Hernyók ellen sikeresen

hirdetes

Csúnyák és kártékonyak – Így szabadulj meg a hernyóktól a kertben!

Szélesi Ferenc
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Így szabadulj meg a hernyóktól kertedben

Hernyók elleni teendők - Állíts védelmet a hernyók ellen

A hernyók csak azokban a növényekben tehetnek kárt, amiket képesek is elérni. A különböző rovarhálók segíthetnek távol tartani a hernyókat és más kéretlen kártevőket növényeidtől, hogy még petéiket se tudják lerakni rájuk. Az ilyen hálók, vagy fóliaalagutak legnagyobb hátránya, hogy a hasznos, beporzást felelős rovarokat (méhek, lepkék, stb.) is kizárják. Ha tehát rovarok általi beporzást igénylő növényeket termesztesz, ez nem lesz ideális megoldás a hernyók elleni védekezésre. A rovarhálók különösen hasznosak lehetnek az őszi szezon során, amikor az ilyenkor gyakori haszonnövények ehető részei a talaj közelében vannak.

Hernyók elleni teendők - Használj BT-t

A BT, azaz a Bacillus thuringiensis egy hasznos baktérium, ami természetesen előfordul a kerti talajban, és amelyet sokan előszeretettel használnak a különböző kártevők lárvái, hernyói elleni védekezéshez. BT-t több helyről is beszerezhetsz kerti alkalmazásra. Ezek a baktériumok akkor a leghatékonyabbak a hernyók ellen, amikor azok még fiatalok és fejletlenek.

hirdetes

A BT-t az esti órákban ajánlott alkalmazni, amikor a lárvák is aktívan keresik az ennivalót a kertben. Fontos, hogy növényeidre bőven jusson belőlük, hogy a hernyók is elfogyasszák őket. A Bacillus thuringiensis egyik legnagyobb előnye, hogy sem a házi állatokra, sem pedig a madarakra nem jelent veszélyt, sőt, még a hasznos, beporzó rovarok is biztonságban vannak tőle (leszámítva a lepkék lárváit).

hirdetes

Hernyók elleni teendők - Csalogass hasznos rovarokat kertedbe

A kert leghasznosabb rovarjai azok, amelyek valamilyen ragadozó életmódot folytatnak, és elpusztítják a különböző kártevőket. Sok ilyen rovar hernyókkal is táplálkozik, ezért ha kertedbe tudod csalogatni őket, akkor lényegesen kevesebb lárvával kell majd számolnod. Ha mindez nem lenne elég, jó néhány hernyókat vadászó rovar egyszerre beporzást is végezhet virágzó növényeiden, különösen azokon a fajtákon, amelyek őshonosak otthonod területén.

Ehhez többféle virágzó növényt kell telepítened kertedbe, lehetőleg minél közelebb egymáshoz (és a védeni kívánt növényeidhez), hogy a „beporzó ragadozók” minél könnyebben felfigyeljenek rájuk. Igyekezz többféle színű és formájú virágokat összeválogatni, hogy még csalogatóbbak legyenek.

Ha még vendégszeretőbb körülményeket szeretnél kialakítani e rovarok számára, akkor próbálj tartózkodni a különböző rovarirtó vegyszerektől, amik sajnos nekik is árthatnak. Érdemes továbbá valamilyen vízforrást elhelyezni kertedben (pl. madáritatót, vagy egy kis csobogót), illetve csupaszon hagyni egy délre néző részt kertedben, ahol a különböző rovarok megtelepedhetnek.

Heiko Stein képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-05-27

Ismerd meg a kerti Holdviolát – Nem csak a neve miatt olyan különleges

A holdviola (Lunaria annua), más néven ezüstvirág vagy pénzvirág, egy varázslatos növény, amely különleges és megkapó szépséggel bír. Ismerd meg közelebbről!

2023-05-30

Sokan nem tudják, de a rozmaringnak csodás hatásai vannak

A rozmaring egy gyönyörű és illatos gyógynövény, amelyet gyakran használnak kulináris célokra, de kevesen tudják, hogy számos csodás hatása is van az egészségre.

2023-04-24

Mit ültessek májusban? 6 zöldség, amit mindenképpen el kell ültetned májusban!

Mit ültess májusban? Milyen zöldségeket kell májusban ültetni? Uborka, paradicsom, hagyma, és a lista itt még nem ért véget, mutatjuk a teljes listát!

2023-04-18

Nagyon veszélyes most fákat, bokrokat kivágni!- Erre figyelj oda!

A költési időszakban végzett fa- és bokroskivágások veszélyeire hívja fel a figyelmet az MME az MTI közleményében. Szerintünk is nagyon fontos ez a téma!

2023-06-02

A zsálya pozitív hatásai, nem is hinnéd mennyi mindenre jó

A zsálya sokoldalú, egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak. Mutatjuk is a zsálya pozitív hatásait az egészségre!

2023-05-31

Az 5 legszebb Dália fajta – Ha igazi különlegességet szeretnél a kertedbe

Ha érdekelnek a dáliák és szeretnéd megismerni az öt legszebb fajtájukat, akkor olvasd tovább ezt a cikket. Összegyűjtöttük az öt legszebb dáliafajtát!

2023-05-31

A tereprendezési sziklák tisztítása – egyszerű módszerek, hogy újra jól nézzen ki a sziklakert

A sziklakert sziklái könnyen bevonódhatnak mohával vagy szennyeződésekkel, aminek következtében elveszítik eredeti megjelenésüket, viszont egyszerű tisztítani!

2023-05-30

Milyen növényekkel érdemes társítani a levendulát, és miért?

Kártevők elleni védelem, talaj javítás, esztétikai szempontok: ebben a cikkben felfedezheted, mely növényeket érdemes társítani a levendulával, és miért.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

laktáció (tejelés, tejtermelés)

—>idegrendszeri és hormonális befolyás alatt álló élettani folyamat. Az —>ellést... Tovább

Hajdú -Bihar Megyei Földhivatal

Földhivatal A szerv feladatai: A földtulajdon, a földhasználat, a földvédelem, az... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Növényvédelem