a hagyma a legjobb társnövény: Tudtad, hogy ha a hagymát ezek a növények mellé ülteted, akkor sokkal jobb termést fognak hozni, sőt, még a kártevők is messziről elkerülik őket? Mutatjuk!

A legsokoldalúbb társnövény: ültess hagymát ezek a növények mellé a kertedben

NA
Frissítve: 2024.06.01
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Míg a hagyma termesztése viszonylag egyszerű feladat, bonyolultabb megfontolás, hogy mit érdemes termeszteni a közelében. A hagyma megfelelő kísérőnövényeinek hozzáadásával a kert bőséges, ízletes és kártevőmentes termést eredményezhet. A hagyma fő szerepe társnövényként, mint kártevőirtó, így a többi növénynek nagyobb esélye van a sikerre; rendkívül sok társnövény lehetősége van a hagymának, így bátran válogathatsz a még jobb termés érdekében. 
 

Hagyma ültetése

Spenót 

A spenótot gyakran megtámadják éhes rovarok, akik szeretnek a zöld leveleket rágcsálni. Ha a spenótot hagymás növényekkel tarkítod, az segít távol tartani ezeket a kártevőket, és ugyanúgy élvezheted munkája gyümölcsét, mint a kerti betolakodók.

Káposztafélék 

A káposztafélék családjába tartozó növények nagyszerű kísérőnövények a hagyma számára, mivel nagyon érzékenyek a rovarok által okozott károkra, és a bosszantó rágcsálók kedvenc falatjai. Ha hagymát káposzta, karfiol, brokkoli, kelkáposzta és kelbimbó közelébe ülteted, az egy felbecsülhetetlen értékű módja annak, hogy megakadályozd, hogy ezek az apró kártevők elfogyasszák a termést, mielőtt lehetőséged nyílna a betakarításra.

Paprika 

Ez az édes vagy csípős zöldség rovarokat és rágcsálókat vonzhat a kertben. A hagyma azonban remekül elűzi a rovarokat a paprikanövényektől és összezavarja az éhes rágcsálókat a kellemetlen hagyma szagával. Ha a kettőt együtt ültetjük, valószínűbb, hogy ezek az értékes paprikák túlélik a szezont.

Padlizsán

Ez a sokoldalú zöldség egy újabb tökéletes társ a hagyma mellé ültetéshez, nem csak a haszon kedvéért, ami fantasztikus, hanem az íz miatt is. A padlizsán, a hagyma és a paradicsom együtt ültetése gyakorlatilag arra készteti a hozzávalókat, hogy elképesztően friss ratatouille-t készítsünk azokon a meleg nyári éjszakákon, amikor a friss levegőn való vacsorázás szinte adja magát a kertben. 

Eper

A listán szereplő legtöbb elemhez hasonlóan, ha hagymát ültetsz a szamócáid közelébe, távol tartod a kártevőket az édes, piros bogyós terméstől, így élvezheted nyugodtan a termésed, anélkül, hogy a kertedben gyakran megforduló rovarokat vagy szőrös állatokat kellene lesned.

Burgonya

A burgonya, a burgonyafélék családjába tartozó gyökérzöldség, ugyanazokkal a dolgokkal rendelkezik, mint a hagyma. Úgy tűnik, a legnagyobb előny az, hogy a hagyma elriasztja a kártevőket a burgonya megfertőződésétől.

Saláta 

A hagyma és a saláta tökéletesen illeszkedik egymáshoz egy ételben ás a kertben is. A salátát a rovarok és a rágcsálók is megennék, de a hagyma szerepe van miatt ez nem tud megtörténni. Ha felmelegszik az idő, ültesd együtt ezt a kettőt néhány paradicsom mellé, és készíts salátát egy finom ételhez.

Sárgarépa 

A hagyma segít megakadályozni, hogy a kártevők ne jussanak el a sárgarépádig azáltal, hogy összezavarja az illatokat erős, jellegzetes aromájával és levezeti a kártevőket az édes illatú zöldség nyomáról, amit keresnek. Mindkét növénynek ugyanazok a feltételek, és hasonló a tenyészidőszakuk is, így a kártevőirtó előnyökkel kombinálva szinte a legjobb társnövény a répának a hagyma.

Kamilla 

Egyes gyógynövények és hagyma nagyszerű kerti párosként szolgálnak. Az egyik ilyen különösen a kamilla. Eddig a listán szereplő növényeket mind segítették a közelben lévő hagymás ültetések, de ez a helyzet itt fordítva van. Ha kamillát ültetsz a hagyma mellé, észrevehető lendületet ad a hagymának, és fokozza annak ízét.

Cékla

A cékla kiváló társnövény a hagyma számára, mivel hasonló talaj- és vízigényekkel rendelkezik. A cékla és a hagyma együtt ültetése előnyös, mert a hagyma segít távol tartani a céklát megtámadó kártevőket, mint például a levéltetveket és a répalegyeket. Emellett a cékla gyökérzete nem verseng közvetlenül a hagyma gyökereivel, így mindkét növény egészségesen fejlődhet egymás közelében. A kertben való együtt ültetésük így biztosítja, hogy mindkét növény a lehető legjobb körülmények között növekedjen, miközben megóvják egymást a kártevőktől.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

91/2008. (VII. 24.) FVM-EüM együttes rendelet

A növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhetõ... Tovább

hegyi rét

a tengerszint felett 600 m-nél magasabb fekvésű rét. Termése többnyire kevesebb, de jobb... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség