Évelők fejlődése

Tudtad? Ezért kell három évet várni, hogy csodaszép legyen az évelő!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Tudtátok, hogy az évelő növények három év után válnak csodálatosan szép ékké a kertben? Pedig így van, mostani cikkemben azt is elmondom nektek, miért kell várnunk három évet és mit tehetünk ez idő alatt, hogy mesések legyenek! 

Érdemes három évet várni az évelőkre

A kertészkedés egy végtelenül hálás hobbi, van abban valami megmagyarázhatatlanul izgalmas, amikor a retek vagy a borsó az ültetés után csupán néhány nappal kibújik a talajból. Ha azonban évelőket ültetsz, akkor sokkal, de sokkal több időt kell várnod erre az élményre. De miért? A következőkben az évelő növények fejlődésében merülünk majd el, hogy kiderítsük, mire számíthatsz, ha ilyeneket ültetsz kertedben.

Az évelők fejlődése

Egy évelő növény fejlődését három fő szakaszra oszthatjuk: az „alvó” szakaszra, az „ébredő” szakaszra és a „megugró” szakaszra. Az egynyári növények egész életciklusukat egyetlen év alatt élik le, tehát minden egyes másodpercet ki kell használniuk, hogy nagyra nőhessenek, bőségesen teremhessenek, és felmagozhassanak abban a néhány hónapban.

Így tesznek többek között a paradicsomok, a saláták, az uborkák és a répák is, amelyek mind elpusztulnak, miután termést hoznak. Ezeket a növényeket a következő évben újra kell ültetni, ha ismét szüretelni szeretnél róluk. Az évelő növényeknek ezzel szemben sokkal több idejük van a fejlődésre, amit kényelmesen ki is használnak. Sok kezdő kertész csalódottan tapasztalja, hogy hosszú távra tervezett ágyásaiban alig tapasztal mozgolódás, miután évelőket ültetett kertjébe. Ezekhez a növényekhez bizony sok türelemre lesz szükség, ugyanis általában három évre van szükségük, hogy jelentős mennyiséggel teremhessenek. Mi történik tehát e három év alatt? Lássuk!

Az első év: Alvás

Amikor az ember magokat ültet kertjébe, a következő napokban rendszeresen rájuk pillant, hogy megnézze, kibújtak-e már a csírák a talajból. A legtöbb egynyári növény esetében ez néhány nap, vagy egy-két rövid hét alatt bekövetkezik, az évelő növényeket azonban hiába várod hetekig, vagy akár hónapokig. Semmi baj, hiszen vehetsz előre nevelt palántákat is, amik sokkal gyorsabban kifejlődnek majd, mint a magok, nem igaz? Nem, sajnos nem.

Az így telepített évelők talán mozgolódnak majd egy kicsit, de általánosságban gyengék lesznek, és nem hogy termések, levelek sem nagyon nőnek majd rajtuk. Ennyire lusták lennének ezek az évelő növények? Nos, a helyzet az, hogy az első év során minden növekedés a talajszint alatt zajlik, amiből fentről gyakorlatilag semmit sem érzékelünk. Az „alvó” szakasz során az évelő növények összetett gyökérzetüket növesztgetik – hasonlóképpen a kisbabákhoz, akiknek életük első évében rengeteg alvásra van szükségük.

Hasonlóképpen az évelő palánták is ezt csinálják, tehát nem lazsálnak, csak nem látod, hogy mi minden történik a talajban. Természetesen mindez egy nagyon fontos szakasz az évelők életciklusában, hiszen ezek a megerősödött gyökerek biztosítanak majd stabil alapot számukra a következő évekre. Az első évben tehát ne lepődj meg, ha látszólag semmi sem történik az ágyásokban. Nézzük a további éveket, a következő oldalon folytatom! 

Jenő Szabó képe a Pixabay -en.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

66/2007. (VII. 26.) FVM rendelet

a 2007. évben tavaszi fagykárt szenvedett mezõgazdasági termelõk hitelhez jutási... Tovább

Prestige (CSBA 4651-14)

Tavaszi árpa Cél: sörárpa Leírás:A fajta növekedési típusa korai fejlõdési stádiumban... Tovább

Tovább a lexikonra
virág