Ezért távolítsuk el mindenképp a gyümölcsmúmiákat!

hirdetes

Ezért távolítsuk el mindenképp a gyümölcsmúmiákat!

Szélesi Ferenc
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Sokan kérdezték, hogy miért vannak a fákon aszalódott gyümölcsmaradványok és hogy kell-e velük foglalkozni. Most mindenre választ kaphattok, érdemes velem tartani! 

Gyümölcsmúmiákat!

Mik azok a gyümölcsmúmiák?

Leginkább ősz végén, télen találkozhatunk a fákon található aszott gyümölcsmúmiákkal amikre érdemes különös figyelmet fordítanunk, ugyanis melegágyai lehetnek a gombás fertőzéseknek, mint például a moníliának! A moníliák a vegetációs időszakban penésszel vonják be a gyümölcsöket, majd fehér, köralakban elhelyezkedő képződményeket, kidudorodó párnákat hoznak létre. A gyümölcs elkezd rothadni, romlani, száradni és létrejönnek az úgynevezett gyümölcsmúmiák. 

A gyümölcsmúmiák veszélyei

Tény, hogy elsősorban a moníliafajok felelősek a gyümölcsök rothadásáért. A megfertőződött termések nagyobb része lehull a fáról, másik része viszont mumifikálódva a fán marad. Mind a lehullott, mind pedig a fán maradt beteg termések nagyon fontos szerepet töltenek be a következő évi fertőzés elindulásában. 

hirdetes
hirdetes

Mit tegyünk a gyümölcsmúmiákkal? 

Mint mindig, most is az a legfontosabb, hogy megelőzzük a betegség kialakulását! Éppen ezért mindenképpen el kell távolítanunk az összes gyümölcsöt. A szüret idején ügyeljünk arra, hogy a megfertőződött, beteg gyümölcsök ne keveredjenek az egészséges darabokkal. Ha nem a szüret idején szedjük le a beteg gyümölcsöket, akkor könnyebb dolgunk van, mivel szüret után már nem kell válogatnunk. Lényeg, hogy maximum a metszés alkalmával végezzük el a fák teljes takarítását. Ezzel még nem végeztünk: gyűjtsük össze és semmisítsük meg a földre lehullott terméseket is. Fontos tavasszal elvégeznünk a lemosó permetezést, ezzel megalapozhatjuk a sikeres gyümölcstermést.

Hogyan terjednek a betegségek? 

Elsősorban légmozgással vagy a víz segítségével a gomba fertőző képletei a gyümölcsre kerülnek. A termések sajnos már korán megfertőződhetnek, a fertőzés pedig egészen a szüretig veszélyeztetheti a gyümölcsöket. A kórokozók leginkább sebzésen keresztül kerülnek be a gyümölcsbe, ezek a sebzések rovarok által keletkeznek, de kialakulhatnak mechanikai sérülés (fagy, vihar) hatására is. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Növényvédelem