hirdetes

Támad a monília!

Ahogy az utóbbi években, úgy most is a kajszi, cseresznye és meggy virágzásának idején lehűlt az idő, csapadékossá vált az időjárás. Ez azért fontos, odafigyelést igénylő fejlemény, mert ilyenkor támad a gyümölcsösök legnagyobb kárt okozó gombás megbetegedése, a monília.
A tavalyi szokatlanul korán jött tavaszhoz képest most elmaradásnak tűnhet gyümölcsfáink és szőlővesszeink fejlettsége, de mindenki megnyugodhat, az átlagod évekhez képest nincs lemaradás. A napokban azonban halaszthatatlan növényvédelmi munkákat kell végezniük a kertészeknek: a fák már virágoznak, a szőlő rügypattanás előtt áll. Permetezni kell ismét, a hetekkel ezelőtt elvégzett télvégi rezes/kénes lemosó permetezés után – olvasható a Magyar Agrárkamara kertészeti osztályának legutóbbi közleményében, mely a szőlők, gyümölcsösök gazdáinak ad aktuális tanácsokat.Támadnak ugyanis a gombák. A legveszélyesebbek a monília félék, melyek a most a virágzó kajszit, mandulát, a néhány napon belül bimbót bontó meggyet, cseresznyét támadja meg leginkább. Ebben a csapadékos, hűvös időben a monília ellen virágzáskor kétszer is célszerű védekezni: az elején és a kétharmadánál. Őszibaracknál a tafrina nevű gomba (levélfodrosodás) ellen már a kis leveles állapotban szükséges védekezni. A csapadék az almásokban elindíthatja a varasodás kórokozóját: ez ellen már most kell kezdeni a megelőző védekezéseket.
hirdetes
A szőlőkben metszés és kötözés befejezése után ajánlott az alapgyomirtást is elvégezni még rügypattanás előtt. Az átlagosnál akár 10-30 százalékkal kevesebb hozamra is számíthatnak a szőlősgazdák bizonyos területeken. A szakemberek szerint a fagykárokat helyenként metszéssel helyre lehetett hozni.Az év eleji fagyos időjárás főleg a mélyebben fekvő szőlőültetvényeket és a fagyérzékenyebb fajtákat, például az oportót, vagy az ezerjót viselte meg leginkább. Ezeken a területeken a fagykár elérheti a 10-30 százalékot is, de vannak olyan területek is, ahol alig érzékelhető a fagy hatása - mondta Ferenc Vilmos, a Magyar Agrárkamara kertészeti osztályának alelnöke.
hirdetes
Bár részletes felmérés még nem született arról, hogy az ország borvidékein pontosan mekkora károkat okozott a fagy, a szakember szerint azt már lehet látni, hogy a rügy termékenysége közepesnek mondható.Az elkerülhetetlen növényvédelem az ültetvényekben - akár a szántóföldeken – az egyik legnagyobb költségtétel. A gazdálkodóknak nagyon meg kell fontolniuk, milyen szerrel, hogyan és mikor védekeznek. Nagyon komolyan át kell gondolni a legfontosabb és legszükségesebb munkákat, hogy a költségeket optimalizálni lehessen.

Forrás: Eu-info

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


láncborona

olyan —>borona, amelyen a fogak láncszemeken vannak; jól követi a talajfelszínt, eléri a... Tovább

15/2007. (III. 20.) FVM rendelet

a növényvédõ szerek forgalomba hozatalának és felhasználásának engedélyezésérõl,... Tovább

Tovább a lexikonra