notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hatszázhatvan szarvasbikát már kilőttek

Hirdetés

Hatszázhatvan szarvasbikát már kilőttek

MTI, Gazdakör

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A kilőhető szarvasbikák több mint felét, mintegy 660 példányt már a szarvasbőgés időszakában elejtették Zala megyében - tájékoztatta Lázár Attila, a Zala Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal vadászati főfelügyelője az MTI-t.

Hatszázhatvan szarvasbikát már kilőttek
A puskavégre került példányok 54 százaléka érmes minősítést ért el, a szakszerűtlen elejtések aránya pedig 20 százalék körül alakult. Az elmúlt évekhez képest felgyorsult a folyamat; a szeptemberi időszakban már nemcsak a kapitális bikákat ejtik el, hanem a fejlődésben lévő egyedeket is. Két évvel ezelőtt a szarvasbőgés idején 710 szarvasbikát ejtettek el, ebből 78 százalék kapott érmes minősítést, amelynek 58 százaléka aranyérmes volt - hangsúlyozta Lázár Attila.
Hirdetés

 

Lapozz tovább, ha érdekel a szavarsbika vadászatról szóló cikkünk!

Hatszázhatvan szarvasbikát már kilőttek

A trófeasúlyok az elmúlt évekhez képest az idén kiemelkedően magas, rekordértéket mutattak; 3 példány trófea súlya haladta meg az eddigi rekord 14 kilogrammot, és további 4 trófea volt a 12 kilogramm feletti.

Hatszázhatvan szarvasbikát már kilőttek

A legnagyobb, 14,5 kilogramm trófeasúlyú gímbikát - ami 9 millió forintjába került a kilövő vadásznak - a Zalaerdő Zrt. területén magyar bérvadász lőtte ki. A magyarok évről évre egyre nagyobb számban vesznek részt a vadászatokon; Zala megyében az állami vadászvizsgához kötött vadászjegyet mintegy 2400 sportvadász váltotta ki. A külföldi vendégvadászok közül a februárban lezárult évadban 2200 kiváltott vadászati engedéllyel az osztrákok vezették a listát, míg az olaszok 480, a németek pedig 450 engedélyt váltottak ki. A zalai erdőkben kisebb létszámban cseh, szlovén, svájci, szlovák, dán, francia és belga bérvadászok is részt vesznek.

Hatszázhatvan szarvasbikát már kilőttek

A gímbikát január 31-ig lehet vadászni, a kilövési terv szerint mintegy 590 példány kerülhet még puskacsőre, de az elkövetkező időszak inkább a selejtezés és a tarvad vadászat ideje. Novembertől januárig kerül sor a terelő vadásztokra és vaddisznóhajtó vadászatokra. A 2010-11-es vadászati évben 6 ezer őz, 11.000 vaddisznó, 50 muflon és 120 dámszarvas kilövésére kaptak a vadászok engedélyt.

Hatszázhatvan szarvasbikát már kilőttek

A vadászati főfelügyelő hozzátette; az elmúlt két évben mintegy 560 millió forintot fordítottak mezőgazdasági vadkárra. A mezőgazdasági kultúrákban a vaddisznó okozza a legnagyobb pusztítást, letarolja a növényeket és veszélyezteti a kukoricaföldeket, ahol most van a betakarítási ideje. A vaddisznók száma folyamatosan emelkedik, ezért többet is kell kilőni közülük.


MTI

Gazdakör

Forrás: www.eu-info.hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
385 231
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
385 231
Közösség

számosállat

áll.-statisztikai, valamint üzemszervezési mértékegység, amely különböző fajú, fajtájú,... Tovább

hizlalás

vágóra szánt állatok tartása, a testtömeg mesterséges gyarapítása céljából. Régebben a... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 105

Átlagos értékelés: 4.8

Állatok