A szarvasféreg kedvenc tápláléka a paradicsomnövény, de előfordulhat, hogy a burgonya-, padlizsán- és paprikanövényeken is találkozhatunk velük. Nagyok, zöldek, és testük végén „szarv” van. Azonban elég nagyok ahhoz, hogy láthatóak legyenek, így könnyen leszedhetők a növényekről. Meglehetősen rövid időn belül elpusztíthatnak egy zöldségnövényt. 

hirdetes


A vágóféreg


Ezek a könyörtelen lények egészen az alapjukig megeszik az új csemetéinket. Régiótól függően különböző színekben léteznek és napközben rejtőzködnek. Egyes fajták a fákon is lakmároznak. Nevük annak köszönhető, hogy szokásuk a növény szára köré csavarodni, és közvetlenül a talaj felszíne fölött levágni. A gyengébb palánták a leginkább veszélyeztetettek. A kifejlett lepkéik ártalmatlanok. 
 

Hogy megtudd, milyen hernyók vannak még és hogyan szabadulhatsz meg tőlük, olvass tovább!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-10-04

Így juthatnak busás támogatáshoz a gazdák - Segítség a gabonaválságban

A magyar mezőgazdaság számára elérhetővé vált egy kamattámogatással segíti a gazdálkodókat az ukrán gabonaválság miatti piaci nehézségek kezelésében.

2023-10-03

5 Októberi fesztivál a Balatonon, amelyek felturbózzák az utószezonos programokat!

Az őszi hónapok nem csak a falevelek gyönyörű színeiben pompáznak a Balaton körül, hanem számos izgalmas fesztivál is várja a látogatókat az utószezonban!

2023-10-03

Imádod a Horrorokat? Akkor Ezt a 6 Horrorfilmes Helyszínt Imádni Fogod!

Most azoknak a filmeseknek és horror rajongóknak állítunk össze egy listát, akiknek az ijesztő filmek keltik fel a fantáziáját. Horrorfilmes helyszínek itt!

2023-10-03

Sosem hallottál még szarvasbőgést? Mutatjuk a legjobb szarvasleső helyeket!

Magyarország gazdag szarvaspopulációval büszkélkedhet, és számos helyen lehetőség nyílik megcsodálni és meghallgatni a különleges szarvasbőgés rivalizálást

2023-10-03

A Keszthelyi-hegység romantikus várromja | Holdfényes túra Rezi várához

A Rezi vár nem csak egy történelmi helyszín, hanem egy romantikus éjszakai kalandra is hív. Könnyen megközelíthető romjainál páratlan a kilátás a Balatonra

2023-10-03

Ezeket az őszi virágokat tedd a muskátli helyett az ablakba

Mire beköszönt az ősz, sokszor az ablakok tele vannak elhalt virágokkal és barnuló, elhasznált növényekkel. Ilyen virágokat tehetsz ősszel az ablakba!

2023-10-03

Ezeket a tipikus tulipánhagyma ültetési hibákat sokan elkövetik ősszel

Mikor kell ültetni ősszel a tulipánokat, mennyire mélyre kell őket ültetni a földbe, milyen távol egymástól, mennyit kell locsolni, kell egyáltalán locsolni?

2023-10-03

Itt van az őszi metszési időszak: Ezeket a metszési hibákat kerüld el!

Az őszi metszés kritikus időszak a kert gondozásában, amely meghatározza a növények fejlődését a következő évszakokban - kerüld el ezeket a metszési hibákat!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

enzoócia (endémia)

kisebb körülhatárolt területeken (egy-egy állományban) jelentkező és nem terjedő fertőző... Tovább

biológiai növényvédelem

a károsítok természetes ellenségeinek védelme, szaporítása és tudatos felhasználása a... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Kertészet Környezetvédelem Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások