Hangyák a kertben: így űzd el a kertedből a hangyákat!

Ellepték a hangyák a kertem, mit tegyek?

Kiss Jázmin, kertész
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A kertünkben élő hangyák gyakran vegyes érzelmeket váltanak ki a kertészekből. Bár a legtöbb hangya faj valójában nem okoz komoly károkat, jelenlétük néha zavaró lehet, különösen, ha fészkeik megjelennek a pázsiton vagy a cserépben nevelt növények között. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy mit tehetünk a hangyák ellen, anélkül, hogy károsítanánk őket vagy a környezetet.

Hangyák ellen

Hangyák a kertben: ártalmasak vagy hasznosak?

A hangyák természetes részét képezik a kerti ökoszisztémának. Főként növényi nedveket, gyümölcsöket, levéltetvek mézharmatát, kis rovarokat és más gerinctelen állatok tojásait fogyasztják. Bár ez utóbbi hasznosnak tűnhet, a hangyák levéltetvekkel való kapcsolata problémát jelenthet. A hangyák „termesztik” a levéltetveket, mert édes mézharmatuk vonzza őket. Emellett megzavarhatják a levéltetvek ragadozóit, így elősegítve a levéltetvek szaporodását, ami a növények károsodásához vezethet.

Mit esznek a hangyák?

A hangyák étrendje változatos. Főként növényi nedveket, gyümölcsöket és a levéltetvek által termelt mézharmatot fogyasztják. Egyes hangyákat különösen vonz a cukor, ami miatt bejuthatnak az otthonunkba is, ha van könnyen elérhető táplálékforrás, mint például egy nyitott cukorzacskó vagy egy rosszul lezárt lekváros üveg.

A hangyák csípnek?

Bár a hangyák többsége nem jelent komoly veszélyt az emberre, a vörös hangyák (Myrmica) csípése kellemetlen lehet. Ez azonban többnyire csak kisebb irritációt okoz, és a vörös hangyák ritkák a kertekben. Más hangyák is haraphatnak, de ritkán szúrják át a bőrt. A csípés éles fájdalommal járhat, amely gyorsan elmúlik, amikor eltávolítjuk a hangyát.

Hogyan lehet megszabadulni a hangyáktól a lakásban?

1.    Fertőzés forrásának felderítése: Először is, próbáljuk meg kideríteni, honnan jönnek a hangyák és miért. Gyakran valamilyen elérhető élelmiszerforrás vonzza őket. Távolítsuk el a forrást, és a hangyák visszatérnek a szabadba.
2.    Ecet használata a hangyanyomok eltávolítására: A hangyák feromonokat hagynak maguk után, hogy más hangyákat is az élelemforráshoz irányítsanak. Ezen illatok eltávolítására használjunk fehérecetes oldatot (egy rész ecet három rész vízhez), és töröljük le a nyomokat nedves ruhával.
3.    Illatosított olajok alkalmazása: A hangyák elriasztására használjunk erős illatú borsmenta- vagy levendulaolajat. Keverjük vízzel, és permetezzük a belépési pontokra, például ablakpárkányokra és ajtókeretekre.

Hogyan lehet megszabadulni a hangyáktól a kertben?

A kertben lévő hangyák többnyire nem ártanak, sőt, hasznosak is lehetnek, mivel más kártevőket fogyasztanak. Azonban, ha a hangyák fészket raknak egy cserépben, az problémát okozhat a növény gyökérgömbjének sérülése miatt. Ilyen esetben próbáljuk meg a cserepes növényt rendszeresen öntözni, mivel a hangyák a száraz környezetet kedvelik, így máshol keresnek majd új fészkelőhelyet. Fontos, hogy ne áztassuk túl a növényt, mert ez megölheti a hangyákat.

Hangyák a pázsiton

A pázsiton lévő hangyafészkek bosszantóak lehetnek, de nem okoznak komoly károkat. A magas fűben lévő hangyadombok kezelése során inkább a fű nyírására és gondozására fókuszáljunk, mintsem a hangyák elleni vegyszerek használatára. A természetes módszerek előnyösebbek a kert ökoszisztémájának megőrzése szempontjából.

Nem mérgező módszerek a hangyák elriasztására

A rovarölő szerek használata helyett válasszunk környezetbarát megoldásokat. Az ecet, az illatosított olajok és a rendszeres öntözés mind hatékony módszerek lehetnek a hangyák elriasztására anélkül, hogy károsítanánk őket vagy a környezetet. A hangyák ugyanis fontos szerepet játszanak a kerti ökoszisztémában, és sok más élőlény, például madarak és kétéltűek táplálékforrásai.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-17

Állatbarát tippek pele ellen: így űzd el a kertedből

A kertészkedés örömeit beárnyékolhatják a nemkívánatos kártevők, például a pele. Ezek a kis rágcsálók, bár aranyosnak tűnnek, komoly károkat okozhatnak.

2024-07-23

A legszebb őshonos, magyar virágok, amiktől egy oázis lesz a kerted

A magyar virágok gyönyörűek, mutatunk néhány őshonos fajtát, amiktől burjánzó kerted lesz. Ezektől az őshonos, magyar virágoktól egy igazi oázis lesz a kerted.

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-22

Kerti növények szaporítása egyszerűen! Nézd meg, hogyan!

A kerti növények szaporítása egy igazán örömteli feladat. Most mutatunk néhány hasznos információt, ami segít sikeresen szaporítani kedvenc növényeidet.

2024-07-22

Kiirthatatlan gyomnövények a kertben? Ezektől minél előbb szabadulj meg!

Vannak olyan gyomnövények, amelyek mindent megtesznek azért, hogy átvegyék az uralmat a kertben. Vedd fel velük a harcot, olvasd el cikkünket a gyomokról.

2024-07-22

Mit ültess a fák alá? Ellenálló, árnyéktűrő növények a kertben

Vannak olyan árnyéktűrő növények, amelyek jól érzik magukat a fák tövében is. Tippek a fák alatti ültetéshez, hogy növényeid árnyékos helyen is jól fejlődjenek.

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

szulák (Convolvulus)

A szulákfélék (Concolvulaceae) családjának nemzetsége. Apró sz. v. folyondár (C. arvensis... Tovább

talajvíz

az a vízkészlet, amely az első vízzáró rétegen felül helyezkedik el, itt a kőzetszemcsék... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Házi kert kert