Termesszünk gyümölcsöket árnyékban

hirdetes

Árnyékban termeszthető gyümölcsök - Tippek/trükkök szakértőktől!

Bohács Ádám - Kertépítő Technikus

Sokaknak gondot okoz a gyümölcstermesztés, mégpedig azért, mert árnyékos kerttel rendelkeznek. Cikkünk elsősorban nekik szól, nézzük, milyen gyümölcsöket termeszthetünk árnyékban, és természetesen azt is elmondom, hogyan! 

Árnyéktűrő gyümölcsök

Rengeteg olyan gyümölcs létezik, amit az ember akár a saját kertjében is megtermeszthet magának. Ez sokak számára okos döntés, hiszen a bolti gyümölcsök nem csak drágák, hanem különféle vegyszerekkel is kezelhetik őket, amiket az ember nem szívesen tesz a családja elé.

Azonban sokan meg sem próbálkoznak a gyümölcstermesztéssel, mondván kertjük, vagy udvaruk nem kap elegendő természetes fényt ehhez. Szerencsére azonban számos olyan árnyéktűrő gyümölcs létezik, amelyek gyengébb fényviszonyok mellett is sikeresen termeszthetők otthonod körül! Ha te is ilyen helyzetben vagy, akkor a következő cikk neked szól! Íme néhány hasznos tipp az árnyékban termesztett gyümölcsökhöz!

Mérd fel kertedet

Az első lépés alaposan felmérni kerted fényviszonyait, ugyanis nem mindegy, hogy félárnyékos, vagy mindig erősen árnyékos területen kell gazdálkodnod. Lényeges szempont még, hogy száraz, vagy nyirkos árnyékos helyek vannak-e kertedben (egy lejtő alja például általában nyirkosabb lesz).  Végezetül, vedd figyelembe, hogy melyik égtáj felé néznek kerted részei.

hirdetes

Ez fogja meghatározni, hogy mennyi napfényt kapnak majd a nap bizonyos szakaszaiban, illetve a különböző évszakokban. Kertedben nézelődve hamar rájössz majd, hogy nem minden árnyék egyforma. Talán olyan területeid is vannak, amik csak bizonyos napszakokban árnyékosak, és olyanok is, amik sosem kapnak napfényt. Valójában akkor kapsz majd teljes képet kerted fényviszonyairól, ha legalább egy egész éven keresztül megfigyeled, hogy hogyan járja körül a nap.

hirdetes

Gondoskodj a növények tápanyagairól

Az árnyékban termesztett gyümölcsök tápanyag-utánpótlása éppen olyan fontos, mint a kert többi részében gondozott növényeké. Sőt, figyelembe kell venned, hogy mivel kevesebb napfényt kapnak, már így is nehezebb dolguk lesz jól teljesíteniük kertedben, ezért biztosítsd, hogy tápanyagokban sose szenvedjenek hiányt.

Javítsd kerti talajod termőképességét komposzt és/vagy trágyák hozzáadásával, mielőtt elültetnéd növényeidet, és később „etetés” gyanánt is. Szerezz árnyéktűrő gyümölcsöket kertedbe, nézzük, melyek a leginkább alkalmasak erre a célra, a következő oldalon mindent bemutatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-06-13

Hogyan termessz egészséges zöldégeket konyhakertedben? Most segítünk!

Te is szeretnél ropogós, egészséges zöldségeket termeszteni konyhakertedben? Mostani cikkünkben elmondjuk, mikre érdemes odafigyelned konyhakertedben!

2021-06-12

Mire érdemes odafigyelni egy sziklakert kialakításakor? Most segítünk!

Szeretnél Te is egy sziklakertet udvarodba, kertedbe, de nem tudod, hogyan kezdj neki? Mostani cikkünkben mindent összegyűjtöttünk, amire érdemes odafigyelned!

2021-06-07

Mire figyelj oda virágoskertedben júniusban?

A jó időben nem csak veteményeseinkre, de virágágyasainkra is megfelelően oda kell figyelni. Mutatjuk, miket érdemes szem előtt tartanod júniusban kertedben!

2021-06-02

Hogyan érdemes támrendszert készíteni növényeink számára? Most segítünk!

A jó időben növényeink már gyors fejlődésbe kezdtek, van ugyanakkor néhány, akiknél elkél majd a segítség - támrendszerrel. Mutatom, hogyan kivitelezd.

2021-06-15

Kertjeink kimagasló szépségei – ismerd meg Te is a díszhagymákat

A díszhagymák kertjeink olyan elterjedt növényei, amiket egyáltalán nem haszonnövényként ültetünk, mégis, lila „labdáikkal” remekül mutatnak területeinken.

2020-09-14

Az ősz legszebb dísze - Páponya, az elfeledett bogyós csodagyümölcs

Régen szinte mindenki ismerte a páponyát, leginkább azért, mert az ősz egyik legszebb dísze volt. Mostani cikkemben elmondom, hogyan használhatjátok fel a páponyát!

2021-01-15

Hogyan kell betakarítani és felhasználni a csipkebogyót?

A csipkebogyó nem csak szép látvány, de tele van C-vitaminnal is, így nagyon egészséges. De hogyan kell szüretelni, és mire lehet használni? Megmutatom!

2020-11-23

Így használd fel a citrusfélék héját a ház körül! - 20 fantasztikus ötlet, amire nem is gondoltál!

Nem kell semmit sem kidobnunk a szemétbe, ugyanis szinte mindent fel tudunk használni újra, és újra. Mostani cikkünkben azt mutatjuk meg, hogyan használhatjuk fel a citrusfélék héját a házban, és a kertben egyaránt, 20 nagyon szuper, praktikus ötletet láthatsz!

További cikkek ebben a témában


malacnevelés

szűkebb értelemben a megszületett malacok választásig történő nevelése; tágabb... Tovább

magfejtő gépek

az olyan cséplőszerkezetek összefoglaló neve, amelyek bizonyos hüvelyes és gumós növények... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs Házi kert