A Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség felhívta a figyelmet, hogy a kereskedelmi forgalomban lévő kenyerek több mint egyharmada nem felel meg a Magyar Élelmiszerkönyvben leírtaknak, ugyanis sótartalmuk jóval meghaladja a határértéket. só, sótart

hirdetes

Háromszor annyi sót eszünk, mint amennyit kellene

K. V.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség felhívta a figyelmet, hogy a kereskedelmi forgalomban lévő kenyerek több mint egyharmada nem felel meg a Magyar Élelmiszerkönyvben leírtaknak, ugyanis sótartalmuk jóval meghaladja a határértéket. 

A Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség felhívta a figyelmet, hogy a kereskedelmi forgalomban lévő kenyerek több mint egyharmada nem felel meg a Magyar Élelmiszerkönyvben leírtaknak, ugyanis sótartalmuk jóval meghaladja a határértéket. só, sótart
A társaság által elvégzett kutatásban áruházláncok és nagyobb pékségek kínálataiból 14 fehér és félbarna kenyér vett részt. A laboratóriumi vizsgálatból kiderült, hogy 5 termékben, vagyis a vizsgált termékek több mint egyharmadában túl magasnak állapították meg a sótartalmat.
 
Nem ez volt az első ilyen vizsgálat a Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetségtől. Korábban már végeztek teszteket zsemléken is. Az eredmények akkor sem voltak kielégítőek. Ott is az derült ki, hogy a kelleténél sósabb volt a termék, sőt az állaguk sem volt kielégítő.
 
Háromszor annyi sót eszünk, mint amennyit kellene

Komoly probléma az élelmiszerek rejtett sótartalma

Tóth Gábor, élelmiszeripari mérnök szerint az élelmiszerek rejtett sótartalma komoly probléma hazánkban. Egy átlagember naponta 5 gramm, vagyis 1 teáskanálnyi sót vinne be szervezetébe, ha betartaná a megengedett határértéket. A kenyérben 10 dekagrammonként áltagosan 1,5-2 gramm só van, tehát egy kiló kenyérben 15-20 gramm. Egy magyar átlagember 15-20 deka kenyeret eszik meg naponta, ami azt jelenti, hogy már ezzel az egy élelmiszerrel 2,2-4 gramm sót vesz magához, amivel már meg is közelítette az 5 grammos határértéket. Ezért az élelmiszerek otthoni sózása nem hozható közvetlen összefüggésbe a túlzott sófogyasztással, hanem az olyan élelmiszerekben, mint a sajtok, felvágottak, chipszek, margarinok, stb. rejtett sótartalma okolható, hogy napi sóbevitelünk 14 gramm, ami majdnem háromszorosa az elfogadottnak.
hirdetes

Kérdezzük az eladót a sótartalomról

Annak ellenére, hogy az olyan 24 órán belül elfogyasztott élelmiszeripari termékekre, mint a kenyér, vagy a zsemle, nem kötelező címkét tenni, a fogyasztó bátran megkérdezheti a forgalmazót, mert tudnia kell az általa forgalmazott termék összetételét, és kérésre kötelező tájékoztatást adnia.
hirdetes
 
Háromszor annyi sót eszünk, mint amennyit kellene

A pékek fogadalmat tettek, hogy csökkentik a sótartalmat

A pékszövetség önkéntes vállalást tett az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetnek (OÉTI), hogy a pékáruk sótartalmát kér lépcsőben összesen 16 %-kal csökkentik. Emellett ösztönözni fogják a vállalkozásokat, hogy az élesztős módszer helyett alkalmazzák a klasszikus kovászos eljárást a kenyereknél. A klasszikus eljárás visszahozására azért van szükség, mert az élesztővel történő előállítás során nem képződnek olyan aromaanyagok, mint a hagyományos eljárás során, ezért több sót kell hozzáadni a kenyérhez. A kovászolással így szintén csökkenthető a sótartalom.
 
A szervezet által tett javaslatokat az OÉTI elfogadta, így 2015-től, majd második lépcsőben 2018-tól mérséklődni fog a pékáruk sótartalma. 
 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

félig függesztett munkagépek

a traktorhoz kapcsolódó és az erőgép hidraulikájával működtethető munkagépek azon... Tovább

31/2006. (IV. 29.) FVM-GKM-PM együttes rendelet

Az egyes géntechnológiával módosított takarmányok behozataláról és forgalomba hozataláról... Tovább

Tovább a lexikonra
Gazdaság