Termesszünk gyümölcsöket árnyékban

Árnyékban termeszthető gyümölcsök - Tippek/trükkök szakértőktől!

Bohács Ádám - Kertépítő Technikus

Sokaknak gondot okoz a gyümölcstermesztés, mégpedig azért, mert árnyékos kerttel rendelkeznek. Cikkünk elsősorban nekik szól, nézzük, milyen gyümölcsöket termeszthetünk árnyékban, és természetesen azt is elmondom, hogyan! 


Árnyéktűrő gyümölcsök

Rengeteg olyan gyümölcs létezik, amit az ember akár a saját kertjében is megtermeszthet magának. Ez sokak számára okos döntés, hiszen a bolti gyümölcsök nem csak drágák, hanem különféle vegyszerekkel is kezelhetik őket, amiket az ember nem szívesen tesz a családja elé.

Azonban sokan meg sem próbálkoznak a gyümölcstermesztéssel, mondván kertjük, vagy udvaruk nem kap elegendő természetes fényt ehhez. Szerencsére azonban számos olyan árnyéktűrő gyümölcs létezik, amelyek gyengébb fényviszonyok mellett is sikeresen termeszthetők otthonod körül! Ha te is ilyen helyzetben vagy, akkor a következő cikk neked szól! Íme néhány hasznos tipp az árnyékban termesztett gyümölcsökhöz!

Mérd fel kertedet

Az első lépés alaposan felmérni kerted fényviszonyait, ugyanis nem mindegy, hogy félárnyékos, vagy mindig erősen árnyékos területen kell gazdálkodnod. Lényeges szempont még, hogy száraz, vagy nyirkos árnyékos helyek vannak-e kertedben (egy lejtő alja például általában nyirkosabb lesz).  Végezetül, vedd figyelembe, hogy melyik égtáj felé néznek kerted részei.

Ez fogja meghatározni, hogy mennyi napfényt kapnak majd a nap bizonyos szakaszaiban, illetve a különböző évszakokban. Kertedben nézelődve hamar rájössz majd, hogy nem minden árnyék egyforma. Talán olyan területeid is vannak, amik csak bizonyos napszakokban árnyékosak, és olyanok is, amik sosem kapnak napfényt. Valójában akkor kapsz majd teljes képet kerted fényviszonyairól, ha legalább egy egész éven keresztül megfigyeled, hogy hogyan járja körül a nap.

Gondoskodj a növények tápanyagairól

Az árnyékban termesztett gyümölcsök tápanyag-utánpótlása éppen olyan fontos, mint a kert többi részében gondozott növényeké. Sőt, figyelembe kell venned, hogy mivel kevesebb napfényt kapnak, már így is nehezebb dolguk lesz jól teljesíteniük kertedben, ezért biztosítsd, hogy tápanyagokban sose szenvedjenek hiányt.

Javítsd kerti talajod termőképességét komposzt és/vagy trágyák hozzáadásával, mielőtt elültetnéd növényeidet, és később „etetés” gyanánt is. Szerezz árnyéktűrő gyümölcsöket kertedbe, nézzük, melyek a leginkább alkalmasak erre a célra, a következő oldalon mindent bemutatom! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2021-01-13

Hogyan használjuk fel a geotextilt? – Tippek, trükkök szakértőtől

A geotextil kiválóan alkalmas kertünk takarására – érdemes használni örökzöld és évelő növények alá, de impozáns látványt nyújt mulcskombinációval díszágyásban, valamint magaságyásban is.

2021-01-12

Kreatív és hasznos – Mi mindenre jó a befőttes üveg a kertben?

Van néhány felesleges befőttes üveged otthon? Nézd meg, hogy mi mindenre használhatod fel őket kertedben és udvarodban!

2021-01-12

Komposztálás kávézaccal – használt kávé a kertészkedéshez

Gondoltad volna, hogy a kávézacc, amit általában csak kidobunk a szemétbe, kiválóan felhasználható a kertészkedésben? Olvass tovább, és többet nem dobod ki!

2021-01-12

Otthoni fűszertermesztés 5 lépésben

Sokan gondoznak konyhakertet, melyben zöldségeket, gyógynövényeket nevelnek. Szeretnél házi fűszereket? Mutatom, mi az otthoni fűszertermesztés öt lépése!

2021-01-14

Így gondozd hortenziáidat a téli hidegben

A hortenziák a kert legszebb virágai közé tartoznak, de a téli fagyok súlyos károkat tehetnek bennük. Nézd meg, hogy hogyan védd meg őket a hideg időjárástól!

2020-08-11

Mit mikor szüreteljünk? - Szakértői tanácsok mindenkinek!

Szüretelés ideje, a szüretelés módja. Mikor szüreteljünk és hogyan végezzük el a szüretelést? Mindent elmondunk nektek a szüretelésről, tartsatok velünk!

2020-09-14

Ősszel érő bogyós finomságok - Melyik a kedvenc?

Ősszel díszítő bogyós növényeket mutatok most be nektek, amiket mindenképpen érdemes megismernetek! Nézzük, melyek a legérdekesebb őszi bogyósok.

2020-09-14

Az ősz legszebb dísze - Páponya, az elfeledett bogyós csodagyümölcs

Régen szinte mindenki ismerte a páponyát, leginkább azért, mert az ősz egyik legszebb dísze volt. Mostani cikkemben elmondom, hogyan használhatjátok fel a páponyát!

További cikkek ebben a témában


gyümölcs Házi kert