Évelők fejlődése

hirdetes

Tudtad? Ezért kell három évet várni, hogy csodaszép legyen az évelő!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Érdemes három évet várni az évelőkre

A második év: Ébredés

Évelő növényeid a második évben döntenek majd úgy, hogy végre feltörnek a talajból, hogy végre te is megcsodálhasd őket. Ilyenkor ébrednek fel álmukból, ha úgy tetszik. A második évben se számíts persze túl sok újdonságra, hiszen még csak most veszi kezdetét a talaj feletti növekedés és fejlődés. Ha például spárgát ültettél, akkor csak néhány szárat látsz majd az ágyásban. Ne feledd továbbá, hogy a gyökerek még a második év során is fejlődnek. Az ébredés tehát még nem hoz bőséges termést, de csak légy türelmes…

A harmadik év: Megugrás

Készülj fel rá, hogy a harmadik év sokkal eseménydúsabb lesz, mint az előző kettő összesen. Amennyiben évelő növényeid egészségesek és kellően gondoskodtál róluk, könnyen lehet, hogy óriási mennyiségű termést szüretelhetsz majd róluk – talán többet is, mint amennyit fel tudnál használni.

hirdetes

Két év elteltével évelő növényeidnek rengeteg idejük volt rá, hogy hatalmas gyökérzetet növesszenek maguknak, ami a harmadik évben egy látványos „megugrást” eredményez majd. Gyökereik lehetővé teszik számukra, hogy nagy mennyiségű tápanyagot vehessenek fel a talajból, és persze ilyenkor kezdik majd el felhasználni azokat is, amiket az előző évek során elraktároztak magukban.

Kezdetét veszi a virágzás és a termés. Az évelők ekkor már kevesebb műtrágyát igényelnek, sokkal inkább konkrét tápanyagokra lehet szükségük. Ha például leveleik miatt termeszted őket, akkor nitrogént kapjanak, ha pedig virágaikért és terméseikért, akkor foszfort és káliumot adj nekik.

hirdetes

Készülj a meglepetésekre

Sokan meglepődve tapasztalják, hogy évelőik a harmadik évben milyen látványosan megugranak a fejlődésben és a hozamban, hiszen az előző két év eseménytelensége után már nem számítanak sok mindenre. Egyeseket teljesen váratlanul fogadja a rengeteg termés, amivel talán nem is tudnak mit kezdeni. Érdemes a harmadik évre felkészülni különböző tartósító technikákkal és felszerelésekkel. Csinálj hegyet a mélyhűtőben, vedd elő a befőttes üvegeket, és így tovább.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

30/2006. (IV. 12.) FVM rendelet

az állatlétszámhoz kötött támogatási jogosultság országos tartalékból való... Tovább

fattyazás

a kukorica főhajtása a talajszinti csomókból gyakran erőteljes mellékhajtásokat (fattyú)... Tovább

Tovább a lexikonra
virág