Hogyan készítsünk fenyő illatú ecetes tisztítószert

Készítsd el ezt a fenyőecetes tisztítószert csupán két hozzávalóból, fillérekért!

ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Adj egy kis fenyőágat az ecethez, hogy természetes tisztítószert készíts, amely sokkal ünnepibb illatú, mint a bolti! Nem titok, hogy a fehér ecet kiváló háztartási tisztítószer, de nem ez a legkellemesebb illatú lehetőség, és bár illóolajat lehetne beletenni, nagyon sok mindenre lenne szükség hozzá. Próbáld ki inkább ezt az egyszerűbb receptet!

fenyő illatú tisztítószer

Fenyőecetes tisztítószer házilag

Amikor először megláttam egy TikTok-trükköt, amely a karácsonyi fenyőtűk ecetbe való áztatását mutatta be egy ünnepi illatú otthoni tisztítószerhez, tudtam, hogy ki kell próbálnom. Végül is egy kicsit túl szépnek tűnt, hogy igaz legyen. Az első gondolatom az volt, hogy az ecettel tisztítva kissé ragacsos lesz a végeredmény, vagy egyáltalán nem lesz fenyőszagú. Kiderült, hogy mindkét tekintetben tévedtem.

Az elmúlt három hétben próbára tettem ezt a házi készítésű tisztítószert és azt kell mondani, hogy bevált!

HOGYAN KÉSZÍTSÜNK FENYŐILLATÚ ECETET TISZTÍTÓSZERHEZ

Bár mindannyian tudjuk, hogy az ecet hatékony tisztítófolyadék, különösen jó a vízkő eltávolításában vagy az ablakok csíkmentessé tételében, senki sem szereti az illatát (kivéve a salátaöntetben). Azonban sokkal olcsóbb és kevésbé káros a környezetre, mint sok erősen illatosított, kereskedelmi forgalomban kapható tisztítószer, tehát ha hatékonyan tudjuk illatosítani, miért ne?

A tisztításhoz használt ecet illatosítása nem új keletű folyamat, sőt, az ecet narancshéjjal történő illatosítása már évek óta létezik. Ennek a fenyőillatú ecetnek azonban több előnye is van, mint hogy karácsonyra kellemes illatú legyen egy otthonod. Tanulmányok kimutatták, hogy a fenyőtűk bizonyos antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek, így a fenyőillatú ecetes tisztítószer jó antibakteriális spray általános használatra otthonában.

Íme, hogyan készítheted el mindössze három lépésben!

1.    Vágj le pár ágat a karácsonyfából

A fenyőillatú tisztítószer elkészítésének első lépése, hogy szedj néhány tűlevelet a fáról vagy a karácsonyi koszorúról. A különböző fenyőfák különböző illatúak, így a lombozat típusa ennek megfelelően megváltoztathatjuk a permet illatát.

A legjobb eredmény érdekében törekedj arra, hogy friss ágszakaszokat vágj le, mivel a fáról már leesett tűk gyakran már elkezdték elveszíteni az illatukat. Ha kültéri fákról gyűjtöd össze az ágakat, feltétlenül rázd meg őket, és még egy kis vízzel is átmoshatod, hogy megbizonyosodj arról, hogy mentesek a kis rovaroktól – csak utána szárítsd meg őket!

2.    Áztasd az ágakat, amíg csak lehet!

Míg a tűket a kezdetektől fogva áztathatod ecetben egy spray-palackban, azt tapasztaltam, hogy a tűk légmentesen záródó befőttesüvegbe való áztatása, valamivel jobb eredményeket hoz, és lehetővé tette, hogy tartalékoljunk. Így egy ecetes oldatot készíthetsz, amelyet később más tisztítószerekbe is keverhetsz.

Egyszerűen összenyomtam az összes fenyőágamat (összesen körülbelül öt kis ág fér bele) az üvegbe, mielőtt beleöntöttem a sima fehér ecetet, amíg az ágak teljesen el nem merültek. Rázártam a fedelet, hogy ne tudjon több levegő bejutni, és az ecet ne szivárogjon ki, mielőtt hűvös, sötét helyen hagytam az üveget – az enyémet a konyhai mosogató alá tettem – és ameddig csak lehetett, hagytam benne ázni.

Két hét a minimum, de minél tovább hagyod, annál erősebb lesz a fenyőillat.

3.    Töltsd át egy spray-palackba

Miután az ecet sötét, arany színűvé vált, a tisztítószer készen áll. A módszer kipróbálása érdekében a tisztítómat csak három hétig hagytam zavartalanul a tégelyben, és bár fenyőszagot biztosan éreztem, nem volt olyan erős, mint szerettem volna. Ettől függetlenül a folyamat határozottan eltávolította az ecet fanyar szagát.

Miután elsötétült, és elérte azt a kellemes illatot, egy tölcsér segítségével öntsd át csak a folyadékot egy tiszta, üres szórófejes flakonba, hogy könnyebb legyen a házi tisztítószer használata. Bármikor tudjuk hígítani vízzel, ha erősnek gondoljuk a szert.

Lezárás után az ecet korlátlan ideig használható marad.

HOGYAN HASZNÁLJUK A FENYŐILLATÚ ECETET

Mint sok házi készítésű tisztítószer, a fenyőillatú ecet is közvetlenül használható tisztításhoz, vagy oldatokba keverve célzott tisztításhoz otthon. Fontos, hogy ismerkedj meg azzal, hogy mit nem szabad ecettel tisztítani, mielőtt az egész házat átsúrolod vele a károk elkerülése érdekében.

1.    ZSÍR- ÉS VÍZKŐOLDÓ

Míg otthoni takarításkor gyakran célszerűbb az ecetet vízzel hígítani, van néhány olyan eset, amikor a fenyőillatú ecet a legtisztább formájában csodákat tesz. Fürdőszoba takarítása során például fenyőecetet használhatunk a zuhanyokban és a csapokon lévő makacs vízfoltok eltávolítására.

Hasonlóan működik a konyha takarításakor is, az ecet egyenesen megtisztítja a vízfoltokat és a zsírlerakódást a rozsdamentes acélon.

2.    CSÍKMENTES ABLAKTISZTÍTÁSHOZ


Mixing egyenlő arányban desztillált víz (csak forraljunk fel vizet, és hagyjuk kihűlni, hogy ezt otthon készítsük) és a fenyőecet hatékony ablaktisztító, amely segít eltávolítani a zsírt és megakadályozza a csíkok kialakulását. A jó hír az, hogy ez a módszer a tükrök csíkok nélküli tisztítására is alkalmas.

Fontos tudni, hogy az ecet ilyen módon történő hígítása azt jelenti, hogy nem marad el olyan sokáig, mint tisztán tartva. A vízzel hígított fenyőecet eltarthatósága körülbelül két hónap, nem pedig a végtelenség.

3.    ÁLTALÁNOS TISZTÍTÓSZERKÉNT

A fenyőecetes oldat legáltalánosabb módja az otthonomban használt többcélú spray volt. Felhígítottam egy fél csésze ecetet három csésze desztillált vízzel és egy mosogatószerrel, hogy ne legyen olyan kemény. Ez azután általában használható a munkalapok, mosogatók, asztalok és még a padlók letörlésére is.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

aktinomikózis (actinomycosis, sugárgomba-betegség)

a kórokozó baktérium, az Actinomyces bovis szm.-ban többnyire a száj nyálkahártyáján... Tovább

nadálytő (Symphytum)

az érdeslevelűek (Boraginaceae) családjának nemzetsége. Nedves réteken, mocsaras területen,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek