Hernyók ellen sikeresen

hirdetes

Csúnyák és kártékonyak – Így szabadulj meg a hernyóktól a kertben!

Bohács Ádám - Kertépítő Technikus
Így szabadulj meg a hernyóktól kertedben

Hernyók elleni teendők - Állíts védelmet a hernyók ellen

A hernyók csak azokban a növényekben tehetnek kárt, amiket képesek is elérni. A különböző rovarhálók segíthetnek távol tartani a hernyókat és más kéretlen kártevőket növényeidtől, hogy még petéiket se tudják lerakni rájuk. Az ilyen hálók, vagy fóliaalagutak legnagyobb hátránya, hogy a hasznos, beporzást felelős rovarokat (méhek, lepkék, stb.) is kizárják. Ha tehát rovarok általi beporzást igénylő növényeket termesztesz, ez nem lesz ideális megoldás a hernyók elleni védekezésre. A rovarhálók különösen hasznosak lehetnek az őszi szezon során, amikor az ilyenkor gyakori haszonnövények ehető részei a talaj közelében vannak.

Hernyók elleni teendők - Használj BT-t

A BT, azaz a Bacillus thuringiensis egy hasznos baktérium, ami természetesen előfordul a kerti talajban, és amelyet sokan előszeretettel használnak a különböző kártevők lárvái, hernyói elleni védekezéshez. BT-t több helyről is beszerezhetsz kerti alkalmazásra. Ezek a baktériumok akkor a leghatékonyabbak a hernyók ellen, amikor azok még fiatalok és fejletlenek.

hirdetes

A BT-t az esti órákban ajánlott alkalmazni, amikor a lárvák is aktívan keresik az ennivalót a kertben. Fontos, hogy növényeidre bőven jusson belőlük, hogy a hernyók is elfogyasszák őket. A Bacillus thuringiensis egyik legnagyobb előnye, hogy sem a házi állatokra, sem pedig a madarakra nem jelent veszélyt, sőt, még a hasznos, beporzó rovarok is biztonságban vannak tőle (leszámítva a lepkék lárváit).

hirdetes

Hernyók elleni teendők - Csalogass hasznos rovarokat kertedbe

A kert leghasznosabb rovarjai azok, amelyek valamilyen ragadozó életmódot folytatnak, és elpusztítják a különböző kártevőket. Sok ilyen rovar hernyókkal is táplálkozik, ezért ha kertedbe tudod csalogatni őket, akkor lényegesen kevesebb lárvával kell majd számolnod. Ha mindez nem lenne elég, jó néhány hernyókat vadászó rovar egyszerre beporzást is végezhet virágzó növényeiden, különösen azokon a fajtákon, amelyek őshonosak otthonod területén.

Ehhez többféle virágzó növényt kell telepítened kertedbe, lehetőleg minél közelebb egymáshoz (és a védeni kívánt növényeidhez), hogy a „beporzó ragadozók” minél könnyebben felfigyeljenek rájuk. Igyekezz többféle színű és formájú virágokat összeválogatni, hogy még csalogatóbbak legyenek.

Ha még vendégszeretőbb körülményeket szeretnél kialakítani e rovarok számára, akkor próbálj tartózkodni a különböző rovarirtó vegyszerektől, amik sajnos nekik is árthatnak. Érdemes továbbá valamilyen vízforrást elhelyezni kertedben (pl. madáritatót, vagy egy kis csobogót), illetve csupaszon hagyni egy délre néző részt kertedben, ahol a különböző rovarok megtelepedhetnek.

Heiko Stein képe a Pixabay -en.
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-06-29

Így mentheted meg kiszáradt növényeidet

A szárazság még a gyökereket is megtámadhatja, amitől a növény végül teljesen kipusztul majd. De van megoldás a kiszáradt növények megmentésére, mutatjuk!

2022-06-23

Kerülendő évelők - ezeket nem biztos, hogy jó ötlet a kertedbe ültetni

Vannak évelő növények, amelyek bár lehet, hogy gyönyörűek, több fejfájást okoznak, mint örömöt hoznak a házhoz. Ezeknek az ültetését gondold át többször is!

2022-06-20

Így tartsd távol a kertedtől a hernyókat!

Te is szeretnél megszabadulni a zöldségeidet megdézsmáló kis kártevőktől? Mutatjuk, hogyan tehetsz ellenük kíméletes módszerekkel! Cikkünkben segítünk!

2022-05-24

5 nyári virág, ami jól tűri a szárazságot

Az öntözés senkinek sem tartozik a kedvenc kerti feladati közé, de nem mindegyik csodaszép nyári virágot kell öntözni. Íme 5 szárazságtűrő nyári virág.

2022-06-29

Milyen gyakran öntözzem a gyepet nyáron?

Szóval milyen gyakran és hogyan kell öntözni a gyepet a nyári hónapokban? Ez egy igen kényes téma, mert ha valami nem jó, akkor nem lesz zöld a fű. Lássuk!

2022-06-29

Ezért kell visszametszeni a paradicsomot! – Trükkök a tökéletes terméshez

Miért hasznos rendszeresen visszametszeni a paradicsomot? A paradicsomok visszametszése igazán fontos, a növény fejlődésének érdekében, tudd meg miért!

2022-06-29

Ezért kellene mindig szódabikarbónát használnod a kertben is!

Ismerd meg a szódabikarbóna kevésbé ismert, ám legalább ennyire jótékony hatásait! 3 tuti tipp, amivel a szódabikarbónával csodát művelhetsz a kertben!

2022-06-29

Darázsfészket találtál a kertben? – Mutatjuk mit kell tenned a darázsfészekkel!

A darázsfajokat nem fenyegeti az eltűnés veszélye, ugyanakkor a fullánkosokat akkor is vétek írtani. De mit kell tenni, ha darázsfészket találunk a ház körül?

További cikkek ebben a témában


fajtatisztaság

1. (növ.) Azt jelenti, hogy a növényi szaporítóanyag (vetőmag, vetőgumó,... Tovább

efozit-alumínium hatóanyagú gombaölő szer

a hatóanyag szisztemikus tulajdonsagú (—>szisztemikus hatású növényvédő szerek);... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Növényvédelem