Szabadulj meg a kártevő hernyóktól környezetkímélően!

hirdetes

Így tartsd távol a kertedtől a hernyókat!

SFV
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A hernyók gyakran nyár végén és kora ősszel jelennek meg kertjeinkben – amitől mi – valljuk be – általában nem vagyunk túl boldogok. Van, hogy csak a növényeinknek néhány levelét pusztítják el, de van, hogy teljes növényeket zsákmányul ejtenek. Lehet, hogy ezzel teljesen az agyunkra mennek, azonban csak abban az esetben érdemes extrémebb óvó lépéseket tennünk, ha nagy pusztítást végeznek, vagy rengetegen vannak, hiszen természetes ellenségeik is vannak bőven – így pedig a táplálékláncnak is fontos részét képezik.

Hernyók a kertben

Rejtélyes kis állatkák


A hernyók hatalmas fejtörést jelenthetnek a kertészek számára, hiszen nemcsak, hogy megszabadulni nehéz tőlük, de néha még a megtalálásuk is kihívást jelenthet – így gyakran csak a nyomaikat látjuk, miután befalták kedvenc zöldségeink leveleit és megdézsmálták termésüket. 


A hernyók nem mások, mint egyszerű lárvák, amelyek türelemmel várják, hogy molylepkévé vagy pillangóvá alakuljanak át. Bár rettentően aranyosak és jó rájuk nézni, a kár, amit a kertünkben okoznak hatalmas fejfájást okozhat – hiszen igazi kis haspókok. Körülöttünk több ezer hernyó is található, mostani cikkünkben azonban csak a kertjeinkben leggyakrabban előfordulókat vesszük számba. Ha olyan hernyóval találkozol a kertedben, amellyel cikkünkben nem, érdemes lehet tovább tájékozódnod. Lássuk, kikkel találkozhatunk a legnagyobb valószínűséggel kertünkben!

hirdetes


A káposztahurkoló


Ezek a hernyók halványzöldek, a hátukon csíkosak. Szívesen esznek kerti zöldeket, például mángoldot, kelkáposztát és salátát. Előfordulhat, hogy apró fehér, kerek tojásaikat a zöldségnövények alsó leveleinek aljára tapasztják. A káposztahurkolók akár másfél hüvelyk (4 cm) hosszúak is lehetnek. Molylepkékké változnak, amelyeknek szárnyaik ezüstös foltokkal vannak ellátva. 


A szarvasféreg


A szarvasféreg kedvenc tápláléka a paradicsomnövény, de előfordulhat, hogy a burgonya-, padlizsán- és paprikanövényeken is találkozhatunk velük. Nagyok, zöldek, és testük végén „szarv” van. Azonban elég nagyok ahhoz, hogy láthatóak legyenek, így könnyen leszedhetők a növényekről. Meglehetősen rövid időn belül elpusztíthatnak egy zöldségnövényt. 

hirdetes


A vágóféreg


Ezek a könyörtelen lények egészen az alapjukig megeszik az új csemetéinket. Régiótól függően különböző színekben léteznek és napközben rejtőzködnek. Egyes fajták a fákon is lakmároznak. Nevük annak köszönhető, hogy szokásuk a növény szára köré csavarodni, és közvetlenül a talaj felszíne fölött levágni. A gyengébb palánták a leginkább veszélyeztetettek. A kifejlett lepkéik ártalmatlanok. 
 

Hogy megtudd, milyen hernyók vannak még és hogyan szabadulhatsz meg tőlük, olvass tovább!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

2023-01-30

Útmutató a fák és a cserjék késő téli és korai tavaszi metszéséhez

Tekintsd meg listánkat arról, hogy mely fákat és cserjéket kell metszeni a nyugalmi hónapokban – és kapj néhány általános metszési tippet a szezonra!

2023-01-30

Lonc gondozása: Hogyan neveljünk loncot a kertben

Mindenki felismeri a lonc növény kedves illatát és nektárjának édes ízét. De hogyan kell gondozzuk a lonc növényeket a házi kertben, hogy csodásan virágozzon?

2023-01-30

5 romantikus szobanövény, amit ajándékozhatsz Valentin-napra

A tucatnyi vörös rózsa nyüzsgő, rövid életű, illatmentes csokornak megvolt a maga ideje, ami már leágazott. Válassz helyette egy mutatós szobanövényt!

2022-12-29

Figyelem: módosulnak a gazdaságátadás és a földszerzés szabályai

Törvénymódosítás szab határt az osztatlan közös tulajdonban álló területek öröklés miatti további aprózódásának elkerülése céljából. Mutatjuk a részleteket!

2023-01-23

10 újrahasznosított, kreatív alternatíva növények ültetéséhez

Mielőtt egy új cserepet vásárolnál, először nézz körül otthon! Nemcsak spórolhatsz, hanem a kreativitásodat is kiélheted, és egyedi installációt hozhatsz létre!

2022-09-13

5 egyszerű trükk, ami segíthet életben tartani a benti növényeket

Vásároltál egy csodaszép növényt, locsoltad, gondoztad, ennek ellenére elkezdett haldokolni? Van néhány trükkünk, amit bevethetsz a növény életben tartására!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

vírusfertőzések megállapítása

A biztos ->kórisme felállításához a legtöbbször labor vizsgálatokra van szükség. A... Tovább

izotóniás oldat (izoozmotikus oldat)

biológiai értelemben az olyan oldat, amelynek ozmózisos nyomása a sejten belüli ozmózisos... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Kertészet Környezetvédelem Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások