Hagymafajták bemutatása - ezekert érdemes Neked is ismerned

Amit sokan nem tudnak – Ebben különböznek a hagymafajták egymástól!

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Ismerjétek meg a különböző hagymafajtákat

Hagymafajták jellemzői - Fehér hagyma

A fehér hagymák kinézetre (méretben) sokban hasonlítanak a sárga hagymákra, azonban valamivel világosabbak náluk, ízük pedig édesebb és tisztább, mint sárga rokonaiké. Ízük olyan gyengéd, hogy akár nyersen is fogyaszthatók. A sárga hagymákkal ellentétben a fehér hagymák ízét nem befolyásolják a szezonok.

Válaszd ki a kemény, sértetlen darabokat, amik méretükhöz képest nehéznek érződnek. Akárcsak a sárgákat, a fehér hagymákat is hűvös, sötét helyen kell tárolni. Enyhe ízüknek és ropogós textúrájuknak köszönhetően a fehér hagymákat nyersen szokás fogyasztani, de tökéletesek salátákban és pizzákon is.

Hagymafajták jellemzői - Lilahagyma

A lilahagymák a hazai konyhák gyakori vendégei. Méretükben a fehér és a sárga hagymákhoz hasonlítanak, de színükben persze jellegzetesen eltérnek azoktól. Előszeretettel ropogtatják őket nyersen is, így élvezhető ugyanis leghatározottabban az ízük. Ez az íz főzéssel némileg enyhül és édeskésebbé válik. Akárcsak a sárga hagymák, a lilahagymák is enyhébb, édeskés ízt kínálnak, ha nyáron takarítják be őket, ez az íz pedig jelentősen megerősödik a téli hónapok során.

A kemény, sértetlen lilahagymák a legfinomabbak. Lehetőleg sötét, hűvös helyen tartsd őket, jól szellőző zöldséges szatyorban (mint a fehér és a sárga hagymákat). A lilahagymák tökéletesek savanyításra, de pizzákon és salátákban is kitűnőek. 

Hagymafajták jellemzői - Mogyoróhagyma

A mogyoróhagymák a francia konyha népszerű vendégei, ahol olyan klasszikus szószokba kerülnek bele, mint például a mignonette. Ezen kívül az ázsiai gasztronómiában is gyakran megjelennek, többek között curry receptek szerves részeként. A beszédes nevű mogyoróhagymáknak valójában többféle formája és mérete is létezik. A nyugati mogyoróhagymák kisebbek és vékonyabbak, színük pedig világosabb, mint a vöröshagymáké.

Ezeknek rózsaszínes-narancssárgás, papírszerű héjuk van, húsuk pedig lilásabb. Ezzel szemben az ázsiai, keleti mogyoróhagymák nagyon aprók és mélyen lila színűek. A mogyoróhagymák íze enyhébb, mint a vöröshagymáké, de erősebb, mint a sárgáké, és kissé a fokhagymákéra emlékeztet. Téli tárolásuk során a mogyoróhagymák íze intenzívebbé válik.

Keresd a kemény, kompakt szemeket, amiknek fénylő, sértetlen héja van. Tárold őket száraz, hűvös, sötét helyen, ahol akár egy hónapig is felhasználhatók maradnak. A mogyoróhagymákat vékonyra vágva és pirítva gyakran használják Thai curry-s ételeken, de a Vinaigrette szószok egyik népszerű hozzávalója is.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

gayal (Bos [Bibos] gaurus frontalis)

a ->szarvasmarha-félék családjába tartozó, sötétbarna-feketevörös színű hátsó-indiai... Tovább

ecetsav

az egyik legfontosabb —>karbonsav. Könnyen képződik —>aerob szervezetek hatására... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség