Hernyók ellen sikeresen

hirdetes

Csúnyák és kártékonyak – Így szabadulj meg a hernyóktól a kertben!

Bohács Ádám - Kertépítő Technikus
Így szabadulj meg a hernyóktól kertedben

Hernyók elleni teendők - Állíts védelmet a hernyók ellen

A hernyók csak azokban a növényekben tehetnek kárt, amiket képesek is elérni. A különböző rovarhálók segíthetnek távol tartani a hernyókat és más kéretlen kártevőket növényeidtől, hogy még petéiket se tudják lerakni rájuk. Az ilyen hálók, vagy fóliaalagutak legnagyobb hátránya, hogy a hasznos, beporzást felelős rovarokat (méhek, lepkék, stb.) is kizárják. Ha tehát rovarok általi beporzást igénylő növényeket termesztesz, ez nem lesz ideális megoldás a hernyók elleni védekezésre. A rovarhálók különösen hasznosak lehetnek az őszi szezon során, amikor az ilyenkor gyakori haszonnövények ehető részei a talaj közelében vannak.

Hernyók elleni teendők - Használj BT-t

A BT, azaz a Bacillus thuringiensis egy hasznos baktérium, ami természetesen előfordul a kerti talajban, és amelyet sokan előszeretettel használnak a különböző kártevők lárvái, hernyói elleni védekezéshez. BT-t több helyről is beszerezhetsz kerti alkalmazásra. Ezek a baktériumok akkor a leghatékonyabbak a hernyók ellen, amikor azok még fiatalok és fejletlenek.

hirdetes

A BT-t az esti órákban ajánlott alkalmazni, amikor a lárvák is aktívan keresik az ennivalót a kertben. Fontos, hogy növényeidre bőven jusson belőlük, hogy a hernyók is elfogyasszák őket. A Bacillus thuringiensis egyik legnagyobb előnye, hogy sem a házi állatokra, sem pedig a madarakra nem jelent veszélyt, sőt, még a hasznos, beporzó rovarok is biztonságban vannak tőle (leszámítva a lepkék lárváit).

hirdetes

Hernyók elleni teendők - Csalogass hasznos rovarokat kertedbe

A kert leghasznosabb rovarjai azok, amelyek valamilyen ragadozó életmódot folytatnak, és elpusztítják a különböző kártevőket. Sok ilyen rovar hernyókkal is táplálkozik, ezért ha kertedbe tudod csalogatni őket, akkor lényegesen kevesebb lárvával kell majd számolnod. Ha mindez nem lenne elég, jó néhány hernyókat vadászó rovar egyszerre beporzást is végezhet virágzó növényeiden, különösen azokon a fajtákon, amelyek őshonosak otthonod területén.

Ehhez többféle virágzó növényt kell telepítened kertedbe, lehetőleg minél közelebb egymáshoz (és a védeni kívánt növényeidhez), hogy a „beporzó ragadozók” minél könnyebben felfigyeljenek rájuk. Igyekezz többféle színű és formájú virágokat összeválogatni, hogy még csalogatóbbak legyenek.

Ha még vendégszeretőbb körülményeket szeretnél kialakítani e rovarok számára, akkor próbálj tartózkodni a különböző rovarirtó vegyszerektől, amik sajnos nekik is árthatnak. Érdemes továbbá valamilyen vízforrást elhelyezni kertedben (pl. madáritatót, vagy egy kis csobogót), illetve csupaszon hagyni egy délre néző részt kertedben, ahol a különböző rovarok megtelepedhetnek.

Heiko Stein képe a Pixabay -en.
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-01-14

Így gondozd hortenziáidat a téli hidegben

A hortenziák a kert legszebb virágai közé tartoznak, de a téli fagyok súlyos károkat tehetnek bennük. Nézd meg, hogy hogyan védd meg őket a hideg időjárástól!

2021-01-07

Ezért távolítsuk el mindenképp a gyümölcsmúmiákat!

Sokan kérdezték, hogy miért vannak a fákon aszalódott gyümölcsmaradványok és hogy kell-e velük foglalkozni. Most mindenre választ kaphattok, érdemes velem tartani!

2021-01-07

Így védekezz mérgek nélkül a csigák ellen!

Ha gyakran találkozol csigákkal a kertedben, de nem szeretnél mérgeket bevetni ellenük, akkor íme néhány természetes módszer, amivel védekezhetsz ellenük!

2020-12-22

Egészségesebb, szebb növények élesztő segítségével!

Kevesen tudják, de az élesztőt is használhatjuk arra, hogy a növényeink sokkal szebbek legyenek! Cikkünkben elmondom nektek, hogyan alkalmazhatjátok.

2021-03-10

Enyhe fagyok, fagykár – így védekezz ellene, illetve mentsd meg növényeidet

Tavasszal még érheti növényeidet fagykár a már enyhébb fagyok végett. Most mindent megtudhatsz róla - hogyan védekezz ellene, hogyan mentsd meg növényeidet.

2021-09-23

Hasznos tippek - így tartsd karban kertedet ősszel

Ősszel sem áll meg az élet a kertekben – rengeteg kertimunkáról beszélhetünk, melyeket érdemes még és már ilyenkor elvégeznünk. Most hasznos tippeket mutatunk.

2021-09-26

Kihagyhatatlan kerti teendők - ezekről nem szabad megfeledkezned szeptemberben!

Egy jó kertész ősszel készíti elő a tavaszt – mutatom, mikről nem szabad elfeledkezned az ősz első hónapjában! Lássuk, miket végezz el mindenképpen a hónapban!

2021-09-26

Nem kell búcsút mondanod a színes erkélyednek - ezek a növények segíteni fognak!

A színes virágládáknak nem kell az ősz megérkeztével búcsút intened, csupán olyan növényeket kell választanod, melyek kéepsek megtölteni azokat élettel.

További cikkek ebben a témában


fémek korrózió elleni védelme

a gyak.-ban alkalmazott fémek ált. olyan környezetben vannak, amely gyengébb v. erősebb... Tovább

fotocellás magválogató

az erősen eltérő színű magvak szétválogatására szolgáló gép, amely a... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Növényvédelem