Termesszünk gyümölcsöket árnyékban

hirdetes

Árnyékban termeszthető gyümölcsök - Tippek/trükkök szakértőktől!

Bohács Ádám - Kertépítő Technikus

Sokaknak gondot okoz a gyümölcstermesztés, mégpedig azért, mert árnyékos kerttel rendelkeznek. Cikkünk elsősorban nekik szól, nézzük, milyen gyümölcsöket termeszthetünk árnyékban, és természetesen azt is elmondom, hogyan! 

Árnyéktűrő gyümölcsök

Rengeteg olyan gyümölcs létezik, amit az ember akár a saját kertjében is megtermeszthet magának. Ez sokak számára okos döntés, hiszen a bolti gyümölcsök nem csak drágák, hanem különféle vegyszerekkel is kezelhetik őket, amiket az ember nem szívesen tesz a családja elé.

Azonban sokan meg sem próbálkoznak a gyümölcstermesztéssel, mondván kertjük, vagy udvaruk nem kap elegendő természetes fényt ehhez. Szerencsére azonban számos olyan árnyéktűrő gyümölcs létezik, amelyek gyengébb fényviszonyok mellett is sikeresen termeszthetők otthonod körül! Ha te is ilyen helyzetben vagy, akkor a következő cikk neked szól! Íme néhány hasznos tipp az árnyékban termesztett gyümölcsökhöz!

Mérd fel kertedet

Az első lépés alaposan felmérni kerted fényviszonyait, ugyanis nem mindegy, hogy félárnyékos, vagy mindig erősen árnyékos területen kell gazdálkodnod. Lényeges szempont még, hogy száraz, vagy nyirkos árnyékos helyek vannak-e kertedben (egy lejtő alja például általában nyirkosabb lesz).  Végezetül, vedd figyelembe, hogy melyik égtáj felé néznek kerted részei.

hirdetes

Ez fogja meghatározni, hogy mennyi napfényt kapnak majd a nap bizonyos szakaszaiban, illetve a különböző évszakokban. Kertedben nézelődve hamar rájössz majd, hogy nem minden árnyék egyforma. Talán olyan területeid is vannak, amik csak bizonyos napszakokban árnyékosak, és olyanok is, amik sosem kapnak napfényt. Valójában akkor kapsz majd teljes képet kerted fényviszonyairól, ha legalább egy egész éven keresztül megfigyeled, hogy hogyan járja körül a nap.

hirdetes

Gondoskodj a növények tápanyagairól

Az árnyékban termesztett gyümölcsök tápanyag-utánpótlása éppen olyan fontos, mint a kert többi részében gondozott növényeké. Sőt, figyelembe kell venned, hogy mivel kevesebb napfényt kapnak, már így is nehezebb dolguk lesz jól teljesíteniük kertedben, ezért biztosítsd, hogy tápanyagokban sose szenvedjenek hiányt.

Javítsd kerti talajod termőképességét komposzt és/vagy trágyák hozzáadásával, mielőtt elültetnéd növényeidet, és később „etetés” gyanánt is. Szerezz árnyéktűrő gyümölcsöket kertedbe, nézzük, melyek a leginkább alkalmasak erre a célra, a következő oldalon mindent bemutatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-06-30

A 10 leggyakoribb paradicsombetegség

Semmi sem hasonlítható a frissen szedett paradicsom ízéhez. Akármilyen gyakran is ápoljuk azonban növényeinket, néha egy-egy betegség megtámadja a kertünket.

2022-06-30

Legyen Neked is gyönyörű beporzó-kerted!

Szeretnél gyönyörű lepkéket és egyéb hasznos rovarokat csalogatni a kertedbe? Hozz létre beporzókertet őshonos növényekből és teremts otthont a beporzóknak!

2022-06-30

Komposztálás kávézaccal

Minden nap legalább kétszer főzöl kávét, vagy van a közeledben egy jófej kávézós, aki neked adja a használt zaccot? Superértékes tápanyag lehet a kertedben!

2022-06-30

A tökfélék Monosporascus gyökérrothadása

A tökök monosporascus gyökérrothadása a sárgadinnye és más kisebb méretű tökfélék súlyos betegsége. A dinnyetermesztésben meglehetősen új, de nagy probléma.

2022-06-30

Royal Raindrops – a legszebb díszalmafa

Szeretnél egy igazán különleges, színes, élénk és gyönyörű fát a kertedbe? Válaszd a ragyogó Royal Raindrops díszalmafát! Mutatjuk, hogyan érdemes gondoznod!

2022-06-22

A cseresznyék szüretelése és tárolása

A cseresznyék szüretelése egy aprólékos folyamat. A megfelelő szüretelési módszerrel biztosíthatod, hogy fáid egészségesek maradjanak és bőségesen teremjenek.

2022-06-28

C-vitamin fontossága

A C-vitamin minden nap nélkülözhetetlen vitaminforrás szervezetünk számára. Sokféleképpen erősíti egészségünket. De miért olyan jó, és mit kell tudni róla? Ebből a cikkből kiderül.

2022-06-24

Mentsd meg az idei diótermést! Terjed a gyilkos kór!

Mi a felelős a tömeges diótermés pusztulásért? Hogyan menthetjük meg a diótermést, hogy ősszel legyen mit betakarítani? Dióburok-fúrólégy elleni védekezés

További cikkek ebben a témában


biobeton

nád- és szalmatörmelékből, valamint egyéb hasonló ->melléktermékekből készült... Tovább

Orosháza Városi Önkormányzat Kossuth Lajos Mezõgazdasági Szakközépiskolája

Szakközépiskola Képzések: Agrárközgazdasági és áruforgalmazó technikus; ... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs Házi kert