Tennivaló Egyiptomba utazás előtt, oltassuk-e be magunkat Hepatitisz a és b ellen védőoltás. Iható-e a víz Egyiptomban?

Hogyan készülhet fel egy egzotikus utazásra? Mi kerüljön a családi patikacsomagba? Minden kérdésre választ adunk!

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Itt az egzotikus téli nyaralások ideje. Legtöbbünknek egy-két hét áll rendelkezésére ahhoz, hogy egész évre feltöltődjön. Ezért is fontos, hogy semmi se zavarja meg a pihenést. Az utazási irodák kínálatának átböngészése és az úti cél kiválasztása után érdemes szervezetünket is felkészíteni a nyaralásra!
A fertőző májgyulladás veszélye (hepatitisz B) és az elleni védőoltás vakcina iható e a víz Egyiptomban, kell e védőoltás, hogyan terjed a Hepatitis a fertőző májgyulladás?

A fertőző májgyulladás veszélye (hepatitisz B)

Utazás előtt: oltsunk vagy ne oltsunk?

A fertőző májgyulladás veszélye nem lebecsülendő, emlékezzünk a 2004-bon, Murghadában (Egyiptom) fezajkát, 350 német turistát érintő járványra:

A védőoltás biztos megelőzés. A legjobb védekezés annak érdekében, hogy elkerüljük a hepatitisz A vagy B fertőzést, a vakcináció. A betegség lappangási ideje 2--8 hét_ Hirtelen kezdődik, lázzal, étvágytalansággal, gyengeséggel és hasi fájdalommal, amit hányás, a has jobb felső részén fájdalom, sötét vizelet, világos széklet, a szemen és a bőrön sárgaság követhet. A tünetek 2-3 hét múlva megszűnnek, de a lábadozás 2-3 hónapig is eltarthat. Magától gyógyuló betegség, lefolyását nem lehet gyógyszeres kezeléssel gyorsítani. Súlyosabb lefolyású az idősek és az egyéb okból májbetegek esetében. A fertőző májgyulladásban szenvedő beteg a sárgaság megjelenése előtt már üríti székletével a vírusokat, ez alatt az idő alatt fertőzőképes. A hepatitisz A ellép többféle oltóanyag van forgalomban. Mindegyik előli vírust tartalmaz, és egy- vagy kétéves kortól alkalmazható. A védettség 14-28 nap múlva jön létre. Az első oltás után 6-12 hónap múlva esedékes az emlékeztető oltás, mely után a védettség legalább 10 évig tart. Ha az indulás időpontja és az oltás közötti idő rövidebb két hétnél, akkor fokozottan kell egyéb módon is védekezni.

Hepatitisz A és hepatitisz B ellen kombinált oltóanyag is rendelkezésre áll 1 évnél idősebbeknek. Mindkét betegség ellen három oltás biztosit védelmet.

Fertőző betegségek (hepatitisz)

A leggyakoribb fertőzéseket, betegségeket (p1. hepatitisz A, hastífusz, hasmenés) az étellel, vízzel átvihető kórokozók okozzák. A hepatitisz B nemcsak szexuális úton terjed;
tetoválás, orvosi beavatkozás során is megfertőződhetünk, ha rosszul sterilizált eszközökkel kerülünk kapcsolatba. Az Utazási Egészségügy Nemzetközi Tudományos Társasága ajánlása szerint az egzotikus országok mellett Egyiptomban, Jordániában, Marokkóban, Tunéziában és Törökországban is számolni kell a hepatitisz B-vel.

Segít az oltás és a megelőzés: Gamma-globulin adásával azonnali védettség alakul ki hepatitisz A ellen, de ez csak hat hétig tart. Az elölt vírust tartalmazó első oltás után 6-12 hónapos, a második után 10-15 éves védelem alakul ki. A hepatitisz B elleni immunreakció kialakulásához két alapoltás szükséges (1-2 hónap időközzel), melyeket egy év múlva emlékeztető oltás követ. A három oltás egy életre szóló védettséget biztosít. Hepatitisz A és hepatitisz B ellen kombinált oltóanyag is létezik. Az oltások mellett fontos az óvatosság is. Ha afrikai, ázsiai országba utazik, ne vásároljon az utcán ennivalót, és ne egyen nyers ételeket. Kerülje a tengergyümölcseit és a salátákat is. Csak palackozott
vizet igyon, és ne kérjen jeget az italába. Ne fürödjön tavakban, patakokban, folyókban. A sós tengervíz biztonságosabb.

A tengeri állatok a szennyvíz miatt hordozzák a hepatitisz A vírust

A Földközi-tengerben található kagylók csaknem negyven százaléka hepatitisz A vírussal fertőzött, a betegség azonban védőoltással megelőzhető. Egy német-olasz tanulmány szerint a tengeri állatok a szennyvíz miatt válnak a májgyulladást okozó vírus hordozójává. Bár a betegséget csak a nyersen fogyasztott kagylóktól lehet elkapni, a térségbe utazóknak érdemes két héttel az indulás előtt beoltatni magukat.

A Földközi-tengerben található kagylók csaknem negyven százaléka hordozza a hepatitis A vírust - derül ki egy német-olasz tanulmányból. Fertőző májgyulladást azonban szinte kizárólag a nyersen fogyasztott állatok okoznak, a hőkezelés ugyanis megsemmisíti a kórokozókat. A betegség tünetei 2-3 héttel a fertőzött étel fogyasztása után jelentkeznek, általánosan rossz közérzet, gyengeség, hasi panasz, hányinger kíséretében - mondta az Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Oltóközpont vezetője. Jelenik Zsuzsanna hozzátette, hogy ezek után alakul ki a sárgaság, ami a bőrön és a szemfehérjén látható, a széklet világos, a vizelet sötét színűvé válik. A gyógyulás 2-3 hétig is eltarthat, de a lábadozás hosszabb időt vesz igénybe. Felhívta a figyelmet a gyermekekre, akiknél a betegség enyhe tüneteket okoz, esetleg fel sem ismerik, viszont a környezetet a fertőzéssel veszélyeztetik. A betegséget azokon a területeken található kagylók okozzák, ahol a szennyvizet a tengerbe vezetik, mert az állatok egyfajta szűrőként működnek, így a legtöbb kagylóban megtalálható a fertőzés. Jelenik Zsuzsanna elmondta, hogy a betegség védőoltással megelőzhető.

Olasz kutatók három éven át vizsgálták a Dél-Olaszország öt régiójának halpiacairól származó kagylókat: Bari, Brindisi, Foggia, Calabria és Nápoly környékéről - számolt be róla az origo hírportál. A vizsgálati minták majdnem húsz százaléka hepatitis A -val fertőzött volt. A leggyakoribb járványokat Dél-Olaszországban észlelték. Egy másik vizsgálat szerint a Görögországból vagy Spanyolországból származó kagylókban és tengeri állatokban is kimutatható volt a vírus megléte. A fertőzés veszélye a déli, mediterrán államokban és a fejletlenebb országokban nagyobb. Míg egy mediterrán országban tízmillió emberre ezernél több megbetegedés jut évente, Magyarországon ugyanennyi emberből mindössze néhány százan kapják el a betegséget.

Forrás: http://www.utazaselott.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

dongásság (mellkasszélesség)

a bordafal legtávolabbi pontjainak egymástól való távolsága, közvetlenül a lapocka... Tovább

ikrek (gemini)

egyidejűleg világrajött, egyazon vemhességből származó magzatok; lehetnek egypetés ikrek,... Tovább

Tovább a lexikonra