Termesszünk gyümölcsöket árnyékban

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Árnyékban termeszthető gyümölcsök - Tippek/trükkök szakértőktől!

Bohács Ádám - Kertépítő Technikus

Sokaknak gondot okoz a gyümölcstermesztés, mégpedig azért, mert árnyékos kerttel rendelkeznek. Cikkünk elsősorban nekik szól, nézzük, milyen gyümölcsöket termeszthetünk árnyékban, és természetesen azt is elmondom, hogyan! 

Árnyéktűrő gyümölcsök

Rengeteg olyan gyümölcs létezik, amit az ember akár a saját kertjében is megtermeszthet magának. Ez sokak számára okos döntés, hiszen a bolti gyümölcsök nem csak drágák, hanem különféle vegyszerekkel is kezelhetik őket, amiket az ember nem szívesen tesz a családja elé.

Azonban sokan meg sem próbálkoznak a gyümölcstermesztéssel, mondván kertjük, vagy udvaruk nem kap elegendő természetes fényt ehhez. Szerencsére azonban számos olyan árnyéktűrő gyümölcs létezik, amelyek gyengébb fényviszonyok mellett is sikeresen termeszthetők otthonod körül! Ha te is ilyen helyzetben vagy, akkor a következő cikk neked szól! Íme néhány hasznos tipp az árnyékban termesztett gyümölcsökhöz!

Mérd fel kertedet

Az első lépés alaposan felmérni kerted fényviszonyait, ugyanis nem mindegy, hogy félárnyékos, vagy mindig erősen árnyékos területen kell gazdálkodnod. Lényeges szempont még, hogy száraz, vagy nyirkos árnyékos helyek vannak-e kertedben (egy lejtő alja például általában nyirkosabb lesz).  Végezetül, vedd figyelembe, hogy melyik égtáj felé néznek kerted részei.

hirdetes

Ez fogja meghatározni, hogy mennyi napfényt kapnak majd a nap bizonyos szakaszaiban, illetve a különböző évszakokban. Kertedben nézelődve hamar rájössz majd, hogy nem minden árnyék egyforma. Talán olyan területeid is vannak, amik csak bizonyos napszakokban árnyékosak, és olyanok is, amik sosem kapnak napfényt. Valójában akkor kapsz majd teljes képet kerted fényviszonyairól, ha legalább egy egész éven keresztül megfigyeled, hogy hogyan járja körül a nap.

hirdetes

Gondoskodj a növények tápanyagairól

Az árnyékban termesztett gyümölcsök tápanyag-utánpótlása éppen olyan fontos, mint a kert többi részében gondozott növényeké. Sőt, figyelembe kell venned, hogy mivel kevesebb napfényt kapnak, már így is nehezebb dolguk lesz jól teljesíteniük kertedben, ezért biztosítsd, hogy tápanyagokban sose szenvedjenek hiányt.

Javítsd kerti talajod termőképességét komposzt és/vagy trágyák hozzáadásával, mielőtt elültetnéd növényeidet, és később „etetés” gyanánt is. Szerezz árnyéktűrő gyümölcsöket kertedbe, nézzük, melyek a leginkább alkalmasak erre a célra, a következő oldalon mindent bemutatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-10-14

Használd a természet erejét - Az esővízgyűjtés művészete

Víz hiányában a növényeink illetve gyepünk hamar száradásnak indul, és lehet, hogy mikor eljutnánk oda, hogy orvosoljuk azt már késő. Így folyamatosan kell biztosítanunk a megfelelő mennyiségű vizet növényünk és gyepünk számára.

2020-10-11

Hogyan válassz kerítést?

A kerítés privát szférát teremt, megakadályozza, hogy idegenek lépjenek be ingatlanunkra, kívül tartja a vadállatokat, belül a házi kedvenceinket, ha szükséges szélárnyékot ad, kialakítása pedig nagyban befolyásolhatja ingatlanod értékét is, ezért nem mindegy, milyet választasz.

2020-10-06

Poloskacsapdák készítése házilag - Bevált módszerek mindenkinek!

Poloskacsapdák készítése saját kezűleg sem lehetetlen, megmutatom, hogyan készíthettek sikeresen fillérekből poloskacsapdát saját kezűleg!

2020-10-06

Régen még a poloska is más volt – A zöld vándorpoloska bemutatása

A zöld vándorpoloska kártétele, a zöld vándorpoloska bemutatása. Most mindent elmondunk nektek a zöld vándopoloskáról, a zöld vándorpoloska kártételéről.

2020-10-19

Alakítsunk ki sünbarát kertek - Praktikus tippek szakértőktől!

Sünbarát kert kialakítása, elmondom, hogyan alakíthatsz ki könnyedén praktikus sünbarát kertet. Segíts a süniknek te is, hozz létre sünbarát kertet!

2020-08-10

Augusztusi természeti kincs – Így használd fel a fekete bodzát!

A fekete bodza a természet egyik nagy ajándéka, a fekete bodzát sokféleképpen fel lehet használni, a fekete bodzának számtalan jótékony hatása van, most te is megtudhatsz mindent a fekete bodzáról!

2020-09-14

Az ősz legszebb dísze - Páponya, az elfeledett bogyós csodagyümölcs

Régen szinte mindenki ismerte a páponyát, leginkább azért, mert az ősz egyik legszebb dísze volt. Mostani cikkemben elmondom, hogyan használhatjátok fel a páponyát!

2020-08-17

Az almafa leggyakoribb betegségei, és az ellenük való védekezési módok

Az almafa betegségei, minden, amit tudni érdemes az almafa betegségeiről és az almafa betegségei elleni védekezésről. Nézzük, mire érdemes odafigyelni az almafa betegségei esetében.

További cikkek ebben a témában
hirdetes


tyúkgalambok

a —>galambok azon fajtacsoportjának az elnevezése, ameiynek tartása jellegzetesen... Tovább

istállótrágya

alomanyaggal kevert szilárd és híg ürülék (szerves trágyák). Az állatfajnak és az... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs Házi kert