notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Halat az asztalra, hazai halászati termékek fogyasztásának regionális megoszlása

hirdetes

Halat az asztalra

Szanyi Judit, Halászati Terméktanács

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A halhús nemcsak finom, de egészséges is. Ez talán sokaknak nem elég meggyőző ahhoz, hogy a konyhában hetente egyszer halételt készítsenek. Ha viszont megismerik azt a sokféle ételt, amit halhúsból lehet elkészíteni, akkor már erősebb lehet a késztetés. Mindezt pedig csak fokozhatjuk azzal, ha a halfajok között is válogatunk. Sőt, azt is megválaszthatjuk, hogy milyen formában visszük el. Van, aki maga szereti tisztítani, mások feldolgozottan viszik haza. Egyre szélesebb tehát a vásárló elé táruló skála.
Halat az asztalra, hazai halászati termékek fogyasztásának regionális megoszlása

Az élelmiszerfogyasztásban kitüntetett szerepük van az állati eredetű fehérjéknek. A hazai fogyasztás mintegy felét, a hús és állati termékek (tej, tojás) teszik ki. Az 1990-es évtizedben azonban táplálkozás minőségének romlását, összetételének kedvezőtlen alakulását mutatja, hogy mind a tápanyagfogyasztás mennyisége, mind a minősége romlott. Az állati eredetű fehérje fogyasztása mintegy 20%-kal visszaesett. Kétségtelen, hogy az élelmiszerek közül a hús fogyasztása reagál a legérzékenyebben a jövedelmi helyzet változására.

Az összes húsfogyasztásunkban a legnagyobb részarányt a sertéshús és a baromfihús képviseli. A marhahús, belsőségek és egyéb húsfélék mintegy 15%-ot jelentenek. Halhús-fogyasztásunk pedig az 5%-ot is alig éri el.

Világviszonylatban az egy főre eső éves halhús-fogyasztás átlagosan 13 kg. Az EU országaiban ez az érték 22 kg/fő/év. Hazánkban pedig mindössze 2,8 kg/fő/év. Népegészségügyi szempontból a minimálisan javasolt mennyiség 5 kg/fő/év, ami azt jelenti, hogy hetente 10 dkg halhúst kellene elfogyasztanunk. Ehhez elegendő, ha hetente egyszer halételt teszünk asztalunkra. Így étrendünk változatosabbá válik, és emellett jelentősen csökkenthetjük a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

Halételek készítése és rendszeres fogyasztása területenként változik. Vannak olyan megyék, városok, ahol a hal mindennapi eledel és nem csupán az ünnepi asztalra kerül. Az alábbi ábra mutatja, hogy a halászati termékek fogyasztása hazánkban milyen eltéréseket mutat.

 

A hazai halászati termékek fogyasztásának regionális megoszlása.

Forrás: PÉTERFI M. – SZŰCS I. – BALÁZS L.: „A halfeldolgozó szakágazat hatáselemzése – a halfeldolgozás specifikus szakágazati programja” Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, Budapest, 2000. 1-54 p. (Témavezető: PÉTERFI M.) (ágazati szakanyag)

A hazai halfogyasztás növeléséhez a termelési oldalról adottak a lehetőségek. Hazánk vízrajzi és klimatikus adottságai kedveznek az édesvízi haltermelésnek és halászatnak. Az ágazat évszázados hagyományokkal rendelkezik, amelyeket kiegészítenek a mindig újabb részletekkel bővülő, modern technológiai ismeretek. A magyarországi halhústermelés alapvetően a halastavi termeléshez kötődik. Mintegy 22.500 ha tóterület adja a teljes termés közel 70%-át. Ehhez hozzájárulnak még a víztározók és a természetes vizek halzsákmányai is, közel 140.000 ha területről.

hirdetesA haltermelés sajátossága, hogy az ország egyes térségeiben jellemző gazdálkodási tevékenység, míg másutt szinte hiányzik.Az ország tógazdasági haltermésének 80%-át három régió adja: Észak-Alföld, Dél-Alföld és Dél-Dunántúl. A teljes termés közel 70%-a ponty, melynek oka, hogy a tavak népesítési szerkezetét úgy érdemes kialakítani, hogy fenntartható legyen a tó ökológiai egyensúlya, ugyanakkor gazdaságos legyen a termelés. 1996 óta az Országos Mezőgazdasági és Minősítő Intézet felügyelete alatt tudatos pontytenyésztés folyik hazánkban. Így a tógazda a körültekintő fajtaválasztással és a gondos tartástechnológiával ízletes pontyot kínálhat vevőinek.

A halfogyasztás növelésének másik fő szereplője maga a fogyasztó. Hiába vannak a kiváló adottságok, ha kicsi a piac. A halfogyasztás megcélzott növelése, a táplálkozási tradíciók módosítása érdekében kiemelt fontossága van a marketing munkának. A halászati ágazat szakmai vezetése 1999-ben dolgozta ki a hazai termelésű élőhal és halkészítmények, kiemelten a ponty fogyasztásának növelését célzó programját, melynek igen fontos eleme az AMC által biztosított közösségi marketing tevékenység. Az országszerte rendezett halünnepek, halétel-főző versenyek népszerűek. Eredményük, hogy a fogyasztók az ünnepek mellett, a hétköznapokon is egyre inkább az asztalra teszik a különböző halételeket.

hirdetes

Az elmúlt évben az összes étkezési haltermelés 19.660 tonna volt, melyből 12.850 tonna a tógazdasági termelésből származott. Természetesen a megtermelt mennyiség nem teljes egészében a hazai fogyasztást szolgálja. Termelésünk 15%-a megjelenik a határainkon kívüli piacokon is, ugyanakkor elsősorban tengeri halakból importra kényszerülünk. Az itthon megtermelt hal nagy része mindezidáig élve került a fogyasztóhoz. Az elmúlt évtized azonban azt mutatja, hogy a fogyasztói igények kielégítése érdekében törekedni kell a feldolgozottság mértékének növelésére. Ezt a célt szolgálja a hal-feldolgozóipar fejlesztése azáltal, hogy új, korszerű üzemek épülnek, illetve a meglévőket korszerűsítik. Hazánkban 11 halfeldolgozó üzem van. Jelenleg az étkezési hal 15-17%-a kerül feldolgozott termékként forgalomba. Ez az érték az elkövetkezendő években növekedni fog, amit segítenek a hipermarketek terjeszkedése is.

Évről évre egyre nagyobb volumenben jelennek meg a piacon az intenzív halnevelő telepek halfajai; köztük az afrikai harcsa, az angolna, a pisztráng, a kecsege és egyéb tokfélék. Ezek a halfajok igen kedveltek a vásárlók körében. Elsősorban választékbővítő szerepük van, a tógazdasági halaktól eltérő ízvilágot képviselnek.

Karácsony közeledtével ismét fő szerepet kap a hal a konyhában. Az egész éves halforgalom közel 25%-a erre az időszakra tehető. A termelők részéről nem is lehet gond a karácsonyi halellátás, hiszen idei haltermésünk közel azonos a tavalyival. Mindenki megtalálja tehát az ünnepi halétel elkészítéséhez a kívánt alapanyagot. Bátran kísérletezzenek a konyhában! A jövő évi „Hal Éve” programsorozat keretében, május 17-19. között megrendezésre kerülő „Halételek Országos Ünnepén” Budapesten, a Hajógyári szigeten, ki-ki megmutathatja a legfinomabb, halból készült „remekművét”.

 

Forrás: Agrárágazat

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
842 235
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
2 370 233
Közösség

klón (sarjnemzedék)

az egyetlen anyanövényről elkülönített szaporítószervekből kihajtott származékok összessége. Tovább

granulátumszóró

vetőgéphez csatlakozó v. vetőgépbe beépített, önálló, ill. adapterként használt,... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 166

Átlagos értékelés: 4.8