Termesszünk gyümölcsöket árnyékban

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Árnyékban termeszthető gyümölcsök - Tippek/trükkök szakértőktől!

Bohács Ádám - Kertépítő Technikus

Sokaknak gondot okoz a gyümölcstermesztés, mégpedig azért, mert árnyékos kerttel rendelkeznek. Cikkünk elsősorban nekik szól, nézzük, milyen gyümölcsöket termeszthetünk árnyékban, és természetesen azt is elmondom, hogyan! 

Árnyéktűrő gyümölcsök

Rengeteg olyan gyümölcs létezik, amit az ember akár a saját kertjében is megtermeszthet magának. Ez sokak számára okos döntés, hiszen a bolti gyümölcsök nem csak drágák, hanem különféle vegyszerekkel is kezelhetik őket, amiket az ember nem szívesen tesz a családja elé.

Azonban sokan meg sem próbálkoznak a gyümölcstermesztéssel, mondván kertjük, vagy udvaruk nem kap elegendő természetes fényt ehhez. Szerencsére azonban számos olyan árnyéktűrő gyümölcs létezik, amelyek gyengébb fényviszonyok mellett is sikeresen termeszthetők otthonod körül! Ha te is ilyen helyzetben vagy, akkor a következő cikk neked szól! Íme néhány hasznos tipp az árnyékban termesztett gyümölcsökhöz!

Mérd fel kertedet

Az első lépés alaposan felmérni kerted fényviszonyait, ugyanis nem mindegy, hogy félárnyékos, vagy mindig erősen árnyékos területen kell gazdálkodnod. Lényeges szempont még, hogy száraz, vagy nyirkos árnyékos helyek vannak-e kertedben (egy lejtő alja például általában nyirkosabb lesz).  Végezetül, vedd figyelembe, hogy melyik égtáj felé néznek kerted részei.

hirdetes

Ez fogja meghatározni, hogy mennyi napfényt kapnak majd a nap bizonyos szakaszaiban, illetve a különböző évszakokban. Kertedben nézelődve hamar rájössz majd, hogy nem minden árnyék egyforma. Talán olyan területeid is vannak, amik csak bizonyos napszakokban árnyékosak, és olyanok is, amik sosem kapnak napfényt. Valójában akkor kapsz majd teljes képet kerted fényviszonyairól, ha legalább egy egész éven keresztül megfigyeled, hogy hogyan járja körül a nap.

hirdetes

Gondoskodj a növények tápanyagairól

Az árnyékban termesztett gyümölcsök tápanyag-utánpótlása éppen olyan fontos, mint a kert többi részében gondozott növényeké. Sőt, figyelembe kell venned, hogy mivel kevesebb napfényt kapnak, már így is nehezebb dolguk lesz jól teljesíteniük kertedben, ezért biztosítsd, hogy tápanyagokban sose szenvedjenek hiányt.

Javítsd kerti talajod termőképességét komposzt és/vagy trágyák hozzáadásával, mielőtt elültetnéd növényeidet, és később „etetés” gyanánt is. Szerezz árnyéktűrő gyümölcsöket kertedbe, nézzük, melyek a leginkább alkalmasak erre a célra, a következő oldalon mindent bemutatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-08-11

Mit mikor szüreteljünk? - Szakértői tanácsok mindenkinek!

Szüretelés ideje, a szüretelés módja. Mikor szüreteljünk és hogyan végezzük el a szüretelést? Mindent elmondunk nektek a szüretelésről, tartsatok velünk!

2020-08-10

Minden, ami buxus – A buxus ültetése, gondozása, metszése, növényvédelme

A buxus gondozása, a buxus metszése, a buxus növényvédelme, mindent elmondunk nektek a buxusról. A buxus ültetésétől egészen a buxus téli védelméig mindent megtudhattok!

2020-08-07

Leyland-ciprus, az örökzöld csoda – Tippek/trükkök szakértőtől!

A Leyland-ciprusok tökéletesen tudják helyettesíteni a tujákat, sőt, sokkal szebbek és ellenállóbbak a Leyland-ciprusok, most te is megtudhatsz mindent a Leyland-ciprusokról!

2020-08-07

Medencék karbantartása kezdő medencetulajdonosoknak!

A medence karbantartásához nem kell profinak lennie senkinek, viszont van egy-két dolog, amit mindenképpen érdemes tudni, most ezt mutatjuk meg nektek!

2020-08-11

A világ legszuperebb gyomnövénye – A kövér porcsin felhasználása

A kövér porcsin a világ legfantasztikusabb gyomnövénye, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a kövér porcsinról, a kövér porcsin felhasználásáról!

2020-07-13

Ezért együnk sok szőlőt – Íme, a szőlő jótékony hatásai!

A szőlőnek számtalan jótékony hatása van, amiről az emberek többsége nem is tud. Mostani cikkemben elmondok nektek mindent a szőlő jótékony hatásairól, fogyasszuk együtt a szőlőt!

2020-08-10

Augusztusi természeti kincs – Így használd fel a fekete bodzát!

A fekete bodza a természet egyik nagy ajándéka, a fekete bodzát sokféleképpen fel lehet használni, a fekete bodzának számtalan jótékony hatása van, most te is megtudhatsz mindent a fekete bodzáról!

2020-07-29

Így rakd el tartósítószer nélkül az őszibarackot!

Ha valaki azt hinné, hogy tartósítószer nélkül már nem is lehet eltenni télire zöldséget, gyümölcsöt, az téved. Most elmondok nektek egy egyszerű receptet, amivel tél idején is friss barack befőttet ehettek majd!

További cikkek ebben a témában
hirdetes


láprét

a vízrendezett lápon levő —>gyep. Termését ritkábban szénává szárítva, inkább... Tovább

vemhesség (graviditás)

Emlősökben az anyaállat állapota a fogamzástól az ->ellésig v. a ->vetélésig. A v.-i idő... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs Házi kert